fbpx

Korzenna granola z kaszy gryczanej i jaglanej

autor Kasia | BezBez
2 komentarze

Mam dzisiaj dla was coś specjalnego, idealnego na jesienne śniadanie pachnące cynamonem i suszonymi jabłkami. Przed wami niecodzienna, mega chrupiąca, korzenna granola z kaszy jaglanej i gryczanej.

Na pewno wielu z was próbowało zrobić domową granolę. Śniadaniowe płatki z orzechami i suszonymi owocami zrobione samodzielnie w domu, to zdecydowanie zdrowsza opcja niż ta wzięta ze sklepowej półki. W końcu sami decydujemy, co i w jakiej ilości włożymy do naszej mieszanki. A próbowaliście zamiast płatków użyć surowych, bezglutenowych kasz? Jeśli nie, to koniecznie musicie spróbować, bo to sekret idealnie chrupiącej, bezglutenowej granoli. Korzenna granola z kaszy gryczanej i jaglanej to jedna z moich ulubionych.

Granola z kaszy jaglanej lub gryczanej to świetna alternatywa dla typowych mieszanek opierających się na płatkach owsianych.

Jeśli tak jak ja nie możesz spożywać ich w większej ilości, to wersja granoli na bazie kaszy jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Granolę z kaszy robi się równie szybko, co zwykłą na bazie płatków, gdyż kasz nie gotujemy. Dodajemy do nich ulubione dodatki, orzechy, ziarna, przyprawy, słód i pieczemy.  Ja postawiłam na jesienne smaki i dodałam do niej korzenne, rozgrzewające przyprawy oraz suszone jabłka. Wy możecie postawić na swoje ulubione dodatki i testować, co tydzień nową wersję.

Wykonanie domowej granoli z kaszy jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a gotową mieszanką możemy cieszyć się bardzo długo, jeśli będziemy trzymać ją zamkniętą w szczelnym słoiku.

Nie gwarantuję jednak, że starczy wam na bardzo długo, bo jest uzależniająco pyszna. Można ją chrupać z mlekiem lub jogurtem albo traktować jako posypkę do deserów, budyniów, kremów, musów czy na omlety. Każdy pretekst jest dobry, żeby chrupnąć taką dobrą, zdrową, domową granolę. U nas znika mimochodem, gdy każdy przechodząc obok słoika nieświadomie zanurza w niego rękę po garść chrupiących, aromatycznych ziaren.

Przyznaję, trudno się oderwać. Chrupanie wciąga!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

 

zajrzyj również tutaj

2 komentarze

Irena 21 grudnia 2022 - 18:25

Czy po namoczeniu kaszy jaglanej i gryczanej, odlewamy wodę? Gotujemy przed pieczeniem z dodatkami czy nie?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2022 - 19:54

Tak, oczywiście odlewamy, ale nie gotujemy! 😉 Dodajemy surową, przepłukaną i namoczoną kaszę. Wtedy będzie pyszna i chrupiąca. Z ugotowanej chyba nie wyszłaby dobra granola. 😉

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone