fbpx

Crumble z rabarbarem i wiśniami

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Rabarbar pod bezglutenową kruszonką.

Jeśli tak jak ja przerabiacie hurtowo rabarbar na wszystko co się da, to pewnie szukacie nowych inspiracji. Od rabarbarowych ciast trzeba odpocząć, więc tym razem zafundujcie sobie coś lżejszego, czyli crumble z rabarbarem w mojej wegańskiej i bezglutenowej wersji.

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Oryginalnie ta angielska potrawa występuje też w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami, ale to ta słodka podbiła kubki smakowe całego świata. Pod kruszonką możemy zapiec co tylko chcemy, a najlepiej korzystać z sezonowych owoców. W okresie wiosenno-letnim mamy ogrom możliwości, a zimą możemy sięgnąć po jabłka, gruszki albo mrożone owoce.

Crumble z rabarbarem czyli owoce pod kruszonką

Do mojego bezglutenowego crumble z rabarbarem dorzuciłam wiśnie, które zalegały mi w zamrażarce, a wiadomo, teraz jest czas żeby wykończyć zimowe zapasy i zrobić miejsce na kolejne.

Wiśnie nie są „low FODMAP” i w dużej ilości mogą nasz wrażliwych uziemić w toalecie 😉 Mi taka porcja jeszcze odpowiada. Jednak, jeśli nie możesz sobie pozwolić nawet na małą wisienkę, zamień wiśnie na truskawki, a nie pożałujesz! To moje drugie ulubione rabarbarowe połączenie 😊

Zatem, jeśli znudziły ci się już ciasta z rabarbarem robione na wszystkie sposoby zrób sobie rabarbar bez ciasta a pod bezglutenową kruszonką 😊 Na jeszcze ciepłe crumble z rabarbarem nałóż łychę roślinnego jogurtu, kokosową bitą śmietanę albo gałkę dobrych waniliowych lodów – to dopiero jest NIEBO.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone