Pasta bakłażanowa ze szpinakiem i pestkami słonecznika na kanapki

Jesień, to super czas na domowe pasty kanapkowe. Piękne cukinie, bakłażany, dorodne i słodkie papryki, pomidory i warzywa korzeniowe – wszystkiego jest pod dostatkiem. Warto więc urozmaicić swoje śniadaniowe przyzwyczajenia i poeksperymentować z roślinnymi smarowidłami na kanapki. Dziś przed wami moje ostatnie odkrycie, czyli pasta bakłażanowa ze szpinakiem. Pełna smaku, aromatyczna i idealna nie tylko do chleba.

O zaletach pieczenia warzyw i wykorzystywania ich do różnych dań pisałam wam już np. przy okazji pasty z pieczonego selera, czosnku i jabłka oraz pasty z pieczonej marchewki. Pieczenie odmienia całkowicie smak warzyw i owoców. Nadaje im kremowości, głębi i wydobywa piąty smak umami, który sprawia, że wszystko jest bardziej smakowite. Wszystkie smaki są tak skoncentrowane, że wystarczy niewiele, by stworzyć mistrzowskie smarowidło.

Bakłażan to dla wielu osób trudne warzywo. Również dla mnie! Warto jednak po niego sięgać i spróbować go na wiele sposób, by odkryć jak nam smakuje najbardziej.
Taki upieczony,  kremowy, pełen umami to złoto. A pasta bakłażanowa ze szpinakiem, to super sposób na przemycenie tego warzywa do naszego jadłospisu.

Moje osobiste jelitowe preferencje nie pozwalają mi delektować się bakłażanem z dużej ilości i w towarzystwie wielu warzyw, ale upieczony i zmiksowany do pasty kanapkowej bardzo mi pasuje. W połączeniu ze szpinakiem, czosnkiem i podprażonymi pestkami słonecznika tworzy super połączenie. Do tego wystarczy kilka przypraw i pasta bakłażanowa gotowa.

Można ją również doprawić według własnych upodobań i zmieniać dodatki. Jeśli jesteście na diecie FODMAP to we WSKAZÓWKACH  pod przepisem zamieściłam informacje, jak zmodyfikować pastę by była przyjazna wrażliwszym jelitom.

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem i pestkami słonecznika do chleba lub makaronu

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem świetnie smakuje z dobrym chlebem, na chrupiącym toście lub jako dip do maczania z krakersami.
Myślę, że śmiało można ją wymieszać na szybko z makaronem czy kaszą i wrzucić do lunchboxa, bo bardzo dobrze smakuje na zimno.

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera niewiele składników. To super sposób na przemycenie warzyw do naszej diety i na oszczędność czasu. Zapas pasty zawsze super sprawdzi się na nagły głód w lodówce, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów i nie tylko na kanapki.

Jeśli lubicie roślinne smarowidła, to pasta bakłażanowa ze szpinakiem na pewno wam posmakuje. Jeśli rzadko po nie sięgacie, to tym bardziej spróbujcie, a może zachęci was to do eksperymentowania z warzywami na kanapkach.

Ja uwielbiam!

Pasta bakłażanowa ze szpinakiem i pestkami słonecznika na kanapki

PASTA BAKŁAŻANOWA ZE SZPINAKIEM

Kasia Jesień, to super czas na domowe pasty kanapkowe. Piękne cukinie, bakłażany, dorodne i słodkie papryki, pomidory i warzywa korzeniowe – wszystkiego jest pod dostatkiem. Warto więc urozmaicić swoje śniadaniowe przyzwyczajenia… DIPY, PASTY, SOSY pasta bakłażanowa ze szpinakiem European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 1 miseczkę Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
  • 200-220 g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego, nie całkowicie zmielonego lub 100-150 g świeżego, posiekanego
  • 1 nieduża szalotka (dieta FODMAP – patrz WSKAZÓWKI)
  • 1 ząbek czosnku (dieta FODMAP – patrz WSKAZÓWKI)
  • 1/3 szk. (50 g) pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego (dieta FODMAP – patrz WSKAZÓWKI)
  • 1 łyżeczka oliwy + do smażenia
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych - opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyj, przekrój na pół i połóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz z termoobiegiem około 35 min, aż miąższ zmięknie, a skórka się pomarszczy. Pod koniec lub w połowie pieczenia możesz obrócić bakłażana miąższem do góry, żeby również lekko się podpiekł.
  2. Na patelni rozgrzej nieco oliwy. Szalotkę wraz z czosnkiem posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż aż się zeszkli i lekko zrumieni, a następnie dodaj mrożony szpinak (Jeśli używasz świeżego, to wcześniej go posiekaj.). Gdy się rozmrozi dopraw całość solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażaj całość chwilę, a następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.
  3. Pestki słonecznika podpraż delikatnie na suchej patelni, aż się zrumienią i zaczną ładnie pachnieć. Przełóż je na talerzyk i odstaw do wystudzenia.
  4. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z upieczonego i wystudzonego bakłażana. Jeśli ma dużo wody, to lekko go odciśnij i odlej płyn. Tak przygotowany miąższ zmiksuj delikatnie blenderem, siekaczem lub rozdrobnij widelcem tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki (nie na gładkie puree). Jeśli twój szpinak był w całych liściach, to również z grubsza go posiekaj.
  5. Podprażone pestki słonecznika zmiksuj na mąkę lub grubsze okruchy.
  6. W misce wymieszaj miąższ bakłażana z masą szpinakową i słonecznikiem. Dodaj, ocet, sok z cytryny, oliwę, czosnek granulowany, sól oraz pieprz i wymieszaj całość. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze szczyptą ostrej papryki, płatkami drożdżowymi lub większą ilością soli i pieprzu.
  7. Pastę możesz zajadać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy smaki przegryzą się w lodówce. Podawaj ją na dobrym pieczywie, krakersach, grzankach lub tak jak lubisz. Pastę przechowuj w lodówce do kilku dni, maksymalnie do tygodnia.

Wskazówki

  1. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to pomiń szalotkę i czosnek, a zamiast tego użyj aromatyzowanej oliwy np. czosnkowej. Możesz również podsmażyć cebulkę i czosnek w większych kawałkach na oliwie, a następnie je wyłowić – wtedy oddadzą jedynie swój aromat. Zamiast czosnku granulowanego, dla podkręcenia smaku, możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, więcej ostrej papryki czy płatków drożdżowych lub asafetydę – jeśli lubisz.
  2. Możesz ewentualnie użyć świeżego szpinaku, ale wcześniej go posiekaj.
  3. Jeśli nie możesz jeść pestek słonecznika, spróbuj pasty z pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

zobacz również

Zostaw komentarz