Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową (bez jajek, wegański)

napisany przez Kasia 2 kwietnia 2020
Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową

Idealnie kruchy spód i słodkie jak ulepek warstwy rozpustnego nadzienia – to prosty przepis na mazurek idealny. Ten bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy jak najbardziej do takich należy. Ma w sobie coś z orzechowej nutelli i coś ze świątecznego klimatu ukrytego w słodkich skórkach kandyzowanej pomarańczy. To również pyszna tarta na wyjątkową okazję, nie tylko na świąteczny stół.

Tegoroczne święta zapiszą się każdemu z nas w pamięci i teraz jak nigdy docenimy poprzednie lata spędzane przy wspólnym stole. Będąc w izolacji, kwarantannie, odosobnieniu od wszystkiego co było codziennością, tęsknimy za sobą jeszcze bardziej.

Jeśli będziecie chcieli sprawić sobie namiastkę świąt, zajrzyjcie do zakładki WIELKANOC  i zainspirujcie się którymś z przepisów. Znajdziecie tam mazurki, babki, „serniki” bez sera, makowce i roślinne pasztety. Jeśli będziecie mogli podzielić się z kimś tym pysznym jedzonkiem, to jesteście szczęściarzami.


Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową jest prosty do zrobienia, a smakuje obłędnie. Jest idealny dla fanów czekolady lub orzechowych, popularnych kremów.

Czekoladowa warstwa z dodatkiem masła z orzechów laskowych smakuje jak popularna Nutella. A czekolada i orzechy pięknie łączą się z aromatem pomarańczy. Wybierając konfiturę pomarańczową pamiętajcie, żeby była ona dobrej jakości. Pełna owoców, skórek, gęsta i aromatyczna. Nie wybierajcie wodnistego dżemu!

Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy, bez jajek i mleka

Delikatne, kruche, bezglutenowe ciasto nie zawiera jajek ani nabiału. Najlepiej przygotować je w formie na tartę. Wystarczy ją wówczas wylepić ciastem i nie musimy martwić się o jego formowanie.

Jeśli nie macie w domu takiej foremki z wyjmowanym dnem, to we WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie alternatywne wersje wykonania spodu. Jeśli chcecie, możecie również skorzystać z innego przepisu na spód np. do mazurka z batatowym kajmakiem (z około połowy porcji).

Mój bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy zdobi ciasteczkowa dekoracja, która powstała z nadmiaru kruchego ciasta.

Jeśli i wam zostanie nieco ciasta ze spodu, możecie je rozwałkować i powycinać w dowolne kształty lub np. ulepić z niego małe kulki przypominające jajeczka, a następnie obtoczyć je w rozpuszczonej czekoladzie. To prosty sposób, by ciasto się nie zmarnowało, a  wasz mazurek zyskał na wyjątkowym odświętnym wyglądzie.

Do tego garść podprażonych i posiekanych orzechów laskowych, nieco skórki pomarańczowej i pyszny mazurek gotowy!

Bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy z konfiturą pomarańczową

BEZGLUTENOWY MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ (wegański)

Kasia Idealnie kruchy spód i słodkie jak ulepek warstwy rozpustnego nadzienia – to prosty przepis na mazurek idealny. Ten bezglutenowy mazurek czekoladowo-orzechowy jak najbardziej do takich należy. Ma w sobie coś… WIELKANOC mazurek European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na foremkę do tarty 11x35 cm, wys. 2,5 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ szkl. mąki ryżowej
  • 1/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych/migdałów lub mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki cukru pudru lub pudru z erytrytolu
  • szczypta soli
  • 3 ½ łyżki (60-70 g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (ghee) w wersji niewegańskiej (u mnie pół na pół)
  • 2 łyżki zimnego napoju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

NADZIENIE:

  • ½ szkl. (125 ml) tłustego mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki masła z orzechów laskowych
  • 1 łyżka dowolnego płynnego słodu – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej wanilii, pasty waniliowej lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 ½ łyżki (ok. 150 g) konfitury pomarańczowej

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa, posiekane orzechy laskowe


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Przygotowanie mazurka zacznij od zrobienia spodu. W misce wymieszaj wszystkie mąki, mielone orzechy, proszek, puder z wybranego słodu i sól. Do mąk do dodaj łyżeczkę octu i delikatnie miękki olej kokosowy lub masło ghee (lub pół na pół) i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj zimne mleko roślinne, aby lepiej scalić masę. Jeśli trzeba dodaj nieco mniej lub więcej mleka.
  2. Ciasto powinno dać się zagnieść w ładną kulę, zwróć uwagę, aby nie było w nim dużych kawałków oleju kokosowego.
  3. Gotowym ciastem wylep foremkę na tartę z wyjmowanym dnem – moja ma wymiary 11x35 cm i wysokość 2,5 cm. A następnie nakłuj je widelcem i wstaw z foremką do lodówki do schłodzenia na jakieś 20 min. Jeśli zostanie ci nieco ciasta, możesz wykorzystać je do zrobienia dodatkowych ozdób. Ja rozwałkowałam ciasto i wycięłam z niego kwiatki oraz ulepiłam głowę królika. Możesz również ulepić małe kulki w kształcie jajeczek obtoczyć je po upieczeniu w rozpuszczonej czekoladzie.
  4. Jeśli nie masz foremki do tarty z wyjmowanym dnem – zerknij na WSKAZÓWKI pod przepisem.
  5. Między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Schłodzony spód wstępnie podpiecz z obciążeniem – w tym celu przykryj go papierem do pieczenia i wysyp suchą, surową fasolą.
  7. Tak przygotowany spód piecz ok. 15 min w 180 stopniach (u mnie z termoobiegiem), a następnie zdejmij obciążenie i dopiecz jeszcze ciasto przez ok. 5-10 min, aż ładnie się zrumieni. W tym czasie również upiecz swoje ozdoby z resztek ciasta – jeśli takie zrobiłeś.
  8. Ciasto może popękać delikatnie w niektórych miejscach, ale krem scali ewentualne pęknięcia. Gotowe ciasto odstaw do przestudzenia i dopiero później wyjmij je delikatnie z foremki. Jeśli masz foremkę z wyjmowanym dnem, to możesz wyjmować ciasto tylko do krojenia i trzymać je cały czas w foremce – będzie lepiej zabezpieczone i nie będzie się kruszyć.
  9. Aby przygotować krem czekoladowo-orzechowy, rozpuść w kąpieli wodnej na małym ogniu czekoladę w tłustym mleczku kokosowym. Pilnuj, żeby masa się nie przypaliła ani nie zważyła.
  10. Gdy mleko i czekolada ładnie się połączą, zdejmij całość z ognia i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj masło z orzechów laskowych, szczyptę soli (podkreśla smak czekolady), wanilię i opcjonalnie płynny słód, jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka.
  11. Wystudzony spód mazurka posmaruj obficie konfiturą pomarańczową. Na nią wyłóż płynną, czekoladową masę i dobrze rozprowadź. Udekoruj ją od razu posiekanymi orzechami laskowymi (mogą być lekko podprażone), skórką pomarańczową i ciasteczkowymi ozdobami.
  12. Gotowego mazurka odstaw w chłodne miejsce, by masa dobrze się ścięła. Gdy będzie już zwarta można kroić mazurka. Najlepiej przygotować go wieczorem, by do rana wszystkie warstwy ładnie się połączyły i przegryzły.

Wskazówki

  1. Jeśli nie masz foremki do tary, możesz również użyć większej lub szerszej keksówki, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wylepić jej dno i boki do wysokości około 2-3 cm, a następnie nakłuć ciasto widelcem. Papier pomoże ci później wyjąć upieczony spód z foremki.
  2. Jeśli chcesz, możesz również spróbować rozwałkować ciasto na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej przykrywając ciasto drugim kawałkiem papieru). Najpierw uformuj prostokąt, a następnie zawiń jego boki na środka, tworząc rant mazurka. Możesz też oddzielnie uformować spód i dolepić boki/ścianki mazurka. Pamiętaj nakłuć ciasto widelcem.
  3. To tego przepisu pasuje również spód z przepisu na mazurek z batatowym kajmakiem –około połowa porcji powinna wystarczyć. To ciasto jest równie kruche i delikatne, ale nieco bardziej plastyczne i łatwiejsze do uformowania, jeśli nie masz foremki.
  4. Zamiast mleka roślinnego i octu możesz użyć 2 łyżki jogurtu kokosowego.
  5. Zamiast konfitury pomarańczowej, możesz użyć dowolnej innej, którą lubisz. Świetnie pasuje taka z czarnej porzeczki.
  6. Zamiast mąki kukurydzianej sprawdzi się również bezglutenowa mąka owsiana. Możesz również poeksperymentować z jaglaną lub gryczaną.
  7. Zamiast mielonych orzechów/ migdałów dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, gryczanej lub owsianej.
  8. Masło z orzechów laskowych nadaje mazurkowi smaku nutelli. Jednak, jeśli chcesz, możesz zastąpić je pastą z innych orzechów np. ziemnych czy migdałów. Jeśli masz dobry blender/malakser z ostrzem w kształcie litery ‘S’, to możesz samodzielnie przygotować masło orzechowe. Wystarczy podprażyć nieco orzechy (z tych laskowych lepiej zdjąć później skórki) i zmiksować je na masło.

zobacz również

6 komentarzy

Kasia 9 kwietnia 2020 - 21:51

Czym mozna zastąpić mleko kokosowe? Zwtklym mlekiem?

Odpowiedz
Kasia 10 kwietnia 2020 - 10:34

Jeśli jadasz zwykły nabiał, to raczej sprawdziłaby się tłusta śmietanka taka do ubijania, zwykłe mleko jest za mało tłuste i masa nie zastygnie, nie będzie kremowa.

Odpowiedz
marbielka 11 kwietnia 2020 - 19:10

Właśnie przygotowuję tego mazurka (jedynie bez konfitury). Jestem pewna, że wyjdzie przepyszny, dziękuję za przepis!

Odpowiedz
Kasia 14 kwietnia 2020 - 13:22

Bardzo proszę 🙂 Wszystkiego dobrego!

Odpowiedz
AniaSz 8 kwietnia 2021 - 17:06

Zrobiłam:) ale zamiast czekoladowego kremu (omijamy kakao), dałam czarna porzeczkę i Twój wegański kajmak. Przepyszne, ale dosyć mocno się kruszy, mogę coś polepszyć następnym razem?

Odpowiedz
Kasia 12 kwietnia 2021 - 11:54

Cieszę się, ze smakowało. 🙂 Jeśli ciasto się kruszy, to może było za mało wilgotne po zagnieceniu? Może potrzebowało nieco więcej tłuszczu lub mleka? Następnym razem, możesz też spróbować dodać zamiast mleka roślinnego nieco jogurtu kokosowego.

Odpowiedz

Zostaw komentarz