Bezglutenowe muffinki marchewkowe to przepyszna odmiana kultowego, jesiennego umilacza, czyli ciasta marchewkowego. Babeczki są mięciutkie, wilgotne, mocno cynamonowe i pełne smakowitych dodatków. Można je podać z kremem, ale bez żadnej dekoracji również smakują doskonale. Będą idealne do jesiennej herbaty czy do zabrania ze sobą na wynos, na drugie śniadanie. Oprócz pszenicy nie zawierają też jajek i nabiału, więc mam nadzieję, że zasmakują osobom na roślinnej i specjalnej diecie.
Jeśli szukasz więcej jesiennych inspiracji w wersji „bezbez”, to koniecznie zajrzyj do zakładki JESIEŃ lub DYNIA na blogu. Znajdziesz tam pyszną szarlotkę, dyniowe kluseczki, pieczone jabłka lub imbirowe ciasto z całymi gruszkami. Same pyszności!
BEZGLUTENOWE MUFFINKI MARCHEWKOWE to połączenie miękkiego, puszystego, korzennego ciasta i delikatnego kremu. Chyba nie ma pyszniejszego sposobu na przemycenie marchewki!
Ciasto nie zawiera jajek i nabiału, ale dzięki dodatkowi musu jabłkowego i masła migdałowego wychodzi mięciutkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Nie żałuj mu cynamonu i innych korzennych przypraw, które lubisz. Świetnie sprawdzą się tu też klasyczne dodatki – orzechy włoskie i kawałki jabłka lub ananasa. Te ostatnie po upieczeni staną się rozpływające w ustach i świetnie dopełnią smak babeczek.
By babeczki wyszły puszyste, koniecznie zwróć uwagę na proszek do pieczenia, którego używasz. Odstaw tutaj ten ekologiczny, a sięgnij po tradycyjny w wersji bezglutenowej. Niestety te na kamieniu winnym często są przyczyną zakalcowatych, mokrych wypieków, a tego zdecydowanie chciałbyś uniknąć. Więcej znajdziesz we WSKAZÓWKACH pod przepisem.
Bezglutenowe muffinki marchewkowe, podobnie jak ciasto można pokryć KREMEM i dodać im odświętnego charakteru.
Do swoich babeczek użyłam gotowej, roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów (patrz WSKAZÓWKI pod przepisem), która świetnie imituje tradycyjny serek do smarowania. Wystarczy tu kilka dodatków, by zamienić go w pyszny krem, który ładnie trzyma się na babeczkach i z nich nie spływa. Jeśli chcesz, możesz też skorzystać z receptury na krem bez nabiału z mojego przepisu na CIASTO MARCHEWKOWE.
Jeśli jadasz nabiał, to sięgnij po zwykły serek śmietankowy z mleka krowiego. Zainspiruj się przepisami na tradycyjny krem do ciasta marchewkowego – na pewno mnóstwo takich receptur znajdziesz w sieci.
Bezglutenowe muffinki marchewkowe mogą być odświętnym deserem, zdrowszą słodkością do kawy, a w wersji bez kremu świetnym dodatkiem do śniadaniówki lub przekąską do zabrania na wynos.
Babeczki bez kremu spokojnie możesz zamrozić – wówczas wystarczy chwila w mikrofalówce, by cieszyć się ciepłą, świeżą muffinką. Jeśli nie masz mikrofalówki, spróbuj rozmrozić ją w ciepłym piekarniku lub w torebce na ciepłym grzejniku (tylko nie elektrycznym!). Zobaczysz jaka będzie miękka i aromatyczna.
Mam nadzieję, że taka wersja ciasta marchewkowego, z kremem czy bez, przypadnie ci do gustu i umili jesienny czas! Daj znać!

SKŁADNIKI
NA MUFFINKI:
- 100 ml (ok. 130 g) musu jabłkowego
- ½ szkl. + 2 łyżki (155 ml) napoju roślinnego, np. migdałowego, ryżowego
- 2½ łyżki jogurtu kokosowego
- ¼ szkl. (60 ml) oleju, np. rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka masła migdałowego lub orzechowego
- ⅔ szkl. + 1 łyżka (120 g) mąki ryżowej
- ⅓ szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
- ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
- 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki (20 g) mąki kukurydzianej (żółtej)
- ⅓ szkl. (70-80 g) cukru trzcinowego lub erytrytolu (u mnie pół na pół)
- ⅔ łyżeczki cynamonu
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
- 1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (nie na kamieniu winnym)
- ⅓ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 bardzo duża marchewka lub 2 mniejsze (150 g po obraniu)
- ½ średniego jabłka lub 1-2 plastry ananasa
- garść orzechów włoskich + do dekoracji
DO DEKORACJI:
- 1½-2 op. (225-300 g) wegańskiej pasty kanapkowej à la kremowy serek (patrz WSKAZÓWKI)
- 2 łyżeczki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
- ¼ łyżeczki mielonej wanilii, pasty waniliowej lub ziarenka wyłuskane z laski wanilii
- kilka kropel soku z cytryny – opcjonalnie
1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml
Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, żeby był gorący, gdy ciasto będzie gotowe. Metalową foremkę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami lub przygotuj osobne, silikonowe foremki na babeczki.
- W jednej misce połącz dokładnie wszystkie mokre składniki na babeczki: mus jabłkowy, napój i jogurt roślinny, olej, ocet, syrop klonowy i masło migdałowe.
- W drugiej, większej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, proszek budyniowy, wybrany sypki słód, przyprawy, proszek i sodę.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce – połowę na dużych, a połowę na małych oczkach. Jabłko (bez skórki) lub ananasa pokrój w drobną kostkę, a orzechy włoskie posiekaj jak najdrobniej. Dodaj te składniki do mąk i dokładnie wymieszaj całość.
- Gdy piekarnik będzie rozgrzany, połącz obie miski. Wlej mokre składniki do suchych, a następnie szybko i dokładnie wymieszaj masę. Powinna być dość luźna, nie za gęsta i napowietrzona od działania proszku i sody z octem.
- Gotowym ciastem napełnij foremki na babeczki – do samej krawędzi i jak najszybciej wstaw je do piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) przez 25-30 min.
- Gotowe babeczki wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj pastę kanapkową z cukrem pudrem, wanilią i odrobiną soku z cytryny. Spróbuj i jeśli trzeba dopraw ją jeszcze do smaku.
- Wystudzone babeczki udekoruj (najlepiej przed podaniem) kremem i posyp orzechami włoskimi, szczyptą cynamonu i ewentualnie wiórkami startej marchewki.
- Babeczki bez dekoracji przechowuj pod przykryciem w temperaturze pokojowej – nie czerstwieją za szybko. Te udekorowane lepiej włożyć do lodówki. Muffinki bez kremu możesz również zamrozić.
WSKAZÓWKI
- Do ciasta możesz użyć domowego lub kupnego musu jabłkowego.Najlepiej sprawdzi się ten gładki bez kawałków owoców. Takie gotowe musy można kupić w słoikach w wielu supermarketach. Sprawdzą się też dziecięce musy owocowe w tubkach lub słoiczkach. Zamiast musu jabłkowego możesz spróbować użyć też zmiksowanego, przejrzałego banana (1 b. duży, 2 mniejsze) – wówczas odmierz odpowiednią ilość bananowego puree (100 ml).
- Jogurt kokosowy możesz zastąpić sojowym lub tradycyjnym jogurtem naturalnym.
- Masło migdałowe lub z innych orzechów możesz spróbować zastąpić dodatkową łyżką jogurtu,musu jabłkowego lub łyżką namoczonych zmiksowanych daktyli (patent mojej czytelniczki).
- Zamiast mąki owsianej możesz użyć jaglanej, ale babeczki mogą szybciej czerstwieć, a ciasto może potrzebować więcej płynu. Najlepiej dodać pół na pół mąki jaglanej i z ciecierzycy lub jaglanej i kukurydzianej.
- Zamiast budyniu możesz użyć mąki z tapioki, skrobi kukurydzianej lub ryżowej, ale wówczas dodaj do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
- Do babeczek i innych wypieków bez glutenu i jajek najlepiej sprawdzi się proszek typu Celiko, dr. Oetker czy Balviten. Jeśli używasz tego eko, na kamieniu winnym, to dodaj do ciasta więcej sody, by uniknąć zakalca. Taki proszek działa o wiele słabiej i konsystencja babeczek może znacznie się różnić.
- Do kremu użyłam roślinnej pasty kanapkowej na bazie migdałów przypominającej kremowy serek (SimplyV- do kupienia w sklepach internetowych i stacjonarnie w takich marketach jak np. Intermarche, Leclerc, Auchan czy Lewiatan). Jeśli jadasz nabiał możesz użyć tradycyjnego serka do smarowania lub skorzystać z kremu z przepisu na CIASTO MARCHEWKOWE.
12 komentarzy
Nie można na jednej mące? Moge tylko gryczana lub jaglaną.
Gdyby wypieki bezglutenowe na jednej mące wychodziły i smakowały, jak te glutenowe, to nie trzeba by było tak kombinować. 😉 Niestety, mieszanie mąk o różnych właściwościach daje najlepsze efekty. Jeśli chcesz możesz poeksperymentować z mąką jaglaną, ale nie wiem jaki efekt uda Ci się uzyskać…
Cześć! Czy zamiast musu jabłkowego nada się jajko? I czy ananas jest niezbędny? Chciałabym go pominąć, ale nie wiem, czy konsystencja na tym nie ucierpi
Mus jabłkowy i pektyny z jabłek odpowiadają za puszystą, miękką, glutenową strukturę muffinek. Jajko zadziała tu nieco inaczej, nie wiem, czy ta zamiana się sprawdzi. Jeśli jajko, to raczej dodatkowo, zamiast części płynu. Zamiast musu jabłkowego możesz użyć zgniecionego banana (wskazówki znajdziesz zawsze pod przepisem). Ananasa można spokojnie pominąć.
Pyszne ☺️ jakbym dostała gdzieś tę babeczkę, to nie powiedziałabym, że jest bezglutenowa i do tego wegańska. Mięciutka, wilgotna. Czego chcieć więcej. Dziękuję za wspaniały przepis. Jak zawsze nie zawiodłam się ❤️
Miód na moje serducho i najlepsze komplementy, dziękuję!
Jaką inną mąką można zastąpić tę kukurydzianą? Moja dieta ją wyklucza.
W tym przepisie spróbowałabym dać więcej mąki gryczanej (używam jasnej, białej) lub pół na pół: łyżkę gryczanej + łyżkę owsianej lub ryżowej. Powinno wszystko się udać.
Dzień dobry zrobiłm wyszło . Będę w kontakcie.Pozdrawiam
Pozdrawiam! 😀
Witam czy mąkę kukurydzianą mogę czymś zastąpić? może amarantusowa? albo teff?
Mąka z amarantusa może się tu nie sprawdzić. Teff warto spróbować. Ewentualnie dodaj 1 łyżkę mąki gryczanej i owsianej lub ryżowej więcej.