Kruche pierniczki bezglutenowe jak speculoos

napisany przez Kasia 5 grudnia 2017
Kruche pierniczki bezglutenowe na miodzie

Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Uwielbiam korzenne smaki, a zapach cynamonu i pieczonych ciasteczek (no i mandarynek), to dla mnie magia świąt. Dlatego gdy święta się zbliżają, za oknem prószy śnieg, ja w rytmie Winter Wonderland zabieram się za wypiekanie góry ciastek, którymi obdaruję najbliższych.

W mojej rodzinie to już tradycja, że właśnie ja piekę góry pierników i innych słodkości. Kilka dni przed świętami miałam zawsze wyjęte z życiorysu, żeby wałkować, lepić i ozdabiać ciasteczka. Każdy pod choinką zawsze znalazł swoją słodką paczuszkę. Po przejściu na specjalną dietę świąteczne przygotowania okazały się jeszcze trudniejsze. Chciałam w końcu opracować przepis, którego wykonacie wiązałby się z przyjemnością, a nie stresem i płaczem nad zmarnowanymi blachami pełnymi ciastek. W końcu przed świętami mamy dość na głowie. Pieczenie ciasteczek powinno być już samą przyjemnością.

Tak powstał przepis na idealne, kruche pierniczki bezglutenowe.

Moje kruche bezglutenowe pierniczki są korzenne i odpowiednio słodkie. Takie, których wałkowanie i wykrawanie przebiega zupełnie bezboleśnie.Możecie z nich wycinać mniejsze i większe kształty, a jeśli rozwałkujecie je nieco grubiej, to sprawdzą się również na nich stemple to ciasteczek. Po upieczeniu pierniczki zachowują kształt, więc każdy wzorek jest dobrze widoczny.

Ich dużą zaletą jest to, że możecie wykonać je kilka dni, a jeśli już musicie, to nawet tydzień przed świętami. Przechowywane w szczelnym słoiku lub puszce zachowają swój smak, aromat i kruchość.  Tuż przed świętami możecie je udekorować, ale przyznaję, że ja wolę je bez dodatków.

Jeśli martwi was dodatek mąki gryczanej, to niepotrzebnie. Nie jest ona w ogóle wyczuwalna. W prawdzie ja jestem przyzwyczajona do jej smaku, ale specjalnie wypytywałam jeszcze innych testerów. Szczerze mówiąc, nikt nie powiedziałby, że to ciasteczka bez mąki pszennej. Dzieciaki będą zadowolone.

Kruche pierniczki bezglutenowe przypominają mi tradycyjne, kruche, holenderskie i belgijskie ciasteczka speculoos.

Szczerze mówiąc zdarza mi się robić te korzenne ciasteczka kilka razy w ciągu roku, tak do kawy lub gdy potrzebuję kruchych herbatników na spód do innych ciast np. tart czy serników.

Kruche pierniczki bezglutenowe są na prawdę pyszne, proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli czekają was pierwsze bezglutenowe święta i pierwsze bezglutenowe wypieki, to warto zacząć od tych ciasteczek. Na pewno posmakują każdemu, a was nie zrażą do kolejnych bezglutenowych kuchennych eksperymentów.

Nie pozostaje nic innego tylko zakasać rękawy, nastawić świąteczne hity i lepić pierniki!

Kruche pierniczki bezglutenowe na miodzie

KRUCHE PIERNICZKI BEZGLUTENOWE

Kasia Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Uwielbiam korzenne smaki, a zapach cynamonu i pieczonych ciasteczek (no i mandarynek), to dla mnie magia świąt. Dlatego… BOŻE NARODZENIE Kruche pierniczki bezglutenowe jak speculoos European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 40 małych lub 25-30 dużych ciastek Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

½ szkl. mąki gryczanej
½ szkl. mąki kukurydzianej
¾ łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez mąki pszennej!)
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki cukru kokosowego/brązowego
1 jajko
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
2-3 łyżki miodu
mąka ziemniaczana do podsypania – opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Olej lub masło oraz miód przełóż do niewielkiego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu tylko do rozpuszczenia się składników.
  2. Między czasie w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, cynamon, przyprawę, sodę i cukier.
  3. Gdy olej z miodem się rozpuści, wymieszaj całość i odstaw na chwilę do przestygnięcia.
  4. Do miski z mąkami wbij jajko oraz wlej jeszcze lekko ciepły olej z miodem. Wymieszaj i zagnieć całość na gładkie elastyczne ciasto. Kulę ciasto przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą żeby nie wysychała.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Stolnice oprócz delikatnie mąką ziemniaczaną. Jeśli używasz silikonowej maty, to nie jest to konieczne. Oderwij kawałek ciasta, rozwałkuj na grubość ok 2-3 mm i wycinaj ciasteczka.
  7. Gotowe pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 10-12 minut (u mnie z termoobiegiem). Pilnuj żeby się zbytnio nie przyrumieniły.
  8. Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym słoiku lub puszce. Możesz przygotować je nawet kilka dni przed świętami, gdy zachowują swój smak i chrupkość.
  9. Jeśli chcesz udekoruj je polewą czekoladowa lub lukrem.

Wskazówki

  1. Jeśli nie możesz jeść jajek, możesz spróbować zamienić je na glutek z siemienia lnianego (ok. 2 łyżeczki mielonego siemienia + 3 łyżki ciepłej wody). Nie próbowałam jeszcze tej opcji, więc jeśli się uda, daj znać w komentarzu jak poszło.
  2. Zamiast cukru możesz spróbować użyć ksylitolu czy erytrytolu – ja ich nie toleruję, więc nie używam i nie wiem jak się sprawdzą.
  3. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, szczególnie w fazie eliminacyjnej, to zamień miód na syrop klonowy lub inny dozwolony płynny słód.

zobacz również

10 komentarzy

Ann 9 grudnia 2018 - 11:56

Piekłam wczoraj i zamiast jajka dodałam banana – wyszło super! Dziękuje za przepis

Odpowiedz
Kasia 10 grudnia 2018 - 08:43

Super, gratuluje udanego eksperymentu! 🙂 A pierniczki wyszły nadal kruche czy raczej miękkie? Dziękuję za komentarz, bo to cenna uwaga dla innych, którzy nie mogą używać jajka <3

Odpowiedz
Madziulek 17 grudnia 2018 - 16:42

Witam, przepis fajny tylko niestety nie zawsze mi wychodzi wiec bylabym wdzieczna o podanie ilosci skladnikow w gramach. Bardzo dziekuje.
Magda

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2018 - 23:06

Niestety nie mogę w tej chwili zważyć ci podanych składników. Masz problem z mąkami? W tym przepisie wyliczenia co do grama nie są aż tak istotne, jeśli trzymasz się podstawowego założenia, że 1 szkl. to 250 ml, pół szklanki to 125 ml, a 1 łyżka to 15 ml wszystko powinno się udać. Te pierniczki zawsze wychodzą 🙂

Odpowiedz
Agata 14 stycznia 2019 - 11:41

czy mozna zastąpić mąkę kukurydzianą inna mąką?

Odpowiedz
Kasia 14 stycznia 2019 - 14:33

Szczerze mówiąc nie robiłam ich z inną mąka, ale jeśli już, to spróbowałabym zamienić na bezglutenową mąkę owsianą. Tylko przy każdej zmianie mąki trzeba dostosować ilość płynów- jeśli ciasto będzie za suche dodać więcej oleju, jeśli za wilgotne sypnąć trochę mąki. Daj znać jak ci pójdzie, trzymam kciuki 🙂

Odpowiedz
MagdaW 16 grudnia 2019 - 19:42

Pyszne pierniki, w smaku ani troszkę nie czuć, że są bezglutenowe. Mąka gryczana super się tu komponuje,podkreśla smak przypraw korzennych. Synkowi bardzo smakowało, część wisi już na choince kolejny cudowny przepis, dziękuję!W czwartek piekę pomidorowy piernik na szkolną wigilię.

Odpowiedz
Kasia 17 grudnia 2019 - 11:00

Bardzo, bardzo się cieszę, że pierniczki posmakowały! 🙂 Dziękuję serdecznie za komentarz i trzymam kciuki za udany piernik! <3

Odpowiedz
Agnieszka 23 grudnia 2019 - 19:13

Właśnie upiekłam wersję bez jajek z dwóch porcji (jedno jajko zastąpiłam glutkiem z łyżeczki łusek babki jajowatej a drugie połową banana) i żałuję…
że tylko z dwóch porcji :D. Wyszły pyszne i już znikają.
Nie mam porównania do tych z jajkiem, ale są zdecydowanie kruche.

Odpowiedz
Kasia 27 grudnia 2019 - 15:06

To cudowna wiadomość! 🙂 Dziękuję <3 Jeśli są smaczne i kruche, to znaczy, że wyszły jak powinny 🙂 Ta wskazówka na pewno przyda się innym czytelnikom. Pozdrawiam serdecznie <3

Odpowiedz

Zostaw komentarz