fbpx

Grillowana polenta z ziołami (wegańska)

autor Kasia | BezBez
4 komentarze
Bezglutenowa i wegańska grillowana polenta z ziołami

W obliczu bogactwa produktów, jakie widzimy na sklepowych półkach, poczciwa kaszka kukurydziana odeszła trochę do lamusa. Sama jadam ją dość rzadko, ale jeśli już to nie w postaci nudnej mamałygi, ale solidnie doprawionych i przyrumienionych na patelni kawałków. Grillowana polenta z ziołami jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Odmieni tradycyjny obiad, zastąpi grzanki w sałatce i na pewno posmakuje dzieciakom w formie upieczonych frytek.

Ostatni raz kaszkę kukurydzianą użyłam do przygotowania mojej ulubionej, bezglutenowej szarlotki sypanej. Zostało mi jej trochę w zapasie, więc postanowiłam wykorzystać ją do obiadu i przygotować grillowaną polentę z ziołami. Robiłam ją już kilka razy i przepis gdzieś ciągle wisiał na blogowej liście „do zrobienia”, więc oto jest. Pyszna, kremowa, lekko serowa, z chrupiącą skórką – mniam!

Grillowana polenta z ziołami nie zawiera glutenu i można ją przygotować w całkowicie wegańskiej wersji: z płatkami drożdżowym zamiast parmezanu, z mlekiem roślinnym zamiast krowiego i oliwą zamiast masła.

Kaszkę gotuje się błyskawicznie. Trzeba jej jedynie pilnować, bo lubi się przypalić. Dodatek suszonego czosnku, cebulki, serowych płatków drożdżowych i świeżych ziół, sprawia, że zwykła kaszka zmienia się w kremową, pełną umami masę, którą ma się ochotę wyjadać prosto z garnka. I w sumie, tak możecie zrobić! Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać od razu taką kaszkę na ciepło.

Jednak, jeśli odczekacie chwilę i pozwolicie jej zastygnąć, możecie przygotować z niej cudowne dodatki, które odmienią nudny obiad.

Grillowana polenta z chrupiąca skórką, w formie kwadratów lub trójkątów to super dodatek do obiadu lub sałatki. Pokrojona w kostkę i podsmażona może zastąpić grzanki do zupy krem. A w formie zapieczonych pasków może udawać frytki lub imprezową przekąskę do maczania w ulubionych sosach.

Mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie polenty, które mam nadzieję pojawią się na blogu.  Tym czasem spróbujcie tej podstawowej. Przepis prościna, a efekt wow!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

4 komentarze

Lakima 2 lutego 2020 - 17:52

Dodałam przesmażona cebulkę i czosnek, na tym oleju który miał. Iść do środka, potem zrobiłam z tego frytki. Genialny przepis, dziekuje jabłecznik sypany wczoraj zrobiony, lekko gumowaty spod ale smak super. Następnym razem położę masło na każdą warstwę sucha, mysle że da radę

Odpowiedz
Kasia 3 lutego 2020 - 18:13

Bardzo się cieszę, ze smakowało! Trzymam kciuki za eksperymenty z szarlotką, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ania 5 maja 2023 - 11:25

Kasiu, a czy z mąki kukurydzianej da radę czy koniecznie kaszka tylko? Dziękuję,że jesteś!

Odpowiedz
Kasia | BezBez 17 maja 2023 - 20:54

Aniu, w tym wypadku tylko kaszka wchodzi w grę. Z mąki nie wyjdzie niestety.

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone