Marynowane tofu w chrupiącej panierce

 Tofu – to słowo budzi wśród moich wszystkożernych znajomych na „normalnych” dietach ambiwalentne uczucia.

Do tematu podchodzą z rezerwą lub ukrywanym grymasem na twarzy. Tofu najczęściej kojarzy się nam z czymś mdłym, gumowym i bez smaku.  Jednak tofu to bardzo wdzięczny kulinarny produkt, którego wady to tak naprawdę w wegańskiej kuchni wielkie zalety. Tego przykładem może być moje panierowane tofu z poniższego przepisu.

Skoro tofu jest neutralne w smaku, bardzo łatwo możemy nadać mu inny według konkretnej potrzeby.

Chcemy zrobić deser czy sernik? Nie ma problemu, cytryna, wanilia, przyprawy i coś słodkiego załatwią sprawę. Chcemy sprawić sobie coś „mięsnego” i konkretnego? A może coś z kuchni azjatyckiej? Marynujemy tofu w ziołach, przyprawach i sosie sojowym. A może wiosenny twarożek z rzodkiewką? Nie ma problemu – sok z kiszonych ogórków, płatki drożdżowe i sprawa załatwiona. Tofu chłonie smaki jak gąbka, więc tylko od naszej fantazji zależy, czym to tofu będzie w naszym daniu. To właśnie czyni go uniwersalnym zastępnikiem mięsnych czy nabiałowych dań w wegańskiej kuchni lub takiej jak moja, dla osób na specjalnej diecie.

Tofu to bardzo zdrowy produkt i warto go włączyć do swojego jadłospisu. Jest lekkie, niskokaloryczne, ma dużo białka  oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin takich jak: magnez, żelazo, potas, fosfor, selen czy witaminy z grupy B.

Tofu produkowane jest przez koagulację mleka sojowego i występuje zwykle w dwóch odmianach twardej (tradycyjnej) i miękkiej, jedwabistej (silken tofu).

To pierwsze jest uznane za bezpieczne na diecie „low FODMAP” i nie powinno powodować rewolucji w drażliwych jelitach. To nie pierwszy przypadek, który potwierdza to, że sposób obróbki danego składnika wpływa na zawartość FODMAPs w końcowym produkcie. Mimo, że mleko sojowe jest niedozwolone na tej diecie, to dobrze odciśnięte, twarde tofu, które z niego zostało zrobione, ma już tak niską zawartość fermentujących cukrów, że możemy je spokojnie jeść pilnując porcji 170 g. FODMAPs (tu szczególnie fruktany i GOS) rozpuszczają się w wodzie, więc im jędrniejsze, twardsze tofu, tym lepsze dla naszych jelit.

W poniższym przepisie proponuję wam pyszne panierowane tofu w wytrawnej wersji.

Marynowane całą noc, a następnie smażone w panierce posmakuje nawet mięsożercom. Takie tofu w panierce lub bez może być częścią większego obiadu z dodatkiem warzyw i kasz. Możemy je zawijać w spring rollsy i jeść na zimno lub jeszcze ciepłe maczać w ulubionym dipie np. z awokado. Panierowane tofu sprawdzi się jako przekąska na imprezę oraz dodatek do sałatki w lunchboxie.

Panierowane tofu jest pyszne i bardzo uniwersalne. Przygotowałam dla was coś specjalnego z jego udziałem, co niedługo pojawi się na blogu, więc bądźmy w kontakcie!

Marynowane tofu w chrupiącej panierce

PANIEROWANE TOFU

Kasia  Tofu – to słowo budzi wśród moich wszystkożernych znajomych na „normalnych” dietach ambiwalentne uczucia. Do tematu podchodzą z rezerwą lub ukrywanym grymasem na twarzy. Tofu najczęściej kojarzy się nam z… PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI Panierowane tofu European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 8 kawałków Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

kostka twardego, tradycyjnego tofu (ok. 250-300 g)
4 łyżki sosu tamari lub bezglutenowego sosu sojowego
1 ½ łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1/2-1 łyżeczki musztardy sarepskiej
szczypta pieprzu
szczypta czosnku granulowanego (pomiń na diecie „low FODMAP”)
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Na panierkę/omlet:
pozostała marynata z tofu
3-4 łyżki wody
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy (wersja „low FODMAP”- patrz wskazówka nr 4)
olej do smażenia (najlepiej kokosowy)

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlej wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszaj.
  2. Tofu wyjmij z opakowania i odsącz dobrze na ręczniku papierowym. Pokrój na podłużne pasy, a następnie dodaj do marynaty. Wymieszaj, najlepiej rękami, tak by marynata dokładnie obtoczyła tofu. Odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Po tym czasie wyjmij tofu, ale nie wylewaj marynaty. Dodaj do niej składniki na panierkę i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – w razie czego dodaj więcej wody lub mąki.
  4. Obtaczaj tofu w cieście i smaż na patelni z każdej strony. Z pozostałego ciasta usmaż mały placek/omlet – wykorzystasz go do nadziania sushi, spring rollsów czy porostu zjesz z dodatkami.
  5. Pozostaw wszystko do ostygnięcia lub zajadaj ciepłe w towarzystwie warzyw i kasz.

Wskazówki

  1. Jeśli tofu wchłonie dużo marynaty i niewiele zostanie ci do ciasta naleśnikowego, to nie problem. Wymieszaj mąkę z cieciorki z wodą oraz dopraw do smaku sosem sojowym i przyprawami użytymi do marynaty.
  2. Podobnie, gdy wykorzystasz jednak całe ciasto do obtoczenia tofu, a chcesz zrobić sobie omleta, po prostu dorób nieco ciasta z mąki, wody i przypraw.
  3. Bezpieczna ilość tofu na diecie „low FODMAP” to 170 g twardego tofu.
  4. Mąka z ciecierzycy ma wysoką zawartość fodmaps, więc jeśli nie możesz jej jeść, do pozostałości marynaty dodaj jajko i mąkę kukurydzianą zamiast tej z cieciorki. Możesz również pominąć panierkę i smażyć tylko zamarynowane paski tofu. Ze względu na to, żeby przygotowałam ten przepis dla moich wegańskich gości, postanowiłam zmierzyć się z tą ilością mąki z ciecierzycy 😉

 

zobacz również

Zostaw komentarz