Bułki bezglutenowe bez drożdży (wegańskie)

napisany przez Kasia 13 marca 2019
Bułki bezglutenowe bez drożdży

Na ten moment czekało wielu zrozpaczonych bezglutenowców, których dodatkowo dopadła nietolerancja na drożdże. Oto przepis na niedoskonałe, ale pyszne bułki bezglutenowe bez drożdży i w pełni wegańskie. Szybkie i proste w wykonaniu, choć wymagają nieco wprawy i…zapomnienia tego co do tej pory wiedzieliście o robieniu bułek. Przejście na specjalną dietę wymaga zupełnie nowego podejścia do tematu i tak jest też tym razem.

Za każdym razem publikując przepis na pieczywo bez glutenu, dostaję mnóstwo wiadomości od osób, które nie mogą z różnych względów spożywać drożdży. W takich sytuacjach szczególnie doskwiera brak zwykłej bułki czy chleba, które zwykle robimy na drożdżach. Mimo, że sama mam na blogu kilka chlebów na zakwasie lub płaski chlebek bez drożdży, to wiem, że nie każdy je lubi, a w sferze marzeń nadal pozostaje miękka bułeczka.

Postanowiłam więc opracować prosty przepis na śniadaniowe bułki bezglutenowe bez drożdży, jaj i nabiału. Prób wykonałam 20, jadłam twarde jak kamienie krążki i wyrośnięte zakalce. Mąż dzielnie znosił te próby i odgrzewał twarde kromki w opiekaczu, żeby nic się nie zmarnowało. Taki partner to skarb!

A z tego wszystkiego najlepsze jest to, że po tylu testach wróciłam do pierwotnego, najlepszego pomysłu. Podstawą jest przepis na moje najlepsze bułki bezglutenowe z modyfikacjami uwzględniającymi brak drożdży.

Bułki wyszły mięciutkie, nie kruszą się i nie twardnieją zbyt szybko. Nawet  na drugi dzień, gdy z wierzchu są już mniej elastyczne, to w środku nadal wilgotne.

Tym, co unosi ciasto jest proszek do pieczenia i soda wchodząca w reakcję z octem. Na początku wyrabiania ciasta będziecie mogli zaobserwować jak buzuje i napowietrza masę. Najlepiej byłoby wstawić takie ciasto od razu do piekarnika, ale niestety masa na bułki wymaga dłuższego wyrabiania, więc efekt w piekarniku nie jest aż tak spektakularny.

Duże znaczenie ma ilość i temperatura wody. Pamiętajcie, że ciasto na bułki bezglutenowe bez drożdży musi być nieco luźniejsze niż na te zwykłe.

Woda powinna być wyraźnie ciepła, ale nie gorąca. Dzięki ciepłej wodzie babka jajowata szybciej zacznie żelować, ciasto zrobi się elastyczne i puszyste. Od temperatury wody zależy także ile uda wam się jej dodać do masy, ile pochłoną mąki i ostatecznie, jaka będzie konsystencja i miękkość bułek.

Na koniec ważne jest, żeby formując bułki nie ugniatać i nie wyrabiać w dłoniach ciasta. Usuniecie w ten sposób powietrze, a bułki będą zakalcowate.

Obchodźcie się z nimi delikatnie. W normalnych warunkach drożdże uniosłyby ciasto z powrotem, tutaj proszek z sodą nie mają aż takiej siły. No i po upieczeniu uzbrójcie się w cierpliwości i poczekajcie z rozkrojeniem bułek aż wystygną, a środek będzie miał odpowiednią strukturę. Bułki bezglutenowe bez drożdży ze zdjęcia kroiłam na ciepło, gdy ciasto jeszcze nie odparowało.

Bułki mogą wyrosnąć mniej lub bardziej, czasem popękają…nie ma co się przejmować. Po pierwsze, trzeba nabrać wprawy. Po drugie, nawet gdy z zewnątrz coś może wydawać wam się nie tak, w środku może się okazać, że jest całkiem ok.

Przepis bez drożdży jest wrażliwszy na wszelkie zmiany, możecie dodać nieco mniej lub więcej wody albo o innej temperaturze…trudno tego uniknąć. Dlatego nie poddawajcie się. Skoro ja mogłam zrobić 20 partii, to 2-3 próby nie powinny robić na was wrażenia 😉

Musiałam trzymać się określonego wyboru mąk, bo każda niewielka nawet modyfikacja składnika skutkowała dużą zmianą w wyglądzie i konsystencji gotowych bułek. Przy tej ilości prób i możliwościach zmiany mąk, dodatków, ilości i temperatury wody zaczęłam się gubić. Wybaczcie więc, jeśli nie będę wam w stanie podać zamienników niektórych składników. Musicie eksperymentować.

Mam jeszcze kilka pomysłów na stworzenie bułek czy chleba bez drożdży, więc mam nadzieję, że moje kolejne eksperymenty przyniosą pozytywne efekty. Tym czasem odpoczywam od bułkowego tematu, który pochłonął mnie ostatnio za mocno 😉

Bułki bezglutenowe bez drożdży

BUŁKI BEZGLUTENOWE BEZ DROŻDŻY (WEGAŃSKIE)

Kasia Na ten moment czekało wielu zrozpaczonych bezglutenowców, których dodatkowo dopadła nietolerancja na drożdże. Oto przepis na niedoskonałe, ale pyszne bułki bezglutenowe bez drożdży i w pełni wegańskie. Szybkie i proste… CHLEBY I BUŁKI Bułki bezglutenowe bez drożdży (wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 4-5 szt. Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

½ szk. mąki ryżowej
½ szkl. mąki owsianej bezglutenowej
¼ szkl. mąki ziemniaczanej
¼ szkl. mąki z tapioki
¼ szkl. mąki gryczanej
2 łyżki łusek babki jajowatej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru kokosowego lub dowolnego innego słodu
2 łyżki oleju + 1 łyżka na koniec wyrabiania
3 łyżki octu jabłkowego lub winnego
ok. 1 szkl. ciepłej wody + 2 łyżki
Pamiętajcie: 1 szkl. to 250 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5ml
Jeśli szukacie porad lub zamienników składników, zerknijcie na WSKAZÓWKI pod przepisem.

Przygotowanie

  1. Przed przystąpieniem do przygotowywania bułeczek, zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni, a blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. To ważne, gdyż gotowe bułeczki najlepiej jak najszybciej wstawić do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mąki. Dodaj babkę, proszek, sodę, sól i wybrany słód do smaku.
  3. Do mąk dodaj olej, ocet, a następnie zacznij wlewać ciepłą wodę, wyrabiając ciasto łyżką lub mikserem z hakiem. Na początku ciasto zacznie lekko buzować od połączenia sody z octem, będzie wydawać ci się za luźne, ale tak ma być.
  4. Gdy wlejesz do masy już pełną szklankę wody, powyrabiaj ciasto kilka minut aż babka zacznie działać, a ciasto wyraźnie zgęstnieje. Następnie dodaj jeszcze około 2 łyżki ciepłej wody by jeszcze nieco rozluźnić masę. Ilość wody, jaką pochłoną mąki zależy m.in. od jej temperatury. Staraj się nie ugniatać ciasta, żeby było lekkie, puszyste i napowietrzone i luźniejsze niż na zwykle bułki. To ważne, gdyż ciasto nie zostanie później podniesione przez drożdże. Nie może być ciężkie i gęste, bo proszek nie uniesie go i bułki będą zakalcowate.
  5. Na koniec wlej jeszcze łyżkę oleju, żeby ciasto utworzyło jedną masę i odeszło od ścianek miski.
  6. Natłuść delikatnie olejem dłonie. Łyżką nabieraj partie ciasta i delikatnie formuj bułeczki, nie wyrabiając już i nie ugniatając masy. Układaj je na papierze do pieczenia i ewentualnie natnij wierzch nożem.
  7. Wstaw od razu do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem).
  8. Upieczone bułeczki zdejmij z blachy i pozostaw do ostygnięcia. Krój po wystudzeniu, gdy bułeczki odparują i będą miały odpowiednią strukturę w środku (ja kroiłam jeszcze ciepłe, co widać na zdjęciach).
  9. Bułeczki najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu i w kolejnych 1-2 dniach. Choć z wierzchu nie są już wtedy tak elastyczne, to w środku zachowują wilgoć i są dość miękkie. W kolejnych dniach można je odświeżyć w opiekaczu, na patelni, piekarniku lub w mikrofalówce.

Wskazówki

  1. Mąkę z tapioki możesz zastąpić skrobią kukurydzianą. W ostateczności możesz użyć mąki ziemniaczanej, ale bułeczki mogą stracić nieco na elastyczności, a ciasto może potrzebować ciut więcej wody.
  2. Nie przejmuj się, jeśli bułeczki nie wyjdą idealne za pierwszym razem. Przepis na pieczywo bez udziału drożdży jest wrażliwy na każda zmianę np. temperaturę wody czy jej ilość. Czasami 1 łyżka płynu może już mienić wygląd bułeczek. Mi czasami bułeczki wychodziły bardziej płaskie, czasem bardzo wyrośnięte lub popękane. Ważne, żeby formując bułeczki obchodzić się z ciastem dość delikatnie i nie wyrabiać już ich zbyt mocno w dłoniach, żeby nie odgazować ciasta i uniknąć zakalca. Z każda kolejną partią nabierzesz wprawy.
  3. Zrobiłam około 20 prób z tymi bułkami i na tę chwilę, oprócz zamiany skrobi nie jestem w stanie podać wam innych zamienników mąk. Każda mała zmiana mąki powodowała, że bułeczki wychodziły zupełnie inaczej i te proporcje, które wam podaję sprawdziły się najlepiej. Musicie eksperymentować.

zobacz również

26 komentarzy

Kasia 28 marca 2019 - 15:00

Wow bułeczki wyszły rewelacyjne. Dzięki za super przepis! 🙂

Odpowiedz
Kasia 29 marca 2019 - 21:34

Super! 🙂 Bardzo się cieszę, że wyszły i posmakowały, szczególnie, że takie bez drożdzy to nie jest prosta sprawa 😀 Dzięki! 🙂

Odpowiedz
Dominika 7 kwietnia 2019 - 23:02

Ooo dziękuję! Jutro sprobuje zrobic te cudenka 🙂 mam nadzieje, ze beda lepsze niz moje zakalcowe chleby bez drozdzy

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2019 - 09:22

Trzymam mocno kciuki! Trzeba nabrać wprawy i trzymać się przepisu, a wszystko powinno się udać 🙂

Odpowiedz
Dorota 12 czerwca 2020 - 12:52

Witam. Dzis zrobiłam bułeczki i wyszly pyszne. Super przepis.

Odpowiedz
Kasia 12 czerwca 2020 - 12:58

Bardzo się cieszę, ze wyszły i smakowały! 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrawiam!

Odpowiedz
Dominika 7 maja 2019 - 19:46

Wyszedł zakalec:( dlaczego? Jestem mistrzem zakalcow

Odpowiedz
Kasia 7 maja 2019 - 20:46

Trudno mi jest powiedzieć co poszło nie tak :/ Bułki bez drożdży są trudnijesze w wykonaniu, trzeba wyczuć ciasto i obchodzić się z nim bardzo delikatnie, żeby nie opadło. Nie poddawaj się! Ja zjadłam kilkanaście zakalców zanim opracowałam ten przepis 🙂 Z wiadomoci od czytelników, wiem, że bułeczki się udają, więc trzeba próbować!

Odpowiedz
Magda 29 sierpnia 2019 - 19:24

Witam . Czy próbowała Pani mrozić te bułeczki ? Bo się zastanawiam jakie będą po odmrożeniu 🙂 . Jestem zakochana w Pani blogu :))) . Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 29 sierpnia 2019 - 20:38

Witaj Magdo, dziękuję za ciepłe słowa, bardzo mi miło:) Jeśli chodzi o bułeczki to tych akurat nie mroziłam. Myślę, że można spróbować, ale rozmrażałabym je w piekarniku, opiekaczu lub na grzejniku (jak zaczną grzać ;)), żeby były jak świeżo zrobione. Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Ola 17 kwietnia 2020 - 20:19

Przepis super. Tylko czy babkę jajowatą mogę zastąpić siemieniem lnianym? Chce zrobić bułki dla całej rodziny a mamy 2 letniego synka. Wyczytałam że do 4 roku życia nie może takie mniejsze dziecko spożywać babki jajowatej. No i jaka mąka zamiast owsianej? (mąż nietoleruje owsa).

Odpowiedz
Kasia 20 kwietnia 2020 - 11:01

Mielone siemię raczej nie da takiego samego efektu jak babka, działa słabiej i chłonie mniej wody. Jeśli już spróbowałabym ze złocistym, gotowym mielonym siemieniem lnianym (odtłuszczonym) – wg mojego doświadczenia ono działa najsilniej spośród rodzajów siemienia, które wypróbowałam. Jeśli chodzi o mąkę owsianą, to bez niej efekt też będzie nieco inny, bo ta mąka jest bardzo lekka. Spróbowałabym z ryżową lub jaglaną. Przy zamianie tych dwóch składników trudno mi przewidzieć jaka ilość wody będzie potrzebna – trzeba monitorować sytuację.

Odpowiedz
Marlon 7 września 2020 - 22:30

A ile wody , brakuje przepisie

Odpowiedz
Kasia 8 września 2020 - 10:34

Wszystko jest podane, nie wiem o co chodzi?

Magda 29 sierpnia 2019 - 21:18

Bardzo dziękuje za odpowiedz 🙂 spróbuje zamrozić jak oczywiście mi wyjdą bo widze ze te bułeczki potrzebują specjalnego traktowania 😉 dam znać jakie były po odmrożeniu 😉 . Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 2 września 2019 - 12:43

Tak, te bułeczki wymagają większej opieki niż tradycyjne drożdżowe, ale myślę, że dla osób, które nie mogą spożywać drożdży są super alternatywą 🙂 Niedługo na blogu wrzucę również przepis na takie na zakwasie 🙂

Odpowiedz
grami47 6 września 2019 - 08:22

Witam ! Mąka ryżowa to biała czy pełnoziarnista ? Wiem że to nie
ten wątek ale zakwas ryżowo owsiany to jaka ma być ta mąka ryżowa ?
BLog odkryłam niedawno,jestem pod wrażeniem. Super przepisy.
Pozdrawiam, Grażyna

Odpowiedz
Kasia 11 września 2019 - 11:17

W moich przepisach używam standardowej mąki ryżowej, czyli białej, jeśli jest inaczej, to na pewno będzie to zaznaczone. W bułeczkach i zakwasie będzie więc to zwykła biała mąka ryżowa. Ona jest lżejsza i nadaje bułeczkom lepszą strukturę 🙂 Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ania 18 grudnia 2019 - 13:56

Czy zamiast mąki ryżowej można użyć mąki z komosy ryżowej?

Odpowiedz
Kasia 18 grudnia 2019 - 17:09

Oj chyba nie, nie wiem czy coś z tego będzie…Prędzej może sprawdzić się mąka jaglana.

Odpowiedz
Monika 12 stycznia 2020 - 00:23

Dzień dobry, a czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną (alergia na ziemniaki)?

Odpowiedz
Kasia 13 stycznia 2020 - 12:15

Mąkę ziemniaczaną i tapiokę możesz spróbować zastąpić skrobią kukurydzianą (nie mąką kukurydzianą), tylko konsystencja ciasta może się zmienić, bo każda skrobia działa trochę inaczej, inaczej chłonie wodę.

Odpowiedz
Asia 21 marca 2020 - 11:28

Witam, tak żeby nie było za łatwo dla mnie to oprócz glutenu i drożdży nie mogę również owsa i ryżu. Czy miałabyś pomysł na co zmienić Maję ryżowa i make owsiana? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Kasia 23 marca 2020 - 11:16

Witaj, próbowałam tych bułeczek z innymi mąkami i proporcjami, ale nie wychodziły mi identycznie. Niestety są to podstawowe dwie mąki, które są dość lekkie, więc sprawdzają się najlepiej w cieście bez drożdży. Jedna z czytelniczek zastąpiła mąkę owsianą jaglaną i wyszły, ale reszta składników była bez zmian. Musisz po prostu poeksperymentować. Sama również będę pracować nad nowymi przepisami bez drożdży (przygotowuję takiego e-booka), więc może wpadnę na kolejny pomysł 🙂

Odpowiedz
Anna 16 sierpnia 2020 - 13:35

Czy mąkę ryżową można zastąpić inną?

Odpowiedz
Kasia 17 sierpnia 2020 - 15:34

Możesz spróbować z mąka jaglaną, tylko najlepiej wybrać taką idealnie gładką i dobrze zmieloną.

Odpowiedz

Zostaw komentarz