Chrupiące gofry bezglutenowe

napisany przez Kasia 30 czerwca 2017
Gofry bezglutenowe z kokosową bitą śmietaną i owocami

Gofry to poza lodami kolejny niezbędnik wakacyjnej rozpusty.

Kojarzą mi się z dzieciństwem i nieskrępowaną radością jedzenia, bez liczenia kalorii, bez przejmowania się kolejnym wałkiem na brzuchu, po prostu czysta przyjemność. Nigdy na jednym się nie kończyło, a na dokładkę zawsze były lody. Gofry lubiłam same w sobie, mogłam je jeść jedynie posypane cukrem pudrem, czasem polane polewą czekoladową lub posmarowane dżemem. Oczywiście najbardziej rozpustne były te z bitą śmietaną i letnimi owocami. Gofry jedliśmy na wakacjach, ale też w domu na specjalny deser.  Z rozrzewnieniem wspominam ich smak i starą gofrownicę, w której mama wypiekała mi gofry w kształcie serduszek.

Teraz, gdy unikam glutenu i nabiału, musiałam stworzyć nowy przepis na mój sentymentalny deser.

Starałam się, żeby bezglutenowe gofry wyszły perfekcyjnie, czyli były puszyste w środku, ale chrypiące na zewnątrz tak, żeby trzymały cały, nakładany na nie arsenał pyszności. I udało się!  Co więcej, te gofry nie miękną z czasem jak te tradycyjne i nie uginają się pod nałożonymi dodatkami. Są po prostu idealne.

Do ich przygotowania użyłam podstawowych bezglutenowych mąk, dostępnych już niemal w każdym sklepie. Dla zdrowia dorzuciłam nieco bogatej w żelazo mąki amarantusowej. Jednak, nie jest ona niezbędna. W tym przepisie użyłam również jajek, ale obiecuję, że postaram się wykombinować dla was też całkowicie wegańskie bezglutenowe gofry, by każdy alergik mógł się nimi cieszyć.

Tymczasem spróbujcie moich chrupiących bezglutenowych i bezmlecznych gofrów, które podałam z kokosową bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

Kokosowa bita śmietana to wegański niezbędnik do produkcji kremów, lodów, tortów i musów. W lato obowiązkowo zajadam się nią z truskawkami i przez cały rok trzymam jedną puszkę mleka kokosowego w lodówce, by mieć gotowe do ubicia. Wy też się w niej zakochacie. Pamiętajcie tylko, żeby wybierać tylko te mleko, które składa się z kokosa i wody (np. Real Thai, Aroy-D), niepotrzebne nam są inne dodatki.

Chrupiące gofry bezglutenowe świetnie smakują też z samymi owocami, domowym dżemem i masłem orzechowym, polewą czekoladową lub syropem klonowym.  Bezglutenowe gofry są idealne na deser lub niespieszne, weekendowe śniadanie we dwoje. Szalejcie z dodatkami i twórzcie swoje ulubione, gofrowe kombinacje bez wyrzutów sumienia. A co!

Gofry bezglutenowe z kokosową bitą śmietaną i owocami

CHRUPIĄCE GOFRY BEZGLUTENOWE

Kasia Gofry to poza lodami kolejny niezbędnik wakacyjnej rozpusty. Kojarzą mi się z dzieciństwem i nieskrępowaną radością jedzenia, bez liczenia kalorii, bez przejmowania się kolejnym wałkiem na brzuchu, po prostu czysta… SŁODKOŚCI Chrupiące gofry bezglutenowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: ok. 8 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 jajka od szczęśliwej kury
1 szkl. mąki ryżowej
½ szkl. mąki kukurydzianej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki z amarantusa (opcjonalnie)
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 ½ szkl. mleka roślinnego lub wody (ja dałam pół na pół mleko z wodą)
1 łyżeczka esencji waniliowej lub szczypta sproszkowanej laski wanilii
szczypta soli
1 łyżka cukru kokosowego, syropu klonowego lub innego dowolnego słodziła
2 łyżki oleju (ja użyłam rozpuszczonego oleju kokosowego)
----------------------------
Do podania:
puszka mleka kokosowego, schodzonego minimum 24 h (patrz: Wskazówki)
1 łyżka dowolnego cukru, ksylitolu lub słodu
1 łyżeczka esencji waniliowej lub wanilii proszku
syrop klonowy
truskawki, maliny, sezonowe owoce
ewentualnie inne dodatki według uznania

Przygotowanie

  1. Weź jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski i trzepaczką wymieszaj z wybranym słodem oraz mlekiem i wodą.
  2. Do płynnej masy dodawaj stopniowo mąki, a następnie szczyptę soli, wanilię i proszek do pieczenia. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej, gęstej masy, a następnie dodaj olej.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem na gofry.
  4. Smaż w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor, a między czasie ubij kokosową śmietanę.
  5. Wyjmij puszkę mleka kokosowego z lodówki. Odwróć do góry dnem i dopiero otwórz – wówczas na wierzchu pojawi się woda kokosowa, którą łatwo odlejesz. Możesz ją wykorzystać do koktajlu, ugotować na niej kaszę lub cokolwiek innego.
  6. Stałą część mleczka kokosowego wyjmij łyżką z puszki i przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj 1 łyżkę dowolnego słodzidła, wanilię i ubij mikserem jak zwykłą śmietanę.
  7. Gdy będzie sztywna i puszysta przełóż ją do miseczki. Jeśli nie zjesz jej od razu, to wstaw do lodówki, by się nie rozpuściła.
  8. Gotową śmietanę nakładaj na upieczone gofry. Posyp je owocami, polej syropem klonowym i zajadaj.

Wskazówki

  1. Jeśli nie jesz jajek i nie jesteś wrażliwy na FODMAPs, to możesz spróbować użyć aquafaby, czyli wody pozostałej po ciecierzycy w puszcze. Ubija się ona tak dobrze jak białka jaj, jednak dla osób o wrażliwych jelitach jest zdecydowanie niewskazana, gdyż to do wody przechodzą ze strączków dręczące nas wzdęciami, fermentujące cukry.
  2. Jeśli nie masz mąki amarantusowej możesz śmiało ją pominąć i ewentualnie dodać więcej ryżowej lub kukurydzianej.
  3. Żeby dobrze ubić mleko kokosowe na puszystą śmietanę, musisz je schłodzić minimum 24 godz. w lodówce, najlepiej na najniższej półce. Wówczas śmietanka dobrze się zetnie, oddzieli od wody kokosowej, a potem dobrze ubije. Do tego najlepiej nadaje się mleko w puszce, zapomnij o tych w kartonach.
  4. Mleko kokosowe jest bezpieczne na diecie "low FODMAP" w ilości około 1/2 szkl. Możliwe, że śmietanka, czyli tłusta część mleczka zawiera mniej fermentujących cukrów, ale lepiej monitorować porcje i pominąć jej dodatek w fazie eliminacyjnej.
  5. Gofry możesz oczywiście przygotować także w wersji wytrawnej. Wystarczy, że zamiast wanilii i cukru do ciasta dodasz nieco pieprzu, ulubione zioła czy słodką paprykę. Na wierzchu możesz wówczas położyć grillowane warzywa lub awokado i jajko sadzone.

 

zobacz również

17 komentarzy

DOTKA 14 marca 2019 - 19:51

Pani Kasiu gofry sa cudowne delikatne poprostu poezja smaku lepszych nie jadlam
dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz
DOTKA 15 marca 2019 - 11:09

Pani Kasiu gofry pyszne lepszych bezglutenowych nie jadlam
dziekuje i pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 18 marca 2019 - 10:22

Dziękuję! Bardzo się cieszę, że posmakowały i się udały 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Jude 21 maja 2019 - 15:08

Kasia, Twoje gofry wymiatają! Gdy straciłam nadzieję, że na diecie bezglutenowej zjem coś równie dobrego jak z glutenem Twój przepis poprawił mi humor i dał nadzieję. Ja też robię to dla tarczycy ale jeszcze milion innych rzeczy i wciąż mam nadzieję że wyzdrowieje;) u Ciebie dieta dużo zmieniła? Pozdrowienia Judyta.

Odpowiedz
Kasia 21 maja 2019 - 15:47

Bardzo, bardzo się cieszę!! Zawsze chciałam, żeby mój blog był nie tylko kulinarny, ale pomagał ludziom na specjalnych dietach i dawał dużo pozytywnej energii! 🙂 Jeśli chodzi o moją dietę, to dużo zmieniła w moim całym życiu. Nie tylko odstawienie glutenu czy nabiału, ale w ogóle zmiana nawyków żywieniowych i świadomość co mi służy, a co nie, pomaga mi lepiej żyć 🙂 Raz jest lepiej, raz gorzej… Czasami zapominam, że przy osłabionej tarczycy dieta to nie wszystko – odpoczynek, relaks, ruch i wiele innych rzeczy ma znaczenie i warto pracować nad wieloma sferami życia 🙂 Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę!

Odpowiedz
Lena 19 czerwca 2020 - 10:01

Czy mogę czymś zastapić mąkę ziemniaczaną?

Odpowiedz
Kasia 19 czerwca 2020 - 10:59

Możesz spróbować użyć innej skrobi np. kukurydzianej (nie mąki- tej żółtej, tylko białej skrobi) lub mąki z tapioki.

Odpowiedz
letka 9 lipca 2019 - 13:50

Kasiu,
mam pytanie o bitą śmietanę: ubijamy samą część stałą czy razem z wodą?

Odpowiedz
Kasia 9 lipca 2019 - 16:45

Ubijamy tylko stałą, mocno schłodzoną część mleka kokosowego, a wodę odlewamy (można ją zużyć np. do koktajlu). Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Konrad 3 września 2019 - 16:10

Ile około gram maja Twoje szklanki mąki?
Będę wdzięczny.

Odpowiedz
Kasia 3 września 2019 - 16:18

Konradzie, każda bezglutenowa mąką (np. gryczana, ziemniaczana, kukurydziana itd.) ma inną wagę w 1 szklance. Ja używam miarek kuchenny do ich odmierzania, gdzie 1 szklanka to 250 ml, 1/2 szkl. to 125 ml, 1/3 szkl. to około 80 ml itd. Jeśli nie masz miarek znajdź szklankę, która ma pojemność 250 ml i nią odmierzaj. Pozdrawiam

Odpowiedz
Esia 8 grudnia 2019 - 12:04

W końcu trafiłam na chrupiące gofry bezglutenowe. Dzięki

Odpowiedz
Kasia 8 grudnia 2019 - 13:56

Bardzo się cieszę, że ci posmakowały! 🙂

Odpowiedz
Aga 3 stycznia 2020 - 16:58

Nie bardzo dadzą się odkleic 🙁 co robię nie tak? Słaba gofrownica czy smarować czymś innym?

Odpowiedz
Kasia 4 stycznia 2020 - 10:59

Trudno powiedzieć, bo mi nigdy nie przywierają… Może to rzeczywiście kwestia gofrownicy. Próbowałaś nasmarować jej powierzchnię delikatnie tłuszczem?

Odpowiedz
Aleksandra 10 grudnia 2019 - 22:15

Gofry wymiataja 😀 2 lata nie jadłam gofrów. Dziś kupiłam gofrownicę i mój dzieć jadł pierwsze w swoim życiu gofry. Radość była nie do opisania, a gorfy przepyszne, tak jak wszystko inne co dotąd robiłam z Twoich przepisów 😉 Dzięki Ci, Dobra Kobieto. Ratujesz alergiczne dzieci od smutnej, nudnej diety :*

Odpowiedz
Kasia 11 grudnia 2019 - 14:59

Och, jak cudownie się czyta takie komentarze! Dziękuję pięknie 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz