Bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonowym twistem (wegańskie)

napisany przez Kasia 6 listopada 2019
Wegańskie i bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonem

Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Jeśli macie zapasy puree ze słodkiej dyni hokkaido i zastanawiacie się co dobrego możecie z niego zrobić, to mam dla was kolejny smakowity przepis. Bezglutenowe muffinki dyniowe to mięciutkie ciasto i warstwy słodkiego, cynamonowego karmelu. To mała, słodka przekąska, idealna do jesiennej kawy. Wyciągajcie dyniowe zapasy i zatopcie się w cynamonowym wnętrzu tej babeczki!

Te bezglutenowe muffinki dyniowe  z cynamonowym karmelem to świetna alternatywa dla drożdżowych bułeczek cynamonowych. Jeśli nie możecie jeść drożdży albo zwyczajnie potrzebujecie zrobić coś prostszego i szybszego, sięgnijcie po przepis na te muffinki.

Moje bezglutenowe muffinki dyniowe, oprócz pszenicy, nie zawierają również jajek i nabiału z mleka krowiego, więc szczególnie polecam je osobom na diecie „3 x bez”.

A tak naprawdę może sięgnąć po nie każdy i przekonać się, że bez glutenu, nabiału czy jajek  nie oznacza bez smaku i bez sensu 😉 Na specjalnej diecie można jeść naprawdę smacznie i odkrywać co chwilę nowe pokłady kulinarnej kreatywności.

Bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonowym twistem

Moje babeczki wyszły pięknie pomarańczowe, mięciutkie i puszyste. Wilgotne warstwy cynamonowego karmelu z dyni dodają słodkości i mocno cynamonowego aromatu.

Jeśli macie gotowe zapasy puree z dyni hokkaido (patrz WSKAZÓWKI pod przepisem), to przygotowanie babeczek zajmie wam już tylko chwilę. Te muffinki są naprawdę proste w przygotowaniu i każdemu powinny się udać. Robimy je klasycznie jak każde muffinki, czyli mieszamy szybko suche i mokre składniki. A w tym wypadku ciasto przekładamy dodatkowo cynamonowo-dyniowym karmelem tworząc słodki wzorek.

Bezglutenowe muffinki dyniowe to idealny deser, mała przekąska lub zdrowa słodkość do ciepłej herbatki. Można je zabrać ze sobą na wynos i cieszyć się ich smakiem w pracy, szkole, czy na wycieczce.

Te babeczki nie wysychają tak szybko i nie twardnieją na kamień, pod warunkiem, że będziecie je przechowywać pod przykryciem. Można je zamrozić na zapas i wyciągać kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie „Conieco”.

Wegańskie i bezglutenowe muffinki dyniowe z cynamonem

BEZGLUTENOWE MUFFINKI DYNIOWE Z CYNAMONEM (bez jajek i nabiału)

Kasia Sezon dyniowy trwa w najlepsze. Jeśli macie zapasy puree ze słodkiej dyni hokkaido i zastanawiacie się co dobrego możecie z niego zrobić, to mam dla was kolejny smakowity przepis. Bezglutenowe… DYNIA muffinki European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 8-9 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

CIASTO:

  • 1/3 szkl. (ok. 100 g) puree z dyni hokkaido
  • ½ szkl. dowolnego napoju roślinnego (np. ryżowego, migdałowego)
  • ¼ szkl. oleju np. z pestek winogron
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu lub innego słodu w wersji wegańskiej
  • ¼ łyżeczki wanilii w proszku lub łyżeczka ekstraktu
  • skórka otarta z pomarańczy lub kilka kropel ekstraktu pomarańczowego

  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki jaglanej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub dowolnej skrobi
  • ¼-1/3 szkl. (45-70 g) erytrytolu lub cukru
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • szczypta soli

KARMEL CYNAMONOWY:

  • 1 łyżka puree z dyni hokkaido
  • 1 łyżka masła orzechowego/migdałowego
  • 1 łyżka dowolnego oleju
  • 1 łyżka dowolnego napoju roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2/3-1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub innego sypkiego słodu
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do przygotowania babeczek będziesz potrzebować puree z pieczonej dyni hokkaido – zobacz WSKAZÓWKI pod przepisem i dowiedz się, jak je przygotować. Najlepiej zrobić je wcześniej, na zapas.
  2. Zacznij od włączenia piekarnika, żeby był gotowy, gdy przygotujesz ciasto na babeczki. Rozgrzej go do 180 stopni.
  3. W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: puree z dyni hokkaido, mleko roślinne, olej, ocet oraz miód lub innych słód. Dodaj również wanilię i skórkę otartą z pomarańczy (lub ekstrakt).
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, erytrytol, proszek, sodę i szczyptę soli.
  5. Przygotuj cynamonowy karmel. W małym rondelku, na niewielkim ogniu, podgrzej puree z dyni z masłem orzechowym lub migdałowym, syropem klonowym, olejem i mlekiem roślinnym. Gdy składniki się połączą zdejmij garnuszek z ognia. Masa ma być ciepła, ale nie gorąca. Dodaj cynamon, wybrany cukier, mąkę ryżową i wymieszaj całość.
  6. Dopiero teraz przystąp do połączenia mokrych i suchych składników na ciasto na muffinki. Do mąk wlej dyniową masę i wymieszaj szybko całośc. Masa powinna być lejąca i buzować od połączenia proszku i sody z octem.
  7. Przygotuj silikonowe foremki na babeczki – takie sprawdzają się lepiej przy bezglutenowych wypiekach. Poukładaj je na blaszce piekarnika.
  8. Do każdej foremki nałóż łyżkę ciasta, a następnie 1-2 łyżeczki cynamonowego karmelu. Możesz zamieszać lekko obie warstwy trzonkiem noża, a następnie nałożyć znowu po łyżce ciasta i łyżeczce karmelu. Na koniec znowu lekko zamieszaj obie warstwy.
  9. Muffinki wstaw szybko do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach ok. 20 min (u mnie z termoobiegiem).
  10. Gotowe muffinki pozostaw chwilę do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyjmij z foremek. Przechowuj je pod przykryciem, żeby nie wysychały. Pierwszego dnia są mięciutkie i wilgotne, w kolejnym tylko lekko czerstwieją, ale nie twardnieją na kamień. W kolejnych dniach można je odświeżyć z mikrofalówce, piekarniku lub na opiekaczu do kanapek.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynia tej odmiany jest obecnie łatwo dostępna na straganach czy w supermarketach. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Ułóż ją skórą do dołu na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec. Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką. Jeśli wolisz, łyżką oddziel miąższ od skóry i dopiero zmiksuj. Gotowe puree możesz przechować w lodówce w szczelnym pudełku do kilku dni lub zamrozić.
  2. Mąkę jaglaną możesz zastąpić owsianą bezglutenową (dałabym 1 łyżkę więcej) lub kukurydzianą.
  3. Użyłam naturalnego ekstraktu pomarańczowego i waniliowego dr.Oetker w małej brązowej buteleczce, dostaniecie go w większych supermarketach lub sklepach spożywczych. Polecam go dodać, bo nadaje wspaniałego aromatu.
  4. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to użyj cukru zamiast erytrytolu i syropu klonowego zamiast miodu, chyba, że wiesz, że dany słodzik ci nie szkodzi. Postaw na dozwolone mleko roślinne, masło orzechowe, zamiast migdałowego i cukier trzcinowy zamiast kokosowego. Dynia hokkaido jest trochę ryzykowna – nie została przebadana przez Monash University.

zobacz również

10 komentarzy

Alicja 30 listopada 2019 - 16:33

Pyszne babeczki, świetny przepis. Dzięki! Przy okazji mam pytanie – gdybym chciała użyć mąki orkiszowej, czy wystarczy zastąpić mąki bezglutenowe w takiej samej ilości?

Odpowiedz
Kasia 3 grudnia 2019 - 13:48

Dziękuję! Cieszę się, że smakowały 🙂 Jeśli chodzi o zamianę mąk to trudno mi jest powiedzieć, nie wiem ile mąka orkiszowa pochłonie płynu. Poza tym, wypieki na macę glutenowej nie wymagają takiej ilości płynu, ciasto chyba nie musi być tak wilgotne czy płynne, więc w ogóle odpowiednia konsystencja ciasta, żeby babeczki orkiszowe się udały może być inna niż w przypadku bezglutenowych. Tylko eksperyment da tu odpowiedź 🙂

Odpowiedz
Wiki 16 stycznia 2020 - 17:52

Zamiast puree z dyni uzylam duzego banana, pominelam miód i cukier, a ocet jablkowy zastapilam zwyklym. Babeczki wyszly swietne! Jeszcze nie raz wróce do tego przepisu 🙂

Odpowiedz
Kasia 20 stycznia 2020 - 12:11

Super, cieszę się, że wyszły nawet po modyfikacjach 🙂

Odpowiedz
Joanna 9 września 2020 - 00:08

Hej! Czy Jesli używam mleka krowiego to muszę wprowadzić jakieś modyfikacje w przepisie ? Co wtedy z octem ? I czy dodać proszku do pieczenia lub sody ?

Odpowiedz
Kasia 9 września 2020 - 13:28

Jeśli zamieniasz mleko krowie na roślinne, nie musisz wprowadzać tu żadnych modyfikacji. Ocet, soda i proszek muszą zostać, bo bez nich ciasto nie urośnie i wyjdzie zakalec.

Odpowiedz
Joanna 9 września 2020 - 14:12

Właśnie moje pytanie dotyczyło mleka krowiego, bo takiego właśnie chce użyć… Czy w takim przypadku ocet jest konieczny?

Odpowiedz
Kasia 10 września 2020 - 17:03

Tak jak już napisałam powyżej – jest konieczny. Bez tego wyjdzie zakalec.

Odpowiedz
Asia 10 listopada 2020 - 22:13

Hej hej, czy zamiast syropu klonowego do płynnego nadzienia mogę dodać miód? Nie posiadam niestety syropu, a szkoda mi rezygnować z całego nadzienia.

Kasia 11 listopada 2020 - 20:22

Tak, nada się każdy, inny płynny słód. Trzeba jedynie monitorować konsystencję i smak, bo każdy jest inny, ma inną gęstość i słodycz.

Zostaw komentarz