Konfitura dyniowo-pomarańczowa

autor Kasia | BezBez
0 komentarze
Konfitura dyniowo-pomarańczowa

Konfitura dyniowo-pomarańczowa skradła moje serce rok temu, gdy przygotowałam ją po raz pierwszy. Zrobiłam ją raczej z czystej ciekawości i nie wierzyłam, że to może być dobre. Okazało się jednak, że dynia w takiej postaci może smakować wspaniale. Jak wybierze się odpowiednią odmianę dyni i dojrzałe, słodkie pomarańcze wyjdzie nam najlepszy dżem na tę porę roku. Słodki, aromatyczny, idealny do jesiennych deserów i słodkich śniadań.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa to idealny dodatek wszędzie tam, gdzie używa się dżemu. Można nią smarować biszkopty na tort, nadziewać ciasteczka czy muffinki. A najlepiej uprzyjemnić nią sobie  słodkie śniadanie. Placuszki, omlety, gofry i naleśniki, będą smakowały z nią obłędnie!

Najlepsza konfitura dyniowo-pomarańczowa wyjdzie wam wtedy, jeśli postawicie na naprawdę smaczną odmianę dyni. Polecam wam dynię muszkatołową zwaną też muscat, prowansalską lub fransucką (muscat de provence).

To moja ulubiona odmiana dyni. Ma ciemną, zieloną skórę i mocno pomarańczowy miąższ. Pięknie pachnie melonem i ma lekko słodkawy smak. Jej miąższ jest wodnisty, rozdziela się na miękkie włókna, a nie rozpada całkowicie (w konfiturze ją miksujemy). Uwielbiam ją jeść samą, upieczoną ze szczyptą soli. Świetnie smakuje też w sosach i zupach. Dodaje ją również do wypieków np. muffinek czy bułeczek cynamonowych.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z wanilią i cynamonem

O smaku tej wersji konfitury z dyni decydują też dobre pomarańcze. Szukajcie tych dojrzałych, soczystych i słodkich.

O pięknym kolorze i mocnym aromacie, który kryje się w skórce i miąższu. Konfitura na bazie takich owoców będzie miała niepowtarzalny, głęboki smak i aromat. Ważne jest jedynie, żeby pomarańcze dobrze obrać z białej skóry i błon, aby dżem miał jak najmniej goryczy. Ta co zostanie będzie przyjemna i nie powinna przeszkadzać.

Do tych dwóch składników wystarczy tylko słód i nieco przypraw, aby nadać całości charakteru.

Cukier lub innych sypki słód możecie dobrać według swoich preferencji i  w zależności od tego, jak słodka trafi się dynia i owoce. Szczypta cynamonu i imbiru, dopełni całość, ale ma nie być za mocno wyczuwalna.

Zdecydowanie warto postawić tu na dobrej jakości wanilię. Możecie użyć jej w postaci pasty lub mielonej albo wyłuskać ziarenka prosto z laski wanilii. Jej aromat pięknie komponuje się z pomarańczami.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa to kwintesencja jesienno-zimowych klimatów. Pomarańcze, wanilia i lekki aromat cynamonu to to, co lubimy najbardziej w te chłodniejsze dni.

Tymi smakami i aromatami możemy odmienić tradycyjne potrawy i nadać im prawdziwie świątecznego klimatu. Konfitura dyniowo-pomarańczowa jest prosta do zrobienia, a jej niecodzienny, wyjątkowy smak robi prawdziwą magię w kuchni. Ten prosty dodatek umili wam codzienne dania i nada charakteru deserom na wyjątkowe okazje.

Warto mieć słoiczek takiego dobra w lodówce!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.