Bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem i budyniem kokosowym (bez jaj i nabiału)

napisany przez Kasia 29 maja 2020
Bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem i budyniem kokosowym (wegańskie)

Trzymając w dłoniach kolejne pęki dorodnego rabarbaru zastanawiałam się, jaki kolejny przepis zaserwować wam na blogu. Tyle dobrego już się pojawiło, ale wśród przepisów nie było tarty!  Postanowiłam więc tym razem zaserwować rabarbar na kruchym cieście z pysznymi dodatkami – tak powstały te pyszne, bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem i kokosowym, kremowym budyniem. Uwielbiam takie połączenia – mam nadzieję, że polubicie je i wy!

Staram się, żeby co roku, w kolejnym sezonie na dany składnik pojawiało się na blogu coś nowego. Jeśli chodzi o rabarbar to idzie mi chyba najlepiej!  Wśród rabarbarowych przepisów znajdziecie ciasto jogurtowe, muffinki, mini serniczki, ciasto jaglane, rabarbar pod kruszonką, a nawet lody. Wszystkie przepisy znajdziecie w zakładce RABARBAR.


Bezglutenowe mini tarty rustykalne to pyszne połączenie idealnie kruchego ciasta, kremowego, kokosowego budyniu i kwaskowatego rabarbaru. Najwspanialej smakują z gałką rozpływających się na nich lodów.

Bardzo lubię tartę w tej rustykalnej, mniej idealnej wersji. Nie potrzebujemy do niej foremki, wystarczy blacha piekarnika i papier do pieczenia. Możemy przygotować ją w wersji mini tart lub jednej dużej, którą będziemy kroić na kawałki. Taka wersja ciasta wybacza więcej. Może smakowicie popękać, nieidealnie się zawinąć, a i tak będzie wyglądać i smakować wspaniale.

Ciasto z dodatkiem jogurtu kokosowego wyszło pyszne i wspaniale kruche. Po schłodzeniu zrobiło się plastyczne i dało się pięknie uformować w małe tarty. Przygotowywałam je kiedyś do innej tarty w klasycznej foremce, ale tu sprawdziło się to o wiele lepiej. Upieczone bez foremki miało lepszą konsystencję i kruchość – tutaj pasuje idealnie.

 

Od dziecka uwielbiam połączenie kruchego ciasta i budyniu. To zdecydowaniu mój „comfort food”, który przywołuje zawsze wspomnienie dzieciństwa i smak kruchych babeczek z budyniem, które zawsze wybierałam w cukierni.

Budyń z dodatkiem tłustego mleczka kokosowego jest gęsty, treściwy, a jednocześnie wspaniale kremowy. Dodatek pasty kokosowej podbija w nim smak kokosa i dodaje charakteru. Ten krem to idealny dodatek do kwaskowatego, pieczonego rabarbaru, doprawionego wanilią. Rabarbar warto dodatkowo obtoczyć w słodkiej konfiturze, która nada mu nieco słodyczy i pięknie się na nim skarmelizuje.

Bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem to wspaniały deser przywołujący letni czas. Podane na ciepło z lodami lub kleksem jogurtu kokosowego będą wspaniałym deserem.

Poza sezonem na rabarar możecie przygotować je z innymi owocami, których jest akurat pod dostatkiem: morelami, brzoskwiniami, jagodami, a nawet jabłkami i gruszkami. Wystarczy nieco inaczej je doprawić, sypnąć cynamonu, a powstanie nowy, pyszny deser.

Nic tylko testować! To same przyjemności. 🙂

Bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem i budyniem kokosowym (wegańskie)

BEZGLUTENOWE MINI TARTY RUSTYKALNE Z RABARBAREM I BUDYNIEM KOKOSOWYM (wegańskie)

Kasia Trzymając w dłoniach kolejne pęki dorodnego rabarbaru zastanawiałam się, jaki kolejny przepis zaserwować wam na blogu. Tyle dobrego już się pojawiło, ale wśród przepisów nie było tarty!  Postanowiłam więc tym… RABARBAR Bezglutenowe mini tarty rustykalne z rabarbarem i budyniem kokosowym (bez jaj i nabiału) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 5 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2/3 szkl. (110 g) mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. (45 g) mąki owsianej
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki gryczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/3 szkl. (55 g) mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 ½ łyżki syropu klonowego
  • 2-2 ½ łyżki jogurtu kokosowego
  • 5 łyżek (90-100 g) masła klarowanego lub oleju kokosowego (u mnie pół na pół)

NA BUDYŃ:

  • 1 szkl. (250 ml) dowolnego napoju roślinnego (np. ryżowego z wanilią)
  • 2/3 szkl.(ok. 160 ml) tłustego mleka kokosowego (np. Real Thai)
  • 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego w wersji wegańskiej
  • 3 łyżki erytrytolu lub cukru
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / ¼ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii – opcjonalnie lub jeśli użyłeś mąki ziemniaczanej zamiast budyniu
  • 1 łyżka pasty kokosowej

NADZIENIE:

  • 500 g rabarbaru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru kokosowego, trzcinowego lub erytrytolu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 łyżka dżemu/konfitury z pomarańczy, morelowej lub brzoskwiniowej – opcjonalnie (polecam!)

DO PODANIA:

  • jogurt kokosowy, gałki ulubionych lodów lub lukier kokosowy np. z przepisu na bułeczki cynamonowe lub polewa chałwowa (1 łyżka tahini + 2-3 łyżeczki miodu + 2 łyżki wody)

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tart zacznij od zrobienia kruchego ciasta. W misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, mielone migdały, proszek i szczyptę soli. Następnie dodaj syrop klonowy, jogurt roślinny i wybrany tłuszcz. Zagnieć całość w gładkie, wilgotne i tłuste ciasto. Jeśli jest suche i się kruszy, to dodaj więcej jogurtu lub nieco tłuszczu.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. To ważne, bo po schłodzeniu ciasto zrobi się przyjemnie plastyczne i da się ładnie uformować w małe tarty. Jeśli użyłeś oleju kokosowego ciasto może miejscowo i na powierzchni mocniej zastygać i robić się twardsze – możesz co jakiś czas wyjąć ciasto, lekko je zagnieść, żeby wyrównać strukturę i ponownie włożyć do schłodzenia.
  3. Między czasie przygotuj budyń i rabarbar. Mleko kokosowe wymieszaj z budyniem i mąką ryżową. Do rondelka wlej szklankę wybranego napoju roślinnego. Dodaj masło klarowane lub olej kokosowy, erytrytol i ewentualnie wanilię. Zacznij podgrzewać całość. Gdy będzie już gorące, ale nie zacznie jeszcze wrzeć, wlej rozmieszane z mąkami mleko kokosowe i szybko wymieszaj masę trzepaczką – powinna dość szybko gęstnieć i zamienić się w bardzo gęsty, mocno zwarty budyń.
  4. Zdejmij budyń z ognia. Teraz możesz dodać pastę kokosową, która rozpuści się w gorącym budyniu. Pozostaw całość do wystudzenia.
  5. Pomarańczę wyszoruj i sparz wrzątkiem.
  6. Rabarbar umyj, odkrój mu końcówki i pokrój na centymetrowe kawałki. Przełóż do miski lub głębokiego talerza, posyp cukrem, wanilią i dodaj otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj całość i jeśli chcesz dodaj jeszcze łyżkę wybranej konfitury. Wymieszaj całość tak, żeby dżem delikatnie obtoczył każdy kawałek rabarbaru – po upieczeni pięknie  skarmelizuje, nada mu aromatu i więcej słodyczy.
  7. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, a budyń całkowicie ostygnie i zrobi się zwarty rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a jego dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Schłodzone ciasto podziel na 5 części. Przygotowując jedną tartę pozostałe ciasto lepiej trzymać w lodówce, żeby zbytnio się nie ociepliło.
  9. Ciasto najlepiej wałkować między kawałkami papieru do pieczenia. Najpierw zagnieć je delikatnie w dłoniach, a następnie rozwałkuj na okrąg o śr. ok. 18 cm, o grubości 2-3 mm (nie za grubo i nie za cienko). Na środek ciasta nałóż 1-2 łyżki budyniu pozostawiając ok. 3 centymetrowy margines pustego ciasta na brzegach. Na budyniu ułóż 1/5 rabarbaru. Teraz, pomagając sobie papierem, zawiń brzegi ciasta do środka – zobacz FILMIK.
  10. Gotową tartę przenieś na blachę do pieczenia – możesz zrobić to razem z kawałkiem papieru, na którym przygotowałeś ciasto lub użyć większej szpatułki do podłożenia pod ciasto. Wtedy jest mniejsze ryzyko uszkodzenia. Jeśli zrobiłeś małe, zgrabne tarty, to możesz przenieść ciasto na dłoni – przyłóż dłoń do tarty, żeby dobrze trzymała ciasto i jego zawartość, obróć szybko papier spodem do góry (ciasto trzymaj na dłoni farszem do dołu), odklej go, przenieś ciasto na dłoni i wyłóż na blachę odwracając je szybkim ruchem z powrotem spodem do dołu – to metoda dla bardziej wprawnych rąk.
  11. Tak samo przygotuj kolejne porcje ciasta. Zawinięte brzegi gotowych tart posmaruj delikatnie mlekiem roślinnym i posyp odrobiną cukru trzcinowego. Piecz tarty w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) ok. 25 min.
  12. Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika i pozostaw chwilę na blaszce aż delikatnie ostygną – ciasto i masa budyniowa nieco zastygnie i będzie można je z łatwością przenieść na talerze. Nie przejmij się jeśli ciasto delikatnie popękało, a budyń wylał się nieco bokiem.
  13. Gotowe tarty podawaj na ciepło z gałką lodów lub łyżką jogurtu kokosowego lub na zimno polane lukrem kokosowym lub chałwową polewą z tahini.

Wskazówki

  1. Zamiast budyniu do ciasta możesz użyć skrobi kukurydzianej, ryżowej lub tapioki, ale wówczas dopraw ciasto wanilią np. w postaci ekstraktu czy proszku.
  2. Jogurt kokosowy znajdziesz w większych supermarketach typu Lidl, Carrefour, Auchan. Jeśli jadasz nabiał, możesz spróbować zastąpić go kwaśną śmietaną.
  3. Zamiast mielonych migdałów możesz dodać innych zmielonych na mąkę orzechów.
  4. Poza sezonem na rabarbar możesz przygotować tę tartę również z innymi owocami np. morelami, brzoskwiniami, jagodami.
  5. Jeśli chcesz możesz przygotować jedną, większą tartę zamiast kilku małych. Wówczas rozwałkuj ciasto na okrągły placek na papierze do pieczenia i przenieś gotowe ciasto na blaszkę razem z nim. Tak jak w przypadku małych tart, posmaruj ciasto kremem budyniowym zostawiając 4-5 cm marginesu wolnego ciasta, na budyń nałóż rabarbar i zawiń na około brzegi ciasta do środka, pomagając sobie papierem.

zobacz również

6 komentarzy

Margit 2 czerwca 2020 - 11:23

Nudne te moje komentarze się staja – kolejny hit! Bardzo Ci Kasiu dziękuję za Twoje przepisy. Wielokrotnie coś muszę zmienić ze względu na alergię mojego syna na ryż lub aktualny stan zapasów produktów ale te zmiany nie maja negatywnego wpływu na wynik końcowy
U mnie urodzaj rabarbarowy więc przepis idealny!
A sama tarta – przepyszna!!!

Odpowiedz
Kasia 3 czerwca 2020 - 12:56

A mnie takie komentarze w ogóle nie nudzą! 😉 Dziękuję za każdy poświęcony czas, żeby podzielić się swoją opinią. Ogromnie się ciesze, że kolejny przepis przypadł Wam do gustu. 🙂 Ściskam!

Odpowiedz
Gosia 5 czerwca 2020 - 20:45

Są pyszne, ale niestety całe mi się rozpadły podczas pieczenia ;( Budyń powyplywał bokami, a był sztywny. Może rabarbar puścił sok… nie wiem. Czy można z tego przepisu zrobić jedną tartę tradycyjną w formie do tarty?

Odpowiedz
Kasia 6 czerwca 2020 - 13:22

Oj, przykro mi. :/ Moje też gdzieniegdzie popękały i nieco budyniu się rozlało, ale po chwili ostudzenia trzymały się ładnie w całości. Może rzeczywiście za dużo soku z rabarbaru lub może ciut za cienkie ciasto? Możesz spróbować upiec to ciasto w foremce, choć pamiętam z moich prób, że ciasto było bardziej bardziej kruche i smaczniejsze bez niej. MOże u Ciebie sprawdzi się foremka, warto spróbować. W zależności od wielkości foremki może być też potrzeba więcej budyniu, żeby wypełnić ją nadzieniem.Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Małgorzata 1 września 2020 - 21:28

Bardzo dobry przepis na ciasto. Trochę bałam sie kombinacji z małymi tartami, więc zrobiłam zjedną dużą, bazą nadzienia były u mnie czereśnie:) Ponieważ przepis na ciato bardzo mi odpowiada, ostatnio był dla mnie inspiracją do zrobienia tarty wytrawnej. Zastąpiłam jagurt kokosowy kozim i nie dawałam syropu, za to dosypałam trochę ziół. Też wyszło dobrze. Dziękuję:)

Odpowiedz
Kasia 2 września 2020 - 18:36

Małgosiu, bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło Ci do gustu. 🙂 Z czereśniami musiało smakować wybornie! Dziękuję za wskazówki odnośnie wytrawnej wersji, na pewno przyda się innym czytelnikom. Ściskam!

Odpowiedz

Zostaw komentarz