Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami (bez jajek, wegańskie)

napisany przez Kasia 23 czerwca 2020
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami bez jaj i nabiału

Prosty, drożdżowy placek to chyba jeden z takich popularnych, truskawkowych przepisów, którego jeszcze u mnie nie było.  Miał powstać już wcześniej w wersji z rabarbarem, ale ten z truskawkami, to chyba jeszcze lepsza opcja. Moje bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami nie zawiera jaj i nabiału. Jak zwykle pokombinowałam z dodatkami, żeby było miękkie, puszyste i pyszne, mimo braku tradycyjnych składników. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje w takiej nietypowej wersji.

Czerwiec stoi pod znakiem truskawkowego szaleństwa, więc jeśli szukacie pomysłów na wykorzystanie tych najwspanialszych owoców zajrzyjcie do zakładki TRUSKAWKI na blogu. Znajdziecie tam m.in. pyszne lody, ciasto ucierane na musie z mango, kruche z budyniem, knedle czy mini torcik bez pieczenia.


Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami to jedno z najpopularniejszych ciast, które robi się w sezonie na te owoce. Swoją wersję drożdżówki przygotowałam bez mąki pszennej, jaj i nabiału. Mogą więc się nią zajadać weganie i osoby na specjalnej diecie.

Dzięki kilku nietypowym dodatkom ciasto wyszło pyszne, pulchne i mięciutkie. Nie starzeje się również tak szybko i na drugi dzień można je zajadać bez odświeżania.

Łuski babki jajowatej i mielone odtłuszczone, złociste siemię lniane to mój zestaw obowiązkowy do bezglutenowych wypieków. Lubię miksować te dwa żelujące składniki, gdyż wspaniale się uzupełniają i tworzą ciekawą strukturę w cieście. W tym cieście wykorzystałam ten sam trik, który znacie już z mojego przepisu na bezglutenowe paszteciki – najpierw zrobiłam żel z babki i siemienia, a następnie z tym dodatkiem zagniotłam ciasto.

Przy okazji przypomnę Wam jak ważny jest wybór odpowiedniego, mielonego siemienia lnianego do wypieków – na moim Instagramie znajdziecie FILMIK z porównaniem dwóch rodzajów siemienia. Wybór tego słabego, może skończyć się spektakularną klapą, którą sama również zaliczyłam.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami bez jaj i nabiału

Oprócz standardowego już dodatku siemienia i babki jajowatej, do ciasta dodałam jeszcze rozgniecionego, czarnego banana  i nieco masła orzechowego. Oba dodatki nadają dodatkowej miękkości i przedłużają jego świeżość.

Smak masła orzechowego jest  tylko delikatnie wyczuwalny, więc powtórzyłam jeszcze dodatek orzeszków w kruszonce. Wyszło pysznie i nieco mniej standardowo. Jednak, jeśli nie możecie spożywać orzeszków, możecie pominąć ten dodatek. We WSKAZÓWKACH pod przepisem opisałam Wam wszystkie proponowane zmienniki.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami możecie zamienić w placek z dowolnymi, sezonowymi owocami.

Korzystajcie z letnich dobroci i kombinujcie. Myślę, że będzie wspaniale smakować z brzoskwiniami, morelami, porzeczkami czy śliwkami.

Jeśli chcecie je podać w bardziej wypasionej wersji, to dodatkowo polejcie je lukrem. Polecam szczególnie ten kokosowy z przepisu na bułeczki cynamonowe.

Będzie pysznie!

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI (bez jajek, wegańskie)

Kasia Prosty, drożdżowy placek to chyba jeden z takich popularnych, truskawkowych przepisów, którego jeszcze u mnie nie było.  Miał powstać już wcześniej w wersji z rabarbarem, ale ten z truskawkami, to… TRUSKAWKI ciasto drożdżowe z truskawkami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę 13x27 / 15x29 cm lub o śr. 21 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • 2/3 szkl. (90 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • ½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (80 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • ¼ szkl. (35 g) mąki gryczanej
  • 2 łyżki (16-20 g) mąki kukurydzianej
  • 6 łyżek (ok. 80 g) cukru lub pół na pół erytrytolu i cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu – opcjonalnie

  • 2 ½ łyżki (ok. 15 g) łusek babki jajowatej
  • 1 ½ (ok. 15 g) łyżki złocistego, mielonego siemienia lnianego, odtłuszczonego
  • 1 szkl. (250 ml) bardzo ciepłej wody lub napoju roślinnego np. ryżowego

  • 2 łyżki puree z bardzo dojrzałego/przejrzałego, czarnego banana (1 bardzo mały banan - ok. 80-90 g ze skórką)
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1/3 szkl. + ew. 1 łyżka (85-100 ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego
  • ¼ szkl. (60 ml) oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego

  • 350 g truskawek
  • szczypta cynamonu i wanilii

NA KRUSZONKĘ:

  • 1 łyżka zmielonych na mąkę orzeszków ziemnych lub gotowej mąki z orzeszków ziemnych
  • 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub 2 łyżki pudru z erytrytolu
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Łuski babki jajowatej i złociste, mielone siemię lniane wymieszaj w małej miseczce i zalej bardzo ciepłą/gorącą wodą lub napojem roślinnym. Wymieszaj całość dokładnie, aby nie było grudek i odstaw masę do zgęstnienia na jakieś 10 min. Po tym czasie masa powinna się zmienić z płynnej na niemal stałą.
  2. W misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, cukier z erytrytolem, proszek do pieczenia, drożdże suszone i ewentualnie wanilię z cynamonem.
  3. Jeśli używasz drożdży świeżych, to rozetrzyj je z łyżeczką cukru na płynną masę i dodaj je późnej do mąk razem z mokrymi składnikami.
  4. Banana rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na gładkie puree i odmierz 2 duże łyżki potrzebne do ciasta.
  5. Mleko roślinne podgrzej delikatnie razem z olejem lub masłem i rozgniecionym bananem.
  6. Gdy babka z siemieniem utworzą gęsty, stały żel i nieco ostygną, dodaj je do mąk. Jeśli używasz świeżych drożdży, to również wlej je teraz do miski. Dołóż masło orzechowe i stopniowo, wlewając lekko ciepłe mleko z bananem i tłuszczem, zacznij wyrabiać ciasto. Ja na początku mieszam całość łyżką, a następnie wyrabiam dłonią, by jak najlepiej połączyć mąki z żelem z babki i siemienia, żeby nie było grudek.
  7. Ciasto na początku będzie gęste i idealne do zagniatania, ale w miarę dodawania płynu powinno zrobić się luźniejsze i zacząć kleić się do rąk. Nie może być zbyt zwarte na koniec wyrabiania, bo jeszcze zgęstnieje podczas rośnięcia i nabierze odpowiedniej struktury. Jeśli już przy zagniataniu będzie za gęste, to po upieczeniu będzie za suche. Nie może być też za luźne czy płynne, bo zrobi się zakalec.
  8. Gotowe ciasto możesz na koniec delikatnie natłuścić, by odeszło od ścianek miski. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Powinno podwoić lub potroić swoją objętość i przypominać dużą, napompowaną, elastyczną kulę.
  9. Teraz przygotuj kruszonkę. Jeśli nie masz mąki z orzeszków ziemnych, to zmiel lub zmiksuj orzeszki na drobne okruchy lub mąkę. Wymieszaj je z mąką kukurydzianą, ziemniaczaną i cukrem pudrem lub pudrem z wybranego słodzika. Następnie dodaj olej lub masło i zagnieć masę, tworząc luźne okruchy. Jeśli kruszonka jest za sucha, dodaj jeszcze odrobinę oleju lub kilka kropel zimnego mleka roślinnego. Jeśli wyszła za wilgotna, dosyp nieco mąki ziemniaczanej. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas wyrastania ciasta.
  10. W między czasie umyj i osusz truskawki oraz oberwij im szypułki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki i obsyp szczyptą cynamonu i wanilii.
  11. Przygotuj foremkę na ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia. Jeśli pieczesz w tortownicy, to dno wyłóż papierem, a boki nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką np. kukurydzianą lub ryżową.
  12. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  13. Wyrośnięte ciasto przemieszaj łyżką i odgazuj. Obtocz je delikatnie w mące ziemniaczanej, żeby nie kleiło się do rąk i przenieś je do przygotowanej foremki. Dłońmi delikatnie rozpłaszcz i rozciągnij ciasto na placek. Pozostaw je tak do podrośnięcia na jakieś 10 min. w ciepłym miejscu.
  14. Gdy ciasto lekko podrośnie, poukładaj na nim kawałki truskawek, delikatnie wciskając je w ciasto. Najlepiej układać je dość gęsto, by po upieczeniu między truskawkami nie było dużych przerw. Niektóre owoce możesz pokroić na mniejsze cząstki i powciskać je między większe kawałki.
  15. Teraz pozostaw ciasto, by jeszcze podrosło – 15 min powinno wystarczyć.
  16. Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) przez ok. 35 min aż ciasto i kruszonka ładnie się zrumienią, a truskawki upieką.
  17. Upieczone ciasto pozostaw na 5 min w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i pozostaw w foremce do wstępnego przestudzenia. Potem wyjmij je z foremki, odklej delikatnie papier z boków i pozwól by ciasto całkiem ostygło i odparowało nadmiar wilgoci.
  18. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, by nie czerstwiało zbyt szybko. W bardzo ciepłe dni, najlepiej trzymać je w chłodniejszym miejscu.
  19. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i na drugi dzień również pozostaje świeże i nie wymaga odgrzewania.
  20. Możesz je dodatkowo posypać pudrem z dowolnego słodzika lub podać z lukrem kokosowym z przepisu na bułeczki cynamonowe.

Wskazówki

  1. Budyń możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką z tapioki, ale pamiętaj, by dodać wówczas do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  2. Jeśli nie możesz spożywać owsa, możesz spróbować przygotować to ciasto z mąką jaglaną, ale zmieniając nieco proporcje. Zamiast 2/3 szkl. mąki owsianej i ½ szkl. mąki ryżowej użyj 2/3 szkl. mąki ryżowej i 1/3 szkl. mąki jaglanej. Podczas wyrabiania monitoruj konsystencję ciasta, bo może trzeba będzie dodać do niego ok. 2-3 łyżki płynu więcej.
  3. Masło z orzeszków arachidowych możesz zastąpić innym np. migdałowym lub spróbować je pominąć lub dodać pół łyżki puree z banana więcej.
  4. Mąkę z orzeszków ziemnych w kruszonce możesz zastąpić mielonymi migdałami lub mąką migdałową. Ewentualnie możesz dodać dowolnej mąki np. ryżowej, owsianej czy jaglanej.
  5. Mąkę kukurydzianą w cieście możesz zastąpić gryczaną lub ewentualnie jaglaną, ryżową czy owsianą. W kruszonce możesz dodać mąki ryżowej lub owsianej zamiast kukurydzianej.
  6. Zamiast truskawek możesz użyć innych, sezonowych owoców – brzoskwiń, moreli, porzeczek czy śliwek.
  7. Jeśli nie masz złocistego, odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego spróbuj dodać więcej łusek babki jajowatej – myślę, że łyżka powinna wystarczyć, bo babka działa nieco silniej. Ja używam gotowego, mielonego i odtłuszczonego, złocistego siemienia lnianego LenVitol, które znajdziesz m.in. w Rossmanie i większych supermarketach.
  8. Banana możesz zastąpić puree z pieczonego batata.

zobacz również

4 komentarze

Paula 6 lipca 2020 - 17:38

Rewelacyjne ciasto!!!

Odpowiedz
Kasia 6 lipca 2020 - 18:41

Dziękuję! 🙂

Odpowiedz
bea 7 lipca 2020 - 14:23

czy zamiast masla moge uzyc olej kokosowy ?

Odpowiedz
Kasia 7 lipca 2020 - 20:57

Tak, w przepisie jest olej lub masło, więc możesz użyć dowolnego tłuszczu byleby jego ilość się zgadzała. Czyli, jeśli chcesz użyć oleju kokosowego, odmierz go w wersji płynnej – 1/4 szklanki.

Odpowiedz

Zostaw komentarz