Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie (bez jajek i nabiału)

napisany przez Kasia 7 kwietnia 2020
Bezglutenowa babka marmurkowa bez jaj i nabiału

Bezglutenowa babka marmurkowa to dla mnie wyjątkowe  ciasto. Gdy byłam małą dziewczynką taka babka w tradycyjnej wersji była pierwszym ciastem, które upiekłam samodzielnie. Tak mi posmakowała, że robiłam ją niemal co tydzień, do znudzenia. Oczywiście zdarzały się wpadki, jak wtedy, gdy piekłam ciasto 2 godziny, a ono było dalej surowe. Od tej pory zawsze pamiętam o proszku do pieczenia! To jeden z tych przepisów z dzieciństwa, który spróbowałam odtworzyć w wersji bez pszenicy, jaj i nabiału. Udało się!

Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie to mój tegoroczny faworyt. Jest mięciutka, wilgotna i puszysta. Jeśli chcecie, możecie spróbować też babki cytrynowo-kokosowej lub drożdżowych, bezglutenowych bab wielkanocnych w dwóch wersjach – na ziemniakach, z lawendą i miodem oraz tej z dodatkiem kaszy jaglanej i banana.


Bezglutenowa babka marmurkowa z dodatkiem batata nie zawiera pszenicy, jaj, nabiału i drożdży, więc powinna być odpowiednia dla większości z was.  A mimo braku tych typowych dla tradycyjnych wypieków składników, smakuje wyśmienicie!

W mojej marmurkowej babce postanowiłam połączyć kilka smaków i aromatów. Czekolada łączy się z migdałem, a jasna warstwa pachnie pomarańczą. Obie wspaniale ze sobą współgrają i sprawiają, że całość jest przepyszna. Jeśli jeszcze dodatkowo polejecie babkę polewą czekoladową, to będzie wspaniałym deserem i ozdobą wielkanocnego stołu.

Dzięki dodatkowi PUREE Z PIECZONEGO BATATA bezglutenowa babka marmurkowa zyskuje na miękkości i puszystości. Jest wilgotna, ale nie zakalcowata i długo pozostaje świeża.

Dodatek pieczonego, słodkiego ziemniaka nadaje również wspaniałego koloru, słodyczy i pogłębia smak. Wspaniale pasuje on do warstwy czekoladowej. Pamiętajcie, że takiego batata najlepiej upiec, a nie gotować – choć to szybsza i wygodniejsza wersja. Pieczony batat nie ma sobie równych. Jest kremowy, słodki i niemal karmelowy. We WSKAZÓWKACH pod przepisem opisałam wam, jak go upiec.

Żeby babka się udała i nie była zakalcowata, pamiętajcie zwrócić uwagę na to, jakiego PROSZKU DO PIECZENIA używacie. Okazuje się, że tak niepozorny składnik, może mieć ogromny wpływ na wasz ostateczny wypiek – szczególnie ten bez jajek.

Ostatnio na moim profilu na Instagramie nagrałam dla was o tym filmik, bazując na wiadomościach od was, niepowodzeniach z niektórymi wypiekami i własnych doświadczeniach.

Okazuje się, że wiele osób używa bezglutenowego proszku do pieczenia na bazie kamienia winnego (winianu potasu), który najczęściej można znaleźć w sklepach ze zdrową  żywnością. Taki proszek gorzej się sprawdza w wypiekach bez jajek. Jeśli macie w domu taki właśnie proszek, to musicie do ciasta dodać więcej sody. Ja sięgam najczęściej po bezglutenowy proszek Celiko lub dr. Oetker – te są niezawodne.

Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie to świetny pomysł nie tylko na wielkanocny stół.

Możecie upiec ją również w zwykłej keksówce lub tortownicy na niedzielny deser lub do kawy. Sprawdzi się również jako przekąska do pracy lub do szkoły na drugie śniadanie, bo długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.

Moją babkę upiekłam w niskiej okrągłej tortownicy z kominem. Jeśli chcecie upiec ją w tradycyjnej, dużej foremce na babę, to zwiększcie proporcje składników o połowę lub podwójnie.

Mam nadzieję, że ta babka podbije wasze serca i zagości u was nie tylko na te Święta!

Bezglutenowa babka marmurkowa bez jaj i nabiału

BEZGLUTENOWA BABKA MARMURKOWA NA BATACIE (bez jaj i nabiału)

Kasia Bezglutenowa babka marmurkowa to dla mnie wyjątkowe  ciasto. Gdy byłam małą dziewczynką taka babka w tradycyjnej wersji była pierwszym ciastem, które upiekłam samodzielnie. Tak mi posmakowała, że robiłam ją niemal… WIELKANOC Bezglutenowa babka marmurkowa na batacie (bez jajek i nabiału) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na niską foremkę z kominem o śr. 19 cm, wys. 8-9 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ½ szkl. (140-150 g) puree z upieczonego batata (patrz WSKAZÓWKI)
  • 100 ml oleju lub rozpuszczonego masła klarowanego w wersji niewegańskiej
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 200 ml (⅔ szkl. + 2 łyżki) napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego
  • 155 ml (½ szkl. + 2 łyżki) soku pomarańczowego (może być wyciśnięty z 1-2 pomarańczy lub gotowy)

  • ¾ szkl. (115 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (50 g) mąki jaglanej lub bezglutenowej mąki owsianej (⅓ szkl. +1 łyżka)
  • ¼ szkl. (35-40 g) mąki gryczanej
  • ¼ szkl. (40 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 op. (40 g) budyniu waniliowego bez cukru
  • ⅓ szkl. (70 g) erytrytolu
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej (patrz WSKAZÓWKI)
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego, odtłuszczonego) lub łusek babki jajowatej
  • skórka otarta z pomarańczy + 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego – do jasnej połowy ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego + 2 łyżki kakao – do ciemnej połowy ciasta

  • masło klarowane lub olej kokosowy + mąka ryżowa/kukurydziana – do wysmarowania i wysypania foremki
  • cukier puder lub puder z erytrytolu llub polewa czekoladowa (gorzka czekolada rozpuszczona w kilku łyżkach mleka roślinnego) – do dekoracji

*  Do przygotowania tej babki użyłam niskiej foremki z kominem o śr. 19 cm i wysokości 8 cm. Jeśli chcesz przygotować babkę w typowej foremce na dużą wielkanocną babę, to polecam przygotować ciasto z półtorej lub podwójnej porcji w zależności od wielkości formy.


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Jeśli nie masz gotowego puree z batata, to zerknij na wskazówki pod przepisem jak je przygotować.
  2. Foremkę z kominem wysmaruj dobrze tłuszczem i obsyp wybraną mąką bezglutenową np. ryżową lub kukurydzianą.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, żeby był gorący, gdy ciasto będzie gotowe do wstawienia.
  4. Pomarańczę sparz wrzątkiem i wyszoruj.
  5. W średniej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: puree z pieczonego batata, olej, syrop klonowy, ocet, wybrany napój roślinny i sok z pomarańczy.
  6. W drugiej misce wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie mąki razem z budyniem, erytrytolem, mielonym siemieniem lnianym oraz proszkiem i sodą. Podziel teraz suche składniki na dwie, równe części. Do jednej dodaj skórkę otartą z pomarańczy i ewentualnie ekstrakt pomarańczowy dla wzmocnienia aromatu. Do drugiej masy dodaj kakao i ekstrakt migdałowy.
  7. Teraz do obu misek z suchymi składnikami wlej te mokre, dzieląc je mniej więcej na pół. Do miski z masą kakaową, najlepiej wlać około 1-3 łyżki płynnych składników więcej. Obie masy powinny być luźne, płynne, puszyste i lekko buzować od działania proszku, sody i octu.
  8. Teraz jak najszybciej przelej ciasto do formy. Na dno foremki wylej ok. połowę masy kakaowej, następnie wylej połowę jasne masy, a następnie pozostałą część ciemnej i na końcu jasnej. Możesz również wylewać mniejsze porcje i stworzyć więcej warstw ciasta, szczególnie jeśli masz większą foremkę i zrobiłeś większą porcję ciasta.
  9. Wstaw jak najszybciej babkę do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez ok. 35-40 min (najlepiej z termoobiegiem). Jeśli robisz większą babkę to ten czas może się wydłużyć o 10-15 min.
  10. Upieczona babkę pozostaw na chwilę w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij ją i studź wstępnie w foremce na blacie. Dopiero później wyjmij ją do całkowitego wystudzenia.
  11. Gotową babkę możesz podawać do razu lub udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
  12. Ta babka bardzo długo zachowuje świeżość i jest mięciutka nawet na drugi czy trzeci dzień. Przechowuj ją pod przykryciem, żeby nie wysychała.

Wskazówki

  1. Puree z batata: Batata wyszoruj, nie obieraj, przekrój na pół i połóż miąższem do dołu na blaszce piekarnika lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 20-35 min, aż z łatwością wbijesz w niego widelec. Upieczonego batata wyjmij z piekarnika i odstaw na chwile do wystudzenia, następnie łyżką oddziel ciepły, upieczony miąższ od skóry i przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką, jedwabistą masę. Tak przygotowane puree przechowuj w lodówce lub zamroź. Możesz wykorzystać je do zrobienia pizzy czy ciasteczek.
  2. Puree z batata możesz zastąpić puree z pieczonej dyni hokkaido – jest tak samo gęste, kremowe tylko nieco mniej słodkie.
  3. Zwróć uwagę jakiego proszku do pieczenia używasz. Jeśli masz proszek bazujący na winianie potasu (kamieniu winnym) np. Biovegan czy Amylon, dodaj do ciasta, więcej sody. Według mojego doświadczenia taki proszek słabiej reaguje z kwasem (octem) i może dawać zakalcowate wypieki, szczególnie w przypadku tych bez jajek. Polecam bezglutenowy proszek firmy Celiko lub dr. Oetker.
  4. Do przygotowania tej babki użyłam niskiej foremki z kominem o śr. 19 cm i wysokości 8 cm. Jeśli chcesz przygotować babkę w typowej foremce na dużą wielkanocną babę, to polecam przygotować ciasto z półtorej lub podwójnej porcji w zależności od wielkości formy. Możesz również upiec ją w niedużej keksówce lub tortownicy.
  5. Mąkę jaglaną możesz zastąpić owsianą bezglutenową (wówczas może być potrzeba łyżka mąki więcej). Babka z mąką owsianą wychodzi jeszcze bardziej pulchna.
  6. Budyń waniliowy możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub tapioką. Wówczas koniecznie dodaj do ciasta wanilię w dowolnej postaci np. ekstraktu.
  7. Zamiast kakao możesz dodać rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady - ok. 40 g.
  8. W drugim wariancie przygotowania ciasta możecie wymieszać najpierw ze sobą suche i mokre składniki, a następnie dopiero podzielić powstałą masę na pół i dodać dodatki smakowe do jasnej i ciemnej wersji ciasta.

zobacz również

39 komentarzy

Dagmara 7 kwietnia 2020 - 15:07

Dzień dobry!Czym mogę zastąpić sok z pomarańczy i samą pomarańczę?
Już się nie mogę doczekać,kiedy ją upiekę,upieczemy razem z córką

Odpowiedz
Kasia 7 kwietnia 2020 - 15:56

Myślę, że możesz po prostu dać mleko roślinne zamiast soku i np. wanilii do smaku zamiast skórki z pomarańczy. Możesz też poeksperymentować z sokiem z innego owocu. Trzymam kciuki za udaną babkę! 🙂

Odpowiedz
Paul B 11 kwietnia 2020 - 16:54

Nie wiem, czy moja babka w środku jest wilgotna czy jednak surowa hmmm

Odpowiedz
Kasia 14 kwietnia 2020 - 13:23

Mi tym bardziej trudno stwierdzić… 😉 Babka powinna być ładnie wypieczona, wilgotna, nie sucha i puszysta. Jeśli jest “surowa”, to musiało coś pójść coś nie tak, ale bez dodatkowych informacji ciężko mi pomóc.

Odpowiedz
Marbar 11 kwietnia 2020 - 12:37

Niestety nie mam octu jabłkowego i soku pomarańczowego;( czy bez tych składników babka wyjdzie?

Odpowiedz
Kasia 11 kwietnia 2020 - 13:11

Sok pomarańczowy możesz spróbwać zastąpić innym lub dać więcej mleka roślinnego. Natomiast dodatek octu lub czegoś kwaśnego jest konieczny, żeby babka urosła. Możesz spróbować z sokiem z cytryny (wyciśnij go sporo, żeby były te dwie solidne łyżki) lub octem winnym jeśli masz.

Odpowiedz
Bea 7 kwietnia 2020 - 16:18

Czy kakao mogę zastąpić karobem?

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2020 - 10:59

Nie próbowałam, ale myślę, że tak.:)

Odpowiedz
Ania 7 kwietnia 2020 - 17:28

Witam babka wygada przepysznie. Upieke na święta dla syna alergika, brakuje nam tylko erytrolu czy jest on niezbędny czy mogę go zupełnie pominąć bez zamiennika. Syn woli mniej słodkie wypieki, wiec eliminacja napewno nam nie zaszkodzi nie wiem tylko jak babeczce Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2020 - 10:58

Erytrytol nadaje słodyczy, więc myślę, że można go pominąć, ale rzeczywiście babka może wyjść bardzo mało słodka. Można wtedy dodać lukier lub polewę. Erytrytol można zastąpić jakimkolwiek sypkim słodem np. zwykłym cukrem, jeśli jadacie. Trzymam kciuki za udana babkę!

Odpowiedz
Dagmara 7 kwietnia 2020 - 23:55

Dziękuję!

Odpowiedz
Kasawi 9 kwietnia 2020 - 07:41

Witam, czy zamiast puree z batata mogę dać puree z marchewki? Syn ma alergie na słodkie ziemniaki. Pozdrawiam

Odpowiedz
Kasia 9 kwietnia 2020 - 12:00

Nie jestem pewna, czy marchewka da taki sam efekt, ale można spróbować. Babka może wymagać też nieco więcej erytrytolu lub cukru. Ważne, żeby zmiksować marchewkę na naprawdę gładziutką masę. Możesz ewentualnie spróbować jeszcze z puree z dyni (jeśli masz np. mrożone), ale dużo zależy od jej rodzaju, trzeba tutaj monitorować ilość płynu. Daj znać jak wyjdzie! Trzymam kciuki!

Odpowiedz
Kasawi 10 kwietnia 2020 - 17:08

Zrobilam babkę z puree marchewki i chyba wyszło ok, moja babka wyszła bardzo wilgotna (czy taka powinna być?)

Odpowiedz
Kasia 11 kwietnia 2020 - 12:41

Babka powinna być puszysta lekko wilgotna, nie sucha, ale też nie bardzo mokra czy zakalcowata. Możliwe, że marchewka dała nieco inny rezultat, ale cieszę się, że wyszła. Robiłam ją też w wersji z dynią hokkaido i wyszła bardzo dobra.

Odpowiedz
Nela 26 marca 2021 - 14:21

À my jemy jajka, czy mozna je dodac do przepisu ? Podobno erytrytol jest niekorzystny dla jelit (à mam problemy z jelitami) czym go zastapic ?

Odpowiedz
Kasia 26 marca 2021 - 16:08

Erytrytol możesz być ciężko strawny dla osób, które źle trawią cukry z grupy polioli. Można go zastąpić zwykłym cukrem lub innym sypkim słodem, którego używasz. Jeśli chodzi o jajka to myślę, że można dodać 1-2 jajka do przepisu, ale kwestia dopracowania proporcji, bo na pewno zmieni się tu ilość płynu. Musiałabym to dokładnie przetestować. Jeśli dodałabym 1 jajko, to odjęłabym 1/4 szkl. (60 ml) soku lub mleka roślinnego.

Odpowiedz
Kasia 9 kwietnia 2020 - 21:46

Czy make jaglana i gryczana mozna zastapic kukurydziana i owsiana?

Odpowiedz
Kasia 10 kwietnia 2020 - 10:40

Tak jak napisałam w przepisie możesz użyć mąki owsianej zamiast jaglanej – taką wersję również piekłam. Natomiast możesz spróbować zamienić mąkę gryczaną na kukurydzianą. Mąka gryczana skleja i nadaje miękkości, więc efekt może być nieco inny, ale babka powinna się udać.

Odpowiedz
Marzynia Mamcia 9 kwietnia 2020 - 23:42

No coś wspaniałego! Specjalnie powiększyłam zdjęcie, żeby się przyjrzeć strukturze babki i jestem pełna podziwu 🙂 Powinna być dla ciebie jakaś nagroda w kategorii “Poszukiwacze zaginionego smaku”. Pozdrawiam świątecznie, wraz z Martkiem!

Odpowiedz
Kasia 10 kwietnia 2020 - 10:36

Dziękuje serdecznie za ciepłe słowa. 🙂 Pozdrawiam i wszystkiego dobrego dla całej rodziny!

Odpowiedz
Martyna 5 stycznia 2021 - 19:02

Robilam już 4 razy, nie tylko na Wielkanoc 😉 za każdym razem wychodzi wspaniała, miękka, wilgotna i bez zakalca. Próbowałam tez w wersji z Danią Hokkaido zamiast batata i też się udała 😉

Odpowiedz
Kasia 7 stycznia 2021 - 13:18

Miód na moje serducho! 🙂 Uwielbiam tę babkę i sama robię i z batatem i dynią. Cieszę się, że Tobie również wychodzi i smakuje! Pozdrowienia!

Odpowiedz
Miko 10 kwietnia 2020 - 14:50

Zastanawiam się, czy te wszystkie mąki można by zastąpić gotowym mixem bezglutenowym do wypieków?

Odpowiedz
Kasia 11 kwietnia 2020 - 12:40

Nie wiem, nie używam właściwie miksów. Musiałabyś spróbówać i monitorować konystencję ciasta, ewentualnie pominąć też siemię. Możliwe, że się uda, ale brak mi doświadczenia w tym względzie.

Odpowiedz
Aneta 12 kwietnia 2020 - 22:05

Czym można zastąpić mąkę ryżowa ?

Odpowiedz
Kasia 14 kwietnia 2020 - 13:21

Najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.

Odpowiedz
Monika 21 kwietnia 2020 - 23:22

Babka wyszła przepyszna, najlepsza ze wsztstkich bezglutenowych i wegańskich jakie dotychczas piekłam. Wszystkie wypróbowne przepisy z Pani bloga są rewelacyjne. Córka, która jest alergikiem jest zachwycona, a domownicy ciągle jej podjadają. Dziękuję bardzo.

Odpowiedz
Kasia 22 kwietnia 2020 - 11:24

Niezwykle miło mi to słyszeć! Każdy zadowolony alergik, to dla mnie duży sukces i ogromna radość. <3 Ta babka to ostatnio moje ulubione ciacho, więc ciesze się, że przypadła do gustu i Wam 🙂

Odpowiedz
Natalia 10 czerwca 2020 - 21:11

Jest idealna, nie sądziłam że taki eksperyment może się tak udać, robiłam z 1,5 porcji. Wszyscy się zajadali i podziwiali że taka wilgotna a bez zakalca 🙂

Odpowiedz
Kasia 11 czerwca 2020 - 11:23

Bardzo się cieszę, że babka się udała i posmakowała! Bardzo dziękuję za wiadomość. Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
Ela 2 grudnia 2020 - 09:56

Kasiu jestes mistrzem! mnie ta babka nie wyszla…. Powstal zakalec. Zrecyklingowalam, zmielilam, dodalam jajka i upieklam piernik:) wyszlo!

Odpowiedz
Kasia 2 grudnia 2020 - 11:54

Ojej, jak mi przykro, że nie wyszła, bo to moja ulubiona baba ostatnio! Może ciasto wyszło za gęste? A użyłaś foremki z kominem? W takiej lepiej rośnie. Cieszę się, że chociaż wyszedł eksperyment z piernikiem- super pomysł! 🙂

Odpowiedz
Magda 6 grudnia 2020 - 18:00

Kolejne rewelacyjne ciasto.
Twoj blog ratuje mnie w wielu sytuacjach gdy mam ochotę na tradycyjne jedzenie, a wiem ze nie moge go jeść. Powoli uczę sie żyć z wyłączeniem wielu produktów z jedzenia, a Twoje przepisy pomagają mi przetrwać.

Odpowiedz
Kasia 7 grudnia 2020 - 12:32

Dziękuję za ciepłe słowa! Udanych wypieków! <3

Odpowiedz
Agnieszka 2 kwietnia 2021 - 22:43

Upiekłam dzisiaj. Skladniki odmierzone co do grama, zadnych zamian procz twgo ze uzylam zwyklego masla. Konsystencja ciasta nie gęsta, dodalam tez sody wg Twoich zalecen. Zapach nieziemski ale..w ogole nie wyrosla 🙁 zakalec. Pieklam w forwmxe z kominem. Prawie zadne ciasto ni nie wychodzi choc naprawde sie staralam. Jest pyszna ale niziutka. Nie wiem mawet co poprawic następnym razem 🙁

Odpowiedz
Kasia 3 kwietnia 2021 - 21:11

Może jednak spróbuj zrobić nieco luźniejsze ciasto. A jakiego proszku do pieczenia użyłaś? Spróbuj Celiko lub dr. Oetker (bez glutenu) i może dodaj odrobinę octu więcej. Proszek, soda i ocet powinny widocznie reagować w cieście. Jeśli robiłaś wersję z mąką jaglaną, to spróbuj z owsianą (może być łatwiejsze).

Odpowiedz
Agnieszka 7 kwietnia 2021 - 08:20

Zeby ciasto bylo jeszcze luzniejsze musialabym na oko dodac wiecej plynu-to wystarczyloby? Rzeczywiscie korci mnie aby jeszcze raz sprobowac z maka owsiana i nie w formie na babke ale w podłużnej foremce albo w plaskiej kwadratowej. Proszek do pieczenia mam tylko er vegan albo zwykky glutenowy, innych nie ma dostepnych (mieszkam za granica). Dodalam sody dodatkowo ale buzowania nie bylo 🙁

Odpowiedz
Kasia 8 kwietnia 2021 - 11:15

Jeśli chodzi o foremkę, to jeśli masz metalową na babkę to powinna być nawet lepsza niż zwykła keksówka – bo z kominem w środku ciasto nawet lepiej się wypieka. Niektóre czytelniczki robiły w keksówce i tortownicy i było ok, czasem tylko musiały wydłużyć nieco czas pieczenia. Z mąką owsianą ciasto u mnie wychodzi jeszcze bardziej puszyste, więc może u Ciebie ta mąka lepiej się sprawdzi. Jeśli chodzi o proszek, to musisz sprawdzić skład – te słabsze są na bazie kamienia winnego (cream of tartar, winian potasu) – u mnie one się nie sprawdzą niestety (zakalec murowany). Te mocniejsze mają w swoim składzie m.in. fosforany – one super spulchniają. Może uda Ci się taki znaleźć? Można jeszcze zwiększyć ilość sody i octu, żeby ciasto bardziej pracowało. Odnośnie konsystencji trudno mi doradzić, bo nie widziałam ciasta. Gdy ciasto wychodzi mi nieco za gęste (czasem to kwestia mąk lub użytego batata), to zwiększam ilość płynu na oko, łyżkami. Jednak, jeśli zawinił po prostu proszek czy ilość sody i octu, to wtedy rozluźnienie konsystencji nic nie da. Zaczęłabym od proszku.

Odpowiedz

Zostaw komentarz