BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości
  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT
  • O mnie
  • KONTAKT
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
BezBez.pl | Bez glutenu, bez nabiału, bezmiar możliwości
  • PRZEPISY
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁÓWNE
    • SAŁATKI
    • LUNCHBOXY
    • ZUPY
    • WYPIEKI
      • CHLEBY I BUŁKI
      • WYPIEKI SŁODKIE
      • WYPIEKI WYTRAWNE
    • SŁODKOŚCI
    • PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI
    • DIPY, PASTY, SOSY
    • DŻEMY I KREMY
    • NAPOJE
    • PODSTAWOWE
  • Składniki
    • BANAN
    • GRYKA
    • KASZA JAGLANA
    • RYŻ
    • TOFU
    • BATAT
    • ZIEMNIAK
    • SEZONOWE
      • RABARBAR
      • TRUSKAWKI
      • DYNIA
  • DIETY
    • WEGAŃSKA
    • PALEO
    • RAW
    • BEZ CUKRU
    • BEZ JAJEK
    • BEZ NABIAŁU
    • BEZ ORZECHÓW
    • BEZ ZBÓŻ
    • LOW FODMAP
  • SPECJALNE OKAZJE
    • BOŻE NARODZENIE
    • WIELKANOC
    • GRILL
    • IMPREZA
    • TŁUSTY CZWARTEK
  • BLOG
  • O MNIE
    • CZEŚĆ
    • MOJA DIETA / MOJA HISTORIA
    • MOJA SPIŻARNIA
  • KONTAKT

MOJA SPIŻARNIA

Nie jesz glutenu, nabiału i tych całych FODMAPS’ów – to, co ty właściwie jesz?

A no to:

 

MIĘSO, RYBY, OWOCE MORZA

Temat drażliwy ze względów etycznych i zdrowotnych. Antybiotyki, chemia, GMO, metale ciężkie… cóż staram się wybierać jak mogę najlepiej. Nie jestem „mięsoholikiem”. W obecnej sytuacji jem mięso, choć wielkim koneserem nie jestem i mogłabym się obejść bez mięsnych dań. Bliżej mi w tej kwestii do idei flexitarianizmu.  Jem więc mięso, lubię ryby i owoce morza, ale staram się żeby to rośliny dominowały w mojej kuchni. Na razie nie mogę nic na to poradzić, że po mięsie zwyczajnie lepiej się czuję, a moje jelita są spokojne. Na weganizmie wytrzymałam 2 miesiące. Jedząc tylko rośliny musiałabym się zamknąć w domu i odizolować o otocznia. Walczę o siebie. Czasami, chciałabym, żeby każdy, kto krytykuje choć przez jeden dzień żył z jelitem drażliwym. Myślę, że wtedy wszyscy byliby bardziej tolerancyjni i empatyczni, nie tylko w stosunku do zwierząt.

 

ZBOŻA, PSEUDOZBOŻA

Kasza gryczana (szczególnie ta niepalona, biała), kasza jaglana, ryż (basmati, czasem czerwony lub czarny ryż), amarantus i komosa ryżowa – w postaci całych ziaren, ekspandowanej, płatków lub mąk to podstawa w mojej kuchni. Można z nich robić zapiekanki, piec muffiny, ciasta lub jeść a’la owsianki. Są kopalnią witamin i minerałów oraz białka roślinnego. Nawet jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej, warto włączyć je do swojej diety ograniczając użycie pszenicy. Kukurydzę staram się ograniczyć, gdyż zwykle jest to GMO, a w jej przypadku udowodniono badaniami niekorzystny wpływ na jelita. Mąka kukurydziana pojawia się jednak w moich przepisach, bo zakwas na chleb wychodzi mi na niej przedni. Ostrożnie podchodzę do owsa. Mimo, że jest bezglutenowy, to robi spustoszenie w moich biednych jelitach. Ja kocham owsiankę, ale ona chwilowo mnie nie.

WARZYWA I OWOCE

Jeśli już przeczytałeś, że kiepsko trawię tzw. FODMAMPSy to wiesz, co to oznacza. Nie zaszalejemy tu z mnogością warzyw i owoców, ale nie ma też ogromnej tragedii. Da się z tym SMACZNIE i radośnie żyć. Poza tym jest to stan przejściowy, moja lista dozwolonych produktów powinna się rozszerzać. Na blogu fodmap.pl możesz zapoznać się z pełną listą tego, co mogę teoretycznie jeść na tzw. low FODMAP diet. Teoretycznie, bo każdy człowiek ma inną tolerancję fodmapsów. Obserwując swój organizm po fazie eliminacji i reintrodukcji, powinien skroić dietę na swoją miarę. Farciarze mają nietolerancję tylko na jedną grupę cukrów, inni na wszystkie i wtedy liczą każdą porcyjkę. Niezwykle pomocna w tej sytuacji jest aplikacja opracowana przez specjalistów w Klinice Gastroenterologii na Monash University.

W mojej kuchni królują owoce jagodowe i dojrzałe banany, a reszta pojawia się okazjonalnie w odpowiedniej ilości i formie. Z warzyw w grę głównie wchodzi cukinia, surowy pomidor, papryka, marchew, ogórek, rzodkiewka i wszelkiego rodzaju sałaty, rukola, roszponka, szpinak…Z innymi działam ostrożnie, sprawdzam się…sytuacja się zmienia, jelita się zmieniają…

 

ORZECHY, PESTKI I NASIONA

Przyznaję, jestem uzależnionym chrupaczem. Mam w domu zawsze słonecznik, dynię, sezam, ziarna konopi, migdały i orzechy wszelkiego rodzaju. Sypie je do sałatek, robię z nich pasty, dipy, wegański nabiał, miele na mąkę, robię granolę i ciasteczka. Staram się ograniczyć używanie ich na ciepło (dobre tłuszcze się utleniają i działają na nas prozapalnie), ale czasem ciężko na tym „bezglutenie” no;) Dobra alternatywą dla orzechów są kasztany jadalne. Używam ich w formie mąki i płatków, ale okazjonalnie, bo cena zabija;) Mąka z nich jest słodka i świetnie sprawdza się w wypiekach.

Nie wyobrażam sobie życia bez KOKOSA. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia” i kurczę coś w tym jest. Uwielbiam płatki kokosowe, wiórki i moje ostatnie odkrycie krem kokosowy. Używam tez namiętnie wspomnianego oleju kokosowego i mleka, z którego produkuję również roślinny jogurt. Jednym słowem, jestem kokosomaniakiem. Jedyną rzeczą, na jaką musze uważać jest mąka kokosowa. Pyszna, słodka, zdrowa, paleo i wege, ale zawiera ogromną ilość błonnika. To dla nas „jelitowćów” bywa drażliwe 😉 Stosuję ją, ale z dużym umiarem.

W niewielkich ilościach używam w kuchni siemienia lnianego i nasion chia. To prawdziwe superfoods, obfitujące również w rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który u mnie powoduje ciąże spożywczą i inne dolegliwości utrudniające mi życie. Pudding chia niestety na razie odpada 😉

Po testach na nietolerancje okazało się, że pestki słonecznika i większość orzechów to jednak nie najlepszy wybór dla mojego organizmu. Mój układ immunologiczny zareagował najbardziej na migdały i orzechy brazylijskie- damn! Na razie muszę je odstawić, ale pozostało mi jeszcze trochę chrupiących możliwości.

WEGAŃSKI NABIAŁ i JAJKA

Od jakiegoś czasu w domu ruszyła produkcja domowych jogurtów. Zwykle robię je na mleku kokosowym lub sojowym dobrej jakości i zaszczepiam odpowiednimi bakteriami (ja używam Zakwaski – jogurt Vivo). Używam też namiętnie mleka kokosowego, ryżowego, gryczanego, z orzechów, z konopii i wielu innych roślinnych, które zrobię sama lub upoluje w sklepie. Teraz na prawdę wszystko można wydoić;) W lodówce mam również tofu na czarną godzinę. Marynuje je i dodaje do sałatek, miksuję na serniczki, robię twarożek i wiele innych wegańskich cudacznych dań. Staram się nie przesadzać z soją i dbam by nie kupować GMO.

Muszę się również przyznać, że nie pogardzę od czasu do czasu dobrym niewegańskim nabiałem: kozim serem, prawdziwą owczą fetą lub ręcznie robionymi serami z małego gospodarstwa.

Jadam jajka od szczęśliwych kurek mojej babci, które mają w kurniku jak w 5 gwiazdkowym hotelu i biegają codziennie na świeżym powietrzu, więc nie mam tutaj wyrzutów sumienia. Jajka są bardzo zdrowe jednak wyszły mi w testach nietolerancji pokarmowych, dlatego po okresie eliminacji włączyłam je niedawno do diety i nadal się obserwuje. Możliwe, że znowu będę musiała je ograniczyć.

TŁUSZCZE

Fobia tłuszczowa mnie już nie dotyczy, dlatego chętnie sięgam po różne zdrowe oleje. Na ciepło, do pieczenia i smażenia używam tłuszczów zwierzęcych lub roślinnych nasyconych, stabilnych termicznie. Prawdziwe masło klarowane (ghee) i olej kokosowy to u mnie podstawa, są zdrowe i po prostu pyszne. A jak oleje roślinne to głównie te tłoczone na zimno, surowe, nierafinowane: olej lniany, z czarnuszki, konopny i oczywiście dobrej jakości oliwa z oliwek. Często sięgam również po olej sezamowy, którym doprawiam różne potrawy. Świetnie podkręca smak sałatek czy zwykłej kaszy.

Poza tym olejami, często sięgam po awokado oraz różne nasiona, pestki i orzechy (najlepiej nie obrabiać ich termicznie i uprzednio moczyć ok 7-8 h w osolonej wodzie) oraz tłuste ryby. Unikam tłuszczy trans we wszelkiej postaci, choć zdarza się grzeszyć ;P

SŁODKIE

Cukier poszedł w odstawkę, ale to nie znaczy, że nie jem słodyczy. W mojej kuchni jest słodko, bo łasuch ze mnie straszny. Słodzę cukrem kokosowym, miodem, syropem klonowym, z daktyli lub melasą z karobu. Ksylitol…ZAPOMNIJ! Erytrytol za to okazał się lepszym wyborem, z którym moje jelita całkiem dobrze sobie radzą. Innym, naturalnym słodzikiem, który toleruję i używam od czasu do czasu, jest stewia. Kupuję takie tyci opakowanie 30 g za ok 30 zł – przerażeni?! Nie ma czym, bowiem taka paczuszka starcza mi na kilka miesięcy albo i rok. W takiej dobrej stuprocentowej stewii nie ma maltodekstryny i innych zapychaczy. Jej 1 łyżeczka odpowiada 1 szklance cukru. Używam też stewii w płynie (Better stevia), której kroplę można dodać do kawy lub jaglanki i jest pysznie.

Ponadto moimi hitami są wszelkie musy i przeciery. Oczywiście w wypiekach, kremach, kulkach mocy króluje mega dojrzały banan, ale też świetnie sprawdza się mus z jabłek czy zmiksowany upieczony batat (tutaj zalecam ostrożność dla „drażliwców”). Te wszystkie paćki, musy i przeciery mają tę zaletę, że oprócz smaku nadają też świetnej konsystencji bezglutenowym wypiekom i niekiedy mogą zastąpić jajko.

Ponadto szafki mam pełne suszonych owoców, podjadam je po treningu, dodaje do ciastek jaglanek lub mocze i miksuję na kremy. Daktyle, czyli  roślinny karmel, to moja miłość. Używam ich ostrożnie, bo to zakazana lista dla FODMAPSów. Dla dobra mojego jelita suszone owoce staram się kupować niesiarkowane.

ZIOŁA, KIEŁKI I PRZYPRAWY

Szafka na suszone zioła i przyprawy już dawno stała się za mała. Na parapecie nie mieszczą się doniczki, a na balkonie dostawiam kolejne upolowane okazy zieleniny. Używam tylko naturalnych przypraw, żadnych sztucznych aromatów, glutaminianów i innych polepszaczy smaku. Sama produkuję niektóre specyfiki np. esencję waniliową. To naprawdę nic trudnego i samo się robi!

Udostępnij
Facebook Twitter Google + Pinterest

O mnie

O mnie

Witaj na BezBez.pl

  Mam na imię Kasia i na bezbez.pl publikuję swoje pomysły na zdrowe, odżywcze i smakowite dania dla osób na specjalnej diecie. Bez glutenu, bez nabiału, a często także bez jajek i cukru. Ograniczam również cukry z grupy FODMAP. Chcę pokazać, że nietolerancje pokarmowe czy specjalna dieta nie musi nas ograniczać i przysłaniać nam reszty świata. Nawet, gdy drażnią nas jelita życie może być piękne i PYSZNE. Bo siłę nosimy w SOBIE! 
Dowiedz się więcej!

Facebook Instagram

NA CO MASZ OCHOTĘ?

Kategorie

Promotion Image

SŁODKOŚCI

Promotion Image

CHLEBY I BUŁKI

Promotion Image

DYNIA

OSTATNIE POSTY

  • Wegański kajmak kokosowy

    9 lutego 2021
  • Bezglutenowy chrust lany (wersja z jajkiem i wegańska)

    2 lutego 2021
  • Bezglutenowe donuty czekoladowe, czyli kakaowe pączki z dziurką – pieczone (bez jajek, wegańskie)

    27 stycznia 2021
  • Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą i chrupiącymi orzechami (na jogurcie kokosowym, wersja wegańska i z jajkiem)

    14 stycznia 2021

Tagi

banan bez drożdży bez jajek bez nabiału bezglutenowe mąki Boże Narodzenie chleb ciasto cynamon czekolada deser do pracy do szkoły drożdże dynia fit fit słodycze jabłko kanapki kruszonka lato low FODMAP lunchbox mąka gryczana mąka ryżowa orzechy włoskie orzeźwienie pestki słonecznika sezonowo śniadanie śniadanie na słodko święta wegańskie wegańskie wypieki zdrowe słodkości

Kalendarz

Marzec 2021
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« Lut    

ZASTRZEŻENIA

 Nie jestem profesjonalnym kucharzem, dietetykiem, ani lekarzem. Wszelkie teksty na blogu mają charakter informacyjny i bazują na moich własnych doświadczeniach. 
   Korzystając z porad tu zamieszczonych robicie to na własną odpowiedzialność. Przed podjęciem jakichkolwiek decyzji odnośnie swojego stanu zdrowia i zmiany diety powinniście skontaktować się ze specjalistą. Szczególnie, że medycyna i dietetyka dynamicznie się rozwijają i niektóre informacje mogą być nieaktualne. 
   Wszystkie teksty i zdjęcia są mojego autorstwa i nie mogą być użyte bez mojej zgody. 

Instagram

Idzie weekend, a to najlepszy czas na leniwe śnia Idzie weekend, a to najlepszy czas na leniwe śniadanie i zrobienie sobie czegoś ekstra na początek dnia.☀️☕
•
U nas będą naleśniki, bo daaawno nie robiłam. Mam jeszcze zimowy zapas musu z antonówek w  słoikach, więc będzie uczta!
•
Na blogu znajdziecie moje ulubione naleśnikowe przepisy - NALEŚNIKI KASZTANOWE w wersji wegańskiej, bez jajek i POMARAŃCZOWE Z MAKIEM w wersji z jajkami. 💜 Przesuńcie zdjęcie i zobaczcie, które kuszą Was najbardziej.😉
•
Miało być też kilka nowości, ale muszą narazie poczekać - lista przepisów do zrobienia niebezpiecznie mi się rozrasta, ale jeśli nie odpuszczę, to w życiu nie skończę mojej e-bookowej epopei.🙈😅
•
Miłego piątku!👋 A jakby ktoś sobie życzył przepis na naleśniczka, to link zostawiam w  bio 👉 @bezbezpl 
•
#nalesniki #naleśniki #bezglutenowe #naleśnikibezglutenowe #bezglutenu #nalesnikibezglutenowe #bezjajek #nalesnikibezjajek  #beznabiału #bezlaktozy #bezmleka #naleśniory #sniadanienaslodko #pomyslnasniadanie #bezbezpl #bezbez #bezglutenowyblog #dietabezglutenowa #celiakia #weganskieprzepisy #fotografiakulinarna #wegańskie #zdroweprzepisy #śniadanioweinspiracje #zdroweśniadanie #bezglutenowo #hashimoto #celiakia #jogurtkokosowy #przepisybezglutenowe #zdrowojem
No dobra, pora wyjść ze swojej nory, bo zapomnic No dobra, pora wyjść ze swojej nory, bo zapomnicie o moim istnieniu, a ja zniknę w czeluściach instagrama.😉👋 
•
Każdy dzień poświęcam teraz na e-booka i trudno mi się skupić na czymś innym. Jak się w coś angażuję to na 1000% i świat przestaje istnieć. 💫 Postaram się jednak przygotować dla Was trochę Wielkanocnych nowości - oby się udały bez tysiąca eksperymentów, bo moja czacha nie dźwignie kolejnych tygodni testowania.😅
•
A dziś przypomnę Wam topowe, bezglutenowe CZEKOLADOWE CIACHA  z bloga - mini brownie w 3 minuty, muffinki, ciasto czekoladowe w wersji wegańskiej i z jajkiem oraz Wasze ulubione ciasteczka z czekoladą i orzechami. 🍫🍪🌰Przesuńcie palcem zdjęcie!☝️
•
Jeśli najdzie Was ochota na słodką, czekoladową rozpustę lub PMS przyciśnie znienacka, to  wiecie co robić.😄🍫

•
#czekolada #czekoladowe #czekoladowelove #czekoladoweciasto #ciastoczekoladowe #ciastobezpieczenia #ciastobezglutenowe #ciastobezglutenu #bezglutenoweciasto #deserczekoladowy #deser #zdrowydeser #deserbezglutenu #bezglutenu #weganskieciasto #weganskieprzepisy #bezjajek #beznabiału #bezmleka #bezlaktozy #dietabezglutenowa #dietabezmleczna #nietolerancjalaktozy #bezbezpl #fotografiakulinarna #celiakia #hashimoto #wegańskieciastoczekoladowe #zdroweslodycze #zdroweprzepisy
Dzisiaj już tylko wpadam życzyć Wam smakowitego Dzisiaj już tylko wpadam życzyć Wam smakowitego Tłustego Czwartku!
Nawet jeśli spośród słodkości najbardziej lubicie burgera z frytami.✌😉
•
Życzę Wam byście sobie dzisiaj dogodzili tak jak lubicie najbardziej! 🍩🍔🍕🍟🍰🍫

#tłustyczwartek #tlustyczwartek
#pączkiday #paczkiday
#pączki #faworki #chrust #faworkibezglutenowe #faworkiwegańskie #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #slodkosci #weganskieprzepisy #bezglutenoweprzepisy #dietabezglutenowa #weganskiewypieki #bezglutenowewypieki #wypiekibezglutenu #bezbezpl #bezbez #deser #chrusciki #wegańskie #bezglutenowe #przepisybezglutenowe #bezglutenowo #dietabezmleczna #bezbmk #alergiapokarmowa
Przepyszny WEGAŃSKI KAJMAK KOKOSOWY z dwóch skł Przepyszny WEGAŃSKI KAJMAK KOKOSOWY z dwóch składników czeka już na Was na blogu!🌟 Link w bio.☝️ 
•
To prosty przepis inspirowany tradycyjnym kajmakiem, w którym zwykłą śmietankę zamieniamy na tłuste mleczko kokosowe, a zwykły cukier na ten kokosowy o obłędnym, karmelowym smaku - tak powstaje niebo!🌟
•
Na zdjęciach możecie podejrzeć dwa rodzaje kajmaku. Jeden to świeżo zrobiony, schłodzony do temperatury pokojowej  płynny karmel z dodatkiem erytrytolu.🌟 Drugi to schłodzony przez noc kajmak na samym cukrze kokosowym, który przypomina mleko skondensowane.🌟 We wpisie opisałam Wam dokładnie, czym różnią się obie wersje. ☝️
•
Ten kajmak, choć z nazwy kokosowy, nie smakuje kokosem, a czystym karmelem.👌Możecie przygotować z nim domowe wafle, kruche babeczki, wielkanocnego mazurka czy domowe krówki. Jeszcze ciepły, prosto z garnka sprawdzi się jako polewa.🌟
•
No i można wyjadać go prosto ze słoiczka - a wierzcie mi, ciężko się powstrzymać!😉

#karmel #kajmak #weganski #wegańskie #weganskieprzepisy #cukierkokosowy #mlekokokosowe #beznabiału #bezlaktozy #bezmleka #bezbmk #bezglutenu #nietolerancjepokarmowe #nietolerancjalaktozy #bezbezpl #bezbez #fotografiakulinarna #zdroweprzepisy #zdrowojem #wiemcojem #deser #tłustyczwartek #slodkosci #przepisybezglutenowe #celiakia #hashimoto #dietabezmleczna #dietabezglutenowa #fitprzepisy #karmelove
Na chwilę robimy przerwę od tłustoczwartkowych Na chwilę robimy przerwę od tłustoczwartkowych słodkości, bo dzisiaj króluje ona - PIZZA! ❤🍕🍕🍕
•
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na jej bezglutenową wersję. Miksujcie do woli pomysły na ciasta i dodatki.👌
• 
Jeśli szukacie klasycznego, miękkiego drożdżowego ciasta, to użyjcie tego z przepisu na pizzę ze szparagami i pesto.🍕❤ Jeśli chcecie spróbować obłędnego serowego sosu bez grama sera, to zerknijcie na tę z kurkami lub wędzonym tofu.🧀🍕 A może pizza z ziemniaczkami białym sosem skradnie wasze serce?🥔🍕
•
A dla tych co muszą świętować bez drożdży również znajdzie się pizza - ta ekspresowa lub na batacie. 🍠❤🍕
•
Link do pizzowych przepisów zostawiam Wam na profilu! Udanego świętowania!🍕🍕🍕

Ps. Właśnie obliczyłam, że mam dla was 7 przepisów na pizzę do dwóch e-booków. Będą drożdżowe, nocne, na zakwasie i na proszku do pieczenia. Szaleństwo!🙈
•
#pizzaday #miedzynarodowydzienpizzy #healthypizza #glutenfreepizza #pizzabezglutenowa #pizzabezglutenu #pizzawegańska #dzienpizzy #pizzunia #bezglutenowe #bezglutenu #beznabiału #bezjajek #weganskieprzepisy #wegańskie #bezbezpl #bezbez #zdroweprzepisy #zdrowojem #wiemcojem #bezglutenowapizza #dietabezglutenowa #dietabezmleczna #bezbmk #bezlaktozy #alergia #przepisnapizze #bezglutenowyobiad #dietaeliminacyjna #fotografiakulinarna
MINI PĄCZKI NA JOGURCIE KOKOSOWYM bez glutenu i j MINI PĄCZKI NA JOGURCIE KOKOSOWYM bez glutenu i jajek - pyszne, mięciutkie, proste i szybkie do zrobienia.💜👌 Kto pamięta ten zeszłoroczny przepis?🙃
•
Bardzo je lubię - są  małe, w sam raz na dwa gryzy, a ciasto nie wymaga wyrastania. Można je zajadać z cukrem pudrem, polać je lukrem lub maczać w czekoladzie. Lubię takie małe, zgrabne, tłustoczwartkowe słodkości.💜
•
Przepisy na Tłusty Czwartek wciąż znajdziecie pod linkiem na moim profilu. Macie już upatrzone słodkości do testowania?🙂 
•
#pączki #paczkiday #minipączki #pączkibezglutenowe #bezglutenowepączki #tłustyczwartek #przepisybezglutenowe #wegańskiepączki #paczusie #jogurtkokosowy #bezglutenu #bezglutenowe #bezjajek #beznabiału #bezbmk #bezmleka #bezlaktozy #zdroweprzepisy #bezbezpl #bezbez #fotografiakulinarna #weganskieprzepisy #wegańskie #celiakia #dietabezglutenowa  #dietaeliminacyjna #alergia #zdroweprzepisy #pączusie #wypiekibezglutenu  #bezglutenowo
Przepis na BEZGLUTENOWY CHRUST LANY, czyli tzw. la Przepis na BEZGLUTENOWY CHRUST LANY, czyli tzw. lane ciasteczka lub ciasteczka z lejka, znajdziecie już na blogu!🌟 Link czeka na moim profilu 👉 @bezbezpl
•
Przygotowałam go dla z Was w dwóch wersjach - z jajkiem i w pełni wegańskiej. 👌 Obie wychodzą bardzo smaczne, różnią się nieco wyglądem - te bez jajka są nieco grubsze. Obie wersje możecie zobaczyć na zdjęciu.☝️
•
Chrust lany to bardzo łatwy przepis i trudno w nim coś zepsuć. Jedynie trzeba nabrać wprawy w technice lania ciasta na patelnię. Możecie użyć do tego lejka, rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką lub butelki po wodzie z dziubkiem. 🌟
•
Gdy pierwszy raz je robiłam moja kuchnia wyglądała jak pobojowisko, ale gdy nabrałam wprawy szło już ekspresowo. 🙂
•
Ciasteczka z lejka to pyszna i nieco mniej pracochłonna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. W sam raz na Tłusty Czwartek! Spróbujesz?🙂🌟
•
#tłustyczwartek #chrustlany #lanychrust #chrustbezglutenu #bezglutenowy #faworki #chrusciki #wegańskie #weganskichrust #bezglutenowefaworki #faworkibezglutenowe #bezjajek #beznabiału #weganskieprzepisy #bezglutenoweprzepisy #przepisybezglutenowe #bezglutenu #dietabezglutenowa #zdroweprzepisy #zdrowojem #wiemcojem #fotografiakulinarna #bezmleka #blogbezglutenowy #bezglutenowo  #fotografiakulinarnawarszawa #bezbez #bezbezpl #funnelcake #funnelcakes
BEZGLUTENOWE PIECZONE PĄCZKI Z MARCEPANEM I KOKOS BEZGLUTENOWE PIECZONE PĄCZKI Z MARCEPANEM I KOKOSOWYM LUKREM - bez jajek, nabiału krowiego i drożdży, to moja zeszłoroczna, przepyszna wersja donutów. 💖
•
Jeśli jeszcze ich nie testowaliście, to zaręczam, że warto. Wychodzą puszyste, mięciutkie i obłędnie smakują z lukrem z dodatkiem kwaśnej kokosowej śmietany. To mój ulubiony tłustoczwartkowy przepis. 💖👌
•
W przeciwieństwie do moich czekoladowych donutów ciasto jest nieco podchwytliwe i może być dla Was zaskakujące. Inaczej się je formuje, a kształtu nabierają dopiero w piekarniku. 
•
Żeby nie zrobić błędu z dosypywaniem mąki, polecam Wam obejrzeć mój filmik na IG Tv z drożdżówkami bez drożdży, z rabarbarem - to ciasto ma podobną konsystencję i technikę formowania. Wtedy nic was nie zaskoczy.🙂💖
•
Ten i inne przepisy na Tłusty Czwartek w wersji "bezbez" czekają na Was pod linkiem w moim bio.💖☝️
•
#donuty #pieczonepączki #pączkizdziurką #pączki #tłustyczwartek #tlustyczwartek #bezdrożdży #bezglutenu #bezjajek #beznabialu #beznabialu #wegańskie #weganskieprzepisy #zdrowesłodycze #zdrowydeser #bezglutenoweprzepisy #bezglutenowe #bezglutenowo #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #alergia #bezlaktozy #bezmleka #dietabezmleczna #bezpszenicy #bezbezpl #bezbez #fotografiakulinarna #domowewypieki #domowapiekarnia
BEZGLUTENOWE PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH bez jajek i na BEZGLUTENOWE PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH bez jajek i nabiału - są wspaniałe, delikatne i puszyste.❤🍩 Ten przepis podbił Wasze serca 2 lata temu! Link do tego i innych tłustoczwartkowych przepisów znajdziecie na moim profilu.
•
Warto jednak z nimi poćwiczyć, bo ciasto ziemniaczane może być zaskakujące i sprawić kilka niespodzianek.😉
•
Kiedyś nie wiedziałam dlaczego jednym z Was te pączki wychodzą tak genialnie, a niektórym zdarzają się klapy. Teraz wiem, że to kwestia ziemniaków, które w zależności od rodzaju, świeżości, kiedy były ugotowane mogą zmieniać konsystencję ciasta podczas fermentacji np. na dużo luźniejszą. Sama rgzgryzam ciągle ten temat.🧐 
•
Warto jednak próbować, bo to najlepsze pączki jakie do tej pory zrobiłam w wersji "full bez". Wiem, że i Wy je uwielbiacie.❤🍩🙃
•
To kto ćwiczy w weekend?😉🍩🍩🍩

#pączki #bezglutenowepączki #pączkibezglutenowe #pączkiwegańskie #bezglutenu #bezjajek #beznabiału #bezbezpl #tłustyczwartek #tlustyczwartek #pączusie #bezglutenowe #bezglutenowo #alergia #bezlaktozy #bezmleka #bezkazeiny #pączkizróżą #pączek #weganskie #roslinniejemy #domowepączki #bezglutenoweprzepisy #zdroweodzywianie #ziemniaczane #weganskieprzepisy #nietolerancjepokarmowe #celiakia #bezpszenicy #domowewypieki

Facebook

Facebook

Popularne

  • 1

    Trotille bezglutenowe (wegańskie)

    14 listopada 2018
  • 2

    Bezglutenowe rogaliki krucho-drożdżowe

    21 listopada 2018
  • 3

    Najlepsze bułki bezglutenowe (wegańskie)

    19 sierpnia 2018
  • Facebook
  • Instagram
Footer Logo

@ 2016-2021 Photos and texts by BEZBEZ.pl. All Right Reserved.


Wróć na górę
Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki. AKCEPTUJ

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI.

Necessary
Always Enabled