Bezglutenowa granola marchewkowo-bananowa

napisany przez Kasia 9 października 2020

Bezglutenowa granola to coś co zawsze mam pod ręką w słoiku. Mój mąż uwielbia zajadać wszelkie chrupiące płatki z jogurtem. Ja z kolei wykorzystuje ją jako chrupiąca posypkę lub wyjadam prosto ze słoika – jest pysznie uzależniająca! Dziś mam dla was przepis na nową, wspaniałą granolę w jesiennym klimacie. Granola marchewkowo-bananowa to duże, chrupiące kawałki pełne naturalnej słodyczy, orzechów i ulubionych, bezglutenowych płatków. A do tego aromat rozgrzewających przypraw. To jedna z najlepszych granoli jakie zrobiłam. Ciągle eksperymentuję i chyba dochodzę do perfekcji! 😉

Jeśli jesteście fanami chrupiących płatków na śniadanie, do jogurtu czy deseru, to koniecznie sprawdźcie również inne moje przepisy do bezglutenową granolę. Jabłkowa granola  z kaszy gryczanej i jaglanej, czekoladowa granola z kokosem i żurawiną i obłędna, dyniowa granola, to przepisy, które na pewno przypadną Wam do gustu. Ciągle testuję nowe przepisy i mieszanki chrupiących płatków i te najlepsze umieszczam na blogu. Na pewno każdy z Was znajdzie coś dla siebie.


Bezglutenowa granola z marchewką i bananem

Bezglutenowa granola marchewkowo-bananowa to pyszna, chrupiąca, śniadaniowa  przekąska, która łączy to co najlepsze z dwóch jesiennych ciast – chlebka bananowego i ciasta marchewkowego.

Jej wnętrze skrywa przejrzałego banana i startą marchewkę, które nadają słodyczy, smaku i sklejają masę. Lubię wykorzystywać każdą okazję przy przemycić do słodkości jakieś warzywo. Ta granola to kolejny, fajny patent na wykorzystanie marchewki w niecodzienny sposób.

Postawiłam też na dodatki, które najczęściej pojawiają się w marchewkowym czy bananowym cieście. Różne rodzaje orzechów, wiórki kokosowe, masło orzechowe i słodkie, suszone owoce to smaki, które kojarzą się nam z tymi wypiekami. Do tego mnóstwo aromatycznych przypraw i nieco karmelowej słodyczy w postaci cukru kokosowego i syropu klonowego. I mikstura na wspaniałą bezglutenowa granolę gotowa!

Przy tworzeniu tego przepisu na granolę inspirowałam się swoimi recepturami na chlebki bananowe czy ciasto marchewkowe. Jeśli jeszcze ich nie wypróbowaliście, to gorąco zachęcam, bo są przepyszne. Na blogu znajdziecie chlebek bananowy z orzechowym karmelem (wegański), chlebek bananowy z marchewką i czekoladą i przepyszne bezglutenowe ciasto marchewkowe z lekkim kremem bez nabiału, w dwóch wersjach – z jajkami i bez.

Bezglutenowa granola z marchewką i bananem

Bezglutenowa granola marchewkowo-bananowa to duże chrupiące kawałki, słodkie, suszone owoce i moc aromatycznych przypraw.

Przygotowując ją najlepiej trzymać się, choć na początku, ściśle przepisu, by smak i konsystencja była odpowiednia. Nie bez powodu tworząc przepis testuję go wielokrotnie. Chcę zawsze osiągnąć odpowiedni smak i chrupkość.

Jednak, nie chcę zniechęcić was do własnych eksperymentów, a już szczególnie wtedy, gdy borykacie się z różnymi alergiami czy nietolerancjami. Wówczas śmiało wymieniajcie płatki, ziarna orzechy czy pastę orzechową na dozwolone produkty. We WSKAZÓWKACH pod przepisem zawsze znajdziecie moje sugestie. Odkrywajcie swoje ulubione połączenia i chrupcie na zdrowie!

Powiedzcie dość kupnym, słodkim płatkom i wybierzcie ich domową wersję. Bezglutenowa granola marchewkowo-bananowa udowodni wam, że będzie pysznie, a do tego o wiele zdrowiej.

Robi się ją naprawdę szybko, a jej zapas można przechowywać dość długo w szczelnie zamkniętym słoiku – o ile wcześniej jej nie pożrecie. 😉 Domowa granola to świetny dodatek do ulubionego jogurtu i pomysł na szybką przekąskę do zabrania ze sobą na wynos do pracy lub szkoły. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do deserów, naleśników, omletów czy placuszków. Jeśli lubicie taki chrupiący element w swoich daniach, to na pewno znajdziecie dla niej ulubione zastosowanie.

Miłego chrupania!

BEZGLUTENOWA GRANOLA MARCHEWKOWO-BANANOWA

Kasia Bezglutenowa granola to coś co zawsze mam pod ręką w słoiku. Mój mąż uwielbia zajadać wszelkie chrupiące płatki z jogurtem. Ja z kolei wykorzystuje ją jako chrupiąca posypkę lub wyjadam… ŚNIADANIA Bezglutenowa granola marchewkowo-bananowa European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: Na ok. 1,2 l słoik Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • ⅔ szkl. + 2 łyżki (ok. 100-110 g) bezglutenowych płatków owsianych
  • ⅔ szkl. (ok. 70 g) płatków jaglanych
  • ½ szkl. (ok. 20 g) ekspandowanej kaszy jaglanej lub komosy ryżowej (tzw. poppingu)
  • ⅓ szkl. (ok. 50 g) nasion słonecznika
  • ⅓ szkl. (ok. 25 g) wiórków kokosowych
  • ½ szkl. (ok. 80 g) migdałów
  • ⅓ szkl. (ok. 80 g) orzechów włoskich
  • ⅓ szkl. (ok. 35-40 g) rozdrobnionych na mąkę orzechów ziemnych / mąki z orzeszków ziemnych
  • ½-⅔ łyżeczki cynamonu
  • ¼-⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1 ½ łyżki cukru kokosowego lub innego sypkiego słodu
  • 1 duża marchewka lub 2 małe/średnie (ok. 1 szkl. startej)

  • 1 bardzo duży, czarny, przejrzały banan
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 5 łyżek (¼ szkl. + 1 łyżka) oleju o neutralnym smaku

  • DODATKI PO UPIECZENIU: 3 garście rodzynek/ żurawiny/morwy suszonej LUB tak jak u mnie – 3 duże, posiekane daktyle + 3 posiekane figi + garść rodzynek, morwy lub żurawiny LUB 35 g posiekanej, gorzkiej czekolady i 2 garście suszonych owoców

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka - 15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Orzechy włoskie i migdały z grubsza posiekaj. Jeśli nie masz mąki z orzeszków ziemnych, to rozdrobnij zwykłe niesolone orzeszki w młynku do kawy lub malakserze.
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: płatki, ziarna, orzechy, wiórki i przyprawy.
  4. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Połowę ilości zetrzyj na dużych, a połowę na małych oczkach, a następnie dodaj  do suchych składników i wymieszaj dobrze całość.
  5. Banana rozgnieć widelcem na płynną masę bez grudek. Jeśli chcesz, możesz ułatwić sobie pracę blenderem.
  6. Do banana dodaj masło orzechowe, olej, syrop klonowy i wszystko dobrze wymieszaj.
  7. Teraz mokre składniki wlej do suchych i dokładnie wymieszaj całość, by obie masy dobrze się ze sobą połączyły. Masa powinna być dobrze pokryta bananowym płynem. Jeśli jest nieco sucha, dodaj jeszcze łyżkę oleju lub ewentualnie syropu klonowego lub soku np. jabłkowego czy marchewkowego.
  8. Granolę przełóż na papier do pieczenia i uklep w jedną płaską, prostokątną, zwartą masę. Nie rozsypuj jej na kawałki! Najpierw zapiecz ją w całości, by potem móc cieszyć się pokruszonymi, dużymi, chrupiącymi kawałkami.
  9. Granolę wstaw do piekarnika i piecz 15-20 min (u mnie z termoobiegiem). Po tym czasie drewnianą łyżką obróć i przemieszaj granolę, krusząc ją już na odpowiednie kawałki. Zapiekaj jeszcze jakieś 10-15 min. Jeśli granola zbyt mocno się przypieka, zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Jeśli trzeba, skróć też czas pieczenia. Granola powinna być solidnie zrumieniona, ale nie spalona.
  10. Upieczoną granolę wyjmij z piekarnika i zostaw jeszcze na ciepłej blaszce. Teraz nabierze ostatecznej chrupkości. Gdy ostygnie, dodaj do niej wybrane suszone owoce: rodzynki, żurawinę morwę, posiekane daktyle lub figi.
  11. Dobrze wystudzoną granolę przełóż do zamykanego słoika, pudełka lub puszki, a zachowa świeżość i chrupkość przez długi czas. Podawaj ją z ulubionym jogurtem lub stosuj jako chrupiącą posypkę do ulubionych deserów, placuszków czy omletów.

Wskazówki

  1. Zamiast płatków owsianych możesz użyć gryczanych (bardziej wyczuwalne w smaku) lub jaglanych.
  2. Jeśli nie możesz spożywać orzeszków ziemnych, to użyj dozwolonych, innych orzechów w postaci zmiksowanej i masła/pasty. W tym wypadku polecam użyć np. masła migdałowego, a mielone orzeszki zastąpić np. zmiksowanymi nerkowcami.
  3. Orzechy czy pestki może zmieniać według własnych preferencji.
  4. Zamiast syropu klonowego możesz użyć innego płynnego słodu, ale weź pod uwagę, że w niektórych przypadkach granola może się szybciej przypiekać lub być bardziej lub mniej chrupiąca.

zobacz również

Zostaw komentarz