fbpx

Chrupiące gofry bezglutenowe

autor Kasia | BezBez
33 komentarze
Gofry bezglutenowe z kokosową bitą śmietaną i owocami

Gofry to poza lodami kolejny niezbędnik wakacyjnej rozpusty.

Kojarzą mi się z dzieciństwem i nieskrępowaną radością jedzenia, bez liczenia kalorii, bez przejmowania się kolejnym wałkiem na brzuchu, po prostu czysta przyjemność. Nigdy na jednym się nie kończyło, a na dokładkę zawsze były lody. Gofry lubiłam same w sobie, mogłam je jeść jedynie posypane cukrem pudrem, czasem polane polewą czekoladową lub posmarowane dżemem. Oczywiście najbardziej rozpustne były te z bitą śmietaną i letnimi owocami. Gofry jedliśmy na wakacjach, ale też w domu na specjalny deser.  Z rozrzewnieniem wspominam ich smak i starą gofrownicę, w której mama wypiekała mi gofry w kształcie serduszek.

Teraz, gdy unikam glutenu i nabiału, musiałam stworzyć nowy przepis na mój sentymentalny deser.

Starałam się, żeby bezglutenowe gofry wyszły perfekcyjnie, czyli były puszyste w środku, ale chrypiące na zewnątrz tak, żeby trzymały cały, nakładany na nie arsenał pyszności. I udało się!  Co więcej, te gofry nie miękną z czasem jak te tradycyjne i nie uginają się pod nałożonymi dodatkami. Są po prostu idealne.

Do ich przygotowania użyłam podstawowych bezglutenowych mąk, dostępnych już niemal w każdym sklepie. Dla zdrowia dorzuciłam nieco bogatej w żelazo mąki amarantusowej. Jednak, nie jest ona niezbędna. W tym przepisie użyłam również jajek, ale obiecuję, że postaram się wykombinować dla was też całkowicie wegańskie bezglutenowe gofry, by każdy alergik mógł się nimi cieszyć.

Tymczasem spróbujcie moich chrupiących bezglutenowych i bezmlecznych gofrów, które podałam z kokosową bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

Kokosowa bita śmietana to wegański niezbędnik do produkcji kremów, lodów, tortów i musów. W lato obowiązkowo zajadam się nią z truskawkami i przez cały rok trzymam jedną puszkę mleka kokosowego w lodówce, by mieć gotowe do ubicia. Wy też się w niej zakochacie. Pamiętajcie tylko, żeby wybierać tylko te mleko, które składa się z kokosa i wody (np. Real Thai, Aroy-D), niepotrzebne nam są inne dodatki.

Chrupiące gofry bezglutenowe świetnie smakują też z samymi owocami, domowym dżemem i masłem orzechowym, polewą czekoladową lub syropem klonowym.  Bezglutenowe gofry są idealne na deser lub niespieszne, weekendowe śniadanie we dwoje. Szalejcie z dodatkami i twórzcie swoje ulubione, gofrowe kombinacje bez wyrzutów sumienia. A co!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

 

zajrzyj również tutaj

33 komentarze

DOTKA 14 marca 2019 - 19:51

Pani Kasiu gofry sa cudowne delikatne poprostu poezja smaku lepszych nie jadlam
dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz
SandrA 15 listopada 2021 - 11:58

Cześć. Czy testowałaś zamiennik jajek Veggs.? 🙂

Odpowiedz
Kasia 18 listopada 2021 - 13:51

Nie, nie testowałam tego produktu. 🙂

Odpowiedz
DOTKA 15 marca 2019 - 11:09

Pani Kasiu gofry pyszne lepszych bezglutenowych nie jadlam
dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 18 marca 2019 - 10:22

Dziękuję! Bardzo się cieszę, że posmakowały i się udały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Sylwia 4 stycznia 2021 - 12:46

Przepyszne, właśnie zrobiłam, dziekuje za super przepis, dzieci sie zajadają;)

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2021 - 12:48

Bardzo się cieszę, że posmakowały najmłodszym! Na zdrowie! 🙂

Odpowiedz
Małgorzata Szmajdowicz 11 września 2022 - 11:46

Właśnie zrobiłam. Wyszły wspaniałe. To jest pierwszy bezglutenowy blog z którego wszystko jest pyszne i wszystko mi wychodzi.
Bezglutenowe gofry w domu – dla szczyt luksusu. Dziękuję za ten przepis!!!

Odpowiedz
Kasia 16 września 2022 - 14:26

Wspaniale! Bardzo mi miło to czytać! 🙂 Trzymam kciuki za kolejne, udane wypróbowane przepisy!

Odpowiedz
Jude 21 maja 2019 - 15:08

Kasia, Twoje gofry wymiatają! Gdy straciłam nadzieję, że na diecie bezglutenowej zjem coś równie dobrego jak z glutenem Twój przepis poprawił mi humor i dał nadzieję. Ja też robię to dla tarczycy ale jeszcze milion innych rzeczy i wciąż mam nadzieję że wyzdrowieje;) u Ciebie dieta dużo zmieniła? Pozdrowienia Judyta.

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2019 - 15:47

Bardzo, bardzo się cieszę!! Zawsze chciałam, żeby mój blog był nie tylko kulinarny, ale pomagał ludziom na specjalnych dietach i dawał dużo pozytywnej energii! 🙂 Jeśli chodzi o moją dietę, to dużo zmieniła w moim całym życiu. Nie tylko odstawienie glutenu czy nabiału, ale w ogóle zmiana nawyków żywieniowych i świadomość co mi służy, a co nie, pomaga mi lepiej żyć 🙂 Raz jest lepiej, raz gorzej… Czasami zapominam, że przy osłabionej tarczycy dieta to nie wszystko – odpoczynek, relaks, ruch i wiele innych rzeczy ma znaczenie i warto pracować nad wieloma sferami życia 🙂 Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę!

Odpowiedz
Lena 19 czerwca 2020 - 10:01

Czy mogę czymś zastapić mąkę ziemniaczaną?

Odpowiedz
Kasia 19 czerwca 2020 - 10:59

Możesz spróbować użyć innej skrobi np. kukurydzianej (nie mąki- tej żółtej, tylko białej skrobi) lub mąki z tapioki.

Odpowiedz
letka 9 lipca 2019 - 13:50

Kasiu,
mam pytanie o bitą śmietanę: ubijamy samą część stałą czy razem z wodą?

Odpowiedz
Kasia 9 lipca 2019 - 16:45

Ubijamy tylko stałą, mocno schłodzoną część mleka kokosowego, a wodę odlewamy (można ją zużyć np. do koktajlu). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Konrad 3 września 2019 - 16:10

Ile około gram maja Twoje szklanki mąki?
Będę wdzięczny.

Odpowiedz
Kasia 3 września 2019 - 16:18

Konradzie, każda bezglutenowa mąką (np. gryczana, ziemniaczana, kukurydziana itd.) ma inną wagę w 1 szklance. Ja używam miarek kuchenny do ich odmierzania, gdzie 1 szklanka to 250 ml, 1/2 szkl. to 125 ml, 1/3 szkl. to około 80 ml itd. Jeśli nie masz miarek znajdź szklankę, która ma pojemność 250 ml i nią odmierzaj. Pozdrawiam

Odpowiedz
Esia 8 grudnia 2019 - 12:04

W końcu trafiłam na chrupiące gofry bezglutenowe. Dzięki

Odpowiedz
Kasia 8 grudnia 2019 - 13:56

Bardzo się cieszę, że ci posmakowały! 🙂

Odpowiedz
Aga 3 stycznia 2020 - 16:58

Nie bardzo dadzą się odkleic 🙁 co robię nie tak? Słaba gofrownica czy smarować czymś innym?

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2020 - 10:59

Trudno powiedzieć, bo mi nigdy nie przywierają… Może to rzeczywiście kwestia gofrownicy. Próbowałaś nasmarować jej powierzchnię delikatnie tłuszczem?

Odpowiedz
Edyta 22 czerwca 2021 - 15:43

Czym zastapic jajka lub przynajmniej bialko?

Odpowiedz
Kasia 25 czerwca 2021 - 11:17

Nie próbowałam przygotowywać tych gofrów bez jajek, więc nie wiem jak wyjdą. Będę przygotowywać taki przepis w wersji wegańskiej i testować różne zamienniki i kombinacje mąk. Na tę chwilę jedyne co mogę poradzić to poeksperymentowanie z aquafabą (1/4-1/3 szkl. powinna wystarczyć)- wodą po ciecierzycy z puszki lub słoika- ubija się jak białka jaj. Do tego można dodać odrobine octu i 1-2 łyżki puree z banana.

Odpowiedz
Aleksandra 10 grudnia 2019 - 22:15

Gofry wymiataja 😀 2 lata nie jadłam gofrów. Dziś kupiłam gofrownicę i mój dzieć jadł pierwsze w swoim życiu gofry. Radość była nie do opisania, a gorfy przepyszne, tak jak wszystko inne co dotąd robiłam z Twoich przepisów 😉 Dzięki Ci, Dobra Kobieto. Ratujesz alergiczne dzieci od smutnej, nudnej diety :*

Odpowiedz
Kasia 11 grudnia 2019 - 14:59

Och, jak cudownie się czyta takie komentarze! Dziękuję pięknie 🙂

Odpowiedz
KAROLINA 1 kwietnia 2021 - 11:22

Wspaniałe te gofry! Wreszcie znalazłam przepis idealny 🙂 Dziękuję

Odpowiedz
Kasia 1 kwietnia 2021 - 14:47

Bardzo się cieszę, że smakują! 🙂

Odpowiedz
Nadia 23 stycznia 2023 - 09:37

Pyszne, chrupiące gofry! Z pewnością wypróbuje więcej Pani przepisów. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia 20 marca 2023 - 21:10

Bardzo się cieszę, że smakują. 🙂 również je uwielbiam! Mam nadzieję, że kolejne przepisy również przypadną Ci do gustu!

Odpowiedz
Piotr 7 lutego 2024 - 12:09

Witam, czy te gofry można upiec w piekarniku?

Odpowiedz
Kasia | BezBez 7 lutego 2024 - 13:34

Nie próbowałam niestety. Upiec pewnie można, ale obawiam się, że nie wyjdą chrupiące.

Odpowiedz
Anna 2 marca 2024 - 06:35

Hej;) myślisz ze zamiast mąki ziemniaczanej mogłabym użyć skrobii z tapioki ? 😉

Odpowiedz
Kasia | BezBez 15 kwietnia 2024 - 16:05

Możesz spróbować dać skrobi kukurydzianej lub z tapioki, ale ciasto będzie potrzebować mniej płynu, bo skrobia ziemniaczana chłonie go więcej.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone