fbpx

Wegańskie tzatziki – dip idealny na lato

autor Kasia | BezBez
1 komentarz
Wegańskie tzatziki bez nabiału i soi idealne na grilla

Lato, to chyba najcięższa pora roku dla osób na diecie bez nabiału. Wszędzie kuszą śmietankowe lody, lekkie sałatki z mozzarellą lub fetą i serniczki na zimno. Na szczęście na specjalnej diecie można sobie z tymi tęsknotami jakoś radzić i to całkiem smacznie. Dlatego dziś mam dla was przepis na typowo letni dip, czyli wegańskie tzatziki, bez którego letni grill obejść się nie może.

Tzatziki to tradycyjny grecki dip na bazie jogurtu greckiego z ogórkiem i czosnkiem, podawany często z dodatkiem koperku, ziół i oliwy. Jada się go z grillowanym mięsem, warzywami lub macza w nim pity. Tę najsłynniejszą grecką przystawkę łatwo jest przerobić na wersję przyjazną dla alergików czy osób na diecie wegańskiej. Należy zmienić tylko bazę, czyli jogurt grecki, na inny, bezmleczny składnik. Może być to zmiksowane z odpowiednimi dodatkami tofu, jogurt roślinny lub namoczone ziarna i orzechy.

W tym przepisie postanowiłam skorzystać tej ostatniej opcji i moje wegańskie tzatziki powstały na bazie namoczonych ziaren słonecznika i migdałów bez skórki.

Ta wersja dipu będzie odpowiednia dla tych, którzy unikają soi lub nie mają dostępu do dobrych jogurtów roślinnych. Namoczone ziarna wystarczy tylko dobrze zblendować z sokiem z cytryny, który nada im odpowiedniej kwasowości i mlekiem roślinnym dla odpowiedniej konsystencji. Do tego tradycyjne dodatki, czyli czosnek i ogórki oraz aromatyczne zioła według uznania i dip gotowy.

Te wegańskie tzatziki są idealne na grilla, do chrupania z warzywami, krakersami czy do maczania grzanek i pity. Świetnie nadają się do chrupania z sałatą, a gdy ogórek zamienicie na rzodkiewki, to otrzymacie świetny twarożek na kanapki.

Wakacyjny grill dla osób na specjalnej diecie uważam za uratowany!

A w zanadrzu mam jeszcze przepis na czosnkowo-ziołowy dip na bazie wegańskiego jogurtu, którym również się z wami podzielę. Są jacyś chętni?

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

1 komentarz

Marzynia 24 stycznia 2022 - 21:01

To musi być pyszne dla każdego!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone