fbpx

Bezglutenowe mini tofurniki z dyniowym karmelem

autor Kasia | BezBez
2 komentarze
Bezglutenowe i wegańskie mini tofurniki z dyniowym karmelem

Jeśli nadal szukacie sposobów na wykorzystanie dyni, to spieszę z kolejnym przepisem. Tym razem bezglutenowe mini tofurniki udekorowałam rozpustnym dyniowym „karmelem”. Znowu przemyciłam warzywo w zdrowych słodkościach i nikt się nawet nie domyślił tajemniczego składnika. Najwięksi zwolennicy tradycyjnych deserów zajadali się nimi ze smakiem, a to chyba najlepszy komplement i zachęta do wypróbowania tego przepisu.

Dynia hokkaido to jedna z moich ulubionych odmian dyni. W porównaniu do wielu innych jej rodzajów, ta jest aksamitna, kremowa, ma mało wody, a bardzo dużo słodkiego smaku.

Dzięki temu świetnie nadaje się do słodkich wypieków, których nie musimy wówczas tak bardzo dosładzać. Świetnie sprawdziła się w roli „karmelu” i zupełnie odmieniła moje zwykłe, bezglutenowe mini tofurniki. Dynia hokkaido ma też inną ważną zaletę – jej skórka jest tak miękka, że nie trzeba jej obierać. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji sięgnąć po te małe, mocno pomarańczowe dyńki o dziwnym kształcie, to tym razem zgarnijcie ją na zakupach w warzywniaku. Możecie pokroić ją w cienkie plastry i zapiec w przyprawach lub upiec i zmiksować na gładkie puree, z którego wyczarujecie super zdrowe desery,kluseczki lub placuszki. Więcej dyniowych inspiracji znajdziecie TUTAJ.

Jeśli jesteście na diecie wegańskiej lub borykacie się nietolerancjami pokarmowymi, to zapewne tofruniki w roli serników są wam dobrze znane.

Pieczone, na zimno, czekoladowe, z owocami…Przepisów na te słodkości jest mnóstwo i warto szukać tego swojego ulubionego, który zmniejszy nam nieco tęsknotę za ciastem z białego sera. Sekretem udanego tofurnika, niezależnie od jego rodzaju i dodatków, jest dodanie bardzo dużej ilości soku z cytryny, który zniweluje specyficzny smak tofu oraz czegoś tłustego np. śmietanki kokosowej, która nada „sernikowi” aksamitnej, lekkiej konsystencji. Warto postawić też na dobrej jakości dodatki np. ekstrakty, które nadadzą smak mdłemu serkowi sojowemu.

Mini tofurniki z dyniowym „karmelem” – niezwykły deser bez glutenu, jajek, nabiału i białego cukru

Moje bezglutenowe tofurniki z dyniowym „karmelem” pełne są smaku, aromatu i słodyczy, dzięki czemu posmakują nawet fanom tradycyjnych słodkości. Czekoladowy spód, aksamitna „serowa” masa z nutą pomarańczy i kremowy, aromatyczny dyniowy krem na wierzchu tworzą pyszną całość. A rozpustę wieńczą karmelizowane, chrupiące ziarna słonecznika, którymi możecie udekorować mini tofurniki.

Takie zdrowe słodkości posmakują każdemu!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

2 komentarze

Michalina 21 listopada 2020 - 20:25

Wyszły przepyszne, przepis bardziej wymagający i więcej pracy, ale było warto dziękuję za przepis! ❤️❤️❤️❤️

Odpowiedz
Kasia 26 listopada 2020 - 18:01

Bardzo się cieszę, że trud się opłacił i ciacha posmakowały! Pozdrowienia! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone