fbpx

Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu

autor Kasia | BezBez
5 komentarzy

Lato, to najlepszy czas na ciasta bez pieczenia. Zimne, orzeźwiające, lekkie i pełne świeżych owoców idealnie sprawdzają się, gdy dopada nas chęć na słodkie w upalne dni albo na letnie spotkania na świeżym powietrzu. Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu czeka, żebyście ją wypróbowali właśnie teraz!

Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jedyne czego potrzebujecie to dobry blender do miksowania, lodówka i chwila przy garnku. Jest lekka, słodka  i kwaskowato orzeźwiająca. Ta słodkość nie zawiera białego cukru, a na pewno posmakuje każdemu: alergikowi, który nie je pszenicy, nabiału czy jajek i każdemu, kto to wszystko może jeść.

Spód mojej tarty zrobiłam z namoczonych, suszonych fig, dla odmiany od wszędobylskich daktyli. Figi mają swój wspaniały aromat, słodycz i kwasowość.

Świetnie nadają się na zdrowe słodkości tak samo jak daktyle. Idealnie komponują się z kokosem, migdałami, wanilią i nutą cynamonu. Jeśli tartę będą jedli dorośli, to pokuście się o dodanie do spodu łyżki brandy. Będzie wspaniały!

Wegańska tarta z malinami bez pieczenia i glutenu wypełniona jest delikatnym lekko kokosowym, waniliowym i kwaskowym kremem, przypominającym serniki na zimno z prawdziwego nabiału.

Dzięki niewielkiej tylko ilości agaru i tapioki krem jest delikatny i rozpływa się w ustach, a nie przypomina galaretki. Spód i krem tworzą smakowitą całość, a słodko-kwaśne maliny idealnie ją dopełniają.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować tę tratę również z innymi sezonowymi owocami. To nie może się nie udać!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

5 komentarzy

Marta 10 lipca 2022 - 12:03

Dzień dobry,
Chciałam zapytać czego mozna użyć zamiast jogurtu sojowego i skrobi z taioki?
Dziekuje

Odpowiedz
Kasia 12 lipca 2022 - 19:04

Skrobię z tapioki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem, np. waniliowym. Jogurt sojowy możesz zastąpić kokosowym lub innym roślinnym jogurtem.:)

Odpowiedz
Eliza 10 lipca 2023 - 17:26

Dzień dobry,
Czym można zastąpić pastę kokosową? Czy można pominąć? Z góry dziękuje 🙂

Odpowiedz
Kasia | BezBez 14 lipca 2023 - 21:44

Możesz spróbować pominąć. Ona podkręca smak i sprawia, że krem jest nieco treściwszy, ale bez niej też powinno się udać.

Odpowiedz
Anna 28 marca 2024 - 16:21

Wyszło super! Polecam 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone