BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości
  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
  • O mnie
  • KONTAKT
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI

BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości

  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
BEZ CUKRUBEZ GLUTENUBEZ JAJEKBEZ MLEKABEZ ORZECHÓWCHLEBY I BUŁKIŚNIADANIAWEGAŃSKAWYPIEKI

Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo-owsianym pieczony w garnku

napisany przez Kasia 22 października 2019
Chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w garnku lub naczyniu żaroodpornym

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w naczyniu jest częścią mojego większego projektu, jakim jest e-book z najlepszymi recepturami na bezglutenowe pieczywo. Pracuję nad nim od dłuższego czasu. Chciałabym, żeby to był zbiór samych perełek i receptur, za którymi najbardziej tęsknicie i o których marzycie. Jednak dostałam od was tyle zapytań o chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony bez foremki, z bajecznie chrupiącą skórką, że postanowiłam już teraz zdradzić wam mój patent na taki bochenek.

Oczywiście nie ja wymyśliłam taki sposób pieczenia chleba. Ci, którzy interesują się domowym wypiekiem pieczywa i mają w sobie coś z chlebowego maniaka na pewno natrafili na taki patent. Ja po prostu postarałam się przełożyć to wszystko na realia bezglutenowego pieczenia. Nie ma teraz dnia, żebym nie czytała o chlebie i nie ukrywam, że niesamowite są możliwości i tajniki glutenowego pieczenia. Są to takie detale, na które normalny zjadacz chleba nie zwraca uwagi. Nie zastanawia się czemu bagietka ma chrupiącą skórkę i puchaty miąższ, czemu niektóre chleby mają wilgotny  środek, a ciabatty wielkie dziury.

Jednak w naszych chlebach i bułkach brakuje tego najważniejszego składnika – glutenu. Utrudnia to sprawę i powoduje, że niektórych efektów zwyczajnie nie osiągniemy bez mąki pszennej czy mnóstwa dodatków. Chemii nie oszukasz. Możemy jednak postarać się, przybliżyć jak najbardziej do świata chrupiących i obłędnie pachnących bochenków. Ten przepis jest tego przykładem.

Na przykładzie tego bochenka chciałabym wam wstępnie zdradzić tajniki pieczenia chleba w garnku i pokazać czym różni się tak przygotowany bochenek od pieczonego w foremce czy na blaszce piekarnika. Zrobimy wspólnie bochenek, którego bazą będzie ciasto z przepisu na bułki na zakwasie.

Jeśli już je robiliście i macie gotowy zakwas to większość pracy macie za sobą. Jeśli nie, to pierwsze co musicie zrobić to – ZAKWAS. Zakwas ryżowo-owsiany jest najlepszy, pięknie pracuje i ma przyjemny smak i zapach. Inne rodzaje zakwasu pojawią się jeszcze na blogu. Tutaj powinien się również sprawdzić zakwas gryczano-ryżowy.

Chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w garnku

Drugą ważną rzeczą jest zaopatrzenie się w odpowiednie, okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką (ceramiczne lub szklane) lub żeliwny garnek.

Takie rozgrzane, zamknięte naczynie zadziała jak piec na zamknięty w nim chleb. Istotne są wymiary takiego naczynia lub garnka. Najlepiej sprawdzi się takie o pojemności ok. 3-4 l, o średnicy minimum 20 cm, a najlepiej 22-24 cm. Naczynie nie może być też za niskie, żeby chlebek miał gdzie wyrosnąć (min. to ok. 11 cm).

Na etapie drugiego wyrastania, czyli tzw. „garowania” chleba potrzebne będzie sitko o odpowiedniej średnicy – najlepiej odrobinę mniejszej niż naczynie.

W nim, na ściereczce obsypanej mąką będzie wyrastać chlebek. Jeśli jakimś cudem macie w domu koszyki (np. ratanowe) do wyrastania chleba, to macie ułatwione zadanie. Koszyki jak i sitko, pozwalają ciastu oddychać. Ostatecznie możecie sięgnąć po małą miskę. Takie wyrastanie chleba pozwala mu utrzymać kształt i sprawi, że nie rozleje się na boki.

Chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w garnku lub naczyniu jest cudownie wyrośnięty, chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku.

Jeśli zrobiliście już bułki na zakwasie i bardzo wam smakowały, to ten chlebek będzie jeszcze lepszy. Wydaje się trudny i pracochłonny w przygotowaniu, ale tak naprawdę jak zrobicie go raz, to zobaczycie, że to całkiem prosta sprawa.  Przystępując do przygotowania tego chlebka przeczytajcie najpierw cały przepis i WSKAZÓWKI  pod nim. Będzie wam łatwiej się do tego zabrać, a przy okazji znajdziecie tam odpowiedzi na nurtujące was pytania.

W ten sposób można piec również chleby na drożdżach, więc myślę, że pojawi się i taka wersja dla tych, co boją się zakwasu lub zwyczajnie wolą drożdżowe ciasta.

Chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowo-owsianym pieczony w garnku

 

Więcej podobnych przepisów postaram się wam przekazać w e-booku, nad którym pracuję. Jest to niezwykle wymagający i czasochłonny projekt, ale mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić go do końca.

Nie ukrywam, że mam momenty zwątpienia i kryzysów i mam wrażenie, że nigdy tego nie zrobię, ale eksperymentuję dalej. Jeśli macie ochotę mnie wesprzeć w tym projekcie, napiszcie do mnie maila i dajcie znać o jakim bezglutenowym pieczywie marzycie najbardziej. Może macie propozycje wypieków – pieczywa, których wam brakuje lub które chcielibyście zrobić sami, zamiast zajadać wątpliwej jakości bezglutenowe smakołyki ze sklepu.

Czekam na wasze wiadomości!

Chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w garnku - kromki

Chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w garnku lub naczyniu żaroodpornym

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE RYŻOWO-OWSIANYM PIECZONY W GARNKU

Kasia Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie pieczony w naczyniu jest częścią mojego większego projektu, jakim jest e-book z najlepszymi recepturami na bezglutenowe pieczywo. Pracuję nad nim od dłuższego czasu. Chciałabym,… BEZ CUKRU chleb bezglutenowy na zakwasie European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 1 bochenek o śr. ok. 20 cm Czas przygotowania: ok. 3 godz. - podwójne wyrastanie + wieczorem dzień wcześniej przygotowanie zaczynu+ przygotowanie zakwasu (5-7 dni) Czas pieczenia / gotowania: 40-50 min 40-50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

ZACZYN:

  • 2/3 szkl. zakwasu ryżowo-owsianego
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 1/3 szkl. wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ryżowej + do podsypania
  • 1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 1/3 szk. (50 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (45 g) mąki ziemniaczanej+ do podsypania
  • ¼ szkl. (35 g) mąki z tapioki
  • 2 2/3 łyżki łusek babki jajowatej
  • 1 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub dowolnego słodu
  • 3 łyżki oleju + 1 na koniec wyrabiania + do posmarowania rąk
  • 1 ¼ szkl. lekko ciepłej wody

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do chleba będziesz potrzebować zakwasu ryżowo-owsianego. Na jego przygotowanie potrzebujesz 5-7 dni. Wszystkie składniki i wskazówki odnośnie jego wykonania znajdziesz w osobnym przepisie na ten zakwas.
  2. Do przygotowania tego chlebka potrzebne będzie również naczynie żaroodporne z pokrywką (szklane lub ceramiczne) lub garnek żeliwny o średnicy min. 20 cm, a najlepiej 22-24 cm, wys. min. 11 cm z pokrywką.
  3. Gdy będziesz mieć gotowy, pracujący zakwas, możesz przystąpić do zrobienia chleba. Wieczorem poprzedzającym pieczenie przygotuj zaczyn. Do miski przełóż odmierzoną ilość zakwasu. Pozostałą część odłóż do lodówki i wyjmij ponownie do dokarmiania, gdy będziesz znowu potrzebować zakwasu. Możesz również nie chować go do lodówki i kontynuować jego dokarmianie, żeby mieć potrzebną ilość zakwasu na kolejną partię bułek czy chleba.
  4. Do odmierzonej ilości zakwasu dodaj mąkę ryżową i owsianą, a następnie wlewaj stopniowo letnią wodę do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na noc w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  5. Następnego dnia rano zaczyn powinien być napowietrzony. Dodaj wówczas do niego pozostałe składniki na chleb. Najpierw wsyp mąki, łuskę babki jajowatej, sól i wybrany słód. Zamieszaj i dodaj 3 łyżki oleju, a następnie połowę ilości lekko ciepłej wody. Pamiętaj, żeby woda nie była zbyt ciepła, bo zabije zakwas. Gdy włożysz do niej palec powinna być przyjemnie ciepła, a nie parzyć.
  6. Zacznij wyrabianie ciasta na chleb. Ja robię to łyżką, ale możesz również użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Poświęć trochę czasu i wyrób je dokładnie dolewając stopniowo wodę. Na początku ciasto może wydawać się za luźne, ale po każdej dolanej porcji wody powinno zgęstnieć po 1-2 minutach wyrabiania. Babka zacznie pochłaniać wodę i tworzyć glutenową, kleistą i puszystą konsystencję.
  7. Na koniec wyrabiania polej ciasto dodatkową łyżką oleju i delikatnymi ruchami obtocz je w tłuszczu, żeby odkleiło się od miski i nie wysychało. Ciasto będzie jeszcze nieco za luźne by formować z niego chleb, ale zgęstnieje również podczas wyrastania.
  8. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wstępnego wyrośnięcia na około 1,5 godz. w ciepłe miejsce. Czasem może wyrosnąć szybciej, czasem może potrzebować więcej czasu.
  9. Gdy ciasto wstępnie wyrośnie, będzie napowietrzone, przygotuj sitko o średnicy ok. 19-20 cm i połóż je na misce lub innym naczyniu, żeby miało podparcie. Wyłóż je ściereczką, a ścierkę obsyp mąką ziemniaczaną i ryżową.
  10. Deskę lub stolnicę posyp solidnie mąką ziemniaczaną. Wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Posyp je jeszcze mąką, żeby nie kleiło się do rąk i rozpłaszcz je dłońmi na prostokąt. Teraz ciasto możesz złożyć - każdy bok do środka jak kartkę papieru lub zwinąć je w rulon. Możesz znowu rozpłaszczyć ciasto i powtórzyć składanie jeszcze raz lub od razu uformować ze zwiniętego lub złożonego ciasta okrągły bochenek.
  11. Uformowany bochenek przełóż do przygotowanego sitka – gładką częścią (czyli późniejszą góra chleba) do dołu. Posyp go jeszcze delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1-1,5 godz. Możesz dodatkowo sitko z miską włożyć do reklamówki czy worka foliowego, żeby miał lepsze warunki do wyrastania.
  12. Przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 230 stopni wraz z naczyniem lub garnkiem (wraz z pokrywką) w środku. Weź pod uwagę, że zwykle trwa to dość długo, w zależności od piekarnika – u mnie ok. 20-25 min. Jeśli zrobisz to za późno, ciasto może urosnąć za bardzo.
  13. Gotowy chleb wyjmij z sitka pomagając sobie papierem do pieczenia. Wytnij odpowiedni kawałek papieru przyłóż go do chleba i przytrzymując dłonią obróć sitko. Chleb ułożony na papierze możesz teraz szybko naciąć, jeśli chcesz. Najlepiej robić to żyletką. Wówczas mamy kontrolę nad miejscami, w których popęka chleb. Ja swój nacięłam, we wzór, który widzisz na zdjęciach.
  14. Rozgrzane naczynie lub garnek wyjmij z piekarnika. Przełóż do niego chleb wraz z papierem, przykryj naczynie i szybko wstaw do pieca.
  15. Piecz w 230 stopniach około 30 min, a następnie odkryj pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze około 15 min. aż skórka się dopiecze i będzie chrupiąca.
  16. Gotowy chleb wyjmij z naczynia i studź go na kartce, by zachował chrupką skórkę. Krój po całkowitym wystudzeniu.
  17. Przechowuj go w chlebaku lub innym pojemniku pod przykryciem by nie wysychał. Ten chlebek nie twardnieje na kamień i dobrze się mrozi (najlepiej pokrojony na kromki.) Po kilku dniach możesz go odświeżyć w opiekaczu lub na patelni.

Wskazówki

  1. Zaczyn oraz ciasto na chleb polecam przygotować w szklanej misce – wtedy można podglądać jak pracuje zakwas i czy ciasto jest mocno napowietrzone. Uważa się, że zakwas i ciasto na zakwasie należy mieszać drewniana łyżką, bo bakterie i drożdże nie lubią metalu i może to osłabić zakwas. Ja jednak mieszam zwykła metalową łyżką i nie zauważyłam różnicy.
  2. Zamiast mąki z tapioki możesz użyć skrobi kukurydzianej lub ostatecznie mąki ziemniaczanej, ale bułki mogą wyjść nieco mniej elastyczne, a ciasto potrzebować odrobinkę więcej wody.
  3. Do ciasta użyłam łusek, a nie nasion babki jajowatej – to bardzo ważne w przygotowaniu moich bezglutenowych wypieków. Łuski babki jajowatej zakupisz w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, aptekach czy przez internet. Ostatecznie możesz spróbować użyć mielonego siemienia, ale nie wiem czy efekt będzie taki sam i czy nie będzie potrzeba go więcej.
  4. Ilość wody dodanej do ciasta zależy od konsystencji zakwasu i zaczynu oraz użytych mąk. Nie bój się, że ciasto jest luźne i na początku nie wygląda na takie, z którego można by uformować chlebek. Dzięki odpowiedniej ilości wody nie wyjdzie za suchy. Ważne jest dokładnie wyrobienie ciasta. Z czasem na pewno nabierzesz doświadczenia i wprawy. Na moim profilu na Instagramie w zapisanych „stories” dotyczących BUŁEK NA ZAKWSIE pokazujące konsystencję ciasta po wyrobieniu.
  5. Czas podany przy wyrastaniu ciasta jest dość orientacyjny, bo każdy zakwas pracuje inaczej. Duży wpływ mają tu również warunki otoczenia i temperatura. Wypieki na zakwasie potrzebują nieco więcej uwagi i delikatności niż te na drożdżach.
  6. Zamiast sitka i ściereczki, do wyrastania chleba możesz użyć profesjonalnych koszyków do „garowania” chleba. Można je zakupić na allegro. Na moim profilu na Instagramie w zapisanych „stories” dotyczących CHLEBA Z GARNKA pokazuję jak składać ciasto, uformować bochenek i przygotować konstrukcję z sitka.
  7. Chleb możesz spróbować również upiec bez papieru do pieczenia. Jednak jeśli jeszcze nie masz doświadczenia w takim pieczeniu, to zdecydowanie ułatwi on przekładanie i wyjmowanie bochenka. Użycie papieru zmniejszy też ryzyko, że chleb opadnie po zbyt gwałtownym przełożeniu do naczynia.
  8. Możesz spróbować upiec ten chlebek bez naczynia, ale wówczas efekt może być nieco inny, skórka będzie mniej chrupiąca, a chlebek może rozejść się nieco na boki. W tym wypadku proponuję uformowany bochenek przełożyć na rozgrzaną blachę piekarnika lub kamień do pizzy. W trakcie pieczenia można go spryskać kilka razy wodą lub na dnie piekarnika położyć naczynie z wodą albo kostki lodu - dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca.
  9. Jeśli dysponujesz tylko podłużną brytfanną lub naczyniem, to musisz pokombinować i jeśli trzeba to uformować podłużny bochenek zamiast okrągłego, a wyrastanie przeprowadzić np. w keksówce wyłożonej ściereczką.

bezglutenowe mąkichlebchleb bezglutenowychleb na zakwasiechleb z garnkado pracydo szkołykanapkilunchboxśniadaniewegańskie wypiekizakwas
2 komentarze
2
Facebook Twitter Google + Pinterest
starszy post
Czekoladowa granola bezglutenowa
nowszy post
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z ananasem i lekkim kremem (bez nabiału, w wersji z jajkami i bez)

zobacz również

Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

9 grudnia 2019

Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jajek i mleka

3 grudnia 2019

Bezglutenowe pierogi ruskie bez nabiału (wegańskie)

26 listopada 2019

Bezglutenowe naleśniki pomarańczowe z makiem

21 listopada 2019

Bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonowym twistem (wegańskie)

6 listopada 2019

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z ananasem i lekkim kremem...

24 października 2019

Czekoladowa granola bezglutenowa

16 października 2019

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem

14 października 2019

Wielozbożowy chlebek bezglutenowy (wegański)

10 października 2019

2 komentarze

magda 15 listopada 2019 - 21:24

Mam pytanie, czy może Pani polecić konkretny garnek, który się sprawdził, oraz naczynie do rośnięcia chlebka, pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Kasia 16 listopada 2019 - 13:39

No więc tak – Chlebek nie rośnie w naczyniu, tylko w sitku – trudno tu polecić konkretny model, musi mieć wymiary takie jak podane w przepisie 😉 Możesz również zakupić koszyki do wyrastania chleba dostępne np. na allegro (są o różnej średnicy w zależności od wielkości chleba wybrałabym taki o średnicy ok 21 cm). Jeśli chodzi o naczynie, w którym piekę chleb, to używam 3 różnych, zwykłych szklanych, żaroodpornych naczyń z pokrywką, które mam w swojej kuchni od lat i nie mam pojęcia jakiej są firmy. Ostatnio również zakupiłam szklane naczynie żaroodporne marki Ambition okrągłe, z pokrywką, o pojemności 4 l i średnicy 24 cm – śwetnie sprawdza się do chleba i ma odpowiednią wielkość (dostępne w sklepie dajar.pl). Jest też niedrogie, więc polecam je na początek drogi z pieczeniem chleba. Większą inwestycją jest garnek żeliwny – te kosztują już od ok. 150 zł w górę. Ja taki garnek pożyczyłam do swoich eksperymentów i jeszcze nie dorobiłam się swojego, więc nie mogę polecić konkretnego modelu. Wiem, że wiele osób używam garnka żeliwnego z Ikei czy firmy Konighoffer – to takie tańsze modele. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj

O mnie

O mnie

Witaj na bezbez.pl

  Nazywam się Kasia i na bezbez.pl publikuję swoje pomysły na zdrowe, odżywcze i smakowite dania dla osób na specjalnej diecie. Bez glutenu, bez nabiału, a często także bez jajek i cukru. Ograniczam również cukry z grupy FODMAP. Chcę pokazać, że nietolerancje pokarmowe czy specjalna dieta nie musi nas ograniczać i przysłaniać nam reszty świata. Nawet, gdy drażnią nas jelita życie może być piękne i PYSZNE. Bo siłę nosimy w SOBIE! 
Dowiedz się więcej!

Facebook Instagram

NA CO MASZ OCHOTĘ?

Kategorie

Promotion Image

BOŻE NARODZENIE

Promotion Image

CHLEBY I BUŁKI

Promotion Image

DYNIA

OSTATNIE POSTY

  • Miękkie pierniczki nadziewane bez glutenu, jajek i mleka

    9 grudnia 2019
  • Bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży, jajek i mleka

    3 grudnia 2019
  • Bezglutenowe pierogi ruskie bez nabiału (wegańskie)

    26 listopada 2019
  • Bezglutenowe naleśniki pomarańczowe z makiem

    21 listopada 2019

Tagi

banan bez jajek bez nabiału bezglutenowe mąki Boże Narodzenie chleb chleb na drożdżach ciasto cynamon czekolada deser do pracy do szkoły drożdże dynia fit fit słodycze jabłko kanapki kasza jaglana lato low FODMAP lunchbox mąka ryżowa orzechy włoskie orzeźwienie pestki słonecznika sezonowo śniadanie śniadanie na słodko święta wegańskie wegańskie wypieki Wielkanoc zdrowe słodkości

Kalendarz

Grudzień 2019
P W Ś C P S N
« Lis    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ZASTRZEŻENIA

 Nie jestem profesjonalnym kucharzem, dietetykiem, ani lekarzem. Wszelkie teksty na blogu mają charakter informacyjny i bazują na moich własnych doświadczeniach. 
   Korzystając z porad tu zamieszczonych robicie to na własną odpowiedzialność. Przed podjęciem jakichkolwiek decyzji odnośnie swojego stanu zdrowia i zmiany diety powinniście skontaktować się ze specjalistą. Szczególnie, że medycyna i dietetyka dynamicznie się rozwijają i niektóre informacje mogą być nieaktualne. 
   Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i nie mogą być użyte bez mojej zgody. 

Instagram


Instagram post 2197179571425854151_3243922696
Dziś przypomnę wam przepisy na świąteczne ciacha, które zagościły na blogu w poprzednich latach. Pamiętacie je jeszcze? 🌲🌟
•
POMARAŃCZOWY JAGIELNIK z rodzynkami w rumie i na czekoladowym, kruchym spodzie czy świąteczny TOFURNIK Z MASĄ MAKOWĄ i polewą czekoladową? ❤ Przesuńcie palcem zdjęcie i zobaczcie jak się prezentują!🌟🌲 Na widok, którego pociekła wam ślinka? 😋
•
Te ciacha nie zawierają glutenu, jajek i nabiału, a smakują wspaniale, a do tego cudnie się prezentują na świątecznym stole. 👌❤
•
Znajdziecie ją na blogu w zakładce SPECJALNE OKAZJE ➡️ BOŻE NARODZENIE 🌟🌲 #tofurnik #jagielnik #sernikjaglany #sernikbezsera #kaszjaglana #ciasto #zdroweciasto #zdrowydeser #makowiec #weganskisernik #bezhlutenu #beznabiału #bezjajek #bezmleka #bezlaktozy #sernik #swiateczne #zdroweprzepisy #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #alergiapokarmowa #zdroweodzywianie #tofucheesecake #milletcake #christmasfood #idaswieta #wigilia #weganskieprzepisy #bezbez

Instagram post 2195744732936041307_3243922696
Okres przedświąteczny to czas intensywnego „pierniczkowania”. 🙂❤ To właśnie teraz tony korzennych ciasteczek wędrują z nami na koleżeńskie spotkania, firmowe wigilie lub zapakowane na drobne upominki.🌲🌟
•
Na te okazje jak i na świąteczny stół sprawdzi się idealnie mój nowy przepis na pyszne, MIĘKKIE PIERNICZKI NADZIEWANE BEZ GLUTENU, JAJEK I MLEKA 🌲🌟
•
Te pierniczki są gotowe od razu do jedzenia, nie wymagają leżakowania i czekania aż zmiękną. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, a nadzienie i polewa dodatkowo przedłużają ich świeżość 👌 Mi najbardziej smakuje wersja z polewą czekoladową. 😋
•
Ważne jest, żeby do nadzienia wybrać bardzo dobre, gęste powidła lub konfiturę, które nie spływają z łyżki, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. A jeśli  lubicie pierniki bez dodatków, to również możecie zrobić je w takiej wersji 👌❤
•
Jako że ciasto na te pierniki jest nieco luźniejsze i delikatniejsze niż na te kruche, to wymaga robienia ich małymi partiami i specjalną techniką - na stories zapiszę relację z ich przygotowywania, żeby wam rozjaśnić nieco przepis. Gwarantuje, że to prościzna.✌🙂
•
Pięknie udekorowane i nadziane pysznymi powidłami pierniki na pewno skradną wasze serca i serca tych, których będziecie nimi częstować.❤🌲🌟 #pierniki #pierniczki #pierniczkiświąteczne #piernik #bezglutenowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #bezmleka #bezlaktozy #wegańskie #swiatecznewypieki
#ciasteczka #ciastka #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowo #idaswieta #wigilia #christmasfood #gingerbreadcookies #foodphotos  #fotografiakulinarna #blogkulinarny #zdroweslodycze #bezbez #bezbezpl

Instagram post 2192833429510561519_3243922696
Tegoroczny przepis na bezglutenowy makowiec zawijany bez drożdży ucieszył bardzo wielu z Was ❤ Natomiast miłośnikom drożdżowych wypieków przypominam, że na blogu znajdziecie już zeszłoroczny  przepis na DROŻDŻOWĄ STRUCLĘ MAKOWĄ bez glutenu, jajek i nabiału 🌟🌲
•
Ta wersja wychodzi równie spektakularnie. Ciasto jest miękkie i ładnie wyrośnięte. Ale za sukces makowca odpowiada też  aromatyczna i pełna bakalii masa makowa. Na blogu znajdziecie przepis na tą domową, która smakuje najlepiej 👌🌟❤
•
Przesuńcie palcem zdjęcie i zobaczcie jak się prezentują 🌟 Jeśli choć trochę pociekła wam ślinka, to koniecznie  spróbujcie! Weekend to dobry czas na testowanie świątecznych wypieków 🌲
•
#makowiec #ciasto #świąteczne #ciastodrożdżowe #ciastobezglutenowe #bezglutenu #dietabezglutenowa #bezglutenowo #beznabiału #bezjajek #weganskieprzepisy #masamakowa #bakalie #idąświęta #wigilia #bozenarodzenie #zdroweprzepisy #zdroweodzywianie #zdrowojem #wiemcojem #celiakia #hashimoto #nietolerancjepokarmowe #bezlaktozy #ciasto #swietabozegonarodzenia #bezmleka #zdroweciasto #alergiapokarmowa #bezbez #bezbezpl

Instagram post 2191385825791596811_3243922696
W tym roku jestem prawdziwym Świętym Mikołajem i spełniam wasze marzenia. 😊🎁🎄
---
Rok temu dostałam dziesiątki wiadomości z pytaniami o BEZGLUTENOWY MAKOWIEC ZAWIJANY BEZ DROŻDŻY, ale i bez innych składników – jajek i nabiału. Dzięki własnemu uporowi (i rodzince, która zjadała wszystkie próbne makowce 😉) udało mi się stworzyć przepis, który nie ustępuje niczym drożdżowej strucli makowej. ❤️👏
---
Nadziałam go najlepszą, aromatyczną i pełną bakalii, domową masą makową, na którą przepis też znajdziecie na blogu! ⭐️😋
---
Ten makowiec jest pyszny, mięciutki, puszysty i wygląda jak ten tradycyjny. Z radością i dumą przekazuję wam ten przepis.
---
I pamiętajcie, w gronie najbliższych smakuje najlepiej!🎄 --------- P.S. W poście i przepisie jak zwykle się rozpisałam, żeby jak najbardziej ułatwić wam zrobienie takiego nietypowego makowca. Zanim przystąpicie do pracy, przeczytajcie go uważnie. A jeśli będziecie mieli jakieś pytania - śmiało piszcie. Na instastories opublikuję niedługo filmik, gdzie będziecie mogli podejrzeć, jak powinno wygądać ciasto na ten makowiec.

#makowiec #makowieczawijany #makowiecbezglutenowy #bezglutenowy #bezdrożdży #bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #bezmleka #bezjajek #wegańskie #idąświęta #swiateczneprzepisy #wigilia #świąteczne #ciasto #makowiecbezglutenowy #nietolerancjepokarmowe #alergiapokarmowa #masamakowa #zdroweprzepisy #fotografiakulinarna #celiakia #hashimoto #dietabezglutenowa #bezbezpl #bezbez #poppyseedcake #christmascake #christmasfood

Instagram post 2186315503525860601_3243922696
Z myślą o zbliżających się świętach i o tym jak przetrwać zimę, wrzucam wam mój kolejny przepis na bezglutenowe pierogi 🙂✌
•
BEZGLUTENOWE PIEROGI RUSKIE bez nabiału i jajek, w pełni wegańskiej wersji to smaczne, mięciutkie i plastyczne ciasto oraz klasyczny farsz w nowej odsłonie - bez twarogu 👌🥟 Smakują doskonale i przenoszą mnie do czasów dzieciństwa, kiedy zajadałam się najlepszymi pierogami mojej babci 💜
•
Zamiast twarogu użyłam tofu, które dobrze doprawiłam. Dzięki temu nie smakuje jak gąbka, a świetnie imituje kwaśny ser 👌
•
Pierogi to takie danie, które lubi chyba każdy. Otulające, rozgrzewające i wprowadzające w błogi nastrój 😊
•
Okres przed świętami to idealny czas, żeby je wypróbować i poćwiczyć lepienie bezglutenowego ciasta 🙂 Do dzieła!
•
#pierogi #pierogiruskie
#pierogies #tofu #pierogibezglutenowe #bezglutenowepierogi #weganskiepierogi #weganskieprzepisy #bezglutenu #beznabiału #bezlaktozy #bezjajek #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #dietaeliminacyjna #alergiapokarmowa #nietolerancjepokarmowe #pomyslnaobiad #wiemcojem #bezglutenowe #pierog #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowojem #bezbezpl #bezbez #polishdumplings #glutenfreedumplings #ruskiepierogi

Instagram post 2182686378441509370_3243922696
Uwaga, nadrabiam naleśnikowe zaległości na blogu! 🙂 Tym razem wersja bez mleka, ale z dodatkiem jajek, którą robię najczęściej. Pracuję również nad recepturą bez udziału jajek, więc taka również pojawi się na blogu - bądźcie czujni!✌
•
BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI POMARAŃCZOWE Z MAKIEM są mięciutkie, elastyczne i pachną obłędnie wanilią i pomarańczami 🧡👌
•
Te naleśniki w wyjątkowej, niemal świątecznej wersji świetnie smakują z konfiturą dyniowo-pomarańczową,  na którą przepis również znajdziecie na blogu.🧡 Do tego domowa polewa czekoladowa, którą zrobicie w kilka minut i rozpusta gotowa! 😉👌
•
Zapraszam za bloga po przepis na to wyjątkowe śniadanie lub deser. Czy mak i pomarańcze również wam kojarzą się z zimowymi, świątecznymi klimatami? 🌟🍊
•
#nalesniki #naleśniki #pomarańcze #mak #nalesnikibezglutenowe #naleśnikibezglutenowe #bezglutenu #bezmleka #bezlaktozy #bezcukru #beznabiału #beznabialu #lowfodmap #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #alergiapokarmowa #zdroweodżywianie #jemzdrowo #zdroweprzepisy #blogkulinarny #fotografiakulinarna #bezbezpl #bezbez #slodkiesniadanie #pomyslnasniadanie #sniadanie #zdrowydeser #kremczekoladowy #bezglutenowe

Instagram post 2180484479470420146_3243922696
Mam nadzieję, że macie jeszcze ochotę na coś dyniowego, bo na blogu pojawił się kolejny pomysł na wykorzystanie zapasów dyni 🧡
•
KONFITURA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA to kwintesencja jesienno-zimowych klimatów. Pomarańcze, wanilia i lekki aromat cynamonu to jest to, co lubimy w te chłodniejsze dni.🧡🍁 Wspaniale smakuje do naleśników, placuszków, gofrów, omletów czy tostów👌
•
Konfitura z dyni i pomarańczy jest prosta do zrobienia, a jej niecodzienny, wyjątkowy smak robi prawdziwą magię w kuchni.🌟 Ten prosty dodatek odmieni wasze codzienne dania i nada charakteru deserom na wyjątkowe okazje. 🧡
•
Jeśli chcecie zrobić na prawdę pyszną konfiturę, to sięgnięcie po dynię muszkatołową (muscat, prowansalska) i dojrzałe, słodkie pomarańcze 🍊 Będzie będzie bosko! 
#dynia #sezonnadynie #dyniowelove #dzemzdyni #dżemdyniowy #konfiturapomarańczowa #pomarańcze #jesienneklimaty #cynamon #dżem #konfitura #dyniowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #zdrowejelita #dietabezglutenowa #hashimoto #celiakia #zdroweodzywianie #zdrowejedzenie #zdroweprzepisy #zdroweslodycze #zdrowo #bezbezpl #bezbez #nalesniki #placuszki #pumpkinjam #pumpkinrecipes

Instagram post 2176877476202157188_3243922696
Jeśli was również dopadła jesień zadbajcie o siebie jeszcze bardziej i zrobicie coś dobrego co rozgrzeje wasze serca i brzuchy 🧡🍁
•
Na blogu pojawił się przepis na moje ulubione PIECZONE JABŁKA 🧡🍎 Nadziewane powidłami, czekoladą i orzechami. Pachnące cynamonem i goździkami. Kremowe, słodkie i aromatyczne. Po prostu przepyszne!
•
Pieczone jabłka to mój umilacz jesienno zimowych dni. Zdrowy, ale bardzo satysfakcjonujący deser, który można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. 🧡👌
•
Na pewno podzielę się z wami jeszcze niejednym patentem na nadzienie. Tymczasem spróbujcie tej wersji i niech aromat pieczonych jabłek rozniesie się w waszym domu 🍁🍎
•
#jabłka #jablka #pieczonejabłko #pieczonejabłka #jabłkapieczone #jesienneprzyjemności #czekolada #orzechy #zdrowydeser #zdroweslodkosci #zdroweprzepisy #zdrowo #bezglutenu #bezglutenowo #dietabezglutenowa #beznabiału #bezjajek #bezcukru #celiskia #hashimoto #zdroweodzywianie #blogkulinarny #fotografiakulinarna #alergiapokarmowa #bezlaktozy #jesiennydeser #cynamon #zdrowejestpyszne #dietetyczny #bezbezpl

Instagram post 2171791481190522734_3243922696
Witajcie po dłuższej przerwie! Jak mogliście podejrzeć na stories, wpadłam ostatnio w niezły ciąg gotowania 🙂 Teraz nadrabiam zaległości i na blogu znajdziecie nowy przepis 🌟
•
BEZGLUTENOWE MUFFINKI DYNIOWE z warstwami cynamonowego karmelu to kolejny pomysł na wykorzystanie słodkiego puree z dyni hokkaido 🧡
•
Babeczki wyszły pyszne, mięciutkie i puszyste, a nie zawierają jajek i nabiału 👌 Są idealne na deser, przekąskę na wynos i "małe Conieco" do jesiennej kawy 🧡
Kto się skusi?

#muffinki #babeczki #muffinkidyniowe #dyniahokkaido #dynia #dyniowe #dyniowelove #ciastodyniowe #ciastobezglutenowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #bezlaktozy #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #dietabezpszenicy #dietaeliminacyjna #zdroweodzywianie #zdroweprzepisy #zdroweslodkosci #bezcukru #blogkulinarny #fotografiakulinarna #pumpkinmuffins #glutenfreerecipes #karmel #dokawy #zdrowo #bezbezpl


Facebook

Facebook

Popularne

  • 1

    Najlepsze bułki bezglutenowe (wegańskie)

    19 sierpnia 2018
  • 2

    Kruche pierniczki bezglutenowe jak speculoos

    5 grudnia 2017
  • 3

    Wilgotne, bezglutenowe ciasto czekoladowe

    6 września 2017
  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo

@2016 Photos and texts by BEZBEZ.pl. All Right Reserved.


Wróć na górę
Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki. AKCEPTUJ

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

Necessary Always Enabled