Surówka z koprem włoskim i rzodkiewkami

autor Kasia
Surówka z koprem włoskim, sałatą rzymska, rzodkiewką i ogórkiem

Nie samymi słodkościami człowiek żyje, więc dziś wpadam z przepisem na orzeźwiającą, chrupiącą surówkę z kopru włoskiego i rzodkiewek. Dodałam też do niej ogórki i świeże, cytrusowe zioła. W ten sposób powstała idealna sałatka na ten letni czas: do grilla, obiadu i lunchboxa.

Koper włoski, czyli fenkuł to soczysta, chrupiąca bulwa o anyżowym smaku, który się kocha albo nienawidzi.

Jeśli nie przepadasz za anyżowym aromatem, to prawdopodobnie ta surówka nie jest dla ciebie. Ja jednak się przełamałam, a po czasie pokochałam koper włoski.  Na zdrowej diecie smaki naprawdę się zmieniają.

Koper włoski jest bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Lubię dodawać go do surówek albo upiec z pomarańczami według przepisy Marty Dymek. Latem dodaje do niego inne chrupiące warzywa i tworzę różne sałatkowe kombinacje.  Lubię połączyć go z kawałkiem soczystego jabłka i selera naciowego albo z pomarańczą i oliwkami. Do tego dobry dressing i gotowe.

Warto zaprzyjaźnić się z fenkułem, bo to bardzo zdrowe, odżywcze warzywo i sprzymierzeniec naszych dobrych bakterii jelitowych.

Zawiera on sporo prebiotyków, które karmią naszą florę jelitową. Jednak to, co dla jednych jest zaletą, dla innych może być wadą. Dlatego osoby o wrażliwych jelitach i nietolerujące cukry z grupy FODMAPs, które są owymi prebiotykami, muszą uważać na koper włoski i mogą go włączyć do diety w fazie reintrodukcji kontrolując wielkość porcji. Ja swoje limity już znam, więc pozwalam sobie na dodatek sałatki z fankułu i rzodkiewek do obiadu, lecz nie jadam jej, gdy planuje jakieś wyjście. Czasem z naszymi jelitami trzeba iść na kompromis, jeśli nie chcemy zagłodzić naszych dobrych bakterii. 😉

Jeśli chcecie wypróbować fenkuł, to spróbujcie moją prostą chrupiącą surówkę z koprem włoskim i rzodkiewkami. Może i wy się w nim rozsmakujecie?

Surówka z koprem włoskim, sałatą rzymska, rzodkiewką i ogórkiem

SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM I RZODKIEWKAMI

Wielkość porcji: 2 porcje Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

½ bulwy kopru włoskiego
1 mała główka sałaty rzymskiej lub 5 dużych liści
4-5 dużych rzodkiewki
2 ogórki gruntowe
1 łyżka posiekanego koperku
garść świeżej kolendry (ew. melisy)
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin lub oleju lnianego
sól i pierz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Naszykuj miskę na surówkę. Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki. Wrzuć do miski.
  2. Połówkę bulwy fenkuła przekrój na pół i posiekaj w jak najcieńsze paski. Dodaj do miski.
  3. Rzodkiewki przekrój na połówki lub ćwiartki i pokrój w plasterki. Dorzuć je do surówki.
  4. Ogórki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do sałatki.
  5. Koperek i świeże zioła posiekaj drobno i wrzuć do miski z warzywami. Całość skrop sokiem z cytryny, polej łyżką oliwy lub oleju lnianego i dopraw solą i pieprzem.

WSKAZÓWKI

  1. Surówkę z kopru włoskiego można z powodzeniem zrobić w malakserze, jeśli masz opcje do krojenia warzyw plasterki. Jest to szybka i bardzo wygodna opcja, a plasterki wychodzą idealnie cienkie i chrupiące.
  2. Jeśli jesteś wrażliwy na FODMAPSy (fruktany, GOS) przetestuj, jaka ilość fenkułu jest przez Ciebie dobrze tolerowana. Teoretycznie bezpieczna ilość to ok. 50 g. Jeśli jesteś w fazie eliminacyjnej, wstrzymaj się z jedzeniem kopru włoskiego.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

Strona korzysta z plików cookies, by móc świadczyć usługi, personalizować reklamy i analizować ruch na stronie. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, zmień ustawienia przeglądarki.  

Więcej informacji znajdziesz w POLITYCE PRYWATNOŚCI. AKCEPTUJ

Polityka prywatności i plików cookies