POLITYKA PRYWATNOŚCI

autor Kasia

POLITYKA PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES

Z tego dokumentu dowiesz się, o sposobach postępowania z danym osobowymi, które zostawiasz na stronie bezbez.pl oraz o wykorzystywanych na niej plikach cookies.

Administratorem bloga jest Katarzyna Wojnowska – BezBez.pl, e-mail: kontakt@bezbez.pl

DANE OSOBOWE
  1. Użytkownik, który korzysta z bloga bezbez.pl może zostawić swoje dane osobowe (imię, nazwisko lub pseudonim oraz adres e-mail), za pomocą dostępnych na stronie formularzy kontaktowych lub pozostawiając komentarz pod wybranym wpisem.
  2. Administratorem tych danych jest Katarzyna Wojnowska autorka bloga bezbez.pl
  3. Dane pozostawione na stronie wykorzystywane są do prowadzenia korespondencji e-mail, odpowiadania na wiadomości i komentarze.
  4. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do skorzystania z wybranego formularza.
  5. W systemie Wordpress odnotowywany jest adres IP, z którego wysłano komentarz, treść wiadomości, adres e-mail i nazwa użytkownika podane podczas dodawania komentarza w formularzu na stronie. Dane te są przechowywane do czasu usunięcia komentarza przez Administratora.
  6. Przekazywane dane są odpowiednio chronione, poufne i nie udostępniane przez administratora strony podmiotom trzecim.
  7. Użytkownik ma prawo zażądać dostępu do treści swoich danych oraz ma prawo do ich sprostowania, przenoszenia, usunięcia, ograniczenia ich przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu.
  8. Użytkownik ma prawo wniesienia skargi do UODO, jeżeli uzna, że przetwarzanie jego danych narusza przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
  9. Administrator bloga informuje, że powierza gromadzone dane następującym podmiotom:
    • Dostawca hostingu i systemu mailingowego – Mad Ventures Patryk Kozioł, ul. Niedźwiedzia 29B, 02-737 Warszawa, NIP 5381753991 , madhosting.pl, kontakt(@)madhosting.pl, +48 22 299 2015 – wyłącznie w celu przechowywania danych na serwerze i obsługi poczty e-mail. Mad Ventures w żadnym przypadku nie będzie przetwarzać danych w innych celach (np. marketingowych) ani przekazywać danych poza obszar UE.
    • Opiekun techniczny bloga – HashMagnet (dawniej Opiekun Bloga), Mad Ventures Patryk Kozioł, ul. Niedźwiedzia 29B, 02-737 Warszawa, NIP 5381753991, hashmagnet.pl, kontakt(@)hashmagnet.pl, +48 22 299 2015 – sprawuje opiekę techniczną nad blogiem – ma dostęp do danych bez możliwości ich przetwarzania. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja podpowierzenia danych innym podmiotom przetwarzającym, zwanym dalej „Podwykonawcami”, tylko i wyłącznie w celu wykonywania obowiązków związanych z umową. Przetwarzający podpowierzając dane Podwykonawcom zobowiązuje się do zawarcia z nimi stosownych umów powierzenia, gwarantujących poufność oraz tajność Danych oraz zapewniających stosowanie środków technicznych i organizacyjnych spełniających wymogi RODO.
PLIKI COOKIES
  1. Administrator bloga bezbez.pl wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), czyli niewielkie informacje tekstowe wysyłane przez stronę internetową i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie) użytkownika strony.
  2. Pliki cookies są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej, oferowania funkcji społecznościowych oraz monitorowania ruchu na blogu.
  3. Każdy użytkownik może skonfigurować swoją przeglądarkę internetową tak, aby nie gromadziła plików cookies na jego urządzeniach, jednak nie gwarantuje to poprawnego działania wszystkich funkcji dostępnych na stronie internetowej.
  4. Użytkownik może również usunąć zgromadzone pliki cookies, używając narzędzi dostępnych w danym systemie operacyjnym i w przeglądarce.
  5. Pliki cookies wykorzystywane przez administratora, to: cookies Google Analytics, cookies wtyczek mediów społecznościowych: Facebooka, Instagrama, Twittera i Pinteresta.
MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE
  1. Na blogu administrator umieścił wtyczki do mediów społecznościowych takich jak: Facebook, Instagram, Twitter i Pinterest, przez które użytkownik może logować się na swój profil na tych platformach. Serwisy te mogą pozyskiwać informacje m.in. o wizytach na stronie i adresach IP użytkowników. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób gromadzone i wykorzystywane są te dane administrator zaleca, by zapoznać się z polityką prywatności każdego z serwisów:
INNE TECHNOLOGIE
  1. Administrator informuje również, że na swojej stronie używa kodu śledzenia narzędzia Google Analytics. Służy on administratorowi do analizy ruchu na blogu, wejść na stronę, odsłon postów i prowadzenia statystyk. Google Analytics gromadzi własne pliki cookies, czyli dane związane z urządzeniem oraz przeglądarką, adresem IP i działaniami użytkownika w witrynie lub aplikacji.
    • Narzędzie to udostępniane jest przez firmę Google – Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA.
    • Aby zachować zgodność z wymaganiami RODO,Google LLC, które posiada siedzibę w USA i wykorzystuje infrastrukturę techniczną znajdującą się poza granicami UE, stosuje standardowe klauzule umowne w odniesieniu do przekazywania danych w usługach reklamowych i analitycznych oraz dokłada wszelkich starań, aby zgodnie z obowiązującymi przepisami o ochronie danych przekazywanie danych miało odpowiednią podstawę prawną.
    • Więcej informacji na temat sposobu postępowania z danymi użytkowników przez Google Analytics znajduje się w polityce prywatności Google: https://support.google.com/analytics/answer/3379636?hl=pl
    • Możesz zablokować udostępnianie Google Analytics informacji o aktywności w witrynie. Aby to zrobić, zainstaluj dodatek do przeglądarki blokujący Google Analytics https://chrome.google.com/webstore/detail/google-analytics-opt-out/fllaojicojecljbmefodhfapmkghcbnh?hl=en
  1. Korzystanie ze strony wiąże się również z zapisywaniem rejestrów zdarzeń na serwerze (tzw. logi serwera), które zawierają takie dane jak: data, godzina, IP użytkownika i rodzaj zdarzenia. Dane te nie są ujawniane nikomu poza firmą zarządzającą serwerem i stanowią dla administratora wyłącznie materiał pomocniczy.

 

KLAUZULA INFORMACYJNA DLA OSÓB ODWIEDZAJĄCYCH FANPAGE BEZBEZ.PL (@bezbezpl) NA FACEBOOKU 

 

  1. Dane osobowe osób odwiedzających mój fanpage będą przetwarzane zgodnie z wymogami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych oraz zgodnie z wymogami określonymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 kwietnia 2016 roku („RODO”).
  2. Dane te uzyskałam od Meta Platforms Inc. (dawniej Facebook Inc.) oraz z Twojego publicznego profilu na platformie internetowej Facebook.
  3. Przetwarzam dane osobowe osób, które:
·      Dokonały subskrypcji fanpage poprzez kliknięcie ikony „Lubię to” lub „Obserwuj”
·      Dołączyły do grupy tematycznej dostępnej na platformie Facebook zarządzanej przez Administratora poprzez kliknięcie „Dołącz do grupy”
·      Skorzystali z opcji chat celem skontaktowania się z Administratorem
·      Opublikowali swój komentarz, pod którymkolwiek z postów zamieszczonych na fanpage

 

  1. Dane osobowe będą przetwarzane w następujących celach:
    • w celu zarządzania niniejszym fanpage’m na portalu społecznościowym Facebook oraz informowania za jego pomocą o mojej aktywności, promowaniu różnych wydarzeń, kampanii, akcji, które organizujemy oraz mojej marki, produktów oraz usług, budowaniu i utrzymaniu społeczności z nami związanej a także w celu komunikacji za pośrednictwem dostępnych funkcjonalności serwisu Facebook (komentarze, chat, wiadomości) co jest moim prawnie uzasadniony interesem (podstawa z art. 6 ust. 1 lit f. RODO),
    • w celach statystycznych dotyczących analiz funkcjonowania, popularności, sposobu korzystania z fanpage, co jest moim prawnie uzasadnionym interesem (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
    • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami, co jest moim prawnie uzasadnionym interesem (podstawa art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
    • w celu podjęcia działań zmierzających do zawarcia umowy z uwagi na zainteresowanie moimi usługami (podstawa art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
    • w celu podjęcia działań zmierzających do zawarcia umowy z uwagi na zainteresowanie moimi usługami (podstawa art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
  1. Będę przetwarzać następujące kategorie danych osobowych Użytkowników:
  • podstawowe dane identyfikacyjne (imię i nazwisko) w zakresie opublikowanym przez Użytkowników na ich własnym/prywatnym profilu na portalu społecznościowym Facebook,
  • inne dane opublikowane przez Użytkowników na profilu Facebook, w tym wizerunek (zdjęcie profilowe – jeśli zostało osadzone),
  • inne dane opublikowane przez Użytkowników podczas rozmowy prowadzonej poprzez aplikację Messenger,
  • anonimowe dane statystyczne dotyczące Użytkowników odwiedzających fanpage`a gromadzone dzięki plikom cookies, z których każdy zawiera niepowtarzalny kod Użytkownika, który można powiązać z danymi połączenia Użytkowników zarejestrowanych na Facebooku, a który zostaje pobrany i przetworzony w chwili otwarcia fanpage’a.
  1. Okres przetwarzania danych jest związany z celami i podstawami ich przetwarzania. W związku z czym:
  • dane przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora będą przetwarzane do czasu skutecznego złożenia sprzeciwu lub ustania tego interesu,
  • dane przetwarzane w celu dochodzenia lub obrony przed roszczeniami będą przetwarzane przez czas równy okresowi przedawnienia tych roszczeń,
  • dane osobowe gromadzone przez Facebook tj. historia wpisów, historia aktywności w aplikacji Messenger, historia aktywności poprzez aplikację Instagram podlega retencji na zasadach określonych regulaminem Facebooka;
  • dane statystyczne dotyczące osób odwiedzających fanpaga dostępne za pomocą funkcji „Facebook Insights” będą przetwarzane przez czas dostępności tych danych w serwisie Facebook
  1. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom trzecim przetwarzającym dane na zlecenie Administratora.
  1. Podmioty, o których mowa powyżej przetwarzają dane na podstawie umowy z Administratorem i wyłącznie zgodnie z poleceniami Administratora a przetwarzanie danych osobowych będzie uwzględniało konieczne środki bezpieczeństwa.
  2. Przysługuje Ci prawo dostępu do danych, prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania jak również prawo do wniesienia sprzeciwu.
  3. Przysługuje Ci także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).
  4. Informuję Cię, że nie będziesz podlegać decyzji, która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, a która wywołałaby wobec Ciebie skutki prawne lub w podobny sposób by na nie istotnie wpływała.
  1. Mając na uwadze międzynarodowy charakter przepływu danych w ramach platformy Facebook, serwis Facebook może przekazywać dane poza teren Europejskiego Obszaru Gospodarczego zgodnie z zasadami określonymi przez Meta (Facebook) w polityce prywatności. Nie martw się jednak, że Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z obowiązującym prawem.  Meta (Facebook) oświadczył, że wdrożył standardowe klauzule umowne między podmiotami przetwarzającymi, co zgodnie z oświadczeniem Meta (Facebooka) oznacza, że Twoje dane są bezpieczne. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.

 

KLAUZULA INFORMACYJNA DLA OSÓB ODWIEDZAJĄCYCH FANPAGE BEZBEZ.PL (@bezbezpl) NA INSTAGRAMIE

 

  1. Dane osobowe osób odwiedzających mój fanpage będą przetwarzane zgodnie z wymogami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych oraz zgodnie z wymogami określonymi w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 kwietnia 2016 roku („RODO”).
  2. Dane te uzyskałam od Meta Platforms Inc. (dawniej Facebook Inc.), do którego należy platforma Instagram oraz z Twojego publicznego profilu na tej platformie.
  3. Przetwarzam dane osobowe osób, które:
  • Dokonały subskrypcji fanpage’a na Instagramie poprzez kliknięcie ikony  „Obserwuj”
  • Skorzystały z opcji wysłania wiadomości lub chatu w celu skontaktowania się z Administratorem
  • Zareagowały na post/relację lub opublikowali swój komentarz, pod którymkolwiek z postów zamieszczonych na Instagramie bezbez.pl
  • Udostępniły na swoim profilu którykolwiek z materiałów zamieszczony na Instagramie bezbez.pl
  1. Dane osobowe będą przetwarzane w następujących celach:
  • w celu zarządzania niniejszym kontem na portalu społecznościowym Instagram oraz informowania za jego pomocą o mojej aktywności, promowaniu różnych wydarzeń, kampanii, akcji, które organizujemy oraz mojej marki, produktów oraz usług, budowaniu i utrzymaniu społeczności z nami związanej a także w celu komunikacji za pośrednictwem dostępnych funkcjonalności serwisu Instagram (komentarze, chat, wiadomości) co jest moim prawnie uzasadniony interesem (podstawa z art. 6 ust. 1 lit f. RODO),
  • w celach statystycznych dotyczących analiz funkcjonowania, popularności, sposobu korzystania z fanpage’a, co jest moim prawnie uzasadnionym interesem (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f RODO),
  • w celu ewentualnego ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami, co jest moim prawnie uzasadnionym interesem (podstawa art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
  • w celu podjęcia działań zmierzających do zawarcia umowy z uwagi na zainteresowanie moimi usługami (podstawa art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
  • w celu podjęcia działań zmierzających do zawarcia umowy z uwagi na zainteresowanie moimi usługami (podstawa art. 6 ust. 1 lit. b RODO),
  1. Będę przetwarzać następujące kategorie danych osobowych Użytkowników:
  • podstawowe dane identyfikacyjne (imię i nazwisko) w zakresie opublikowanym przez Użytkowników na ich własnym/prywatnym profilu na portalu społecznościowym Instagram,
  • inne dane opublikowane przez Użytkowników na profilu Instagram, w tym wizerunek (zdjęcie profilowe – jeśli zostało osadzone),
  • inne dane opublikowane przez Użytkowników podczas rozmowy prowadzonej poprzez chat lub wiadomości wysyłane w aplikacji Instagram,
  • anonimowe dane statystyczne dotyczące Użytkowników odwiedzających fanpage`a gromadzone dzięki plikom cookies, z których każdy zawiera niepowtarzalny kod Użytkownika, który można powiązać z danymi połączenia Użytkowników zarejestrowanych na Facebooku, a który zostaje pobrany i przetworzony w chwili otwarcia fanpage’a.
  1. Okres przetwarzania danych jest związany z celami i podstawami ich przetwarzania. W związku z czym:
  • dane przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora będą przetwarzane do czasu skutecznego złożenia sprzeciwu lub ustania tego interesu,
  • dane przetwarzane w celu dochodzenia lub obrony przed roszczeniami będą przetwarzane przez czas równy okresowi przedawnienia tych roszczeń,
  • dane osobowe gromadzone przez Instagram tj. historia wpisów, historia aktywności w relacjach, wiadomościach i chacie, podlega retencji na zasadach określonych regulaminem Instagrama;

7.Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom trzecim przetwarzającym dane na zlecenie Administratora.

  1. Podmioty, o których mowa powyżej przetwarzają dane na podstawie umowy z Administratorem i wyłącznie zgodnie z poleceniami Administratora a przetwarzanie danych osobowych będzie uwzględniało konieczne środki bezpieczeństwa.
  2. Przysługuje Ci prawo dostępu do danych, prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania jak również prawo do wniesienia sprzeciwu.
  3. Przysługuje Ci także prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych).
  4. Informuję Cię, że nie będziesz podlegać decyzji, która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, a która wywołałaby wobec Ciebie skutki prawne lub w podobny sposób by na nie istotnie wpływała.
  5. Mając na uwadze międzynarodowy charakter przepływu danych w ramach platformy Instagram, Meta Platforms Inc. może przekazywać dane poza teren Europejskiego Obszaru Gospodarczego zgodnie z zasadami określonymi przez Meta (Facebook) w polityce prywatności. Nie martw się jednak, że Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z obowiązującym prawem. Meta (Facebook) oświadczył, że wdrożył standardowe klauzule umowne między podmiotami przetwarzającymi, co zgodnie z oświadczeniem Meta (Facebooka) oznacza, że Twoje dane są bezpieczne. Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj. 

POSTANOWIENIA KOŃCOWE

  1. Treści umieszczone na niniejszej stronie oraz w obsługiwanych serwisach społecznościowych są przejawem mojej własnej twórczości intelektualnej. W związku z tym stanowią one przedmiot moich praw autorskich.
  2. Nie wyrażam zgody na kopiowanie treści w całości lub w części bez mojej wyraźnej, uprzedniej zgody.
  3. Jesteś zobowiązana/zobowiązany do korzystania z mojej strony w sposób zgodny z prawem i dobrymi obyczajami, mając na uwadze poszanowanie dóbr osobistych i praw własności intelektualnej osób trzecich.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies