BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości
  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
  • O mnie
  • KONTAKT
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości

  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
BEZ CUKRUBEZ GLUTENUBEZ JAJEKBEZ MLEKABEZ ZBÓŻIMPREZALOW FODMAPPALEOPRZEPISYSŁODKOŚCIWEGAŃSKA

Trufle kokosowe z nutą kardamonu

napisany przez Kasia 13 marca 2018

Fit-trufle czy kulki mocy? Jak zwał tak zwał – lubimy je bardzo! Są zdrowe, pyszne, słodkie i można je ukręcić w 5 minut. Chyba lepszej przekąski na nagły spadek energii albo chętkę na słodkie nie ma. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to zapewniam was, że warto. Dziś jedna z propozycji, czyli trufle kokosowe z nutą kardamonu – w pełni roślinne i bez glutenu.

Osobiście uwielbiam wszelkie kulki mocy i turlam je sobie bardzo często z różnych składników. O miłości do zdrowych trufli pisałam już wam w przy okazji przepisu na kulki mocy z bananem i tahini. Fanów czekoladowych słodkości odsyłam właśnie tam. Znajdziecie tam kilka wskazówek, jak skomponować dobre, zdrowe praliny. W końcu ich największą zaletą jest to, że ich smak oraz skład możemy dostosować do swoich preferencji w nieskończonej ilości kombinacji. Jeśli dobrze je skomponujemy, to doładujemy się nie tylko energią, ale też witaminami i minerałami.

Zdrowe praliny, to dobry pomysł na przekąskę do pracy, szkoły czy w podróży. Lubię doładować się taką kulką przed lub po treningu. To dobra alternatywa dla kupnych słodyczy, którą możemy zaproponować najmłodszym.

Jak przystało na prawdziwego kokosomaniaka, tym razem proponuję wam trufle kokosowe z nutą kardamonu. Mam nadzieję, że wam zasmakują i wciągniecie się w turlanie kulek mocy.

Moje trufle kokosowe są bezglutenowe i wegańskie, więc powinny zaspokoić potrzeby większość alergików.  Jeśli jesteście na diecie „low FODMAP”, to musicie pilnować porcji zjedzonych kulek ze względu na ilość pasty sezamowej, a zamiast miodu użyjcie syropu klonowego.

Pamiętajcie, że poza bazowymi składnikami, nadającymi im aromat kardamonu i smak kokosa, inne możecie łatwo modyfikować według swoich preferencji czy diety. Użyjcie dowolnych orzechów, słodu, a pastę tahini  możecie zastąpić musem kokosowym czy masłem migdałowym. Jeśli tak jak ja lubicie aromat kardamonu, to użyjcie tego w kapsułkach, gdyż ma o wiele intensywniejszy aromat niż ten kupny, już zmielony. Żeby trufle kokosowe miały jeszcze intensywniejszy smak kokosa, możecie dodać do nich nieco pasty kokosowej lub łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego.

Przy lepieniu kulek kreatywność jest mile widziana!

trugle kokosowe z nuta kardamonu

TRUFLE KOKOSOWE Z KARDAMONEM

Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 12 szt. Czas przygotowania: 15 min + ew. schłodzenie

Składniki

  • 1-2 łyżki miodu/ syropu klonowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • po ¼ szkl. (ok. 60 ml) orzechów brazylijskich, nerkowców i migdałów (można zastąpić swoimi ulubionymi)
  • 1 ½ łyżki mąki kokosowej + do obtoczenia
  • 1/3 szkl. wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • szczypta sproszkowanej wanilii i cynamonu
  • kilka kapsułek kardamonu

Przygotowanie

  1. W misce połącz tahini z miodem lub innym płynnym słodem. Jeśli miód ma stałą konsystencje podgrzej go ostrożnie w garnuszku i dopiero dodaj do tahini.
  2. Z kapsułek kardamonu wyłuskaj ziarna i rozetrzyj dokładnie w moździerzu. Dodaj do masy wraz ze szczyptą sproszkowanej wanilii i cynamonu.
  3. W kubeczku blendera zmiksuj orzechy, ale nie na mąkę, mają pozostać wyczuwalne kawałki. Jeśli nie masz blendera po prostu drobno je posiekaj.
  4. Orzechy dodaj do masy z tahini, a następnie dorzuć mąkę i wiórki kokosowe.
  5. Z powstałej masy, zwilżonymi dłońmi lep kulki i obtaczaj w wiórkach i mące kokosowej. Jeśli masa zbytnio się klei możesz ją schłodzić przed ulepieniem kulek.
  6. Trufle przechowuj w lodówce.

Wskazówki

  1. Żeby kulki były jeszcze bardziej kokosowe, możesz połowę pasty tahini zastąpić rozpuszczoną pastą kokosową z odrobiną nierafinowanego, pachnącego oleju kokosowego.
  2. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to pilnuj ilości zjedzonych kulek na raz, ze względu na ilość pasty sezamowej i kokosa. Zamiast miodu użyj syropu klonowego.
  3. Polecam użyć kardamonu w całych strąkach i samemu utrzeć ziarenka. Taki kardamon jest o wiele bardziej aromatyczny niż kupny, już zmielony.

 

do pracydo szkołyfit słodyczekardamonkokoskulki mocylow FODMAPpraliny i trufleprzekąskatahiniwegańskiewiórki kokosowezdrowe słodkości
0 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
starszy post
Bezglutenowy chlebek bananowy z marchewką, czekoladą i orzechami
nowszy post
Bezglutenowa babka drożdżowa (wegańska)

zobacz również

Bezglutenowy chleb z sorgo i pestkami dyni –...

25 czerwca 2018

Mus gruszkowy z nutą imbiru i kardamonu

25 września 2017

Ciasto makowe z jabłkami (bez mąki)

3 maja 2017

Płatki ryżowe z musem owocowym i chrupiącą posypką

22 listopada 2017

Bezglutenowe ciasteczka sezamowe z czekoladą (wegańskie)

24 września 2018

Bezglutenowy chleb gryczano-ryżowy z sezamem i słonecznikiem

10 kwietnia 2018

Pizza bezglutenowa z sosem dyniowym i wędzonym tofu...

13 września 2018

Placki jaglane bez glutenu (jak pancakes)

12 stycznia 2018

Domowa esencja waniliowa

13 października 2017

Zostaw komentarz Anuluj

O mnie

O mnie

Witaj na bezbez.pl

  Nazywam się Kasia i na bezbez.pl publikuję swoje pomysły na zdrowe, odżywcze i smakowite dania dla osób na specjalnej diecie. Bez glutenu, bez nabiału, a często także bez jajek i cukru. Ograniczam również cukry z grupy FODMAP. Chcę pokazać, że nietolerancje pokarmowe czy specjalna dieta nie musi nas ograniczać i przysłaniać nam reszty świata. Nawet, gdy drażnią nas jelita życie może być piękne i PYSZNE. Bo siłę nosimy w SOBIE! 
Dowiedz się więcej!

Facebook Instagram

Bez glutenu, bez nabiału, bez… BEZMIAR MOŻLIWOŚCI

Na co masz ochotę?

Kategorie

OSTATNIE POSTY

  • Pączki bezglutenowe na ziemniakach (wegańskie)

    20 lutego 2019
  • Bezglutenowe churros bez mleka i jajek

    18 lutego 2019
  • Grillowana polenta z ziołami (wegańska)

    11 lutego 2019
  • Bezglutenowa pizza z ziemniakami i białym sosem (wegańska)

    5 lutego 2019

Tagi

banan bez nabiału bezglutenowe mąki Boże Narodzenie chleb chleb na drożdżach ciasto cynamon czekolada deser dip do pracy do szkoły fit fit słodycze jabłko kanapki kasza jaglana lato low FODMAP lunchbox mąka gryczana mąka ryżowa orzechy włoskie orzeźwienie pestki słonecznika przekąska przyprawy korzenne sezonowo śniadanie śniadanie na słodko święta wegańskie wegańskie wypieki zdrowe słodkości

Kalendarz

Luty 2019
P W Ś C P S N
« Sty    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ZASTRZEŻENIA

 Nie jestem profesjonalnym kucharzem, dietetykiem, ani lekarzem. Wszelkie teksty na blogu mają charakter informacyjny i bazują na moich własnych doświadczeniach. 
   Korzystając z porad tu zamieszczonych robicie to na własną odpowiedzialność. Przed podjęciem jakichkolwiek decyzji odnośnie swojego stanu zdrowia i zmiany diety powinniście skontaktować się ze specjalistą. Szczególnie, że medycyna i dietetyka dynamicznie się rozwijają i niektóre informacje mogą być nieaktualne. 
   Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i nie mogą być użyte bez mojej zgody. 

Instagram

Facebook

Facebook

Popularne

  • 1

    Wilgotne, bezglutenowe ciasto czekoladowe

    6 września 2017
  • 2

    Bułki bezglutenowe z ziołami (wegańskie)

    8 stycznia 2018
  • 3

    Bezglutenowy chleb z ziemniakami

    7 sierpnia 2017
  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo

@2016 Photos and texts by BEZBEZ.pl. All Right Reserved.


Wróć na górę
Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.AKCEPTUJ

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.