Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową (bez jajek, wegański)

napisany przez Kasia 2 kwietnia 2020
Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową

Idealnie kruchy spód i słodkie jak ulepek warstwy rozpustnego nadzienia – to prosty przepis na mazurek idealny. Ten bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy jak najbardziej do takich należy. Ma w sobie coś z orzechowej nutelli i coś ze świątecznego klimatu ukrytego w słodkich skórkach kandyzowanej pomarańczy. To również pyszna tarta na wyjątkową okazję, nie tylko na świąteczny stół.

Tegoroczne święta zapiszą się każdemu z nas w pamięci i teraz jak nigdy docenimy poprzednie lata spędzane przy wspólnym stole. Będąc w izolacji, kwarantannie, odosobnieniu od wszystkiego co było codziennością, tęsknimy za sobą jeszcze bardziej.

Jeśli będziecie chcieli sprawić sobie namiastkę świąt, zajrzyjcie do zakładki WIELKANOC  i zainspirujcie się którymś z przepisów. Znajdziecie tam mazurki, babki, „serniki” bez sera, makowce i roślinne pasztety. Jeśli będziecie mogli podzielić się z kimś tym pysznym jedzonkiem, to jesteście szczęściarzami.


Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową jest prosty do zrobienia, a smakuje obłędnie. Jest idealny dla fanów czekolady lub orzechowych, popularnych kremów.

Czekoladowa warstwa z dodatkiem masła z orzechów laskowych smakuje jak popularna Nutella. A czekolada i orzechy pięknie łączą się z aromatem pomarańczy. Wybierając konfiturę pomarańczową pamiętajcie, żeby była ona dobrej jakości. Pełna owoców, skórek, gęsta i aromatyczna. Nie wybierajcie wodnistego dżemu!

Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy, bez jajek i mleka

Delikatne, kruche, bezglutenowe ciasto nie zawiera jajek ani nabiału. Najlepiej przygotować je w formie na tartę. Wystarczy ją wówczas wylepić ciastem i nie musimy martwić się o jego formowanie.

Jeśli nie macie w domu takiej foremki z wyjmowanym dnem, to we WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie alternatywne wersje wykonania spodu. Jeśli chcecie, możecie również skorzystać z innego przepisu na spód np. do mazurka z batatowym kajmakiem (z około połowy porcji).

Mój bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy zdobi ciasteczkowa dekoracja, która powstała z nadmiaru kruchego ciasta.

Jeśli i wam zostanie nieco ciasta ze spodu, możecie je rozwałkować i powycinać w dowolne kształty lub np. ulepić z niego małe kulki przypominające jajeczka, a następnie obtoczyć je w rozpuszczonej czekoladzie. To prosty sposób, by ciasto się nie zmarnowało, a  wasz mazurek zyskał na wyjątkowym odświętnym wyglądzie.

Do tego garść podprażonych i posiekanych orzechów laskowych, nieco skórki pomarańczowej i pyszny mazurek gotowy!

Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową

BEZGLUTENOWY MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ (wegański)

Kasia Idealnie kruchy spód i słodkie jak ulepek warstwy rozpustnego nadzienia – to prosty przepis na mazurek idealny. Ten bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy jak najbardziej do takich należy. Ma w sobie coś… WIELKANOC mazurek European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę do tarty 11x35 cm, wys. 2,5 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ szkl. mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/migdałów lub mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • szczypta soli
  • 3 ½ łyżki (60-70 g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee) w wersji niewegańskiej (u mnie pół na pół)
  • 2 łyżki zimnego napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

NADZIENIE:

  • ½ szkl. (125 ml) tłustego mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki masła z orzechów laskowych
  • 1 łyżka dowolnego płynnego słodu – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii, pasty waniliowej lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 ½ łyżki (ok. 150 g) konfitury pomarańczowej

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa, posiekane orzechy laskowe


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mazurka zacznij od zrobienia spodu. W misce wymieszaj wszystkie mąki, mielone orzechy, proszek, puder z wybranego słodu i sól. Do mąk do dodaj łyżeczkę octu i delikatnie miękki olej kokosowy lub masło ghee (lub pół na pół) i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj zimne mleko roślinne, aby lepiej scalić masę. Jeśli trzeba dodaj nieco mniej lub więcej mleka.
  2. Ciasto powinno dać się zagnieść w ładną kulę, zwróć uwagę, aby nie było w nim dużych kawałków oleju kokosowego.
  3. Gotowym ciastem wylep foremkę na tartę z wyjmowanym dnem – moja ma wymiary 11x35 cm i wysokość 2,5 cm. A następnie nakłuj je widelcem i wstaw z foremką do lodówki do schłodzenia na jakieś 20 min. Jeśli zostanie ci nieco ciasta, możesz wykorzystać je do zrobienia dodatkowych ozdób. Ja rozwałkowałam ciasto i wycięłam z niego kwiatki oraz ulepiłam głowę królika. Możesz również ulepić małe kulki w kształcie jajeczek obtoczyć je po upieczeniu w rozpuszczonej czekoladzie.
  4. Jeśli nie masz foremki do tarty z wyjmowanym dnem – zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem.
  5. Między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Schłodzony spód wstępnie podpiecz z obciążeniem – w tym celu przykryj go papierem do pieczenia i wysyp suchą, surową fasolą.
  7. Tak przygotowany spód piecz ok. 15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), a następnie zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze ciasto przez ok. 5-10 min, aż ładnie się zrumieni. W tym czasie również upiecz swoje ozdoby z resztek ciasta – jeśli takie zrobiłeś.
  8. Ciasto może popękać delikatnie w niektórych miejscach, ale krem scali ewentualne pęknięcia. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia i dopiero później wyjmij je delikatnie z foremki. Jeśli masz foremkę z wyjmowanym dnem, to możesz wyjmować ciasto tylko do krojenia i trzymać je cały czas w foremce – będzie lepiej zabezpieczone i nie będzie się kruszyć.
  9. Aby przygotować krem czekoladowo-orzechowy, rozpuść w kąpieli wodnej na małym ogniu czekoladę w tłustym mleczku kokosowym. Pilnuj, żeby masa się nie przypaliła ani nie zważyła.
  10. Gdy mleko i czekolada ładnie się połączą, zdejmij całość z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj masło z orzechów laskowych, szczyptę soli (podkreśla smak czekolady), wanilię i opcjonalnie płynny słód, jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka.
  11. Wystudzony spód mazurka posmaruj obficie konfiturą pomarańczową. Na nią wyłóż płynną, czekoladową masę i dobrze rozprowadź. Udekoruj ją od razu posiekanymi orzechami laskowymi (mogą być lekko podprażone), skórką pomarańczową i ciasteczkowymi ozdobami.
  12. Gotowego mazurka odstaw w chłodne miejsce, by masa dobrze się ścięła. Gdy będzie już zwarta można kroić mazurka. Najlepiej przygotować go wieczorem, by do rana wszystkie warstwy ładnie się połączyły i przegryzły.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz foremki do tary, możesz również użyć większej lub szerszej keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wylepić jej dno i boki do wysokości około 2-3 cm, a następnie nakłuć ciasto widelcem. Papier pomoże ci później wyjąć upieczony spód z foremki.
  2. Jeśli chcesz, możesz również spróbować rozwałkować ciasto na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej przykrywając ciasto drugim kawałkiem papieru). Najpierw uformuj prostokąt, a następnie zawiń jego boki na środka, tworząc rant mazurka. Możesz też oddzielnie uformować spód i dolepić boki/ścianki mazurka. Pamiętaj nakłuć ciasto widelcem.
  3. To tego przepisu pasuje również spód z przepisu na mazurek z batatowym kajmakiem –około połowa porcji powinna wystarczyć. To ciasto jest równie kruche i delikatne, ale nieco bardziej plastyczne i łatwiejsze do uformowania, jeśli nie masz foremki.
  4. Zamiast mleka roślinnego i octu możesz użyć 2 łyżki jogurtu kokosowego.
  5. Zamiast konfitury pomarańczowej, możesz użyć dowolnej innej, którą lubisz. Świetnie pasuje taka z czarnej porzeczki.
  6. Zamiast mąki kukurydzianej sprawdzi się również bezglutenowa mąka owsiana. Możesz również poeksperymentować z jaglaną lub gryczaną.
  7. Zamiast mielonych orzechów/ migdałów dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, gryczanej lub owsianej.
  8. Masło z orzechów laskowych nadaje mazurkowi smaku nutelli. Jednak, jeśli chcesz, możesz zastąpić je pastą z innych orzechów np. ziemnych czy migdałów. Jeśli masz dobry blender/malakser z ostrzem w kształcie litery ‘S’, to możesz samodzielnie przygotować masło orzechowe. Wystarczy podprażyć nieco orzechy (z tych laskowych lepiej zdjąć później skórki) i zmiksować je na masło.

zobacz również

4 komentarze

Kasia 9 kwietnia 2020 - 21:51

Czym mozna zastąpić mleko kokosowe? Zwtklym mlekiem?

Odpowiedz
Kasia 10 kwietnia 2020 - 10:34

Jeśli jadasz zwykły nabiał, to raczej sprawdziłaby się tłusta śmietanka taka do ubijania, zwykłe mleko jest za mało tłuste i masa nie zastygnie, nie będzie kremowa.

Odpowiedz
marbielka 11 kwietnia 2020 - 19:10

Właśnie przygotowuję tego mazurka (jedynie bez konfitury). Jestem pewna, że wyjdzie przepyszny, dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Kasia 14 kwietnia 2020 - 13:22

Bardzo proszę 🙂 Wszystkiego dobrego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz