Bezglutenowa baba drożdżowa z lawendą i miodem (bez jajek i mleka)

napisany przez Kasia 15 kwietnia 2019
Bezglutenowa baba drożdżowa z lawendą i miodem

Wielkanoc na blogu nie może obejść się bez baby. Tym razem postawiłam na drożdżową z nietypowymi dodatkami. Od miesięcy chodziło mi po głowie wspaniałe połączenie aromatycznej lawendy i miodu i w końcu postanowiłam wykorzystać je do świątecznego, drożdżowego wypieku. Bezglutenowa baba drożdżowa aromatyzowana tymi dodatkami to wyjątkowy i niespotykany wypiek, idealny na świąteczny stół. Ze słodkim kokoso-cytrynowym lukrem prezentuje się pięknie i bardzo smakowicie.

Zależało mi żeby bezglutenowa baba drożdżowa była naprawdę idealna. Piękny aromat kwiatów lawendy, miodu musiał iść w parze z mięciutkim, drożdżowym wnętrzem, które nie wyschnie od razu na kamień. Jak zwykle, gdy zaabsorbuje mnie jakiś temat, to będę go drążyć w nieskończoność. Tak więc po 4 próbach, modyfikacjach proporcji składników, powstał przepis na pyszną, mięciutką, bezglutenową babkę o niespotykanym aromacie.

Lawenda i miód to nie jedyny nietypowy dodatek, jaki ma moja wielkanocna, bezglutenowa baba drożdżowa. Dodatek ziemniaków sprawia, że jest mięciutka i długo zachowuje świeżość.

Po ostatnich udanych eksperymentach z wypiekami z dodatkiem ziemniaków, musiałam zrobić z ich udziałem kolejny tradycyjny, drożdżowy wypiek. Po bezglutenowym chlebie, pączkach, pierniczkach i makowcu przyszła kolej na wielkanocną bezglutenową babę drożdżową.

Z tej okazji stworzyłam również nową kategorię na blogu. W zakładce składniki, znajdziecie teraz również ziemniaka, gdzie będą wpadać przepisy z udziałem naszej pospolitej bulwy. Wszystkie ziemniaczane przepisy w jednym miejscu 🙂

Bezglutenowa baba drożdżowa z lawendą i miodem, na ziemniakach, to coś co musicie spróbować, a nie ma lepszej okazji niż Wielkanoc i celebrowanie czasu spędzanego w gronie najbliższych.

W zależności od tego, jakiego użyjecie miodu, babka będzie miała inny aromat. Ważne, żeby użyć prawdziwego miodu, dobrej jakości – to zaprocentuje wspaniałym smakiem. Ja robiłam z miodem gryczanym i wielokwiatowym i każda smakowała wyśmienicie.

Suszony kwiat lawendy znajdziecie w sklepach zielarskich lub aptekach. Podgrzany razem z wanilią w mleku, miodzie i maśle, uwolni piękny delikatny aromat. Rodzynki w rumie, to dodatek, który jedni wielbią, a inni nienawidzą. U mnie muszą być!

Sama babka nie jest za słodka, oprócz miodu nie zawiera cukru, więc warto dodać jej słodyczy w postaci polewy lub lukru. Ja postawiłam na kokosowo-cytrynowy, który jest gęsty, biały i nie spływa tak łatwo z wypieków.

Oczywiście jeśli chcecie, możecie poeksperymentować z innymi, tradycyjnymi dodatkami. Skórka z cytryny lub pomarańczy z większą ilością wanilii i polewa czekoladowa również się sprawdzi.

Postawicie na swoje smaki czy spróbujcie czegoś nowego?

Bezglutenowa baba drożdżowa z lawendą i miodem

BEZGLUTENOWA BABA DROŻDŻOWA Z LAWENDĄ I MIODEM (BEZ JAJEK I MLEKA)

Kasia Wielkanoc na blogu nie może obejść się bez baby. Tym razem postawiłam na drożdżową z nietypowymi dodatkami. Od miesięcy chodziło mi po głowie wspaniałe połączenie aromatycznej lawendy i miodu i… WIELKANOC Bezglutenowa baba drożdżowa z lawendą i miodem (bez jajek i mleka) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na 1 babkę (foremka ok. 10 cm wys., śr. 12-23 cm) Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

300 g ziemniaków – waga przed obraniem, użyłam mączystych (ok. 220 g puree)
½ szkl. +1 łyżka (100 g) mąki ziemniaczanej
½ szkl. (80 g) mąki ryżowej
½ szkl. (60 g) bezglutenowej mąki owsianej
¼ szkl. (30 g) mąki kukurydzianej
1 ½ łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złociste, odtłuszczone)
1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
------------------
1 szkl. (250 ml) mleka roślinnego (u mnie ryżowe waniliowe)
2 łyżki masła klarowanego
1 ½ łyżeczki suszonej lawendy
ziarenka z połowy laski wanilii
2 duże łyżki miodu
------------------
2 garście rodzynek + 1/3 szkl. rumu lub soku pomarańczowego
mąka i tłuszcz do wysmarowania foremki
do dekoracji: płatki migdałów, suszona lawenda
lukier kokosowo-cytrynowy: 1 łyżka pasty kokosowej, sok cytryny, woda, cukier puder lub puder z erytrytolu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj jak zwykle w lekko osolonej wodzie, do miękkości, a następnie utłucz je na gładkie puree bez grudek. Możesz także użyć praski do ziemniaków lub maszynki do mięsa.
  2. Rodzynki podgotuj w rumie lub soku aż wchłoną cały płyn.
  3. W misce wymieszaj wszystkie mąki z siemieniem, solą i drożdżami.
  4. W małym garnku podgrzej napój roślinny z masłem, miodem, lawendą i wanilią. Poczekaj aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a lawenda i wanilia uwolnią aromat. Następnie odstaw płyn do lekkiego przestygnięcia - nie może być gorący, bo zabije drożdże.
  5. Do mąk dodaj ostudzone, ale jeszcze lekko ciepłe puree ziemniaczane i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Następnie zacznij dolewać stopniowo płynne składniki mieszając całość łyżką. Ciasto będzie dość luźne, ale po kilku minutach wyrabiania powinno jeszcze nieco zgęstnieć. Ma być delikatne i luźniejsze niż tradycyjne, nie da się go zagniatać dłońmi. Całość możesz wyrobić mikserem z hakiem, jeśli taki posiadasz.
  6. Foremkę na babkę wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką np. kokosową, ryżową lub kukurydzianą. Przełóż do niej masę na babkę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 min.
  7. Wyrośniętą babę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz z termoobiegiem około 35 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i zostaw ją jeszcze na 10-15 min. Potem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia i dopiero wyjmij z foremki.
  8. Całkowicie ostudzoną babkę możesz udekorować np. kokosowo-cytrynowym lukrem. Łyżkę pasty kokosowej wymieszaj z 2 łyżkami wody i łyżką soku z cytryny i podgrzej do połączeni składników. Następnie dodawaj cukier puder lub zmielony słodzik do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody lub soku z cytryny. Gotowym lukrem polej babkę, posyp lawendą i migdałami.
  9. Babkę przechowuj w chłodnym miejscu pod przykryciem, żeby nie wysychała. Bezglutenowa baba drożdżowa z dodatkiem ziemniaków długo zachowuje świeżość i nie twardniej zbyt szybko.

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz przygotować tę babkę w wegańskiej wersji, to zamień masło klarowane na nierafinowany olej kokosowy lub inny tłuszcz (jeśli użyjesz płynnego oleju, to dodaj nieco więcej niż 2 łyżki). Miód zamień na inny płynny słód.

zobacz również

8 komentarzy

Bea 18 kwietnia 2019 - 17:55

Kasiu. Gdybym chciala jednak uzyc jajka to Ile bys radzila. Dwa?

Odpowiedz
Kasia 19 kwietnia 2019 - 20:42

Spróbowałabym z dwoma, ale pokombinowałabym jeszcze z proporcjami innych składników – może mniej ziemniaków lub płynu? Daj znać jak wyszło 🙂

Odpowiedz
Ola 19 kwietnia 2019 - 20:30

Baba mi się nie udała 🙁 Zrobiłam wszystko według przepisu (te same mąki, odpowiednie ilości), wyrosła, ale po wystawieniu do piekarnika opadła i nie chciała się upiec. Przedłużałam czas, ale nic to nie dało. Jest zupełnie surowa, niestety musiałam całą wyrzucić. Co mogło pójść nie tak?

Odpowiedz
Kasia 19 kwietnia 2019 - 20:50

Bardzo mi przykro 🙁 Robiłam tą babkę 4 razy i nie zdarzyła mi się taka sytuacja. Ciężko powiedzieć, co było dokładnie przyczyną – może rodzaj ziemniaków, ilość płynu lub zbyt długie wyrastanie? Mi się zdarzała taka sytuacja przy wypieku chleba, gdy bochen wyrastał za długo,za bardzo i nabrał za dużo powietrza. Potem w piekarniku opadał,ale nigdy nie był surowy. Sprawdź, czy użyłaś mączystych ziemniaków, przypilnuj konsystencji ciasta, dolewaj płynu stopniowo, żeby nie było za rzadkie i na koniec przypilnuj wyrastania. Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Ola 19 kwietnia 2019 - 21:06

Dziękuję za tak szybką odpowiedź! Spróbuję jutro jeszcze raz według wskazówek, może to kwestia ziemniaków, szczerze mówiąc nie wiem jakie mam. Smak przypieczonej skórki był świetny, mam nadzieję, że za drugim razem się uda!

Odpowiedz
Kasia 20 kwietnia 2019 - 22:05

Trzymam kciuki! Radosnych Świąt 🙂

Odpowiedz
Miko 10 kwietnia 2020 - 14:43

Tak się zastanawiam, czy udałoby się upiec ją zastępując ziemniaki batatem…?

Odpowiedz
Kasia 11 kwietnia 2020 - 12:37

Niestety nie próbowałam jej w tej wersji. Batat ma mniej skrobi i inną konsystencję, więc nie wiem, czy nie wymagałoby to dodatkowej modyfikacji innych składników. Generalnie robię wypieki drożdżowe z batatem i wychodzą, ale nie wiem jak w tym konkretnie przepisie. Możliwe, że użyłabym go zdecydowanie mniej i zmieniła proporcje.

Odpowiedz

Zostaw komentarz