fbpx

Bezglutenowe i wegańskie naleśniki z dżemem rabarbarowo-jagodowym

autor Kasia | BezBez
8 komentarzy
Bezglutenowe i wegańskie nalesniki z dżemem rabarbarowo-jagodowym

Jakiś czas temu musiałam wyeliminować z diety jajka. Tak, zaczyna się historia przepisu na bezglutenowe i wegańskie naleśniki.

Niestety jajka wyszły mi  w teście na nietolerancje pokarmowe i kilka miesięcy musiałam sobie radzić bez nich. Teraz jadam wiejskie jaja od kurek mojej babci, ale możliwe, że będę musiała znowu je wykluczyć z jadłospisu na jakiś czas. Na razie obserwuje reakcje swojego organizmu na produkty, które po wyeliminowaniu z powrotem włączyłam do swojej diety. W czasie „eliminacji” eksperymentowałam z wieloma przepisami zmieniając je na całkowicie wegańską wersje, bez nabiału i jajek.

Tak powstał poniższy przepis na bezglutenowe i wegańskie naleśniki.

W swojej kuchni unikam używania „miksów bezglutenowych” i staram się wybierać najzdrowsze, naturalnie bezglutenowe mąki. Te naleśniki zrobiłam z mąki gryczanej, która dla bezglutenowych nowicjuszy jest dość wyczuwalna w smaku. Ja już na tyle przywykłam do jej smaku, że nie robi ona na mnie tak „dziwnego” wrażenia, jak na początku. Jeśli jeszcze jesteście uprzedzeni do mąki gryczanej, to  spróbujcie w takie placki  zawinąć jakiś wypasiony, charakterny farsz, a zapewniam, że gryka zejdzie na dalszy plan. Ja spałaszowałam je z dżemem rabarbarowo-jagodowym, polane roślinnym jogurtem.

Moje bezglutenowe, wegańskie naleśniki smakują jak wyglądają – niebiańsko.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

8 komentarzy

marbielka 8 października 2018 - 19:42

Właśnie smażę te naleśniki na kolację, są przepyszne! Co prawda musiałam dodać jajko, bo pomyliłam babkę płesznik z babką jajowatą, ale i tak wyszły świetne 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 9 października 2018 - 08:36

Super, bardzo się cieszę! 🙂 W tym przypadku naleśniki powinny wyjść również z babką jajowatą, ale dodatek jajka na pewno sprawił, że były jeszcze lepsze! 🙂 Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
AnnS 19 maja 2021 - 05:36

Nie mam nasion babki płesznik. Mam łuskę babki jajkowatej- widzę, że Marbielka użyła i naleśniki były ok. Jakie proporcje wówczas zachować? (takie same tj. 1 łyżeczka łuski + 1/3 szkl. ciepłej wody?)

Odpowiedz
Kasia 19 maja 2021 - 10:44

Tak, myślę, że takie same w tym wypadku powinny być ok. Z łuską babki jajowatej naleśniki powinny wyjść jeszcze lepsze. 🙂

Odpowiedz
Basia 19 września 2021 - 14:34

Czy można zamiast babki mielone siemie lniane? Niedawno wyszły mi nietolerancję pokarmowe. Nie wiem co dalej mam robić. Jestem Przerażona. Basia

Odpowiedz
Kasia 20 września 2021 - 11:26

W tym przepisie możesz je zastąpić, powinno być ok. Początki na specjalnej diecie są trudne, ale daj sobie czas. Powoli wszystkiego się nauczysz, będzie dobrze!

Odpowiedz
magda 6 marca 2024 - 22:36

Świetne! Nawet mąż dał radę smażyć chociaż przygotowałam go na najgorszy scenariusz. Okazało sie, ze naleśniki z łatwością się obracały i smakowały baaardzo doobrze! Użyłam łuski babki jajowatej

Odpowiedz
Kasia | BezBez 15 kwietnia 2024 - 15:43

Naleśniki i pierogi ‘bezbez” to zawsze dużo stresu na początku – doskonale rozumiem. 🙂 Cieszę się, że smakowało!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone