Sezon na rabarbar w pełni, więc po prostu trzeba upiec “coś rabarbarowego”.
Postawiłam na ciacho i pokombinowałam z dodatkami, czego efektem jest przepis na ciasto z rabarbarem i ananasem z cytrynową nutą. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Mega aromatyczne dzięki świeżym ziołom. Nie bójcie się dodawać do deserów przypraw i ziół, które do tej pory nie kojarzyły się wam ze słodkimi wypiekami. Otwierając się na niestandardowe połączenia i smaki, można stworzyć naprawdę ciekawe dania. Rozmaryn, melisa i bazylia świetnie podkreślają orzeźwiającą, cytrynową nutę ciasta i świetnie łączą się z kwaskowym rabarbarem i słodkim, dojrzałym, egzotycznym ananasem.
Mój przepis na ciasto z rabarbarem powstał w okresie, gdy nie spożywałam jajek, więc jest całkowicie wegańskie i bezglutenowe.
Poza tym użyłam do niego owoców i mąk „low FODMAP”, więc jeśli podmienicie mleko sojowe na inne, które możecie spożywać, będzie to idealne ciasto dla każdego, nie tylko dla „drażliwców”.