Szybki wegański sos serowy (bez glutenu, low FODMAP)

napisany przez Kasia 5 listopada 2018
Wegański sos serowy bez glutenu i "low FODMAP"

Czego mi najbardziej brakuje na diecie bez nabiału? Nabiału! A szczerze mówiąc najbardziej brakuje mi sera, serowego aromatu, słonego, pełnego umami smaku, ciągnącej warstwy na grzance lub pizzy. Choć czasami pozwalam sobie na dobrej jakości sery, to na co dzień staram się nie jeść produktów mlecznych. Jak sobie poradzić z taką kulinarną stratą? Zakupić zapas nieaktywnych płatków drożdżowych i ukręcić sobie dla poprawy nastroju prosty i ekspresowy, wegański sos serowy bez glutenu.

Choć po klasycznym żółtym serze dobrze się czuję, to wyraźnie dłuższe spożywanie produktów mlecznych mi nie służy. Staram się więc poza wakacjami nie szaleć i kombinuję w kuchni z roślinnymi zastępnikami, które dobrze toleruję. Choć nie wszystkie wegańskie zastępniki są w stanie oddać wspaniały smak twarogów, swojskich serów, kefirów czy jogurtów, to akurat w przypadku sera, płatki drożdżowe są bardzo blisko.

Nieaktywne płatki drożdżowe to kopalnia białka, witamin (szczególnie z grupy B), składników mineralnych i wspaniały serowy, pełen umami smak, który nada głębi wielu potrawom.

Dodaję je do sosów, makaronów, dipów, a jak mnie najdzie to wyjadam łyżeczką. Kiedy wpadają do mnie znajomi, to szykuję szybki wegański sos serowy, kroję marchewki w słupki, wyjmuję zapas chrupaczy i przekąska gotowa.

Internetowe blogi podbił swego czasu wyśmienity wegański sos serowy z ziemniaka. Ja również go uwielbiam i mam już opracowana swoją wersję, która mi najbardziej smakuje. Jednak sos ten jest dość ciężki i tłusty, więc zdecydowanie częściej stawiam na moją lżejszą i szybszą wersję.

Mój wegański sos serowy nie zawiera nabiału, glutenu oraz po małej modyfikacji jest „low FODMAP”, więc mogą go spożywać osoby o wrażliwych jelitach. Jest też całkiem fit, jeśli szukasz lżejszych zamienników tradycyjnych, serowych dipów.

Jeśli mamy w domu wszystkie składniki, to przygotowuje się go bardzo szybko. Wystarczy całość krótko zagotować i zostawić do lekkiego przestudzenia. Sos może być rzadszy, do polania jakiegoś dania lub gęsty, do maczania w nim warzyw, krakersów lub innych przekąsek.

Moi „wszystkożerni” znajomi go uwielbiają, więc wierzę, że i wam posmakuje.

Wegański sos serowy bez glutenu i "low FODMAP"

WEGAŃSKI SOS SEROWY (BEZ GLUTENU)

Kasia Czego mi najbardziej brakuje na diecie bez nabiału? Nabiału! A szczerze mówiąc najbardziej brakuje mi sera, serowego aromatu, słonego, pełnego umami smaku, ciągnącej warstwy na grzance lub pizzy. Choć czasami… DIPY, PASTY, SOSY Szybki wegański sos serowy (bez glutenu, low FODMAP) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na 1 miseczkę Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1 1/3 szkl. (ok. 330 ml) napoju (mleka) migdałowego niesłodzonego (lub innego napoju roślinnego o neutralnym smaku)
1 łyżka oleju np. z pestek winogron
1 płaska łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki czosnku granulowanego/suszonego (pomiń na diecie „low FODMAP”)
¼ łyżeczki kurkumy
1 łyżka sosu tamari lub bezglutenowego sosu sojowego
3-4 łyżeczki mąki ryżowej
ok. 10 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych (bezglutenowych)
sól i pieprz (może być biały)

Przygotowanie

  1. Do małego rondelka wlej mleko migdałowe, dodaj olej, musztardę, sos tamari, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  2. Do mleka dodaj mąkę ryżową, wymieszaj całość rózgą/trzepaczką, żeby nie było grudek i zacznij podgrzewać mieszaninę na małym ogniu.
  3. Do podgrzewanej mieszanki dodaj płatki drożdżowe i wymieszaj. W miarę podgrzewania masa powinna lekko gęstnieć. Pogotuj ją kilka minut na małym ogniu. Jeśli jest za rzadka, dodaj więcej mąki ryżowej, ale pamiętaj, że sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje.
  4. Na koniec spróbuj sos i dopraw ewentualnie jeszcze solą, pieprzem, sosem sojowym lub dodaj więcej płatków drożdżowych.
  5. Odstaw sos do przestygnięcia i mieszaj go od czasu do czasu, żeby na wierzchu nie zrobił się „kożuch”.
  6. Gotowy sos przelej do miseczki. Podawaj do warzyw, krakersów, nachosów lub dodawaj do kanapek i burgerów. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

 

Wskazówki

  1. Zamiast mąki ryżowej do sosu możesz użyć dobrej jakości mąki jaglanej lub innej mąki o neutralnym smaku oprócz skrobi. Od ilości mąki zależy gęstość sosu – jeśli chcesz możesz zwiększyć lub zmniejszyć jej ilości w zależności od swoich preferencji.
  2. Zamiast mleka migdałowego możesz użyć innego, niesłodzonego napoju roślinnego o neutralnym smaku np. sojowego.
  3. Jeśli chcesz do sosu możesz dodać również nieco suszonej cebulki.
  4. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to pomiń suszony czosnek i pamiętaj, żeby do sosu użyć dozwolonego napoju roślinnego.

zobacz również

4 komentarze

Marzynia Mamcia 12 listopada 2018 - 08:43

Gdy ktoś jest zaradny i “ma pomysła” i wyobraźnię w kuchni, to z wszystkim sobie poradzi 🙂 A mimo to się cieszę, że Martik nie miał w dzieciństwie problemów jelitowych (co mnie zdumiewa do dziś, pewnie jakieś symptomy były, tylko nie zauważaliśmy), co zmuszałoby mnie do gotowania na dwie kuchnie 😉

Odpowiedz
Kasia 13 listopada 2018 - 08:43

Ja również cieszę się, że w dzieciństwie mogłam jeść wszystko, piękne czasy! 🙂

Odpowiedz
Magda 3 listopada 2020 - 19:42

Zrobiłam w wersji low fodmap. Na mleku ryżowym. I podałam z makaronem kukurydzianym, marchewką i brokułem. I hmm… Jakieś to było takie slodkie, mimo, że mleko niesłodzone. I miałam wrażenie, że czuję mąkę mimo, że sos się zagęścił, więc raczej mąka była zagotowana. Może jednak przydałoby się więcej sosu sojowego.

Odpowiedz
Kasia 5 listopada 2020 - 15:26

Mleko ryżowe jak dla mnie jest zdecydowanie za słodkie samo w sobie, nawet to niesłodzone, do tego przepisu. Ja używam tutaj najczęściej niesłodzonego mleka migdałowego lub napoju kokosowego (takiego w kartonie, nie tłustego jak to w puszce), które nie ma w ogóle słodyczy. Co do mąki, to ja nigdy nie czuję jej w tym sosie, więc nie wiem co tu poszło nie tak…

Odpowiedz

Zostaw komentarz