Domowa czekolada z gryczanymi chrupkami

napisany przez Kasia 26 stycznia 2018
Domowa czekolada bez glutenu, wegańska

Dziś na blogu czekoladowa rozpusta. Wprawdzie czasy, gdy czekolady na sklepowych półkach brakowało już dawno minęły, to nadal warto zrobić ją od czasu do czasu samemu. Przepis na domową czekoladę przyda się nie tylko czekoladoholikom, ale także osobom, które unikają glutenu, cukru i nabiału. To wy zdecydujecie, co do swoje domowej czekolady napakujecie.

Domowa czekolada – najlepsza na smutki

To, że czekolada podnosi poziom serotoniny, to już wszyscy wiemy z własnego doświadczenia 😉 Warto sięgać szczególnie po tą gorzką z największą zawartością kakao, a niewielką ilością cukru, bez mleka czy innych dodatków – taka jest najzdrowsza. W końcu kakao, to bogactwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

Jeśli chcemy sobie dogodzić, możemy zrobić sami domową czekoladę dostosowując poziom słodkości i dodatki do naszych upodobań. Swoją zrobiłam w iście jesienno-zimowej wersji z cynamonem, suszonymi jabłkami, migdałami i gryczaną, chrupiącą posypką. Latem lubię dodawać do niej świeże owoce np. borówki i maliny, które dodają orzeźwienia i kontrastują ze słodką, kremową, czekoladową masą.

Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to dodatki i słód dopasuj do aktualnej fazy swojej diety. Szczegóły znajdziesz we WSKAZÓWKACH.

Domowa czekolada nie do końca przypomina wyglądem i konsystencją tą sklepową, ale jest prosta i szybka w wykonaniu, a do tego niesamowicie pyszna.

W sam raz na nagłą chęć na słodkie, na chandrę i PMSy . Wystarczy nam dobrej jakości kakao, nieco słodu, nierafinowany tłuszcz kokosowy lub masło ghee, ulubione przyprawy i dodatki. No i chwila cierpliwości, bo nasza czekolada musi zastygnąć w lodówce, żeby dała się pokroić na mniejsze kawałki. To właściwie jedyny jej minus – musi leżeć w lodówce, gdyż olej kokosowy i masło mogą się rozpuścić w temperaturze pokojowej.

Nie będę wam ściemniać, że domowa czekolada jest najzdrowszą na świecie fit przekąską i ma zero kalorii. O nie.

Domowa czekolada jedzona bez umiaru pójdzie nam w boczki. A usprawiedliwianie się chęcią uzupełnienia magnezu nic nam nie pomoże. Tłuszcze nasycone i najzdrowszy nawet słód, jedzone w nadmiarze nie przysłużą się naszemu zdrowiu, podobnie jak kupne, kiepskiej jakości słodycze. Zachowajmy więc umiar, choć wiem jakie to trudne, gdy w lodowce czeka na nas tak wyśmienita, rozpływająca się w ustach, domowa czekolada.

Trzymam kciuki żebyście nie pochłonęli jej od razu!

Domowa czekolada bez glutenu, wegańska

DOMOWA CZEKOLADA Z GRYCZANYMI CHRUPKAMI

Kasia Dziś na blogu czekoladowa rozpusta. Wprawdzie czasy, gdy czekolady na sklepowych półkach brakowało już dawno minęły, to nadal warto zrobić ją od czasu do czasu samemu. Przepis na domową czekoladę… SŁODKOŚCI Domowa czekolada z gryczanymi chrupkami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 tabliczka 12x20 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki masła klarowanego- ghee (lub więcej oleju kokosowego w wersji wegańskiej)
2-3 łyżki syropu klonowego/ miodu lub innego płynnego słodu
4 łyżki kakao
szczypta soli
spora szczypta sproszkowanej laski wanilii/ nieco ziarenek z laski wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
¼ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Dodatki:
suszone jabłka (pomiń na diecie „low FODMAP”- patrz WSKAZÓWKI)
chrupiąca posypka z kaszy gryczanej
garść migdałów

Przygotowanie

  1. W małym rondelku rozpuść olej kokosowy z masłem, a następnie dodaj wybrany słód i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i podgrzewaj tylko do połączenia się składników. Uważaj żeby nie doprowadzić mieszanki do wrzenia.
  2. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj kakao i wymieszaj trzepaczką, żeby nie było grudek. Spróbuj czy całość jest dla ciebie odpowiednio słodka i smaczna. Odstaw na chwile do przestygnięcia.
  3. Masę przelej do silikonowego pudełka, foremek lub pojemniczka wyłożonego folią spożywczą Ja wykorzystałam pudełko o wymiarach 20x12 cm- czekolada wyszła dość gruba. Jeśli chcesz, żeby tabliczka wyszła cieńsza, to użyj większej foremki albo podziel masę na 2 tabliczki lub zrób czekoladę z połowy porcji.
  4. Posyp wierzch ulubionymi dodatkami. Ja posypałam migdałami, gryczaną posypką i suszonymi jabłkami. Jeśli chcesz, żeby dodatki nie zatapiały się zbytnio w masie czekoladowej, schłodź ją jeszcze bardziej przed dekoracją.
  5. Czekoladę wstaw do lodówki na ok. 1,5 godz., a następnie krój na kawałki i delektuj się. Przechowuj ją cały czas w lodówce.

Wskazówki

  1. Do czekolady możesz również użyć nieco karobu zamiast części kakao. Karob jest bogaty w witaminy i minerały oraz nadaje ciekawego, słodkiego smaku.
  2. Słodycz czekolady dostosuj do swoich upodobań, dodając mniej lub więcej słodu. Możesz użyć dowolnego płynnego słodu, który lubisz lub możesz spożywać.
  3. Eksperymentuj z dodatkami i przyprawami. Zamiast wanilii i cynamonu spróbuj dodać nieco esencji migdałowej, olejku rumowego lub kardamonu. Używaj dowolnych orzechów, pestek i nasion. W okresie letnim możesz w czekoladzie zatopić świeże owoce jagodowe.
  4. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to do czekolady użyj syropu klonowego oraz pomiń suszone jabłka. Śmiało sięgnij po chrupki gryczane. Nie zjedz przypadkiem połowy czekolady naraz, żeby nie przekroczyć dozwolonej ilości kakao czy migdałów. Dodatki i ich ilość modyfikuj do swoich jelit i aktualnej fazy swojej diety.

zobacz również

Zostaw komentarz