Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z rabarbarem (wegańskie)

autor Kasia | BezBez
0 komentarze
Cytrynowo-rozmarynowe ciasto z rabarbarem i ananasem , bez glutenu, jajek i mleka

Sezon na rabarbar w pełni, więc po prostu trzeba upiec “coś rabarbarowego”.

Postawiłam na ciacho i pokombinowałam z dodatkami, czego efektem jest przepis na ciasto z rabarbarem i ananasem z cytrynową nutą. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie. Mega aromatyczne dzięki świeżym ziołom. Nie bójcie się dodawać do deserów przypraw i ziół, które do tej pory nie kojarzyły się wam ze słodkimi wypiekami. Otwierając się na niestandardowe połączenia i smaki, można stworzyć naprawdę ciekawe dania. Rozmaryn, melisa i bazylia świetnie podkreślają orzeźwiającą, cytrynową nutę ciasta i świetnie łączą się z kwaskowym rabarbarem i słodkim, dojrzałym, egzotycznym ananasem.

Mój przepis na ciasto z rabarbarem powstał w okresie, gdy nie spożywałam jajek, więc jest całkowicie wegańskie i bezglutenowe.

Poza tym użyłam do niego owoców i mąk „low FODMAP”, więc jeśli podmienicie mleko sojowe na inne, które możecie spożywać, będzie to idealne ciasto dla każdego, nie tylko dla „drażliwców”.

 

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.