fbpx

Domowa mrożona herbata z lawendą (bez cukru)

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Domowa mrożona herbata z lawendą i rumiankiem

Lato, jak żadna inna pora roku kusi nas by sięgać po zimne napoje, często te słodkie i niezdrowe. Jednak przygotowanie domowej wody smakowej, lemoniady czy mrożonej herbaty jest banalnie proste.  Do tego własnej roboty napoje są po prostu zdrowsze i dużo smaczniejsze! Dziś zobaczcie jak przygotowuję moją ulubioną domową mrożoną herbatę z lawendą, idealną na letni upały.

Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, to na pewno zauważyliście, ze lubię kombinować z różnymi smakami mrożonej herbaty.  Lubię parzyć ją z dodatkiem różnych ziół i przypraw, tak żeby mi się nie nudziła. Kilka z tych kombinacji pojawia się u mnie częściej i właśnie jedną z nich jest mrożona herbata z lawendą. Warto ją wypróbować nawet, jeśli nie przepadacie za typową „iced tea”, a jeśli wolicie inne smaki, to zerknijcie na moją lemoniadę szpinakowo-pietruszkową lub przepyszną, kremową, bananową latte.

Domowa mrożona herbata z lawendą i rumiankiem jest pycha!

Przyrządzam ją na bazie zielonej herbaty, więc jest lekka i delikatna w smaku. Lawenda dodaje jej ciekawego aromatu. Gdy pierwszy raz ją zrobiłam, nitki nie wiedział, co nadaje tego smaku, ale wszyscy mówili, że jest pyszne.  Lawenda nie tylko pięknie pachnie, ale ma też sporo właściwości zdrowotnych. Uspokaja, łagodzi skutki stresu i bóle głowy oraz wspomaga układ trawienny.

Napar wzbogaciłam jeszcze suszonymi kwiatami rumianku, które obłędnie pachną słodkim miodem i odrobiną soku z cytryny, który przełamuje nieco smak herbaty i wspaniale orzeźwia. Warto wspomnieć, że rumianek to również popularna roślina lecznicza, która wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i rozkurczowe.

Smak, aromat i słodycz bez cukru

Domowa mrożona herbata może się obejść bez cukru i nadal być smaczna. Ja dodaję do niej tłoczonego soku jabłkowego i dla mnie jest już wystraczająco słodka i orzeźwiająca. Jednak, jeśli ktoś lubi słodsze napoje, może dodać do niej nieco miodu lub innego wybranego słodu lub słodzika.

Gotową herbatę podawajcie koniecznie z dużą ilością lodu, plasterkiem cytryny i listkami mięty. Taka nie tylko lepiej smakuje, ale też pięknie wygląda.

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone