Konfitura dyniowo-pomarańczowa

napisany przez Kasia 18 listopada 2019
Konfitura dyniowo-pomarańczowa

Konfitura dyniowo-pomarańczowa skradła moje serce rok temu, gdy przygotowałam ją po raz pierwszy. Zrobiłam ją raczej z czystej ciekawości i nie wierzyłam, że to może być dobre. Okazało się jednak, że dynia w takiej postaci może smakować wspaniale. Jak wybierze się odpowiednią odmianę dyni i dojrzałe, słodkie pomarańcze wyjdzie nam najlepszy dżem na tę porę roku. Słodki, aromatyczny, idealny do jesiennych deserów i słodkich śniadań.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa to idealny dodatek wszędzie tam, gdzie używa się dżemu. Można nią smarować biszkopty na tort, nadziewać ciasteczka czy muffinki. A najlepiej uprzyjemnić nią sobie  słodkie śniadanie. Placuszki, omlety, gofry i naleśniki, będą smakowały z nią obłędnie!

Najlepsza konfitura dyniowo-pomarańczowa wyjdzie wam wtedy, jeśli postawicie na naprawdę smaczną odmianę dyni. Polecam wam dynię muszkatołową zwaną też muscat, prowansalską lub fransucką (muscat de provence).

To moja ulubiona odmiana dyni. Ma ciemną, zieloną skórę i mocno pomarańczowy miąższ. Pięknie pachnie melonem i ma lekko słodkawy smak. Jej miąższ jest wodnisty, rozdziela się na miękkie włókna, a nie rozpada całkowicie (w konfiturze ją miksujemy). Uwielbiam ją jeść samą, upieczoną ze szczyptą soli. Świetnie smakuje też w sosach i zupach. Dodaje ją również do wypieków np. muffinek czy bułeczek cynamonowych.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa z wanilią i cynamonem

O smaku tej wersji konfitury z dyni decydują też dobre pomarańcze. Szukajcie tych dojrzałych, soczystych i słodkich.

O pięknym kolorze i mocnym aromacie, który kryje się w skórce i miąższu. Konfitura na bazie takich owoców będzie miała niepowtarzalny, głęboki smak i aromat. Ważne jest jedynie, żeby pomarańcze dobrze obrać z białej skóry i błon, aby dżem miał jak najmniej goryczy. Ta co zostanie będzie przyjemna i nie powinna przeszkadzać.

Do tych dwóch składników wystarczy tylko słód i nieco przypraw, aby nadać całości charakteru.

Cukier lub innych sypki słód możecie dobrać według swoich preferencji i  w zależności od tego, jak słodka trafi się dynia i owoce. Szczypta cynamonu i imbiru, dopełni całość, ale ma nie być za mocno wyczuwalna.

Zdecydowanie warto postawić tu na dobrej jakości wanilię. Możecie użyć jej w postaci pasty lub mielonej albo wyłuskać ziarenka prosto z laski wanilii. Jej aromat pięknie komponuje się z pomarańczami.

Konfitura dyniowo-pomarańczowa to kwintesencja jesienno-zimowych klimatów. Pomarańcze, wanilia i lekki aromat cynamonu to to, co lubimy najbardziej w te chłodniejsze dni.

Tymi smakami i aromatami możemy odmienić tradycyjne potrawy i nadać im prawdziwie świątecznego klimatu. Konfitura dyniowo-pomarańczowa jest prosta do zrobienia, a jej niecodzienny, wyjątkowy smak robi prawdziwą magię w kuchni. Ten prosty dodatek umili wam codzienne dania i nada charakteru deserom na wyjątkowe okazje.

Warto mieć słoiczek takiego dobra w lodówce!

Konfitura dyniowo-pomarańczowa

KONFITURA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA

Kasia Konfitura dyniowo-pomarańczowa skradła moje serce rok temu, gdy przygotowałam ją po raz pierwszy. Zrobiłam ją raczej z czystej ciekawości i nie wierzyłam, że to może być dobre. Okazało się jednak,… BEZ GLUTENU konfitura European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 750 ml dżemu Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 ½ kg (waga przed obraniem) dyni muszkatołowej (muscat/prowansalska/francuska - muscat de provence) – patrz WSKAZÓWKI
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki soku z cytryny (1/2-1 cytryna)
  • 1/3-1/2 szkl. (50-75 g) cukru kokosowego (ew. trzcinowego)
  • 1/3-1/2 szkl. (70-100 g) erytrytolu lub innego sypkiego słodu
  • ziarenka z 1/2-1 laski wanilii lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej laski wanilii/pasty waniliowej
  • ¼-1/3 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • woda lub sok pomarańczowy do podlewania
  • 2 łyżeczki pektyny jabłkowej lub jabłkowo-cytrusowej - opcjonalnie (patrz WSKAZÓWKI)

Przygotowanie

  1. Półtorakilogramowy kawałek dyni obierz z twardej skórki i pozbaw pestek. Pokrój dynię w niezbyt dużą kostkę, wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Pozostaw na chwilę, żeby puściła nieco soku. Następnie ewentualnie podlej ją kilkoma łyżkami wody/soku i zacznij gotować.
  2. Pomarańcze wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę (bez białej błony!) i dodaj ją do dyni. Wszystkie pomarańcze obierz ze skóry odkrawając ją dookoła nożem, wraz z białą błoną. Postaraj się usunąć jak najwięcej skórek – wówczas konfitura będzie miała mniej goryczy. Jeśli chcesz możesz wyfiletować każdą cząstkę.
  3. Pomarańczę pokrój w kostkę i usuń pestki, jeśli jakieś zostały. Dodaj ją do gotującej się dyni wraz z przyprawami – cynamonem, imbirem i wanilią oraz sokiem z cytryny.
  4. Gotuj całość na małym ogniu około 1 godz., aż dynia zmięknie i się rozpadnie. Pod koniec gotowania dodaj erytrytol. Ilość słodu dostosuj do słodkości swojej dyni i własnych upodobań. Między czasie możesz podlewać masę odrobiną wody lub soku, jeśli będzie to konieczne.
  5. Gdy dynia będzie już miękka i rozgotowana zblenduj całość na gładką masę i jeszcze podgotuj całość około 30-45 min, żeby odparować wodę. Po ostygnięciu całość powinna zgęstnieć, ale jeśli obawiasz się, że masa wyszła za rzadka, to dodaj pektynę jabłkową i jeszcze podgotuj całość 10 min.
  6. W międzyczasie przygotuj słoiczki na konfiturę i wyparz je wrzątkiem. Jeszcze ciepłe wypełniaj gorącą masą, zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw je tak do wystudzenia.
  7. Tak przygotowana konfitura zachowa świeżość przez wiele tygodni. Najlepiej przechowywać ją w lodówce lub innych chłodnym miejscu. Podawaj ją do placuszków, naleśników, gofrów, deserów i wszędzie tam, gdzie lubisz.

 

Wskazówki

  1. Do konfitury użyłam dyni muszkatołowej, która dostępna jest na straganach, warzywniakach i większych supermarketach. Ma zieloną skórkę i mocno pomarańczowy miąższ. Ma melonowy aromat i delikatnie słodki smak, dlatego ta dynia świetnie pasuje do przetworów. Jeśli nie masz innej możliwości użyj zwyczajnej dyni pomarańczowej, ale możliwe, że będziesz musiał dodać do niej nieco więcej przypraw lub słodu.
  2. W zależności jak wodnista dynia Ci się trafi i jakiego gatunku użyjesz, ugotowany dżem może mieć różną konsystencję. Pamiętaj też, że po wystudzeniu nieco zgęstnieje. Jeśli będzie za rzadki i zbyt wodnisty, to na koniec dodaj do niego pektyny jabłkowej lub jabłkowo-cytrysowej. Możesz ją zastąpić żel-fixem czy fixem do dżemów, który zawiera w swoim składzie pektynę, ale również inne dodatki np. cukier – stosuj go według instrukcji na opakowaniu. Dżem możesz zagęścić również galaretką pomarańczową (1 opakowanie) lub w wersji wegańskiej- agarem (1/2 -1 łyżeczka).

zobacz również

Zostaw komentarz