Bezglutenowe muffinki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką (wegańskie)

napisany przez Kasia 21 maja 2018
Bezglutenowe muffinki z rabarabrem bez jajek i mleka

Sezon na rabarbarowe, kuchenne szaleństwo uważam za otwarty! Na straganach czekają na was piękne różowe łodygi, a wy musicie tylko zdecydować, co z nich smacznego przygotować. Na blogu pojawiły się już różne propozycje, a zabrakło zwykłych muffinek, więc oto i one – wegańskie i bezglutenowe muffinki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką. Pychota!

Na blogu możecie znaleźć różne pyszności z rabarbarem. Jest delikatne ciasto jaglane, dżem idealny do naleśników, wegańskie i bezglutenowe ciasto z nutą cytryny i rozmarynu oraz prosty rabarbar zapiekany pod bezglutenową kruszonką. Wszystkie te przepisy uwielbiam, a wybór pozostawię wam.

Dziś przyszła kolej na wegańskie i bezglutenowe muffinki z rabarbarem, jabłkiem i słodką kruszonką.

Te babeczki nie zawierają pszenicy, jajek ani nabiału, więc są idealne dla alergików. Łatwo też je dostosować do swoich preferencji zamieniając roślinny nabiał na zwykły, dodając jajka lub zamieniając mąki na inne, które macie w spiżarni. Te muffinki nie mogą się nie udać.

Rabarbar jest zdrowym warzywem i jest „low FODMAP”, więc mogą się nim cieszyć również osoby na tej diecie (patrz WSKAZÓWKI do przepisu). Jednak rabarbar zawiera też sporo błonnika i nie każde jelita sobie z nim świetnie radzą. Ja muszę pilnować jedzonej porcji – ta w muffince jest idealna.  Pamiętajcie także, że rabarbar zawiera sporo szczawianów. Jednak jeśli nie cierpicie na poważne schorzenia, nie musicie się tym martwić. Tym bardziej, że sezon na niego trwa tak krótko. Cieszmy się nim, póki jest!

Bezglutenowe muffinki z rabarbarem są idealne na deser lub szybką przekąskę. Sprawdzą się też na drugie śniadanie, do szkoły lub pracy. Dzieciaki na pewno je pokochają. Jeśli macie ochotę, to jabłko możecie zamienić na truskawki, a będą jeszcze pyszniejsze.

Bezglutenowe muffinki z rabarabrem bez jajek i mleka

WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE MUFFINKI Z RABARBAREM, JABŁKIEM I KRUSZONKĄ

Kasia Sezon na rabarbarowe, kuchenne szaleństwo uważam za otwarty! Na straganach czekają na was piękne różowe łodygi, a wy musicie tylko zdecydować, co z nich smacznego przygotować. Na blogu pojawiły się… RABARBAR Bezglutenowe muffinki z rabarbarem, jabłkiem i kruszonką (wegańskie) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 10-12 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

2 małe gałązki rabarbaru lub 1 duża
1 średnie jabłko
1 łyżka cukru kokosowego/brązowego
----------------
½ łyżeczki czystej stewii lub ok. ½-2/3 szkl. - cukru kokosowego/brązowego, ksylitolu/erytrytolu
½ szkl. mąki jaglanej
3/4 szkl. mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki z tapioki
4 łyżki mąki z sorgo lub gryczanej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki gumy guar lub 2 łyżeczki łusek babki płesznik/ mielonego siemienia lnianego
szczypta soli
----------------
1 szkl. jogurtu sojowego lub kokosowego
½ szkl. mleka roślinnego
1/3 szkl. (ok 80 ml) oleju (ja użyłam rozpuszczonego oleju kokosowego)
sok i skórka z ½ cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta sproszkowanej wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej i łyżeczka ekstraktu cytrynowego
------ Na kruszonkę:
4 łyżki cukru kokosowego/brązowego/ ksylitolu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki wiórków kokosowych
3-4 łyżki oleju kokosowego (ew. masła klarowanego)
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego (ew. olejku śmietankowego)

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj i pokrój na 0,5-1 cm kawałki. Posyp 1 łyżką cukru i odstaw.
  2. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z połowy cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok
  3. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny.
  4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę i połącz szybko palcami w luźne okruchy. Odstaw lub włóż do lodówki na czas przygotowania ciasta do muffinek.
  5. W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, stewię/cukier, sól, gumę (lub babkę/siemię lniane), proszek i sodę.
  6. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jogurt, mleko, olej, ocet, sok z połowy cytryny, ekstrakty oraz dodaj skórkę z cytryny.
  7. Do miski z mąkami wrzuć pokrojone jabłka i rabarbar. Wymieszaj i dodaj mokre składniki. Nie mieszaj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  8. Silikonowe foremki na muffiny napełniaj do pełna ciastem i posypuj kruszonką.
  9. Piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) ok. 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. W kolejnych dniach możesz je odświeżyć w piekarniku/ tosterze/ mikrofalówce.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz mąki z tapioki dodaj więcej ziemniaczanej.
  2. Jeśli jadasz nabiał, jogurt i mleko roślinne zastąp zwykłym.
  3. Jeśli jesteś na diecie „low FODMP”, to babeczki posłodź cukrem, a jabłko zastąp garścią truskawek. Zamiast jogurtu roślinnego użyj zwykłego bez laktozy.
  4. Muffinki bezglutenowe polecam piec w foremkach silikonowych. Zauważyłam, że bardziej przywierają do tradycyjnych papierowych foremek niż zwykłe glutenowe babeczki.

zobacz również

11 komentarzy

Oliwia 24 kwietnia 2019 - 11:06

Zrobiłam! Bałam się, że nie wyrosną lub bardzo opadną bo ciasto wyszło dość płynne jak na muffinkowe, ale wyszły obłędnie puszyste, wilgotne i wypieczone.
Jednak następnym razem jeszcze zmniejszę ilość cukru niż 1/2 szklanki bo od kilku lat ograniczyliśmy jedzenie słodkości poza domem do totalnego minimum, a w domu robimy delikatnie słodkie. A ja jeszcze jestem po poście dr Dąbrowskiej więc szaleństwo 😀
I zmniejszę ilość tłuszczu, bo chyba u mnie za tłuste wyszły.
Resztę zostawiam dla rodziny 🙂 żeby nie psuć efektów postu 🙂
I trzeba faktycznie pilnować, aby nie zaczęły się palić. U mnie było 170 C z termoobiegiem. I tego typu wypieki robię na rafinowanym kokosowym bo niestety powyżej 170 C na nierafinowanym wypieki się palą, a tutaj są wiórki więc obniżyłam temperaturę.
Polecam wszystkim, którzy tęsknią za puszystym, ale bezglutenowym wypiekiem 🙂

Odpowiedz
Kasia 24 kwietnia 2019 - 13:23

Ogromnie się cieszę, że muffinki się udały! Chyba sama je zrobię niedługo, tylko dorwę pierwszy rabarbar i będę szaleć. Dziękuje za cenne wskazówki, na pewno pomogą innym czytelnikom 🙂

Odpowiedz
Oliwia 24 kwietnia 2019 - 14:43

To prawda! Ja również czekam na rabarbar póki co pod ręką miałam tylko jabłuszka, ale nie mogę się doczekać wersji z czerwoną porzeczką!
Ach i jakby ktoś nie miał silikonowych foremek, to można zrobić z szarego papieru do pieczenia – włożyć go w tradycyjną formę do babeczek – troszkę ciężko się nakłada, ale pięknie odchodzą 🙂
Tęskniłam za drożdżówką Mamy, ale z przyczyn „bezglutenowości i bezjajeczności” w tym roku już bym jej nie uraczyła, a tak to mam w wersji muffinek, bo kojarzą mi się właśnie z jej drożdżówką

Odpowiedz
Kasia 25 kwietnia 2019 - 14:22

O tak z czerwoną porzeczką, to będzie niebo! <3 Rzeczywiście w papierze do pieczeni też zdarza robić i jest ok. Myślę nad bezglutenowymi drożdżóweczkami bez jaj, więc może uda mi się coś wykombinować w tym temacie 🙂

Odpowiedz
Agi 31 października 2019 - 11:51

Obłędne! Zrobiłam z jabłkiem i śliwkami bo nie ma rabarbaru ale niczym nie odstają od glutenowych! Mam pytanko czy można je mrozić?!

Odpowiedz
Kasia 31 października 2019 - 18:10

Bardzo się cieszę, że smakują! 🙂 Nie mroziłam, ale myślę, że można. Najlepiej wówczas rozmrozić je w cieple, a będą jak świeżo zrobione.

Odpowiedz
baska 29 kwietnia 2020 - 16:54

Własnie spalaszowalam 😀 zrobilam z rabarbarem i jablkiem. Wszystko tak jak w przepisie – sa pulchniutkie, wilgotne tylko mam wrazenie, ze za bardzo sie rozwalaja ale to nie jest problemem. Dla mnie wiekszym jest to, ze za bardzo czuje proszek albo sode albo make ziemniaczana 😀 nie wiem co ale jakbym jadla mąke :/

Odpowiedz
Kasia 30 kwietnia 2020 - 14:31

Rzeczywiście może być to posmak sody – następnym razem spróbuj 1 1/2 łyżeczki proszku (tylko nie na kamieniu winnym, polecam np. Celiko, dr. Oetker) i 1/4-1/3 łyżeczki sody – powinno być dużo lepiej. Dopiszę też tą uwagę do przepisu. Możesz też poeksperymentować i spróbować dodać łyżeczkę babki więcej, a babeczki mogą być bardziej zwarte.

Odpowiedz
Baska 4 maja 2020 - 11:27

Super 🙂 dziekuje.
Na pewno zrobie 2 podejscie 🙂 mam ochote wyprobowac z czerwonymi porzeczkami 😀

Odpowiedz
Ann 29 maja 2020 - 20:17

Babeczki są genialne! Najlepsza rekomendacją niech bedzie to, ze wg mojej rodziny w niczym nie ustępuja glutenowym 🙂 A wg mnie sa nawet smaczniejsze! Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz
Kasia 1 czerwca 2020 - 10:35

Bardzo się cieszę, ze smakowało!:) A jak “glutenowa” część rodziny była zadowolona to już w ogóle wspaniała wiadomość! 🙂 Pozdrowienia!

Odpowiedz

Zostaw komentarz