Pizza dyniowa bez glutenu, drożdży i jajek (wegańska)

napisany przez Kasia 3 listopada 2021
Pizza dyniowa bez glutenu i drożdży

Pizza dyniowa bez glutenu to wynik moich tegorocznych eksperymentów nad przepisami bez drożdży. Większość z nich znajdzie się w drugiej części mojego e-booka, ale kilka receptur przemycę też na blogu, szczególnie z myślą o osobach, które nie mogą cieszyć się drożdżowymi wypiekami. Tę pizzę postanowiłam zostawić na ten jesienny, dyniowy sezon. Będzie więc nie tylko bezglutenowo i bez drożdży, ale też roślinnie, sezonowo i przepysznie. Wierzę, że ten przepis skradnie serce nie tylko tym, co muszą omijać drożdże szerokim łukiem.

Jeśli szukasz bezglutenowych, dyniowych inspiracji, to zajrzyj do zakładki DYNIA na blogu. Czekają tam na Ciebie pyszne, sezonowe wypieki – muffinki, cynamonowe rollsy, chlebek dyniowy i słone krakersy. A poza tym wspaniale chrupiąca granola, konfitura z pomarańczą, która odmienia desery i słodkie śniadania lub ziołowe kluseczki, które możesz podać do lubionego sosu lub zajadać podsmażone prosto z patelni.

A jeśli szukasz innego przepisu na pizzę bez drożdży, to wypróbuj ekspresową pizzę bezglutenową lub pizzę z kaszy gryczanej i jaglanej.

PIZZA DYNIOWA BEZ GLUTENU I DROŻDŻY to świetny pomysł na wykorzystanie dyniowego puree i przemycenie sezonowego warzywa. To też super patent na ekspresowe przygotowanie ciasta na pizzę, które nie musi wyrastać jak to drożdżowe.

Ciasto swój smak, kolor i konsystencję zawdzięcza puree z DYNI HOKKAIDO, które jest gęste i kremowe. Dynia zwyczajna nie da tutaj tak wspaniałego rezultatu. Lepiej od razu sięgnij po tę małą, niepozorną dyńkę – jest jej pełno na straganach i w supermarketach. Upiecz ją, ewentualnie ugotuj i zmiksuj na gładki mus. Mając zapasy dyniowego puree możesz działać ekspresowo z każdym dyniowym przepisem. Mus z dyni razem z odpowiednią kompozycją mąk oraz magicznymi łuskami babki jajowatej sprawi, że ciasto będzie miało odpowiednią strukturę i konsystencję.

Najważniejszym jednak składnikiem w pizzy bez drożdży jest PROSZEK DO PIECZENIA. To on ma sprawić, że pizza pięknie urośnie, a ciasto będzie puszyste. Bez silnego, dobrze działającego proszku ta pizza bez glutenu i jajek się nie uda. Jeśli chcesz uniknąć zakalcowatego i mokrego ciasta, postaw na ten tradycyjny, a nie ekologiczny. Więcej informacji znajdziesz we WSKAZÓWKACH do przepisu.

Pizza dyniowa bez glutenu i drożdży jest szybka i prosta w przygotowaniu, ale WYMAGA NIECO WPRAWY i wyczucia.

Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję – ma być lekkie, klejące i bardzo puszyste, a nie zbite i gęste, jak plastelina. Nie da się rozciągać i formować jak te tradycyjne.

Dużo tutaj zależy od ILOŚCI WODY. W zależności od gęstości i wilgotności puree z dyni oraz chłonności mąk, jej ilość może się znacznie wahać. Kluczowe jest tu wyczucie ciasta i obserwacja. Zobacz jak zachowuje się ciasto, gdy odpocznie kilka minut i jak smakuje pizza po upieczeniu – czy nie jest za sucha lub za mało pulchna, a może zbyt wilgotna. Wówczas przy kolejnym podejściu do pieczenia dokonaj odpowiednich modyfikacji i sprawdź, jak wyjdzie kolejna pizza.

Niezwykle ważny jest też sposób obchodzenia się z tego rodzaju bezglutenowym ciastem, które dodatkowo nie zawiera drożdży. Po wyrobieniu i odstawieniu na kilka minut, staraj się obchodzić z nim delikatnie i nie naruszyć  jego napowietrzonej struktury. Uformuj pizzę według moich wskazówek, a będziesz cieszyć się pulchnym i miękkim wypiekiem.

Poniżej możesz zobaczyć jak przygotować tę pizzę krok po kroku – mam nadzieję, że filmik ułatwi Ci to zadanie!

Ciasto na tę bezglutenową pizzę dyniową, to świetna baza do ekspresowych wypieków, które możesz przyrządzić ze swoimi ULUBIONYMI DODATKAMI.

Swoją wersję tej jesiennej, sezonowej pizzy przygotowałam z sosem pomidorowym, serem, warzywami i aromatyczną ciecierzycą, którą obtoczyłam w smakowitej marynacie. Wyszła przepyszna i na pewno nieraz zagości na moim stole.

Za każdym razem możesz sięgać po inne, sezonowe lub ulubione dodatki. Jeśli chcesz jeszcze bardziej PODKREŚLIĆ DYNIOWY CHARAKTER tej pizzy, to do sosu pomidorowego dodaj łyżkę puree z dyni lub przygotuj przepyszny sos dyniowo-serowy z przepisu na bezglutenową pizzę z sosem dyniowym i wędzonym tofu. Możesz też zastąpić ciecierzycę pokrojoną w drobną kostkę dynią hokkaido. Zamarynowana w podanych w przepisie przyprawach i przypieczona na pizzy będzie smakować wspaniale.

Ekspresowa, dyniowa pizza bez glutenu i drożdży, to przepis, który warto wypróbować tej jesieni! Jest pyszna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo poznasz nową technikę pieczenia, która będzie pomocna, szczególnie jeśli musisz wyeliminować drożdże z diety.

Pizza „bez wszystkiego” to wyzwanie i nietypowe podejście do tradycyjnego włoskiego placka, ale mam nadzieję, że Ci posmakuje!

Pizza dyniowa bez glutenu i drożdży

PIZZA DYNIOWA BEZ GLUTENU, DROŻDŻY I JAJEK (wegańska)

Kasia Pizza dyniowa bez glutenu to wynik moich tegorocznych eksperymentów nad przepisami bez drożdży. Większość z nich znajdzie się w drugiej części mojego e-booka, ale kilka receptur przemycę też na blogu,… DYNIA pizza dyniowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na pizzę o śr. ok. 30 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2 łyżki (12 g) łusek babki jajowatej + 100  ml bardzo ciepłej/ gorącej wody

  • ⅓ szkl. + 1 łyżka (65 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (50 g) mąki jaglanej
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki/ skrobi ziemniaczanej + do podsypania ciasta
  • ¼ szkl. (30 g) mąki z tapioki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ¼-⅓ łyżeczki sody

  • ½ szkl. (ok. 135 g) puree z dyni Hokkaido (patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1½ łyżki octu jabłkowego
  • ¼­­–⅓ ± 2 łyżki (60–115 ml) wody – w zależności od konsystencji puree z dyni i ciasta

DODATKI:

  • ½ szkl. ulubionego sosu pomidorowego lub z poniższych składników:
    • ½ szkl. passaty pomidorowej lub zblendowanych krojonych pomidorów np. z puszki
    • 1 mały ząbek czosnku lub ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
    • ½–1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano (najlepiej pół na pół)
    • 1 łyżeczka oliwy
    • ½ łyżeczki dowolnego słodu
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie
    • sól i pieprz do smaku
  • ⅓–½ szkl. (65–80 g) ciecierzycy z puszki lub ugotowanej + przyprawy:
    • po ¼ łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
    • ¼ łyżeczki czosnki granulowanego
    • ½–1 łyżeczka oliwy
    • ½–1 łyżeczki dowolnego, płynnego słodu np. syropu klonowego
    • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (bez glutenu)
    • szczypta soli
  • roślinny lub tradycyjny ser do pizzy
  • kawałek czerwonej papryki lub kilka pomidorków cherry
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • 1 pieczarka
  • listki bazylii, natka pietruszki – do dekoracji
  • oliwa

  • sezam – opcjonalnie, do posypania brzegów pizzy

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. –  85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka  –  15 ml, 1 łyżeczka  –  5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do ciasta na pizzę potrzebne jest puree z dyni hokkaido. Jeśli nie masz gotowego puree, zerknij na wskazówki pod przepisem, by dowiedzieć się jak je przygotować.
  2. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 225-235°. Ma być gorący, gdy ciasto na pizzę będzie gotowe do pieczenia.
  3. Łuski babki jajowatej zalej podaną ilością bardzo ciepłej lub gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw do zgęstnienia i lekkiego ostudzenia.
  4. Teraz przygotuj sos i dodatki. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga ono wyrastania, więc wszystkie składniki na pizzę musza być pod ręką. Wymieszaj ze sobą przecier pomidorowy z pozostałymi składnikami sosu – możesz go podgrzać, ale nie jest to konieczne. Pieczarkę obierz, umyj i pokrój w plastry. Paprykę pokrój na paski, pomidorki na połówki lub ćwiartki, a cebulę w piórka. Przygotuj też świeżą bazylię, a ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plastry (w zależności od użytego rodzaju). Odsączoną z zalewy lub ugotowaną ciecierzycę wymieszaj z oliwą, słodem i przyprawami. Powinna być obtoczona w wilgotnej, aromatycznej marynacie.
  5. Gdy przygotujesz dodatki, a piekarnik się nagrzeje, przejdź do przygotowania ciasta. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto: mąki, sól, proszek i sodę.
  6. Do suchych składników dodaj puree dyniowe, napęczniałą babkę, olej, ocet i ok. połowę ilości potrzebnej wody. Zacznij łączyć dłonią wszystkie składniki w jednolitą masę. Stopniowo dolewaj wodę i zagniataj całość - będzie kleić się do rąk. Proszek, soda i ocet zaczną już działać, więc ciasto powinno zrobić się dość lekkie i puszyste z widoczną, porowatą strukturą. Przez to będzie sprawiać wrażenie dość luźnego – takie ma być, nie może być zwarte jak plastelina. Nie dodawaj do niego mniej niż ¼ szkl. (60 ml) wody. W zależności od gęstości puree z dyni i chłonności mąk, może niekiedy potrzebować nawet 1-3½ łyżki (15-50 ml) płynu więcej. Z czasem nauczysz się odpowiednio oceniać jego potrzebną ilość. Jeśli dodasz nieco za mało wody, pizza może wyjść po prostu bardziej sucha lub mniej pulchna.
  7. Gotowe ciasto pozostaw na 3-4 minuty, by odpoczęło, nieco zgęstniało i zrobiło się bardziej zwarte. W tym czasie przygotuj blachę piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia, a papier obsyp dowolna skrobią, np. mąką ziemniaczaną.
  8. Ciasto również obsyp mąką ziemniaczaną, odklej od ścianek miski i uformuj delikatnie w jednolitą masę/ kulę, starając się go już nie ugniatać i nie niszczyć jego napowietrzonej struktury. Przełóż je na środek blachy.
  9. Teraz dłońmi uformuj pizzę. Od środka zacznij dociskać i rozprowadzać ciasto na boki, formując okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Staraj się na tym etapie zostawić grubsze brzegi i ich nie ugniatać – to sprawi, że będą puchate i wyrośnięte. Jeśli ciasto klei ci się do rąk, to posyp je jeszcze mąką ziemniaczaną. Jeśli chcesz, możesz też  pomóc sobie wałkiem i rozwałkować środkową część placka.
  10. Przygotowany placek posmaruj sosem pomidorowym i posyp wybranym serem. Nałóż wszystkie dodatki: ciecierzycę z całą marynatą, paprykę/ pomidorki, pieczarki, cebulę i bazylię. Na koniec możesz skropić całość oliwą, doprawić solą i pieprzem, a grubsze brzegi ciasta posypać sezamem.
  11. Gotową pizzę wstaw do piekarnika i piecz w 225-235°C z termoobiegiem przez 12-15 min (ta opcja sprawdza się u mnie najlepiej) lub z grzaniem góra-dół przez 16-20 min. Pizza powinna wyraźnie urosnąć, brzegi zrobić się puszyste, a dodatki zarumienione.
  12. Gotową pizzę wyjmij piekarnika i pozostaw na 3-5 min, by nieco odparowała nadmiar ciepła i wilgoci. Potem posyp ją listkami świeżej bazylii lub natką pietruszki, pokrój na kawałki i zajadaj.
  13. Jeśli zostaną Ci kawałki pizzy na później, to przechowaj je pod przykryciem lub w lodówce, a przed jedzeniem podgrzej w mikrofalówce, na suchej patelni lub w piekarniku, aby były miękkie i apetyczne jak te świeżo upieczone.

Wskazówki

  1. Do tego przepisu będziesz potrzebować puree z pieczonej dyni hokkaido, która ma słodki, gęsty i skrobiowy miąższ – inny niż dynia zwyczajna. Dynię przekrój na pół, pozbaw pestek i pokrój na duże kawałki, nie obieraj. Najlepiej upiec od razu całą dynię, a nadwyżkę puree podzielić na porcje i zamrozić na później. Piecz do miękkości, aż z łatwością wbijesz w nią widelec (180 stopni + termoobieg, ok. 25 min). Na koniec ciepłą dynię zmiksuj blenderem na idealnie gładką masę – możesz to zrobić razem ze skórką. Jeśli chcesz, dynię możesz również spróbować ugotować, np. na parze, zamiast piec ją w piekarniku. Taka dynia ma nieco miej słodki smak i nieco bardziej wilgotny miąższ.
  2. Puree z dyni hokkaido możesz zastąpić puree z pieczonego batata.
  3. Proszek do pieczenia w tym przepisie jest kluczowy, by ciasto odpowiednio wyrosło bez udziału drożdży lub zakwasu. Postaw na ten tradycyjny (np. Celiko, dr. Oetker), zamiast  ekologicznego. Te na kamieniu winnym (winianie potasu) będą tu za słabe i ciasto najprawdopodobniej wyjdzie mokre i zakalcowate. Jeśli masz tylko taki proszek, możesz spróbować zwiększyć ilość sody w przepisie, ale jej smak może być mocniej wyczuwalny w gotowym wypieku.
  4. Mąkę jaglaną najlepiej zamienić na ⅓ szkl. (55 g) mąki ryżowej. Ciasto w tej wersji może potrzebować tę nieco większą podaną ilość wody.
  5. Mąkę gryczaną najlepiej zamienić na mąkę teff w tej samej ilości
  6. Mąkę z tapioki możesz zamienić na skrobię kukurydzianą lub skrobię ryżową w tej samej ilości.
  7. Ocet jabłkowy możesz spróbować zamienić na ocet z białego wina lub sok z cytryny.
  8. Tego ciasta na pizzę nie można przygotować zawczasu – proszek i soda przestaną działać i pizza nie urośnie. Za każdym razem przygotuj ciasto bezpośrednio przed pieczeniem, pamiętając, by nie zwlekać za długo z formowaniem pizzy i mieć wcześniej rozgrzany piekarnik.
  9. Pizzę możesz przygotować z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
  10. Jeśli chcesz podkreślić jeszcze bardziej dyniowy charakter pizzy, dodaj do sosu pomidorowego łyżkę puree z dyni lub przygotuj przepyszny sos z przepisu na bezglutenową pizzę z sosem dyniowym.
  11. Jeśli nie możesz spożywać cieciorki, spróbuj zamiast niej użyć pokrojonej w drobną kostkę dyni hokkaido. Dopraw ją podanymi w przepisie składnikami i rozłóż na pizzy przed pieczeniem.

zobacz również

4 komentarze

Aleksandra 13 listopada 2021 - 18:19

Kasiu, w przepisie zniknął glutek z babki jajowatej. Chyba że ja nie widzę 😉

Odpowiedz
Kasia 14 listopada 2021 - 17:13

Tak, umknęła mi! Już dopisałam! 😉

Odpowiedz
Karolina 25 listopada 2021 - 16:08

Czy babke jajowata można zastąpić siemieniem?

Odpowiedz
Kasia 26 listopada 2021 - 14:46

Niestety nie, zwykłe mielone siemię lniane się tu zupełnie nie sprawdzi – nie scali odpowiednio masy, nie zamieni się w niemal stały, gęsty żel. Można poeksperymentować z odtłuszczonym, mielonym siemieniem lnianym (już zmielonym),ale to również nie będzie to samo.

Odpowiedz

Zostaw komentarz