Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe z kokosem i orzeszkami ziemnymi (bez jajek, wegańskie)

napisany przez Kasia 16 marca 2020
Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe z kokosem i orzeszkami, bez jajek

Te bezglutenowe ciasteczka z amarantusa to, bez cienia przesady, w naszym domu ciasteczkowy numer jeden od dawna i jak dotąd nie dorobił się konkurencji. Dla nas  nie ma złych ciasteczek i każdymi, które robiłam zawsze się zajadaliśmy, ale te mają wszystko co uwielbiamy najbardziej. Orzeszki ziemne, masło orzechowe, kokos i do tego mega chrupkość. A wszystko to na bazie jednej z najzdrowszych bezglutenowych mąk! Brzmi nieźle? Do dzieła!

Jeśli macie ochotę na słodkie eksperymenty, to koniecznie spróbujcie jeszcze innych CIASTECZEK w wersji „bezbez” i z nietypowymi składnikami. Większość z nich świetnie nada się nie tylko na deser, ale również na przekąskę na wynos i nagły głód.


Te bezglutenowe ciasteczka amarantusowe z kokosem i orzeszkami to moja próba odtworzenia podobnych, ulubionych, sklepowych ciasteczek.

Podobne ciasteczka na bazie amarantusa kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością i się w nich zakochałam. Były mocno chrupiące, pachniały kokosem i smakowały masłem orzechowym. Miały jednak w składzie jogurt, mleko i jajka. Jako że zapas mąki z amarantusa mam zawsze w domu, postanowiłam zrobić swoją, całkowicie wegańską wersję tych ciasteczek – bez glutenu, nabiału i jajek.

Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe, bez jaj i nabiału

Amarantus, czyli szarłat to jedno z najzdrowszych bezglutenowych pseudozbóż. Warto wzbogacać w  niego swoje wypieki.

Jest bogaty w witaminy, minerały (szczególnie wapń, magnez i żelazo) oraz pełnowartościowe białko. Jeśli jeszcze nie próbowaliście amarantusa, to na początek sięgnijcie po popping, czyli amarantus ekspandowany. Można go dodać do granoli, płatków, deserów, kulek mocy czy zajadać z mlekiem roślinnym.

Mąkę amarantusową dodaję do ciast, ciasteczek i placków. Tutaj potrzebne jest wyczucie, bo zbyt duża jego ilość może skutkować spektakularnym zakalcem. Z mąki z amarantusa robię też zdrowszą wersję budyniu. Amarantus w postaci płatków często jem na drugie śniadanie lub kolację.

Osoby z jelitem drażliwym muszą pamiętać, że amarantus ma wysoką zawartość FODMAPs. Doczytałam, że jest ona mniejsza w amarantusie ekspandowanym. Jeśli jesteście na diecie „low FODMAP”, to testowanie tego produktu zostawcie na etap reintrodukcji.

Moje bezglutenowe ciasteczka amarantusowe mocno pachną kokosem, smakują masłem orzechowym, karmelem i mega chrupią! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to te ciasteczka was zachwycą. A wszystko to 3 razy bez – bez glutenu, jajek i nabiału.

Mąka z amarantusa ma dość specyficzny, orzechowy smak i aromat. W nadmiarze może solidnie namieszać w wypiekach. W tych ciasteczkach natomiast świetnie smakuje i wspaniale współgra z pozostałymi dodatkami. A do tego fantastycznie chrupie! Jeśli dotychczas mieliście problem ze smakiem amarantusa, to te ciasteczka powinny zmienić wasze nastawienie.

Te bezglutenowe ciasteczka na bazie amarantusa wychodzą pyszne i chrupiące, ale nie są delikatne i nie rozpadają się. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na wynos. Przechowywane w słoiku lub puszce pozostają chrupkie przez wiele dni, nie miękną ani nie twardnieją. Uwielbiam je za to!

Jeśli tak jak ja kochacie połączenie kokosa i masła orzechowego, a do tego lubicie jak coś chrupie, nie wahajcie się zrobić tych ciasteczek!

Bezglutenowe ciasteczka amarantusowe z kokosem i orzeszkami, bez jajek

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA AMARANTUSOWE Z KOKOSEM I ORZESZKAMI ZIEMNYMI (wegańskie)

Kasia Te bezglutenowe ciasteczka z amarantusa to, bez cienia przesady, w naszym domu ciasteczkowy numer jeden od dawna i jak dotąd nie dorobił się konkurencji. Dla nas  nie ma złych ciasteczek… WYPIEKI SŁODKIE ciasteczka European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 12 szt. Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ½ szkl. (80-85 g) mąki z amarantusa
  • 1/3 szkl. (45 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 4 łyżki (40 g)  cukru kokosowego
  • 4 łyżki (30 g) wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. (ok. 55 g) orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ¼ łyżeczki wanilii w proszku/pasty waniliowej lub ziarenek z połowy laski wanilii

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki dowolnego napoju roślinnego np. ryżowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj wszystkie mąki, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i przyprawy.
  2. Orzeszki ziemne posiekaj jak najdrobniej lub zmiksuj w malakserze (lub blenderze z kubeczkiem) niemal na mąkę, z drobnymi kawałkami orzeszków. Dodaj je do mąk i wymieszaj całość.
  3. W niewielkim garnuszku podgrzej olej kokosowy z masłem orzechowym, wybranym słodem i mlekiem roślinnym. Podgrzej całość tylko do rozpuszczenia i połączenia się składników, a następnie zdejmij garnuszek z ognia.
  4. Gdy masa przestygnie, dodaj do niej ocet jabłkowy i wymieszaj całośc.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i z pomocą łyżki lub dłońmi połącz całość w jednolitą masę ciasta. Powinno złączyć się w jednolitą kulę, być lekko tłuste, zwarte, plastyczne i ewentualnie delikatnie klejące. Nie powinno być płynne i mocno kleić się do rąk. Jeśli jest za suche, dodaj jeszcze odrobinę oleju lub mleka roślinnego.
  6. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  7. Dłońmi zwilżonymi wodą nabierz porcję ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego lub nieco większą), ugnieć ją i uformuj z niej kulkę, a następnie rozpłaszcz na blaszce. Ciasteczko powinno mieć ok. 5 mm grubości. Boki możesz wyrównać dociskając je nożem.
  8. W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka, aż do wykończenia masy. Gotowe ciastka piecz ok. 12-15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), pilnując, żeby nie przypiekły się za bardzo.
  9. Po upieczeniu zdejmij ciasteczka z blaszki i odstaw do przestudzenia, a następnie wcinaj lub schowaj na później. Przechowuj je w puszcze lub słoiku. Ciasteczka pozostają chrupiące przez wiele dni.

Wskazówki

  1. Mąki z amarantusa nie można zamienić w tym przepisie, gdyż jest ona bazą ciasteczek i odpowiada za ich smak i konsystencję. Jeśli macie w domu amarantus w postaci kaszki (całych ziarenek) lub płatków, to możecie zmielić go na mąkę. Obawiam się, że amarantus ekspandowany (popping) akurat w tych ciasteczkach się nie sprawdzi i nie wyjdą one chrupiące. Sama będę jeszcze eksperymentować z podobnymi ciasteczkami na bazie mąki z komosy ryżowej.
  2. Mąkę owsianą możecie zastąpić np. kukurydzianą lub gryczaną (a najlepiej pół na pół, żeby smak gryki nie dominował) – taką opcję testowałam. Możecie również spróbować z mąką jaglaną lub ryżową.
  3. Cukier kokosowy możesz zamienić na trzcinowy. Ewentualnie użyj erytrytolu lub ksylitolu, jednak pamiętaj , że nie dają one takiego karmelowego smaku.
  4. Syrop klonowy możecie spróbować zastąpić innym, płynnym słodem, ale w zależności od jego rodzaju ciasteczka mogą różnić się smakiem i kruchością.
  5. Nierafinowany olej kokosowy nadaje ciasteczkom wspaniałego, kokosowego smaku. Jeśli chcesz możesz go zastąpić innym olejem lub masłem klarowanym, ale ciasteczka będą mniej kokosowe.
  6. Jeśli masz alergię na orzeszki ziemne, spróbuj zamienić je na inne oraz użyj pasty na bazie tych samych, dozwolonych orzechów.

zobacz również

2 komentarze

Ola 22 marca 2020 - 12:12

Bardzo dobre ciasteczka, dzieciom smakowały.

Odpowiedz
Kasia 23 marca 2020 - 11:17

Bardzo się cieszę! Dziękuję za wiadomość, pozdrawiam. 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz