Wegański sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym biszkopcie bez pieczenia

napisany przez Kasia 26 czerwca 2019
Wegańskie sernik na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc łapcie jeszcze szybki przepis na wspaniały, wegański sernik na zimno z ich udziałem. Jest delikatny, kremowy i przypomina mi te przygotowywane na serkach homogenizowanych. Przygotowałam do niego wegański i bezglutenowy biszkopt bez pieczenia! Mięciutki, puszysty i gotowy w jakieś 15 minut. To ciasto to idealny, lekki i orzeźwiający deser na te upały.

Na blogu możecie znaleźć jeszcze jeden sernik na zimno bez mleka i glutenu, ale z dodatkiem galaretki na bazie żelatyny. Chciałam zrobić podobne ciacho, ale w pełni wegańskiej wersji. W teorii właściwie wszystko było proste, ale tak bardzo chciałam, żeby ten sernik był niesamowicie lekki i puszysty, że postanowiłam nie iść na łatwiznę i trochę pokombinować.

Robiłam więc ten sernik trzy razy, przy czym wcześniejsze próby przypominały bardziej biszkopt  z kremem na bazie bitej śmietany.

Wszystkie wersje były naprawdę wyśmienite, ale masa nie zawsze idealnie się ścinała, bok czasem popłynął, więc było za duże ryzyko, że może wam nie wyjść. Postanowiłam więc wrócić do podstaw i zrobić go tradycyjnym sposobem z udziałem agaru. Mój wegański sernik na zimno z truskawkami wyszedł naprawdę wyśmienity i tym sposobem na pewno wam się uda!

Agar-agar to roślinny zamiennik żelatyny. Jeśli nie mieliście dotąd  nim do czynienia, to przeczytajcie tych kilka wskazówek poniżej.

Możesz go kupić w większych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnie lub internetowo. Agar, w przeciwieństwie do żelatyny wymaga zagotowania by uaktywnić jego właściwości żelujące. Dlatego przygotowując dla was ten przepis postanowiłam zagotować wszystkie składniki na masę sernikową, żeby mieć pewność,  że ciasto wyjdzie. Wcześniej część masy gotowałam, śmietankę kokosową ubijałam i efekt był nieco inny. Masa była lekka i puszysta, śmietanowa, ale nie zawsze dobrze się ścinała. Teraz ten wegański sernik na zimno z truskawkami jest idealnie ścięty, kremowy i delikatny.

Wegańskie sernik na zimno z truskawkami na bezglutenowym biszkopcie

Galaretki z udziałem agaru różnią się konsystencją od tych na bazie żelatyny.

Są bardziej kruche, mogą być twarde, więc kluczem jest dobranie jego odpowiedniej ilości, aby ciasto było delikatne i kremowe. Konsystencję deserów z dodatkiem agaru poprawia dodatek skrobi lub pektyn, dlatego dodałam nieco mąki ziemniaczanej. Ten patent stosuję również w moim jogurcie kokosowym. Agar słabiej żeluję w kwaśnym środowisku, wtedy należy dodać go więcej. Dodatek kwaśnego jogurtu osłabia więc nieco działanie agaru, a ciasto jest delikatniejsze.

Wegański sernik na zimno z truskawkami przygotowałam na bezglutenowym biszkopcie bez pieczenia! On również nie zawiera jaj ani nabiału, a wyszedł cudownie puszysty. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Przygotowałam go na bazie bardzo dojrzałego banana, który skleił masę i nadał mu słodyczy. Żeby nie wstawiać piekarnika postanowiłam usmażyć go na patelni jak klasyczny omlet biszkoptowy. Żeby dobrze pasował do mojej foremki postanowiłam użyć obręczy tortownicy podczas jego smażenia. Ten biszkopt można również spróbować upiec w piekarniku i wykorzystać do przygotowania tortu dla alergika lub osoby na diecie wegańskiej.

Wegański sernik na zimno z truskawkami, to smak lata i wspomnienie dzieciństwa. Mi przypomina klasyczne serniczki na jogurcie lub serkach homogenizowanych. Nie żałujcie do niego prawdziwej wanilii! A jeśli sezon na truskawki się skończy, przetestujcie go koniecznie z innymi owocami.

Ten deser dostał wielkiego kciuka w górę od mojego taty, wielbiciela tradycyjnych deserów, więc musi wam posmakować! 😉 Pod przepisem znajdziecie wiele cennych WSKAZÓWEK odnośnie wykonania tego ciacha, zajrzyjcie do nich koniecznie.

Wegańskie sernik na zimno z truskawkami

WEGAŃSKI SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI NA BEZGLUTENOWYM BISZKOPCIE BEZ PIECZENIA

Kasia Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc łapcie jeszcze szybki przepis na wspaniały, wegański sernik na zimno z ich udziałem. Jest delikatny, kremowy i przypomina mi te przygotowywane na serkach… SŁODKOŚCI wegański sernik na zimno European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na małą tortownicę o śr. 16 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA BISZKOPT:

1 mały, bardzo dojrzały banan (ok. 90-100 g po obraniu)
100 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy)
1 łyżka dowolnego oleju np. z pestek winogron
1 ½ łyżki octu jabłkowego
szczypta soli
szczypta cynamonu, sproszkowanej laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
¼ szkl. (ok. 35 g) maki ryżowej
2 łyżki (ok. 30 g) mąki gryczanej
1 łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru lub dowolnej skrobi
1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
olej i dowolna mąka do wysmarowania foremki


NA MASĘ „SERNIKOWĄ”:

śmietanka z 1 puszki (400ml) mleka kokosowego, o zawartości kokosa min. 75 %, schłodzonego w lodówce ok. 48 godz.
3/4 szkl. (125 ml + 60 ml) napoju ryżowego (polecam waniliowy)
½ szkl. (125 ml) jogurtu sojowego
1/3 szkl. (ok 60 g) erytrytolu lub innego sypkiego słodu
¼ łyżeczki mielonej laski wanilii lub ziarenka z laski wanilii lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki agaru (raczej płaskie, nie czubate)


ok. 400-500 g truskawek

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia biszkoptu. Do tego będziesz potrzebować patelni i obręczy tortownicy, którą chcesz wykorzystać do zrobienia ciasta. Spód tortownicy możesz użyć jako przykrywkę, gdy biszkopt, będzie się smażył na patelni.
  2. Banana rozgnieć lub zmiksuj blenderem na gładką, płynną masę. Przełóż go do miski, dodaj mleko roślinne, olej, ocet oraz przyprawy i poubijaj nieco trzepaczką na puszystą masę. Następnie wsyp  wszystkie mąki oraz budyń i wymieszaj ciasto. Powinno być luźne, nie za gęste, ale też nie płynne- jak ciasto na placki czy racuchy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodaj łyżkę mąki ryżowej.
  3. Obręcz tortownicy posmaruj tłuszczem i obsyp dowolną mąką. Małą patelnię o średnicy podobnej do średnicy tortownicy natłuść i rozgrzej. Połóż na niej obręcz jej górną częścią do dołu – czyli rowek w który wkładany jest spód powinien być na górze – dzięki temu biszkopt łatwiej odejdzie od brzegów.
  4. Gdy patelnia będzie rozgrzana, do ciasta dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj masę. Na rozgrzaną patelnię, do środka obręczy, wlej ciasto na biszkopt. Po chwili zmniejsz ogień, przykryj blaszkę pokrywką (ja użyłam spodu tortownicy) i smaż na małym ogniu aż wierzch biszkoptu lekko się zetnie. Uważaj, żeby nie przypalić spodu. Na koniec oddziel delikatnie nożem ciasto od brzegów foremki, zdejmij obręcz i przewróć biszkopt na druga stronę. Jeśli ciasto zetnie się z góry całkowicie, to nie musisz go przewracać. Usmażone ciasto zdejmij z patelni i odstaw do wystudzenia.
  5. Gdy ciasto wystygnie, możesz zabrać się za masę na „sernik”. Śmietankę kokosową wyjmij z lodówki, odwróć do góry dnem i otwórz – w ten sposób łatwo odlejesz wodę, która oddzieliła się od stałej części mleka – śmietanki.
  6. Śmietankę kokosowa przełóż do garnka. Dodaj do niej erytrytol, wanilię, jogurt sojowy oraz ½ szkl. napoju ryżowego. Dokładnie wymieszaj trzepaczką i zacznij podgrzewać. W pozostałej ¼ szkl. napoju ryżowej rozpuść mąkę ziemniaczaną i agar.
  7. Gdy masa będzie już gorąca, ale nie zacznie jeszcze wrzeć, wlej do niej pozostałą część mleka ryżowego z mąką i agarem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 2 minut, żeby aktywować agar. Co chwilę mieszaj intensywnie masę trzepaczką.
  8. Odstaw masę do wystudzenia. Ja wstawiłam garnek do zimnej wody, żeby nieco przyspieszyć ten proces. Między czasie mieszaj masę trzepaczką, gdyż podczas studzenia  może już zacząć się lekko ścinać na brzegach. Jeśli chcesz, możesz wystudzoną masę przełożyć do lodówki, a gdy się schłodzi i wstępnie zetnie możesz ją zmiksować i lekko ubić, żeby nadać jej nieco puszystości – ja tak zrobiłam.
  9. Wystudzony biszkopt przełóż do tortownicy. Truskawki umyj i oberwij im szypułki. Część pokrój na połówki i wyłóż nimi boki tortownicy oraz biszkopt. Masę „sernikową” przemieszaj ostatni raz trzepaczką i wlej do tortownicy z biszkoptem i truskawkami. Wierzch możesz udekorować pozostałymi truskawkami pokrojonymi na plasterki lub zrobić to już po ścięciu ciasta, przed podaniem.
  10. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Agar tężeje dość szybko w porównaniu do żelatyny, więc już po 1-2 godz. ciasto może być gotowe.
  11. Ciasto przechowuj w lodowce do kilku dni. Po jednym dniu truskawki mogą puścić już sok. Ma to swoje plusy, bo wtedy biszkopt smakuje jakby był nasączony. Jeśli płynu zbierze się jednak za dużo, to odlej nadmiar z tortownicy.

Wskazówki

  1. Agar-agar, to roślinny zamiennik żelatyny. Możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnie i internetowo. Agar, w przeciwieństwie do żelatyny wymaga zagotowania by uaktywnić jego właściwości żelujące. Galaretki z jego udziałem mają nieco inną, bardziej kruchą konsystencję, więc kluczem jest dobranie jego odpowiedniej ilości, aby ciasto było gładkie i kremowe. Konsystencję poprawia także dodatek skrobi lub pektyn. Agar słabiej żeluję w kwaśnym środowisku, wtedy należy dodać go więcej.
  2. Pamiętaj, żeby użyć mleka kokosowego dobrej jakości, o zawartości kokosa minimum 75 %, bez konserwantów i emulgatorów. Dodatek tych ostatnich sprawi, że po schłodzeniu śmietanka kokosowa nie oddzieli się od wody.
  3. Jogurt sojowy możesz zastąpić zwykłym lub bez laktozy, jeśli jadasz nabiał. Jeśli unikasz zarówno soi jak i nabiału, spróbuj przygotować ciasto z dodatkiem jogurtu kokosowego.
  4. Możesz przygotować to ciasto w większej tortownicy, która pasuje do twojej patelni. Zwiększ wówczas odpowiednio proporcje wszystkich składników.
  5. Jeśli boisz się smażenia biszkoptowego omletu w obręczy od tortownicy, a masz patelnię o średnicy zbliżonej do foremki, to możesz usmażyć go jak klasyczny omlet, a później dociąć nożem do rozmiarów foremki.

zobacz również

8 komentarzy

Marzynia Mamcia 3 lipca 2019 - 23:55

Kasiu, Twoje eksperymenty i dociekania powinny być gdzieś nagrodzone, przez jakiegoś eksperta! Mimo, że ja mogę jeść wszystko (jakie to cudowne!), to czytanie i oglądanie tego bloga samo w sobie jest przyjemnością 🙂

Odpowiedz
Kasia 5 lipca 2019 - 19:40

Dziękuję serdecznie za miłe słowa! 🙂 Z nantury jestem dociekliwa i wszystko bardzo analizuję, co jak widać i w kuchni się przydaje 🙂

Odpowiedz
Milena 22 maja 2020 - 20:07

WItaj KAsiu,
Czy ciasto wyjdzie jesli zamienie banana i agar agar na tofu jedwabiste ?
Bo bananem pewnie zastepujesz jajka ale zastanawiam sie wlasnie nad agarem bo mam akurat sporo tofu a agaru ani zelatyny wcale.
Dziekuje za odpowiedz 🙂
Pozdrawiam cieplo !
Milena

Odpowiedz
Kasia 25 maja 2020 - 17:24

Witaj! Jeśli chodzi o biszkopt, to możesz przygotować go na jajku, ale i tak dałabym kawałek rozgniecionego banana do środka, żeby ciasto wyszło mięciutkie i wilgotne. Jeśli chodzi o tofu nie zastąpi ono agaru – nie sprawi ono, że zetną się płynne składniki – mleko kokosowe, jogurt itd. Taki serniczek na bazie silken tofu na pewno byłby pyszny, ale trzeba by i tak dodać do niego jakąś substancję żelującą. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Ania 26 czerwca 2020 - 19:31

Witam,
Myśli Pani że z brzoskwiniami albo bananem zamiast truskawek będzie dobre?

Odpowiedz
Kasia 30 czerwca 2020 - 13:03

Myślę, że z brzoskwiniami będzie super. Sprawdzą się też borówki, maliny lub jagody, ale wtedy do udekorowania wierzchu ciasta, bez boków.

Odpowiedz
hariella 4 kwietnia 2021 - 13:26

kiedyś ktoś ostrzegał, że jak agar/galaretka agarowa się już zetnie i wtedy np zmiksujemy czy przemieszamy, to przerwiemy proces tężenia i już się nie zetnie (kiedyś tak mi się zrobiło) – z powyższego przepisu wynika, że jednak tak nie jest?

Odpowiedz
Kasia 6 kwietnia 2021 - 14:12

Mi się to nigdy nie zdarzyło – jeśli mówimy o miksowaniu czy przemieszaniu samej masy z agarem. Raczej powiedziałabym, że zmieniamy jej strukturę, ale agar tak samo zastygnie. Co innego gdy taką masę zmiksujemy jeszcze z jakimś dodatkiem, który nie ma agaru – tu wychodziło mi to różnie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz