Mini serniczki jaglane z rabarbarem (bezglutenowe, wegańskie)

autor Kasia
Bezglutenowe mini serniczki jaglane na zimno, z pieczonym rabarbarem

Maj w kuchni – uwielbiam! Między innymi za grube, różowe, kwaśne łodygi rabarbaru, z których chcę zawsze zrobić tyle, że nie wiem za co się zabrać. Te pierwsze postanowiłam upiec razem z cukrem, wanilią i cynamonem i zobaczyć co z tego wyjdzie. Spontanicznie dałam się prowadzić, wąchałam, smakowałam i wymodziłam proste mini serniczki jaglane na figowym, kruchym spodzie. Bez glutenu, jaj i nabiału. Lekkie i orzeźwiające, pyszne!

Jeśli chcecie wykorzystać sezon na rabarbar, to pamiętajcie, że trwa on od kwietnia do czerwca. Ja nie wyobrażam sobie nie upiec czegoś rabarbarowego w tym wiosennym czasie. Jeśli szukacie inspiracji na desery z rabarbarem z wersji „bezbez”, to zerknijcie do zakładki z sezonowymi przepisami – RABARBAR. Znajdziecie tam m.in. ciasto jaglane z migdałowo-kokosową kruszonką, crumble z rabarbarem i wiśniami, cytrynowo-rozmarynowe ciacho z rabarbarem i ananasem i proste muffinki.

A jeśli szukacie przepisu na lekki deser na zimno, idealny na ciepłe, letnie już dni, to te mini serniczki jaglane z pieczonym rabarbarem będą idealne. Nie zawierają glutenu, jaj, nabiału i białego cukru.

Figowy, ciasteczkowy, lekko chrupiący spód idealnie komponuje się z waniliową, słodką masą jaglaną, przeplataną kwaśnym, aromatycznym rabarbarem. Całość przypomina mi smakiem drożdżówkę z serem i kwaśnymi, letnimi owocami.

Rabarbar, jak niemal wszystkie inne owoce i warzywa wstawiane do piekarnika, po upieczeniu zmienia się nie do poznania. To dzięki niemu moje serniczki jaglane smakują tak wyjątkowo.

I choć możecie go równie dobrze podgotować czy podsmażyć na patelni, to polecam wam go upiec. Przy okazji nastawienia piekarnika na chleb lub obiad, dorzućcie do pieczenia laski rabarbaru obtoczone z cukrze i przyprawach.

Taki upieczony, aromatyczny, delikatny rabarbar możecie potem wykorzystać do innych deserów np. lodów, naleśników, placuszków czy gofrów. Mam w planach jeszcze niejeden deser z jego udziałem!

Tymczasem zapraszam was na te mini serniczki jaglane z pieczonym rabarbarem, które możecie smakować zarówno schłodzone, na zimno, jak i zjeść zaraz po przygotowaniu. Trudno się im oprzeć 😉

Bezglutenowe mini serniczki jaglane na zimno, z pieczonym rabarbarem

MINI SERNICZKI JAGLANE Z PIECZONYM RABARBAREM

Wielkość porcji: ok. 4 porcje, niskie szklanki o śr. ok. 8 cm Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

----- Pieczony rabarbar:
4 średnie laski rabarbaru
1 łyżka cukru kokosowego
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii lub ziarenek z połowy laski wanilii
2-3 łyżki wody
masło klarowane lub inny tłuszcz w wersji wegańskiej – do posmarowania foremki
----- Na masę „sernikową”:
½ szkl. kaszy jaglanej
1 szkl. mleka kokosowego
1 szkl. napoju roślinnego (polecam ryżowe z wanilią)
2-3 łyżki erytrytolu
¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii lub ziarenek z połowy laski wanilii
szczypta soli
¼-1/3 szkl. soku z cytryny
3-4 łyżki syropu klonowego
1 duża łyżka masła z nerkowców
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
----- Na spód:
100 g suszonych fig namoczonych w ciepłej wodzie
¼ szk. wiórków kokosowych
¼ szkl. migdałów
40 g herbatników bezglutenowych/kruchych ciasteczek (ok. 4-5 szt.)
2 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego
szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Figi zalej ciepłą/gorącą wodą i odstaw do namoczenia na około 1 godz. aż zmiękną.
  2. Rabarbar pokrój na około 4-5 centymetrowe kawałki. Posyp cukrem, cynamonem i wanilią, a następnie dokładnie wymieszaj, żeby każdy kawałek pokryty był przyprawami.
  3. Nieduże naczynie do zapiekania nasmaruj masłem lub innym tłuszczem, poukładaj kawałki rabarbaru i podlej kilkoma łyżkami wody. Rabarbar piecz w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem) około 20 min. Między czasie możesz delikatnie go przemieszać i obtoczyć w soku. Upieczony rabarbar wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do wystudzenia.
  4. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem lub podgotuj 1 minutę, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj oba mleka roślinne z erytrytolem, szczyptą soli i wanilią. Do wrzącego płynu dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn i się rozgotuje na papkę.
  5. Między czasie przygotuj spód do serniczków. Figi zmiksuj na gładko blenderem z około 2 łyżkami wody spod ich moczenia i olejem kokosowym. Do fig dodaj wiórki kokosowe, pogniecione na pył herbatniki i zmiksowane lub drobno posiekane migdały oraz cynamon. Zagnieć całość na jednolita masę. Jeśli jest za sucha dodaj odrobinę wody, oleju lub płynnego słodu. Jeśli  jest za mokra, dorzuć  więcej wiórków, migdały lub dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
  6. Przygotowaną masą wylep dna szklanek, pucharków lub kokilek. Jeśli zostanie ci masy, może zagnieść z niej kulki mocy lub pokruszyć ją między warstwami serniczków.
  7. Ugotowaną, ciepłą kaszę zmiksuj z pozostałymi składnikami: syropem klonowym, sokiem z cytryny, masłem z nerkowców i wanilią. Spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej cytryny lub słodu.
  8. Na przygotowane spody wyłóż 1-2 łyżki masy jaglanej, na to połóż kawałki rabarbaru, potem znowu masę jaglaną, a wierzch udekoruj rabarbarem. Tak przygotowane „serniczki” wstaw do lodówki do schłodzenia i ścięcia masy. Jeśli chcesz możesz zjeść je również od razu po przygotowaniu. Przechowuj je w lodowce do kilku dni.

WSKAZÓWKI

  1. Do masy na spód możesz dodać 1-2 łyżeczki kakao, a zamiast części wody – łyżkę brandy.
  2. Zamiast herbatników bezglutenowych możesz użyć płatków jaglanych, zmielonych płatków owsianych lub ekspandowanych ziaren np. kaszy jaglanej, komosy, gryki lub amarantusa.
  3. W ramach oszczędności, rabarbar można upiec w trakcie pieczenia innych potraw, ciasta czy chleba. Jeśli nie chcesz go piec, to ewentualnie możesz go podgotować do miękkości lub karmelizować na patelni.
  4. Do masy sernikowej użyj dobrej jakości, tłustego mleka kokosowego z puszki lub kartonu o zawartości kokosa minimum 70-80 %.
  5. Jeśli nie masz masła z nerkowców, ale masz orzechy nerkowca, możesz zmiksować je na masło w malakserze lub blenderem z kubeczkiem i ostrzem w kształcie litery „S”. Ostatecznie możesz zastąpić je łyżką pasty kokosowej lub nierafinowanego oleju kokosowego lub pominąć, ale wtedy serniczki będą mniej kremowe.
Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.