Sernik na zimno bez mleka i glutenu

napisany przez Kasia 31 maja 2018
Sernik na zimno bez mleka i glutenu

Maj zaskoczył nas piękną, letnią pogodą. W takie dni najlepiej sprawdzają się lody i ciacha na zimno. Jeśli jesteście na diecie bez glutenu, jajek czy  mleka, to wbrew pozorom również możecie cieszyć się takimi smakami. Dziś zapraszam was po przepis na kremowy, cytrynowy sernik na zimno bez mleka i glutenu. Prosty w wykonaniu i łatwy do eksperymentów z sezonowymi owocami. Taki z truskawami byłby obłędny!

Sernik na zimno bez mleka i glutenu, …to co my tu mamy?

Bazą mojego sernika bez mleka i glutenu jest niezastąpiona śmietanka kokosowa, czyli stała część mleka kokosowego w puszce, schłodzonego minimum 48 godzin w lodówce. W sezonie letnim warto mieć w lodówce na stałe puszki z mlekiem kokosowym, by w razie nagłej chęci móc wyczarować obłędne lody, ciasta na zimno czy bitą śmietanę do gofrów lub truskawek.

Masę „sernikową” wzbogaciłam jogurtem sojowym, który możecie zastąpić innym roślinnym jogurtem. Warto go dodać, bo nadaje masie lekko kwaśnego i „serowego” smaku, który imituje w rezultacie smak tradycyjnego sernika na zimno.

Moja masa ma smak cytrynowy, ale śmiało możecie sięgnąć po inny smak galaretki, a wierzch udekorować dowolnymi owocami. Mając już wprawę, możecie poszaleć ze swoimi ulubionymi smakami i kombinacjami. Jeśli jesteście na diecie wegańskiej lub nie lubicie żelatyny, to zastąpcie ją agarem (patrz WSKAZÓWKI pod przepisem).

Mój sernik na zimno bez mleka, glutenu i jajek jest idealny dla alergików.

A poza tym świetnie smakuje. Jest lekki, puszysty i jednocześnie kremowy. Idealny na deser w tak ciepłe dni. Ja podałam go na obiedzie z teściami, więc nie ma to tamto. Mój sernik na zimno bez mleka i glutenu, przeszedł trudny test. To kolejny dowód, że specjalna dieta wymaga trochę więcej starań i doświadczenia, ale nie pozbawia nas dobrego jedzenia. Poznawajcie nowe smaki i nie bójcie się eksperymentów!

To co? Lecimy z tym serniczkiem?

Sernik na zimno bez mleka i glutenu

SERNIK NA ZIMNO BEZ MLEKA I GLUTENU

Kasia Maj zaskoczył nas piękną, letnią pogodą. W takie dni najlepiej sprawdzają się lody i ciacha na zimno. Jeśli jesteście na diecie bez glutenu, jajek czy  mleka, to wbrew pozorom również… SŁODKOŚCI Sernik na zimno bez mleka i glutenu European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na foremkę o śr. 16 cm, ok. 8 porcji Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA SPÓD:
6 dużych świeżych, namoczonych daktyli/ suszonych daktyli medjool lub 12 zwykłych
1-2 łyżki wody z moczenia daktyli
1-2 łyżki oleju kokosowego
40 g (ok. 5 szt.) bezglutenowych herbatników/ciasteczek
1 ½ łyżki mąki kokosowej
1/3 szkl. migdałów
szczypta soli, sproszkowanej wanilii i cynamonu


NA MASĘ "SERNIKOWĄ":
stała część – śmietanka kokosowa z 1 puszki mleka kokosowego schłodzonego w lodówce min. 48h
½ szkl. jogurtu sojowego/kokosowego
1 galaretka cytrynowa + ½ szkl. gorącej wody
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub spora szczypta sproszkowanej wanilii
Do dekoracji: garść borówek, liofilizowana truskawka lub inne sezonowe owoce np. truskawki, maliny

Przygotowanie

  1. Daktyle namocz we wrzątku. Jeśli używasz świeżych lub miękkich, suszonych to wystarczy ci 30 min. Jeśli są małe i dość suche, to mocz je min. 2 godz.
  2. Namoczone daktyle zmiksuj na gładką masę z 1-2 łyżka wody z ich moczenia. Dodaj olej kokosowy i ponownie zmiksuj.
  3. Migdały posiekaj drobniutko lub zmiksuj krótko w malakserze lub blenderze z kubeczkiem.
  4. Herbatniki pokrusz, żeby stały się sypkie, ale mile widziane są większe kawałki. Możesz je również krótko zmiksować.
  5. Masę daktylową przełóż do miseczki i dodaj migdały, herbatniki, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj. Masa powinna być zwarta, do wylepienia spodu tortownicy. Jeśli jest zbyt wilgotna, dodaj więcej mąki kokosowej, która pochłonie nadmiar wilgoci.
  6. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylep daktylową masą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  7. Galaretkę rozpuść w ½ szkl. gorącej wody i odstaw do schłodzenia i lekkiego stężenia.
  8. Schłodzoną puszkę mleka kokosowego wyjmij z lodówki, obróć do góry dnem i otwórz – w ten sposób łatwiej odlejesz oddzieloną wodę od tłustej części mleczka kokosowego.
  9. Śmietankę kokosową przełóż do wysokiego naczynia i ubij na puszysta masę z syropem klonowym i wanilią, tak jak zwykłą śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt i krótko zmiksuj, a na koniec dodaj chłodną i tężejącą galaretkę. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  10. Masę wylej na schłodzony spód i wstaw na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć i już nie będzie płynna udekoruj wierzch owocami i chłódź dalej przez ok. 3 godz. do całkowitego stężenia. Gotowy „sernik” przechowuj w lodówce.

Wskazówki

  1. Jeśli używasz galaretki bez cukru, to do masy „sernikowej” dodaj wybranego słodu według swoich preferencji.
  2. Galaretkę cytrynową możesz zastąpić każdą inną, która ci pasuje.
  3. Jeśli nie używasz galaretki czy żelatyny, zastąp ją agarem (ok. 1,5 łyżeczki). Wówczas do ciasta dodaj skórkę otartą z cytryny i nieco soku oraz więcej wanilii. Śmietanki nie ubijaj tylko podgrzej ze wszystkimi składnikami i agarem w rondelku. Kiedy zacznie wrzeć pogotuj około 1-2 min, żeby agar zaczął działać. Tak przygotowaną masę wylej na spód i od razu udekoruj owocami, bo szybko zastyga. Serniczek z agarem będzie tężał również krócej.
  4. „Sernik” możesz udekorować również malinami, truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.
  5. Migdały możesz zastąpić innymi orzechami, a olej kokosowy wybranym masłem orzechowym. Jeśli nie możesz jeść żadnych orzechów, użyj wiórków kokosowych.
  6. Jeśli jadasz nabiał, ale unikasz laktozy, to jogurt roślinny możesz zastąpić zwykłym bez laktozy.

zobacz również

6 komentarzy

Danuta 26 maja 2019 - 08:17

Dziekuje za swietny przepis! Sernik smakowal calej rodzinie 🙂

Odpowiedz
Kasia 27 maja 2019 - 11:38

Bardzo się cieszę! 🙂 Ja przygotowałam go z myślą o teściowej, która wymiata w tradycyjnych sernikach na zimno i jej również smakował 🙂

Odpowiedz
Kasiulka 22 grudnia 2019 - 18:39

Dlaczego śmietanka kokosowa mogła mi sie zważyć ? Nie unika sie mimo ze chłodziłam ja 4dni?

Odpowiedz
Kasia 23 grudnia 2019 - 14:07

Trudno powiedzieć, może to być kwestia danej śmietanki i jej składu. Np. mleko kokosowe z puszki z Rossmana ma bardzo dobry skład, ale zawsze źle mi się ubija. A jeśli mleko ma emulgatory i dodatki, to też możę być różnie. Ja używam mleka lub śmeitanki w puszce Real Thai lub Aroy D.

Odpowiedz
Serrathi 27 lutego 2020 - 17:40

Czy jest opcja, ze mrozone owoce (spora ilosc) na wierzchu masy czy male opakowanie galaretki wplynelo na zbyt luzna konsystencje masy sernikowej ? Robilam wg przepisu a masa sernikowa przypomina ubita rozpywajaca sie smietane. Dodam ze smietanka kokosowa dobrze sie ubila i byla zwarta.

Odpowiedz
Kasia 27 lutego 2020 - 18:12

Obie rzeczy mogły na to wpłynąć, a przede wszystkim zbyt małe opakowanie galaretki (moje miało ok. 75 g – było na 2 szkl. wody wg instrukcji na opakowaniu). Zbyt mała ilość żelatyny mogła spowodować, ze masa się nie ścięła prawidłowo. Kolejna sprawa, czy była to na pewno galaretka na żelatynie – teraz są takie z dodatkiem karagenu lub agaru – te w tym przypadku się nie sprawdzą. A jeśli chodzi o owoce na wierzchu to zależy jakie. Jeśli było ich sporo i dodatkowo puściły sok, to dodatkowo mogły pogorszyć sprawę…

Odpowiedz

Zostaw komentarz