Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej

Ten przepis jest dla miłośników chrupkości. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie chrupiące dodatki do wszelkich deserów, owsianek, smoothies czy omletów lub po prostu szalejecie za domową granolą, to ten patent na chrupiącą posypkę z kaszy gryczanej na pewno przypadnie wam do gustu.

Wiecie za co uwielbiam kaszę gryczaną? Za to, że łączy w sobie dwie najważniejsze dla mnie rzeczy. Jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też tak uniwersalna, że ratuje niejednego osobnika na bezglutenowej diecie. Z samej kaszy gryczanej można wyczarować pyszny chleb, placki, naleśniki, pasztety, a nawet granolę czy właśnie tę oto słodką, chrupiącą posypkę do deserów. Jest to też jedno z najtańszych zbóż dozwolonych na diecie bez glutenu. Warto z nią eksperymentować, pamiętając, że oprócz tej znanej nam wszystkim palonej wersji kaszy, jest też biała, niepalona gryka, która ma delikatniejszy smak i bardziej uniwersalne zastosowanie.

Przepis na chrupiącą posypkę z kaszy gryczanej jest szybki, prosty i ma niewiele składników, a w efekcie otrzymujemy oryginalny i ciekawy dodatek do różnych, słodkich dań.

Wystarczy trochę białej, niepalonej kaszy gryczanej, słód, nieco oleju i ulubione przyprawy, a w 15 minut uzyskamy zdrową, chrupiącą posypkę lub chrupki, które możemy użyć do produkcji domowych słodyczy. Ja posypkę z kaszy gryczanej dodaję np. do domowej czekolady, w której przyjemnie chrupie pod zębami.

Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej, to słodkie, nieco cynamonowe kuleczki, w których smak gryki nie jest zbytnio wyczuwalny, więc skuszą się na nie nawet dzieciaki. To też ciekawa propozycja dla alergików, którzy w słodyczach unikają chrupiących dodatków w postaci orzechów lub zbożowych chrupek. Możecie je doprawiać według uznania, np. zamiast cynamonu czy wanilii dodać nieco kardamonu.

Chrupiącą posypkę z kaszy gryczanej można przygotować również w wersji wytrawnej, która świetnie pasuje do zup kremów.

Ciekawi? Warto poeksperymentować!

Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej

CHRUPIĄCA POSYPKA Z KASZY GRYCZANEJ

Kasia Ten przepis jest dla miłośników chrupkości. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie chrupiące dodatki do wszelkich deserów, owsianek, smoothies czy omletów lub po prostu szalejecie za domową granolą, to ten patent… BEZ CUKRU Chrupiąca posypka z kaszy gryczanej do deserów European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 125 ml słoiczek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

½ szkl. suchej kaszy gryczanej białej (niepalonej)
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki oleju kokosowego
1/3 łyżeczki cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
szczypta sproszkowanej laski wanilii
szczypta soli

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. W garnuszku podgrzej olej kokosowy z syropem klonowym tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników.
  3. W misce wymieszaj kaszę i przyprawy, a następnie wlej mieszankę syropu i oleju. Wymieszaj całość dokładnie, żeby płyn dobrze oblepił kaszę.
  4. Na blasze piekarnika rozłóż papier do pieczenia i wysyp na niego kaszę. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 min (u mnie z termoobiegiem), mieszając od czasu do czasu, żeby kasza równomiernie się piekła i nie przypaliła.
  5. Gdy kasza będzie zrumieniona, a płyn odparuje, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy wystygnie nabierze jeszcze chrupkości.
  6. Przechowuj ją w szczelnym słoiczku i używaj do deserów, owsianek, jogurtów, smoothies lub zamiast domowej granoli. Jeśli ci posmakuje, następnym razem zrób od razu podwójną porcję i poeksperymentuj z innymi przyprawami 🙂

zobacz również

Zostaw komentarz