fbpx

Lemoniada ananasowa z rozmarynem (bez cukru)

autor Kasia | BezBez
3 komentarze
Lemoniada ananasowa z rozmarynem

Dla odmiany od słodkości i wypieków, mam dla was coś orzeźwiającego, lekkiego i pysznego na te upalne dni. Przed nami sierpień. Mam nadzieję, że będzie piękny, ciepły i słoneczny, żeby naładować baterie na kolejne miesiące. A na ciepłe, letnie dni przyda się przepis na orzeźwiającego, zdrowego drinka umilającego relaks w plenerze, spotkania w gronie znajomych czy czytanie książki na leżaku. W tej roli przed wami lemoniada ananasowa z rozmarynem. Zaskakująco aromatyczna, pyszna i słodka, a bez dodatku cukru. Zakochacie się w niej!

Lemoniadę można przygotować na wiele sposobów. Cytrynowa bazę można podkręcić dodatkiem różnych owoców i ziół i tworzyć wiele kombinacji. Dość długo chodził mi po głowie pomysł na połączenie ananasa z rozmarynem w pysznej lemoniadzie ananasowej.

To połączenie smaków wykorzystałam już w pysznym bezglutenowym i wegańskim cieście z ananasem i rabarbarem. Dodatek cytryny i  świeżych ziół, bazylii i rozmarynu, sprawdził się tam genialnie.

I choć rozmaryn kojarzy się nam zazwyczaj z ciepłymi i cięższymi daniami, to jego świeże gałązki mają sporo orzeźwiającego aromatu, który wspaniale współgra z cytrusami i owocowymi nutami.

Lemoniada ananasowa z dodatkiem rozmarynowego naparu ma również właściwości zdrowotne. Dzięki zawartym w nim olejkom i flawonoidom działa korzystnie na układ trawienny, nerwowy i oddechowy. Wykazuje tez działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Oczywiście pijąc lemoniadę nie musimy się tym kierować i o tym pamiętać, po prostu cieszmy się smakiem 🙂

Lemoniada ananasowa z rozmarynem, bez cukru

Lemoniada ananasowa z rozmarynem jest mocno orzeźwiająca dzięki sokom wyciśniętym z cytryny i limonki. Moc smaku i słodyczy daje sam ananas. Jeśli kupimy odpowiedni owoc, to nie będziemy musieli niczym dosładzać naszego napoju. Dlatego, żeby lemoniada ananasowa się udała ważne jest, żeby ananas był bardzo dojrzały i słodki.

Dojrzałego ananasa poznacie w sklepie po kolorze – musi być bardziej pomarańczowo/brązowo – zielony niż żółto-zielony, musi pachnieć ananasem i być delikatnie miękki, nie twardy jak skała. Gdy wyciągniecie z łatwością najmniejszy listek z jego środka, to znak, że powinien być dobry. Jego liście powinny być proporcjonalne do owocu, mogą być lekko suche na końcach.

Często w sklepie jednak trafiają się ananasy twarde, zielone i mało aromatyczne. Wówczas po zakupieniu ananasa  zostawcie go w domu na 2-3 dni zanim go zjecie. Przechowywany w cieple ananas staje się słodszy, soczystszy i nabiera pięknego żółtego koloru. Nie wolno tylko przesadzić i zostawić ananasa na zbyt długo, wtedy może się zepsuć i nici z bezalkoholowej lemoniady 😉

Lemoniada ananasowa z rozmarynem to jeden z moich ulubionych orzeźwiających napojów na upały. Smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje i na pewno umili wam wakacyjny czas.

Koniecznie spróbujcie!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

3 komentarze

Marzynia Mamcia 17 czerwca 2020 - 11:50

Aż chce się sięgnąć przez ekran…

Odpowiedz
Majka 18 sierpnia 2020 - 16:34

Pyyyszna

Odpowiedz
Kasia 18 sierpnia 2020 - 16:46

Dziękuję! Cieszę się, że smakowała! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.