Bezglutenowy chleb z karobem (na zakwasie)

napisany przez Kasia 6 października 2017
Bezglutenowy chleb z karobem na zakwasie, bochenek

Tak jak obiecałam, dzisiaj podrzucam wam przepis na bezglutenowy chleb z wykorzystaniem zakwasu gryczano-ryżowego z amarantusem. Jeśli mamy już wyhodowany zakwas, to zrobienie sobie z niego chleba powinno pójść jak z płatka.

O zaletach chleba na zakwasie rozpisywałam się już przy okazji innego przepisu na zakwas kukurydziano-ryżowy. Warto do niego zajrzeć, jeśli dopiero rozpoczynacie przygodę z zakwasem i chcecie się dowiedzieć, czemu wypiekany na nim chleb ma więcej zalet niż ten na drożdżach.

Jeśli już macie wyhodowany zakwas gryczano-ryżowy, to możecie zabrać się za pieczenie chleba. Poniżej znajdziecie moją propozycję na bezglutenowy chleb z dodatkiem karobu, który nadaje mu ciemnego koloru oraz ciekawego smaku i aromatu.

Karob to tzw. mączka chleba świętojańskiego, używana często jako zastępnik kakao.

Karob jest słodki w smaku, ma ciekawy aromat i świetnie nadaje się do deserów. Polecany jest przede tym, którzy mają alergię na kakao. Warto wprowadzić go do swojej diety, bo ma wiele cennych witamin i minerałów, a poza tym jest mniej kaloryczny niż kakao. Używam go do zdrowych słodyczy, trufli, kremów, budyniów i polew. Karob jest pyszny i odżywczy, więc warto poszukać go w sklepie ze zdrową żywnością lub zwykłym markecie.

Wrażliwcy muszą pamiętać, że karob nie jest „low FODMAP”. Dozwolona ilość karobu to ok 6 g. Jeśli jednak chodzi o bezglutenowy chleb na zakwasie z karobem, to nie trzeba się tym przejmować, gdyż bakterie fermentujące ciasto przetrawią zapewne również i zawarte w karobie fruktany. Jeśli przeżyłeś już fazę eliminacji i reintrodukcji, to śmiało spróbuj tego chlebka.

Bezglutenowy chleb z karobem na zakwasie

Poniższy przepis na chleb bazuje na zakwasie gryczano-ryżowym z amarantusem oraz mieszance różnych, naturalnych mąk bezglutenowych. Praktycznie nie używam gotowych „miksów” bezglutenowych, więc mieszam wiele rodzajów mąk, by uzyskać ciekawą konsystencję i smak chleba. Taki wypiek jest tez dużo bardziej wartościowy i odżywczy, więc warto mieszać wszystko, co tam mamy w bezglutenowej spiżarce.

Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma w domu takie bogactwo mąk, sama kupuje niektóre okazjonalnie, dlatego możecie pokusić się o zamianę niektórych składników np. mąki z sorgo lub z komosy ryżowej. Może to oczywiście wpłynąć na konsystencję i smak chleba, lecz całość powinna być udana. We WSKAZÓWKACH napisałam sugerowane zamienniki niektórych składników. Jeśli macie dodatkowe pytania, to śmiało piszcie w komentarzach.

Nie zniechęcajcie się ani pracą z zakwasem ani różnymi dziwnymi mąkami i kombinujcie. A nóż wyjdzie wam jeszcze lepszy bezglutenowy wypiek.

Bezglutenowy chleb z karobem na zakwasie, bochenek

BEZGLUTENOWY CHLEB Z KAROBEM

Kasia Tak jak obiecałam, dzisiaj podrzucam wam przepis na bezglutenowy chleb z wykorzystaniem zakwasu gryczano-ryżowego z amarantusem. Jeśli mamy już wyhodowany zakwas, to zrobienie sobie z niego chleba powinno pójść jak… WYPIEKI Bezglutenowy chleb z karobem (na zakwasie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 bochenek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 ½ szkl. bezglutenowego zakwasu gryczano-ryżowego z amarantusem
1 szkl. mąki gryczanej
1 szkl. mąki ryżowej
1/3 szkl. mąki z sorgo
1/3 szkl. mąki kukurydzianej
1/3 szkl. mąki z komosy ryżowej
3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka nasion babki płesznik
1 ½ łyżeczki soli
łyżka miodu/syropu klonowego lub cukru
3-4 łyżki karobu
3 łyżki kaszki kukurydzianej
3 łyżki siemienia lnianego
3-4 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki sezamu
ziarna do posypania
100 ml oleju
woda

Przygotowanie

  1. Wieczorem, dzień przed pieczeniem, do dużej miski wlej odmierzoną ilość zakwasu, a następnie dodaj wszystkie sypkie składniki: mąki, ziarna, sól, karob oraz wlej olej i wybrany słód. Wymieszaj dokładnie.
  2. Do miski wlewaj stopniowo wodę i mieszaj masę do uzyskania konsystencji gęstego budyniu/ śmietany.
  3. Formę na chleb ( u mnie 12x30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Może w razie czego wysmarować go lekko olejem żeby chleb po upieczeniu łatwiej się dokleił. Przelej masę do keksówki i posyp wybranymi ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc do wyrośnięcia. U mnie najlepiej sprawdza się do tego kaloryfer lub piekarnik z włączoną lampką.
  4. Na drugi dzień, gdy chleb wyraźnie urośnie wstaw go do piekarnika i stopniowo rozgrzewaj piekarnik, zaczynając od 50 stopni. Rozgrzej do 180 stopni i piecz chleb ok. 1 godz. Na ostatnie 10-15 min wyjmij chleb z keksówki, odklej papier i połóż na blasze piekarnika odwrócony spodem do góry. Podpiecz lekko spód i wyjmij chleb.
  5. Po upieczeniu studź chleb na kratce lub desce, obracając co jakiś czas by równomiernie stygł. Krój po całkowitym wystygnięciu.

Wskazówki

  1. Jeśli masz już gotowy zakwas z własnego przepisu spróbuj go wykorzystać, chleb na pewno wyjdzie, ale smak i konsystencja mogą się różnić w zależności od użytych mąk.
  2. Mąkę z sorgo lub komosy możesz zamienić na inną np. jaglaną lub dodać więcej ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Eksperymentuj, efekt może być nieco inny, ale na pewno wyjdzie ci coś dobrego. Chleby na zakwasie są kapryśne, więc zdarza się, że kolejnym razem chleb i tak się nieco różni od pierwowzoru.
  3. Babkę płesznik (łuski lub mieloną) możesz zamienić na mielone siemię lniane.

zobacz również

Zostaw komentarz