Ciasto jaglane z rabarbarem i migdałową kruszonką

napisany przez Kasia 7 lipca 2017
Bezglutenowe i wegańskie ciasto jaglane z rabarbarem

Sezon na rabarbar dobiega końca, a ja nadal nie mam go dosyć. Dziś serwuję pyszne, kremowe bezglutenowe ciasto jaglane z rabarbarem i migdałowo-kokosową kruszonką.

Uwielbiam kaszę jaglaną, nie tylko za jej zdrowotne właściwości i wartości odżywcze. Ta królowa kasz to również królowa bezglutenowej i wegańskiej kuchni. Jej smak i konsystencja pozwala poszaleć z nią w wytrawnych i słodkich daniach oraz imitować różne smaki. Można z niej zrobić wszystko począwszy od serników bez sera po pasztety i wegańskie burgery. Jest pyszna, lekkostrawna i zdrowa, ale pamiętajcie, że osoby z chorobami tarczycy powinny kaszę jaglaną spożywać z umiarem, gdyż obniża stężenie jodu w organizmie i zawiera substancje hamujące produkcję hormonów tarczycy. Jako, że moja tarczyca niedomaga muszę się pilnować, żeby za często nie szaleć z jaglanymi wypiekami. A szkoda, bo uwielbiam wszystko co jaglane.

Przyznam, że coraz trudniej mi jeść słodkie ciasta, pełne białego cukru. Zdrowe odżywianie pozwala intensywnie poczuć smaki i aromaty.

Nie wystarcza mi już tylko słodycz, często zbyt mocna i zabijająca inne smaki. Ciasto jaglane idealnie wpisuje się w mój gust. Jest kremowe, lekko słodkie i kwaskowe od rabarbaru, a na wierzchu chrupie migdałowa kruszonka z wiórkami kokosowymi. Zdrowe i smaczne ciacho – takie jak lubię.

Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z jaglanymi sernikami i ciastami to wierzcie, że warto.

Ta wersja ciasta jaglanego, to tylko jedna z wielu możliwości. Na jej bazie robię również tofurniki czy serniczki na zimno. Tym razem zrobiłam pieczone ciasto jaglane i dodałam do niego rabarbar. Warto też dorzucić do niego truskawki, zrobić wersje z jagodami lub innymi sezonowymi, letnimi owocami. Lato daje nam nieskończenie wiele możliwości, a zimą możecie sięgnąć po gruszki i jabłka.

Ciasto jaglane udekorowałam moją ulubioną bezglutenową migdałowo-kokosową kruszonką. Możecie ją również wykorzystać w innych przepisach do ciast, muffinków lub zapiec pod nią owoce. Jest wyśmienita i uniwersalna.

Cały przepis na ciasto jaglane z rabarbarem jest bezglutenowy i z użyciem roślinnego nabiału, gdyż sama na co dzień tak się odżywiam. Jajko jest opcjonalne, więc jeśli je pominiecie, otrzymacie całkowicie wegańską wersję. Natomiast, jeśli nie macie roślinnego mleka czy jogurtu, śmiało użyjcie zwykłego.

Nie ma na co czekać. Idzie weekend, czas na kawę, książkę i spotkania z przyjaciółmi, więc odpalajcie piekarniki. Ciasto jaglane kusi poniżej.

 

Bezglutenowe i wegańskie ciasto jaglane z rabarbarem

CIASTO JAGLANE Z RABARBAREM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Kasia Sezon na rabarbar dobiega końca, a ja nadal nie mam go dosyć. Dziś serwuję pyszne, kremowe bezglutenowe ciasto jaglane z rabarbarem i migdałowo-kokosową kruszonką. Uwielbiam kaszę jaglaną, nie tylko za… SŁODKOŚCI Ciasto jaglane z rabarbarem i migdałową kruszonką European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 10-12 porcji Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 średnie laski rabarbaru + 1-2 łyżki cukru kokosowego/ brązowego
1 ½ szkl. suchej kaszy jaglanej
3 szkl. wody
szczypta soli,
laska wanilii
---------------------
1 szkl. jogurtu roślinnego
1 ½ szkl. ulubionego mleka roślinnego
1 budyń śmietankowy bez cukru
3-4 łyżki oleju kokosowego + do posmarowania formy
¾ łyżeczki czystej stewii (odpowiada ¾ szkl. cukru/ksylitolu)
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 jajko (opcjonalnie)
mąka/ kaszka kukurydziana/ bułka tarta do obsypania formy
------ Na kruszonkę:
100 g mielonych migdałów
4 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek wiórków kokosowych
5 łyżek cukru kokosowego/ brązowego/ ksylitolu/erytrytolu
spora szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej lub migdałowej/ ew. szczypta sproszkowanej wanilii
4 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
2 łyżki dowolnego mleka roślinnego

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj i pokrój 1-centymetrowe plastry. Zasyp go wybranym cukrem i odstaw.
  2. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka.
  3. Kaszę jaglana przepłucz wrzątkiem, a następnie pod bieżąca wodą, żeby pozbyć się goryczki. Możesz też zalać ją wrzątkiem i pogotować ok. 1 minuty, a następnie odlać.
  4. Przepłukaną kaszę wsyp na gotującą się wodę, dodaj szczyptę soli oraz laskę wanilii bez ziarenek. Przykręć ogień, przykryj garnek i gotuj aż kasza wchłonie wodę.
  5. W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na kruszonkę. Dodaj olej kokosowy i mleko. Zagniataj palcami tworząc większe i mniejsze okruchy ciasta. Możesz ją schłodzić w lodówce.
  6. Ugotowaną kaszę przesyp do miski. Dodaj pozostałe składniki poza rabarbarem i zmiksuj blenderem na gładka masę. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Spróbuj (jeśli nie dodałeś jajka) i ewentualnie dodaj więcej soku z cukru/słodu.
  7. Okrągłą formę (u mnie szklana o śr. ok. 25 cm, wys. 6 cm) posmaruj olejem kokosowym (ew. masłem klarowanym) i wysyp mąką/ kaszką kukurydzianą/ bezglutenową bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto, a wierz posyp pokrojonym rabarbarem. Wciśnij go lekko w ciasto. Wierzch udekoruj kruszonką.
  8. Ciasto piecz ok. 40 min do 1 godz. w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Krój po całkowitym wystudzeniu – masa zetnie się i nie będzie rozpadać.

Wskazówki

  1. Jeśli minął już sezon na rabarbar, to śmiało sięgnij po inne owoce sezonowe. Ciasto jaglane świetnie smakuje z truskawkami, wiśniami, jagodami i malinami. Jesienią możesz sięgnąć po gruszki jabłka lub mrożone owoce.
  2. Zamiast stewii lub cukru/ksylitolu możesz użyć płynnego słodu np. miodu lub syropu klonowego. Zacznij od połowy szklanki, żeby wyczuć jego słodkość w cieście. Możliwe, że będzie wówczas konieczne dodanie odrobiny mąki ziemniaczanej, gdyż zwiększy się ilość płynnych składników.

zobacz również

2 komentarze

Ela 29 czerwca 2019 - 09:05

Witam 🙂 wczoraj robilam to ciastko i strasznie dziwnie zachowywalo sie podczas pieczenia, tak strasznie bulgotalo (tak jak polenta podczas gotowania) i jeszcze na dodatek wykipialo, zastanawiam sie czy to normalne bo Twoje wyglada rewelacyjnie. Moze to wina budyniu, bo zastapilam bo pudingiem, bo tu gdzie mieszkam nie ma budyniu, co prawda w skladzie byla tylko skrobia kukurydziana i wanilia wiec stwierdzialam, ze powinno byc ok, moze wystarczy zastapic budyn maka ziemniaczana co powiesz? tylko jaka ilosc?
A i jeszcze jedno pytanie czy soda + sok z cytryny i jednoczesnie proszek do pieczenia to nie troche za duzo, moze dlatego to tak sie wzburzylo 🙂
Bardzo prosze o ratunek, bo Twoj wypiek wyglada znakomicie 🙂

Odpowiedz
Kasia 30 czerwca 2019 - 14:07

Witaj! Zupełnie nie wiem co mogło pójśc nie tak…jeszcze mi się to nie zdarzyło i nie dostałam tez żadnych sygnałów od czytelników, zeby coś poszło nie tak…Jeśli chodzi o pudding, to jego skład jest podobny do polskiego budyniu, więc powinien być ok, ale jeśli chcesz możesz dodać mąki ziemniaczanej (ok. 40 g) i osobno wanilii. Następnym razem możesz zmniejszyć nieco ilość sody do 1/4 łyżeczki. Połaćzenie sody, proszku i sokuz cytryny powoduje, że ciasto jest lżejsze i puszyste, ale nigdy nie buzowało mi aż tak, żeby miało wykipieć. Może to różnica w zagranicznym proszku? Jest mocniejszy? Jedyne co jeszcze mi przychodzi do głowy, że może konsystencja ciasta przed pieczeniem była za luźna, kasza po ugotowaniu była zbyt mokra, rozgotowana? Ciasto podczas pieczenia rzeczywiście jest luźne, ale po całkowitym wystudzeniu powinno się ściąć i ładnie kroić. Ma nadzieję, że następnym razem się uda, bo jest naprawde pyszne!

Odpowiedz

Zostaw komentarz