Czekoladowa granola bezglutenowa

autor Kasia | BezBez
0 komentarze
Czekoladowa granola bezglutenowa z kokosem i żurawiną

Dawno nie było granoli na blogu. A skoro zawsze mam w słoiku zapas jakiejś chrupiącej mieszaki, to pora podzielić się kolejnym ulubionym przepisem. Czekoladowa granola bezglutenowa, to jedna z ulubionych wersji mojego męża, który należy do tych osób co by chrupali płatki codziennie. Ta granola bezglutenowa jest mocno czekoladowa, super chrupiąca i pysznie uzależniająca.

Jeśli jesteście fanami takich przekąsek lub śniadań, lubicie coś pochrupać z jogurtem lub roślinnym mlekiem, to koniecznie spróbujcie jeszcze wspaniałej granoli dyniowej i niecodziennej, granoli z kaszy jaglanej i gryczanej o korzennym aromacie. Wszystkie bardzo lubię i robię je regularnie by zaspokoić zachcianki mojego domowego chrupacza.

Jeśli takie mieszanki płatków, orzechów i suszonych owoców goszczą w waszych domach dość często, to warto spróbować zrobić samodzielnie domową granolę.

Wówczas mamy wpływ na to co ląduje w takiej mieszance, jakie płatki, orzechy, tłuszcz czy słód. Wszystko możemy dostosować do swoich własnych upodobań i preferencji związanych z alergiami czy nietolerancjami. Taka domowa granola jest bardzo prosta w przygotowaniu. W szczelnym słoiku i suchym miejscu może poleżeć bardzo długo i być zawsze pod ręką. Jeśli już sięgacie po te sklepowe, to koniecznie zbadajcie skład tego, co ląduje w waszym koszyku.

Czekoladowa granola bezglutenowa z orzechami, kokosem i żurawiną

Czekoladowa granola bezglutenowa, to moja ulubiona mieszanka płatków. Jest super chrupiąca, z kawałkami czekolady, orzechów, kokosa i słodko-kwaśnej żurawiny lub suszonej wiśni.

Jej aromat zawsze podkręcam przyprawami. Zwykle dodają tylko dobrej jakości wanilię, a w okresie jesienno-zimowym sypnę również cynamonu i kardamonu, bo uwielbiam korzenne, rozgrzewające aromaty. Czasem zmniejszam ilość miodu czy płynnego słodu i dodaję szczyptę czystej stewii w proszku. Granola jest wówczas wyraźniej słodka po upieczeniu.

Mieszanka bezglutenowych płatków w tej granoli jest nieprzypadkowa. Te płatki super komponują się smakiem, fajnie chrupią, a teff i amarantus skleja granolę w większe kawałki, które smakują najlepiej. Oczywiście taką mieszankę, możecie dobrać pod siebie. Pamiętajcie jednak, że w przepisie zawsze rekomenduję to, co smakuje i sprawdza się najlepiej. Warto czasem wypróbować coś innego i postawić na różnorodność.

Domowa, czekoladowa granola bezglutenowa to pyszna i chrupiąca mieszanka, którą możecie zajadać z dobrym jogurtem, zabrać do pudełka na drugie śniadanie lub posypywać nią omlety, placuszki czy desery.

Jest szybka do zrobienia i bardzo uniwersalna w zastosowaniu. Warto mieć ją pod ręką!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.