Wielozbożowy chlebek bezglutenowy (wegański)

napisany przez Kasia 10 października 2019
Wielozbożowy chlebek bezglutenowy

Wstyd się przyznać, ale przepis na ten wielozbożowy chlebek bezglutenowy czekał na publikację w odmętach mojego komputera ponad półtora roku. Ciągle były ważniejsze przepisy i posty, a ten niepozorny chlebek zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Gdy go pierwszy raz zrobiłam powiedziałam – „Wow, ale to dobre!”. Był to jeden z pierwszych tak neutralnych w smaku chlebów, jakie wtedy zrobiłam, że aż podskoczyłam z radości.

Od tamtego czasu sporo się zmieniło w moim pieczeniu chleba. Nauczyłam się nowych technik, upiekłam dziesiątki bochenków, a przypadkowe eksperymenty dały mi dużo nowych doświadczeń. Czuję, że wychodzi mi to coraz lepiej, a w kuchni dzieją się prawdziwe czary. Mimo tylu zmian i kroków milowych w moim wypiekaniu bezglutenowego pieczywa często wracam do tego małego, niepozornego bezglutenowego bochenka.

Wielozbożowy chlebek bezglutenowy powstał przypadkiem jak wszystko, co najlepsze. Można powiedzieć, że to mały  bochenek w stylu „less waste”.

Po prostu, pewnego dnia piekąc chleb zorientowałam się, że mam dużo końcówek różnych mąk. Do bazowej więc mąki ryżowej i owsianej dodawałam po kilka łyżek każdej z nich, nie licząc na zbyt wiele, ale chcąc wykończyć swoje zapasy.

Gdy po wyjęciu z piekarnika zorientowałam się, co za cudo mi wyszło, szybko spisałam z pamięci dodawane składniki. Po rozkrojeniu okazało się, że chlebek jest boski w smaku, delikatny, neutralny i wspaniały.

Nazwałam go „wielożbożowy”, bo zawiera mąki z różnych wartościowych zbóż i pseudozbóż. Myślę, że posmakuje każdemu, a najbardziej będą z niego zadowolone dzieciaki.

Sorgo, proso (kasza jaglana), owies czy komosa ryżowa pełne są witamin i minerałów. O ich dostarczenie szczególnie powinny dbać osoby na diecie bezglutenowej, które często jedzą białe pieczywo oparte na skrobi.

Wielozbożowy chlebek bezglutenowy świetnie smakuje po podgrzaniu. Mocniej przypieczony przypomina w smaku sucharki. Uwielbiam go ze słodkimi dodatkami np. masłem słonecznikowym i konfiturą. Oczywiście smak zależy od dobrej jakości mąk i tego, czy nie pokusicie się o wymianę składników na inne. Zachęcam was gorąco do spróbowania go bez swoich modyfikacji – o ile to możliwe.

Ten spontaniczny wypiek powtórzyłam już wiele razy i dokładnie spisałam wszystkie składniki, które za pierwszym razem wsypywałam tak spontanicznie. Jest ich sporo i mogą wydawać się wydziwione, ale dla mnie to normalka. 😉

I z tego co wiem z waszych wiadomości i wy posiłkujecie się coraz dziwniejszymi bezglutenowymi mąkami przy swoich licznych nietolerancjach pokarmowych. Mam więc nadzieję, że nie odstraszy was mnogość mąk, a zachęci fakt, że potrzeba ich niewiele i jeśli kupicie opakowanie którejś z nich, to starczy wam na sporo fajnych wypieków. Co więcej taka różnorodność jest bardzo wskazana na specjalnej diecie.

A wielozbożowy chlebek bezglutenowy z tego nietypowego miksu wychodzi przepyszny, więc warto spróbować!

Wielozbożowy chlebek bezglutenowy

WIELOZBOŻOWY CHLEBEK BEZGLUTENOWY

Kasia Wstyd się przyznać, ale przepis na ten wielozbożowy chlebek bezglutenowy czekał na publikację w odmętach mojego komputera ponad półtora roku. Ciągle były ważniejsze przepisy i posty, a ten niepozorny chlebek… CHLEBY I BUŁKI chlebek bezglutenowy European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na małą keksówke 10x25 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 szkl. + 1 łyżka (ok. 170 g) mąki ryżowej
  • ½ szkl. (ok. 65 g) bezglutenowej mąki owsianej
  • 4 łyżki (35-40 g) mąki z sorgo
  • 4 łyżki (40-50 g) mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki (25-30 g) mąki jaglanej
  • 3 łyżki (ok. 35 g) mąki z komosy ryżowej
  • 2 łyżki (ok. 10 g) łusek/łupin babki jajowatej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru lub dowolnego słodu
  • 2 łyżki oleju + 1 na koniec wyrabiania
  • 1 ½ -2/3 szklanki ciepłej wody
  • sezam do posypania – opcjonalnie

1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, 1/3 szkl. - 85 ml, 1 - łyżka 15 ml, 1 - łyżeczka 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp wszystkie mąki i wymieszaj. Dodaj drożdże, sól, wybrany słód oraz łupiny babki jajowatej i ponownie dokładnie wymieszaj.
  2. Do mieszanki mąk dodaj 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo wlewaj ciepłą wodę (powinna być wyraźnie ciepła, ale nie parzyć – uwaga, żeby nie zabić drożdży).
  3. Zacznij wyrabiać ciasto łyżką stopniowo dodając partie wody i pilnując konsystencji. Ciasto powinno być dość luźne – nie da się go zagniatać dłońmi, ale nie powinno być płynne i lejące. Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym jest ono gęstsze, elastyczniejsze i bardziej puszyste.
  4. Na koniec możesz polać jeszcze ciasto łyżką oleju, żeby było natłuszczone i odeszło od ścianek miski.
  5. Przygotuj małą keksówkę (u mnie 10x25). Wyłóż ją papierem do pieczenia, a papier nasmaruj delikatnie olejem. Przełóż ciasto do keksówki, wygładź, posyp sezamem, przykryj ściereczką i dostaw do wyrośnięcia – zwykle trwa to 1 -1,5 godz.
  6. Gdy chlebek urośnie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięty bochenek możesz ewentualnie delikatnie naciąć nożem z wierzchu, tworząc paski.
  7. Wstaw wyrośnięty bochenek do rozgrzanego piekarnika i piecz z termoobiegiem około 40-50 min. Na koniec możesz wyjąć chleb z foremki, odkleić papier i podpiec mu spód, żeby był bardziej chrupiący.
  8. Gotowy chlebek pozostaw do wystudzenia i dopiero krój na kromeczki. Przechowuj go pod przykryciem, żeby nie wysychał. Ten chlebek nie twardnieje na kamień na drugi dzień, ale stopniowo czerstwieje. Świetnie smakuje podgrzany w opiekaczu i podawany na słodko.

Wskazówki

  1. Mąkę z sorgo możesz zamienić na gryczaną, ale smak będzie nieco inny. Ciasto na chleb może potrzebować też odrobinę więcej wody (12/3-1/34 szkl.).
  2. Mąkę z komosy ryżowej możesz przygotować samemu miksując ziarna na mąkę, jeśli masz dobry młynek, blender czy thermomix. Wcześniej najlepiej takie ziarna solidnie przepłukać i wysuszyć przed zmieleniem, żeby pozbyć się goryczki. Nie próbuj zamienić tej mąki na ryżową, jaglaną lub owsianą, bo chlebek wyjdzie zbyt kruchy.
  3. Zamiast łusek babki jajowatej, możesz spróbować dodać do chlebka mielone siemię lniane w podobnej ilości.

zobacz również

Zostaw komentarz