Bezglutenowe ciasto z gruszkami i imbirem (wersja wegańska i z jajkiem)

napisany przez Kasia 3 listopada 2020
Bezglutenowe ciasto z gruszkami i imbirem, wegańskie

Jeszcze żadne bezglutenowe ciasto z gruszkami nie pojawiło się na blogu – co za niedopatrzenie! A przecież jesień, to nie tylko jabłka, ale też bogactwo odmian, najpyszniejszych, polskich gruszek. Ciasto z całymi gruszkami wydawało mi się dużym wyzwaniem i trochę z nim zwlekałam, ale teraz wiem, że było warto. Po tylu doświadczeniach jestem w dobrym momencie, by takie ciacha już robić z większą pewnością, że wyjdą nawet bez jajek i nabiału. Większość osób robi ciasto z całymi gruszkami w wersji czekoladowej. Ja postawiłam na dodatek imbiru i kardamonu, który świetnie komponuje się z tymi owocami i pasuje do jesiennych wypieków. Jest więc pysznie i rozgrzewająco. Częstujcie się!

Gruszkowych przepisów na moim blogu jest na tą chwilę niewiele. Niestety te owoce są dla mnie ciężkostrawne i dość ryzykowne. W takiej pieczonej czy gotowanej wersji dają mi mniej popalić, więc sięgam tu po takie rozwiązania – zerknijcie na przykład na mój przepis na imbirowy mus gruszkowy . Jest pyszny jako dodatek do naleśników, placuszków, jogurtu czy do deserów.

A jeśli szukacie przepisów na inne, jesienne ciasta, to polecam Wam chlebek dyniowy  z czekoladą, szarlotkę z antonówkami lub szarlotkę sypaną ze śliwkami. A może ciasto śmietnik z jabłkami i orzechami przypadnie wam do gustu?  Więcej inspiracji znajdziecie w zakładce SEZONOWE na blogu.

Bezglutenowe ciasto z gruszkami, imbirem i kardamonem, wegańskie


Moje bezglutenowe ciasto z gruszkami i imbirem jest naprawdę pyszne, a przy tym wygląda dość spektakularnie. W gruncie rzeczy jest jednak niezwykle proste do zrobienia. To klasyczny przepis typu „połącz mokre składniki z suchymi”, a najważniejszą sprawą jest wybór odpowiednich, dojrzałych i słodkich gruszek do ciasta.

Wszystkie dokładne informacje odnośnie tego na co zwrócić uwagę przy wyborze owoców do tego ciasta zawarłam we WSKAZÓWKACH  pod przepisem. Jedno to odpowiedni kształt i wielkość dostosowana do waszej foremki. Drugie i chyba najważniejsze to odpowiednia miękkość i dojrzałość gruszek, które ładnie się upieką w cieście, zachowają kształt i delikatną konsystencję. Te twarde nie tylko dobrze się nie upieką, ale też utrudnią Wam krojenie wypieku. Moje gruszki w cieście na zdjęciach, akurat trafiły się na górze dojrzałe i miękkie, a na dole chrupiące i twarde. Możecie zobaczyć na przekroju ciasta, że od góry upiekły się prawidłowo, a na dole pozostały nieco zbyt twarde. Koniecznie przed przygotowaniem ciasta i zakupem składników zerknijcie na moje porady.

Wegańskie i bezglutenowe ciasto z gruszkami

Bezglutenowe ciasto z gruszkami przygotowałam też w dwóch wersjach – w pełni wegańskiej i z jajkiem. Co ciekawe tutaj smakowała mi bardziej ta opcja bez jajek.

Ciasto wyszło bardziej sprężyste, a jajko z kolei nadało nieco kruchości. Obie jednak wersje są tak samo miękkie i nie czerstwieją za szybko. Jedyne co trzeba mieć na uwadze to to, że ciasto z całymi owocami najlepiej smakuje tego samego dnia. Niektóre gruszki (u mnie te twardsze), na drugi dzień mogą powodować rozmięknięcie ciasta naokoło owoców.

No i do znudzenia będę wam powtarzać, by zwrócić uwagę na proszek do pieczenia, którego używacie. To bardzo ważne by uniknąć zakalca, szczególnie w wersji ciasta beż użycia jajek. Szczegóły jak zwykle czekają na was we WSKAZÓWKACH pod przepisem.

Moje bezglutenowe ciasto z gruszkami jest mocno imbirowe, a do tego z lekką, orzeźwiającą nutą kardamonu. Jeśli chcecie, możecie tutaj poeksperymentować ze swoimi ulubionymi przyprawami.

Możecie zmniejszyć ilość imbiru, a zwiększyć dodatek kardamonu. Świetnie sprawdzi się też skórka otarta z cytryny i więcej wanilii. Jeśli macie ochotę na grubsze eksperymenty i czekoladową wersję tego ciasta, to możecie spróbować połączyć dwa moje przepisy  w jedno. Weźcie czekoladową masę z przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe na bananie lub ciasto czekoladowe w wersji z jajkiem i wsadźcie w nią gruszki, jak to opisałam w tym przepisie. Będzie pysznie!

Gruszki w dłoń i do dzieła!

Bezglutenowe ciasto z gruszkami i imbirem, wegańskie

BEZGLUTENOWE CIASTO Z GRUSZKAMI I IMBIREM (wersja wegańska i z jajkiem)

Kasia Jeszcze żadne bezglutenowe ciasto z gruszkami nie pojawiło się na blogu – co za niedopatrzenie! A przecież jesień, to nie tylko jabłka, ale też bogactwo odmian, najpyszniejszych, polskich gruszek. Ciasto… BEZ GLUTENU ciasto z gruszkami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na keksówkę 12x26 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ⅔ szkl. (110 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (45 g) mąki owsianej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złote, odtłuszczone) lub łusek babki jajowatej
  • ⅓ szkl. erytrytolu lub cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka obranego ze skórki i startego korzenia imbiru (ok 1-1,5 cm kawałek grubości kciuka) lub ¼-1/3 łyżeczki suszonego
  • ¼ łyżeczki kardamonu (najlepiej świeżo utartych w moździerzu ziarenek z ok. 4-5 kapsułek kardamonu)

  • ½ szkl. (125 ml, 130-140 g) musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego (patrz WSKAZÓWKI)
  • ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
  • ¼ szkl. (60 ml) soku jabłkowego (lub więcej napoju roślinnego) lub 1 duże jajko + 1 łyżka napoju/soku
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju o neutralnym smaku
  • 2 łyżki (30 ml) octu jabłkowego

  • 3-4 miękkie, wysokie, proste, duże gruszki – u mnie odmiana Konferencja (we WSKAZÓWKACH znajdziesz informacje na co zwrócić uwagę)

  • Opcjonalnie - lukier cytrynowy do polania ciasta: 4-5 łyżek cukru pudru lub pudru z erytrytolu + 1-1 ½ łyżki z soku z cytryny

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, aby był już gorący, gdy ciasto będzie gotowe do wstawienia do pieca. Przygotuj też foremkę (u mnie 26x12 cm), w której będziesz piec ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, budyń, siemię lub babkę, wybrany sypki słód proszek, sodę, oraz wszystkie przyprawy.
  3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mus jabłkowy, olej, ocet, mleko roślinne oraz sok jabłkowy lub jajko, jeśli przygotowujesz taką wersję ciasta. Ubij całość trzepaczką balonową na jednolitą masę.
  4. Gruszki obierz delikatnie ze skórki, zostawiając im szypułki. Postaraj się, by zachowały ładny kształt. Jeśli nie trzymają pionu i się przewracają, to możesz podciąć im delikatnie spód, by trzymały się prosto i nie przewróciły się w cieście w trakcie pieczenia.
  5. Gdy piekarnik będzie nagrzany, możesz przystąpić do wymieszania wszystkich składników ciasta. Do suchych wlej mokre, a następnie wymieszaj całość szybko i dokładnie trzepaczką balonową. Radzę nie miksować takich ciast. Masa powinna być luźna, a po chwili lekko buzować od oddziałania proszku, sody i octu. Jeśli jest za gęsta, dodaj jeszcze 1-2 łyżki płynu, ale nie mieszaj całości za długo.
  6. Ciasto przelej do foremki, a w ciasto wsadź po kolei gruszki, jedna za drugą. Sprawdź czy stoją stabilnie i włóż jak najszybciej ciasto do piekarnika. Piecz w 190 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 min. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 15-20 min, aż ciasto będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione.
  7. Gdy ciasto będzie upieczone, możesz pozostawić je jeszcze na 10 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami lub wyjąć je od razu. Testowałam obie wersje i mi ciasto nie opadło w żadnym przypadku.
  8. Ciepłe ciasto pozostaw do wstępnego wystudzenia w foremce. Dopiero potem wyjmij je, odklej delikatnie papier i pozwól, by oddało jeszcze nadmiar ciepła i wilgoci.
  9. Po całkowitym wystudzeniu możesz je pokroić. Trzeba to robić delikatnie, ze względu na całe gruszki w środku - ich wielkość rzutuje na ilość ciasta po bokach. Poza tym, niektóre owoce mogą wyjść bardziej lub mniej miękkie po upieczeniu, a tym samym łatwiej lub trudniej się będzie się je kroić.
  10. Ciasto trzymaj w chłodnym miejscu, pod przykryciem, by owoce w cieście nie zaczęły zbyt szybko fermentować. Zauważyłam też, że niektóre gruszki mogą na drugi dzień zbyt rozmiękczyć ciasto naokoło owoców (u mnie stało się tak z twardymi, niedojrzałymi gruszkami). Dlatego dla mnie, choć ciasto nie czerstwieje, najlepiej smakuje tego samego dnia.
  1. Używam bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko lub dr. Oetker. Myślę, ze Balviten też będzie dobry. Te proszki najlepiej się sprawdzają, szczególnie w wypiekach bez udziału jajek. Działają bardzo silnie, ładnie unoszą ciasto i nadają mu puszystej konsystencji. Jeśli używasz ekologicznego proszku  do pieczenia na kamieniu winnym, to lepiej zwiększ ilość sody w cieście (np. na początku do 1/2 łyżeczki), aby zmniejszyć ryzyko zakalca. Ciasto na takim proszku może mieć nieco inną strukturę po upieczeniu.
  2. Zamiast mąki owsianej, możesz użyć mąki jaglanej (najlepiej takiej mocno zmielonej, delikatnej). Ciasto z mąką jaglaną będzie zapewne gęstsze, więc w razie potrzeby dodaj 2-4 łyżki mleka więcej.
  3. Zamiast budyniu możesz dać skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  4. To ciasto wychodzi świetnie bez jajek – ta opcja smakowała mi najbardziej. Wersja wegańska jest bardziej sprężysta, a jajko z kolei nadaje nieco kruchości.
  5. Do ciasta możesz użyć zarówno gotowego, kupnego musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego jak i zrobionego samodzielnie – testowałam obie opcje. Gotowe musy w słoiczkach można znaleźć w większych supermarketach np. Lidlu czy Kauflandzie (szukaj w dziale bio). Sprawdzą się też takie dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować samemu taki mus to weź 2-4 słodkie jabłka lub 2 jabłka i 2 miękkie gruszki (Musu z samych gruszek nie polecam do tego ciasta). Owoce obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Podlej je odrobiną wody i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną i się rozpadną. Do owoców możesz dodać cynamon czy goździki lub dosłodzić je np. cukrem kokosowym. Gotowy mus możesz zmiksować dodatkowo blenderem. Odłóż potrzebną ilość musu do ciasta. Resztę możesz zużyć do placuszków, omletów czy innych deserów. Nadmiar musu najlepiej przełożyć do wyparzonego słoiczka i po wystudzeniu wstawić do lodówki.
  6. Guszki użyte do ciasta muszą być dojrzałe, słodkie i miękkie. Nie mogą być jednak przejrzałe i rozpadające się na papkę podczas obierania. Z kolei zbyt twarde, chrupiące gruszki nie upieką się dobrze w cieście i nie będą tak smaczne jak te dojrzałe. Mogą sprawiać też trudność w krojeniu ciasta. Te, które widzicie na zdjęciach były właśnie trochę za mało dojrzałe, tylko miękkie u góry, na dole twardsze, chrupiące – dlatego upiekły się lepiej od góry co widać na przekroju ciasta. Twardsze gruszki powodowały u mnie rozmoknięcie ciasta na drugi dzień. Ja użyłam odmiany Konferencja. Kształt i wielkość gruszek musicie dostosować do foremki, której chcecie użyć. Przy keksówce takiej wielkości jak moja, sprawdzą się 3 wysokie i duże gruszki – ale sprawdźcie, czy nie są za grube i nie sięgają zbytnio boków foremki. Wówczas w tych miejscach będzie trochę mało ciasta, które przy krojeniu może się łatwiej kruszyć. Jeśli chcecie upiec to ciasto w tortownicy (ok. 21 cm średnicy), to lepiej sprawdzi się więcej, ale mniejszych i niższych gruszek (4-5 szt.). Najlepiej przez pieczeniem i obraniem owoców, sprawdzić to na sucho i wsadzić owoce do foremki, zobaczyć, ile ich wejdzie i czy stoją stabilnie. Jeśli się przewracają, przytnijcie je od spodu.
  7. Jeśli macie ochotę na ciasto z gruszkami w wersji czekoladowej, to weźcie czekoladową masę z przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe na bananie lub ciasto czekoladowe w wersji z jajkiem i wsadźcie w nią gruszki, jak to opisałam w tym przepisie.

Wskazówki

  1. Używam bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko lub dr. Oetker. Myślę, ze Balviten też będzie dobry. Te proszki najlepiej się sprawdzają, szczególnie w wypiekach bez udziału jajek. Działają bardzo silnie, ładnie unoszą ciasto i nadają mu puszystej konsystencji. Jeśli używasz ekologicznego proszku  do pieczenia na kamieniu winnym, to lepiej zwiększ ilość sody w cieście (np. na początku do 1/2 łyżeczki), aby zmniejszyć ryzyko zakalca. Ciasto na takim proszku może mieć nieco inną strukturę po upieczeniu.
  2. Zamiast mąki owsianej, możesz użyć mąki jaglanej (najlepiej takiej mocno zmielonej, delikatnej). Ciasto z mąką jaglaną będzie zapewne gęstsze, więc w razie potrzeby dodaj 2-4 łyżki mleka więcej.
  3. Zamiast budyniu możesz dać skrobię kukurydzianą lub mąkę z tapioki, ale dodaj wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  4. To ciasto wychodzi świetnie bez jajek – ta opcja smakowała mi najbardziej. Wersja wegańska jest bardziej sprężysta, a jajko z kolei nadaje nieco kruchości.
  5. Do ciasta możesz użyć zarówno gotowego, kupnego musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego jak i zrobionego samodzielnie – testowałam obie opcje. Gotowe musy w słoiczkach można znaleźć w większych supermarketach np. Lidlu czy Kauflandzie (szukaj w dziale bio). Sprawdzą się też takie dla dzieci. Jeśli chcesz przygotować samemu taki mus to weź 2-4 słodkie jabłka lub 2 jabłka i 2 miękkie gruszki (Musu z samych gruszek nie polecam do tego ciasta). Owoce obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Podlej je odrobiną wody i gotuj na średnim ogniu aż zmiękną i się rozpadną. Do owoców możesz dodać cynamon czy goździki lub dosłodzić je np. cukrem kokosowym. Gotowy mus możesz zmiksować dodatkowo blenderem. Odłóż potrzebną ilość musu do ciasta. Resztę możesz zużyć do placuszków, omletów czy innych deserów. Nadmiar musu najlepiej przełożyć do wyparzonego słoiczka i po wystudzeniu wstawić do lodówki.
  6. Guszki użyte do ciasta muszą być dojrzałe, słodkie i miękkie. Nie mogą być jednak przejrzałe i rozpadające się na papkę podczas obierania. Z kolei zbyt twarde, chrupiące gruszki nie upieką się dobrze w cieście i nie będą tak smaczne jak te dojrzałe. Mogą sprawiać też trudność w krojeniu ciasta. Te, które widzicie na zdjęciach były właśnie trochę za mało dojrzałe, tylko miękkie u góry, na dole twardsze, chrupiące – dlatego upiekły się lepiej od góry co widać na przekroju ciasta. Twardsze gruszki powodowały u mnie rozmoknięcie ciasta na drugi dzień. Ja użyłam odmiany Konferencja. Kształt i wielkość gruszek musicie dostosować do foremki, której chcecie użyć. Przy keksówce takiej wielkości jak moja, sprawdzą się 3 wysokie i duże gruszki – ale sprawdźcie, czy nie są za grube i nie sięgają zbytnio boków foremki. Wówczas w tych miejscach będzie trochę mało ciasta, które przy krojeniu może się łatwiej kruszyć. Jeśli chcecie upiec to ciasto w tortownicy (ok. 21 cm średnicy), to lepiej sprawdzi się więcej, ale mniejszych i niższych gruszek (4-5 szt.). Najlepiej przez pieczeniem i obraniem owoców, sprawdzić to na sucho i wsadzić owoce do foremki, zobaczyć, ile ich wejdzie i czy stoją stabilnie. Jeśli się przewracają, przytnijcie je od spodu.
  7. Jeśli macie ochotę na ciasto z gruszkami w wersji czekoladowej, to weźcie czekoladową masę z przepisu na wegańskie ciasto czekoladowe na bananie lub ciasto czekoladowe w wersji z jajkiem i wsadźcie w nią gruszki, jak to opisałam w tym przepisie.

zobacz również

Zostaw komentarz