Bezglutenowa babka marmurkowa to dla mnie wyjątkowe ciasto. Gdy byłam małą dziewczynką taka babka w tradycyjnej wersji była pierwszym ciastem, które upiekłam samodzielnie. Tak mi posmakowała, że robiłam ją niemal co tydzień, do znudzenia. Oczywiście zdarzały się wpadki, jak wtedy, gdy piekłam ciasto 2 godziny, a ono było dalej surowe. Od tej pory zawsze pamiętam o proszku do pieczenia! To jeden z tych przepisów z dzieciństwa, który spróbowałam odtworzyć w wersji bez pszenicy, jaj i nabiału. Udało się!
Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie to mój tegoroczny faworyt. Jest mięciutka, wilgotna i puszysta. Jeśli chcecie, możecie spróbować też babki cytrynowo-kokosowej lub drożdżowych, bezglutenowych bab wielkanocnych w dwóch wersjach – na ziemniakach, z lawendą i miodem oraz tej z dodatkiem kaszy jaglanej i banana.
Bezglutenowa babka marmurkowa z dodatkiem batata nie zawiera pszenicy, jaj, nabiału i drożdży, więc powinna być odpowiednia dla większości z was. A mimo braku tych typowych dla tradycyjnych wypieków składników, smakuje wyśmienicie!
W mojej marmurkowej babce postanowiłam połączyć kilka smaków i aromatów. Czekolada łączy się z migdałem, a jasna warstwa pachnie pomarańczą. Obie wspaniale ze sobą współgrają i sprawiają, że całość jest przepyszna. Jeśli jeszcze dodatkowo polejecie babkę polewą czekoladową, to będzie wspaniałym deserem i ozdobą wielkanocnego stołu.
Dzięki dodatkowi PUREE Z PIECZONEGO BATATA bezglutenowa babka marmurkowa zyskuje na miękkości i puszystości. Jest wilgotna, ale nie zakalcowata i długo pozostaje świeża.
Dodatek pieczonego, słodkiego ziemniaka nadaje również wspaniałego koloru, słodyczy i pogłębia smak. Wspaniale pasuje on do warstwy czekoladowej. Pamiętajcie, że takiego batata najlepiej upiec, a nie gotować – choć to szybsza i wygodniejsza wersja. Pieczony batat nie ma sobie równych. Jest kremowy, słodki i niemal karmelowy. We WSKAZÓWKACH pod przepisem opisałam wam, jak go upiec.
Żeby babka się udała i nie była zakalcowata, pamiętajcie zwrócić uwagę na to, jakiego PROSZKU DO PIECZENIA używacie. Okazuje się, że tak niepozorny składnik, może mieć ogromny wpływ na wasz ostateczny wypiek – szczególnie ten bez jajek.
Ostatnio na moim profilu na Instagramie nagrałam dla was o tym filmik, bazując na wiadomościach od was, niepowodzeniach z niektórymi wypiekami i własnych doświadczeniach.
Okazuje się, że wiele osób używa bezglutenowego proszku do pieczenia na bazie kamienia winnego (winianu potasu), który najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Taki proszek gorzej się sprawdza w wypiekach bez jajek. Jeśli macie w domu taki właśnie proszek, to musicie do ciasta dodać więcej sody. Ja sięgam najczęściej po bezglutenowy proszek Celiko lub dr. Oetker – te są niezawodne.
Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie to świetny pomysł nie tylko na wielkanocny stół.
Możecie upiec ją również w zwykłej keksówce lub tortownicy na niedzielny deser lub do kawy. Sprawdzi się również jako przekąska do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie, bo długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.
Moją babkę upiekłam w niskiej okrągłej tortownicy z kominem. Jeśli chcecie upiec ją w tradycyjnej, dużej foremce na babę, to zwiększcie proporcje składników o połowę lub podwójnie.
Mam nadzieję, że ta babka podbije wasze serca i zagości u was nie tylko na te Święta!
51 komentarzy
Dzień dobry!Czym mogę zastąpić sok z pomarańczy i samą pomarańczę?
Już się nie mogę doczekać,kiedy ją upiekę,upieczemy razem z córką
Myślę, że możesz po prostu dać mleko roślinne zamiast soku i np. wanilii do smaku zamiast skórki z pomarańczy. Możesz też poeksperymentować z sokiem z innego owocu. Trzymam kciuki za udaną babkę! 🙂
Nie wiem, czy moja babka w środku jest wilgotna czy jednak surowa hmmm
Mi tym bardziej trudno stwierdzić… 😉 Babka powinna być ładnie wypieczona, wilgotna, nie sucha i puszysta. Jeśli jest “surowa”, to musiało coś pójść coś nie tak, ale bez dodatkowych informacji ciężko mi pomóc.
Niestety nie mam octu jabłkowego i soku pomarańczowego;( czy bez tych składników babka wyjdzie?
Sok pomarańczowy możesz spróbwać zastąpić innym lub dać więcej mleka roślinnego. Natomiast dodatek octu lub czegoś kwaśnego jest konieczny, żeby babka urosła. Możesz spróbować z sokiem z cytryny (wyciśnij go sporo, żeby były te dwie solidne łyżki) lub octem winnym jeśli masz.
Ja dałam zwykły ocet, bo niestety zabrakło mi jabłkowego. Też wyjdzie, ładnie urośnie.
To prawda, sprawdzi się też ocet winny, czy sok z cytryny – musi być coś kwaśnego. 🙂 Super, że babka się udała!
Czy kakao mogę zastąpić karobem?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak.:)
Witam babka wygada przepysznie. Upieke na święta dla syna alergika, brakuje nam tylko erytrolu czy jest on niezbędny czy mogę go zupełnie pominąć bez zamiennika. Syn woli mniej słodkie wypieki, wiec eliminacja napewno nam nie zaszkodzi nie wiem tylko jak babeczce Pozdrawiam
Erytrytol nadaje słodyczy, więc myślę, że można go pominąć, ale rzeczywiście babka może wyjść bardzo mało słodka. Można wtedy dodać lukier lub polewę. Erytrytol można zastąpić jakimkolwiek sypkim słodem np. zwykłym cukrem, jeśli jadacie. Trzymam kciuki za udana babkę!
Dziękuję!
Witam, czy zamiast puree z batata mogę dać puree z marchewki? Syn ma alergie na słodkie ziemniaki. Pozdrawiam
Nie jestem pewna, czy marchewka da taki sam efekt, ale można spróbować. Babka może wymagać też nieco więcej erytrytolu lub cukru. Ważne, żeby zmiksować marchewkę na naprawdę gładziutką masę. Możesz ewentualnie spróbować jeszcze z puree z dyni (jeśli masz np. mrożone), ale dużo zależy od jej rodzaju, trzeba tutaj monitorować ilość płynu. Daj znać jak wyjdzie! Trzymam kciuki!
Zrobilam babkę z puree marchewki i chyba wyszło ok, moja babka wyszła bardzo wilgotna (czy taka powinna być?)
Babka powinna być puszysta lekko wilgotna, nie sucha, ale też nie bardzo mokra czy zakalcowata. Możliwe, że marchewka dała nieco inny rezultat, ale cieszę się, że wyszła. Robiłam ją też w wersji z dynią hokkaido i wyszła bardzo dobra.
À my jemy jajka, czy mozna je dodac do przepisu ? Podobno erytrytol jest niekorzystny dla jelit (à mam problemy z jelitami) czym go zastapic ?
Erytrytol możesz być ciężko strawny dla osób, które źle trawią cukry z grupy polioli. Można go zastąpić zwykłym cukrem lub innym sypkim słodem, którego używasz. Jeśli chodzi o jajka to myślę, że można dodać 1-2 jajka do przepisu, ale kwestia dopracowania proporcji, bo na pewno zmieni się tu ilość płynu. Musiałabym to dokładnie przetestować. Jeśli dodałabym 1 jajko, to odjęłabym 1/4 szkl. (60 ml) soku lub mleka roślinnego.
Czy make jaglana i gryczana mozna zastapic kukurydziana i owsiana?
Tak jak napisałam w przepisie możesz użyć mąki owsianej zamiast jaglanej – taką wersję również piekłam. Natomiast możesz spróbować zamienić mąkę gryczaną na kukurydzianą. Mąka gryczana skleja i nadaje miękkości, więc efekt może być nieco inny, ale babka powinna się udać.
No coś wspaniałego! Specjalnie powiększyłam zdjęcie, żeby się przyjrzeć strukturze babki i jestem pełna podziwu 🙂 Powinna być dla ciebie jakaś nagroda w kategorii “Poszukiwacze zaginionego smaku”. Pozdrawiam świątecznie, wraz z Martkiem!
Dziękuje serdecznie za ciepłe słowa. 🙂 Pozdrawiam i wszystkiego dobrego dla całej rodziny!
Robilam już 4 razy, nie tylko na Wielkanoc 😉 za każdym razem wychodzi wspaniała, miękka, wilgotna i bez zakalca. Próbowałam tez w wersji z Danią Hokkaido zamiast batata i też się udała 😉
Miód na moje serducho! 🙂 Uwielbiam tę babkę i sama robię i z batatem i dynią. Cieszę się, że Tobie również wychodzi i smakuje! Pozdrowienia!
Zastanawiam się, czy te wszystkie mąki można by zastąpić gotowym mixem bezglutenowym do wypieków?
Nie wiem, nie używam właściwie miksów. Musiałabyś spróbówać i monitorować konystencję ciasta, ewentualnie pominąć też siemię. Możliwe, że się uda, ale brak mi doświadczenia w tym względzie.
Czym można zastąpić mąkę ryżowa ?
Najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.
Babka wyszła przepyszna, najlepsza ze wsztstkich bezglutenowych i wegańskich jakie dotychczas piekłam. Wszystkie wypróbowne przepisy z Pani bloga są rewelacyjne. Córka, która jest alergikiem jest zachwycona, a domownicy ciągle jej podjadają. Dziękuję bardzo.
Niezwykle miło mi to słyszeć! Każdy zadowolony alergik, to dla mnie duży sukces i ogromna radość. <3 Ta babka to ostatnio moje ulubione ciacho, więc ciesze się, że przypadła do gustu i Wam 🙂
Jest idealna, nie sądziłam że taki eksperyment może się tak udać, robiłam z 1,5 porcji. Wszyscy się zajadali i podziwiali że taka wilgotna a bez zakalca 🙂
Bardzo się cieszę, że babka się udała i posmakowała! Bardzo dziękuję za wiadomość. Pozdrowienia 🙂
Kasiu jestes mistrzem! mnie ta babka nie wyszla…. Powstal zakalec. Zrecyklingowalam, zmielilam, dodalam jajka i upieklam piernik:) wyszlo!
Ojej, jak mi przykro, że nie wyszła, bo to moja ulubiona baba ostatnio! Może ciasto wyszło za gęste? A użyłaś foremki z kominem? W takiej lepiej rośnie. Cieszę się, że chociaż wyszedł eksperyment z piernikiem- super pomysł! 🙂
Siemię lniane zalać gorąco woda
Jeśli dobrze zrozumiałam pytanie, to – nie zalewamy wodą, dodajemy suche do mąk – tak jak jest opisane w przepisie. 🙂
Kolejne rewelacyjne ciasto.
Twoj blog ratuje mnie w wielu sytuacjach gdy mam ochotę na tradycyjne jedzenie, a wiem ze nie moge go jeść. Powoli uczę sie żyć z wyłączeniem wielu produktów z jedzenia, a Twoje przepisy pomagają mi przetrwać.
Dziękuję za ciepłe słowa! Udanych wypieków! <3
Upiekłam dzisiaj. Skladniki odmierzone co do grama, zadnych zamian procz twgo ze uzylam zwyklego masla. Konsystencja ciasta nie gęsta, dodalam tez sody wg Twoich zalecen. Zapach nieziemski ale..w ogole nie wyrosla 🙁 zakalec. Pieklam w forwmxe z kominem. Prawie zadne ciasto ni nie wychodzi choc naprawde sie staralam. Jest pyszna ale niziutka. Nie wiem mawet co poprawic następnym razem 🙁
Może jednak spróbuj zrobić nieco luźniejsze ciasto. A jakiego proszku do pieczenia użyłaś? Spróbuj Celiko lub dr. Oetker (bez glutenu) i może dodaj odrobinę octu więcej. Proszek, soda i ocet powinny widocznie reagować w cieście. Jeśli robiłaś wersję z mąką jaglaną, to spróbuj z owsianą (może być łatwiejsze).
Zeby ciasto bylo jeszcze luzniejsze musialabym na oko dodac wiecej plynu-to wystarczyloby? Rzeczywiscie korci mnie aby jeszcze raz sprobowac z maka owsiana i nie w formie na babke ale w podłużnej foremce albo w plaskiej kwadratowej. Proszek do pieczenia mam tylko er vegan albo zwykky glutenowy, innych nie ma dostepnych (mieszkam za granica). Dodalam sody dodatkowo ale buzowania nie bylo 🙁
Jeśli chodzi o foremkę, to jeśli masz metalową na babkę to powinna być nawet lepsza niż zwykła keksówka – bo z kominem w środku ciasto nawet lepiej się wypieka. Niektóre czytelniczki robiły w keksówce i tortownicy i było ok, czasem tylko musiały wydłużyć nieco czas pieczenia. Z mąką owsianą ciasto u mnie wychodzi jeszcze bardziej puszyste, więc może u Ciebie ta mąka lepiej się sprawdzi. Jeśli chodzi o proszek, to musisz sprawdzić skład – te słabsze są na bazie kamienia winnego (cream of tartar, winian potasu) – u mnie one się nie sprawdzą niestety (zakalec murowany). Te mocniejsze mają w swoim składzie m.in. fosforany – one super spulchniają. Może uda Ci się taki znaleźć? Można jeszcze zwiększyć ilość sody i octu, żeby ciasto bardziej pracowało. Odnośnie konsystencji trudno mi doradzić, bo nie widziałam ciasta. Gdy ciasto wychodzi mi nieco za gęste (czasem to kwestia mąk lub użytego batata), to zwiększam ilość płynu na oko, łyżkami. Jednak, jeśli zawinił po prostu proszek czy ilość sody i octu, to wtedy rozluźnienie konsystencji nic nie da. Zaczęłabym od proszku.
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
W tym przypadku karob zamiast kakao, może spowodować, że babka będzie mokra i zakalcowata – nie ryzykowałabym tutaj. Jeśli musisz unikać kakao, to zrobiłabym ją całą w wersji pomarańczowej.
Wyszła cudownie! Przede wszystkim wilgotna, nawet dzień po (i po po :D), a do tego o wspaniałym, pełnym smaku. Takie bezglutenowe święta to ja mogę obchodzić 😀
Cieszę się, że babka się udała i posmakowała! To moja ulubiona baba – robię nie tylko na święta. 😉
Kasiu..
jak sadzisz.. – dlaczego babka po 15 minutah od wstawienia do piekarnika popekala na gorze oraz co moze byc przyczyna tego, ze sie rozpada przy krojeniu? Po wielu probach wychodzi niesamowicie dobrze, jedynie te dwie rzeczy zwracaja moja uwage 🙂 Tym razem z uwagi na brak syropu klonowego, dodalam miod gryczany. Poza tym.. po odmierzeniu skladnikow suchych i mokrych, dziele je po polowie, lacze ze soba i na samym koncu dolewam do kazdej czesci osobno ocet jablkowy. Inaczej ciezko o efekt babelkow.
Dziekuje za wszystkie sugestie! 🙂
Katarzyna
Cześć Kasiu! Z tego co pamiętam moja również dość mocno wyrosła i popękała na górze, więc na to nie mam jakiegoś sposobu. Natomiast moja się nie rozpada przy krojeniu – może to kwestia odmierzania jakiegoś suchego składnika lub płynu – może czegoś jest za mało/ za dużo, mamy lekką zmianę proporcji. Może to być też kwestia przygotowania – może spróbuj najpierw połączyć suche i mokre składniki, a potem je podzielić? Może ciasto jest za luźne? Może to kwestia piekarnika? A próbowałaś wersji z mąką jaglaną czy owsianą – może spróbuj tej drugiej? Czasami ciężko znaleźć ten jeden detal, który decyduje o cieście “bezbez”. 😉
Czy jest jakaś szansa, że mogę zamieć mąkę ryżową na inną i zrezygnować w ogóle z syropu klonowego/słodzidła? Mogę tylko erytrytol i ksylitol.
Możesz spróbować zrezygnować z płynne słodzidła i dać w to miejsce 2-3 łyżki soku czy mleka roślinnego i ciut więcej erytrytolu do ciasta. Bez mąki ryżowej nie próbowałam tego ciacha, ale poeksperymentowałabym z mąką jaglaną – najlepiej jakąś sprawdzoną, dobrze zmieloną i niegorzką.