Wegańskie tzatziki – dip idealny na lato

napisany przez Kasia 31 lipca 2018
Wegańskie tzatziki bez nabiału i soi idealne na grilla

Lato, to chyba najcięższa pora roku dla osób na diecie bez nabiału. Wszędzie kuszą śmietankowe lody, lekkie sałatki z mozzarellą lub fetą i serniczki na zimno. Na szczęście na specjalnej diecie można sobie z tymi tęsknotami jakoś radzić i to całkiem smacznie. Dlatego dziś mam dla was przepis na typowo letni dip, czyli wegańskie tzatziki, bez którego letni grill obejść się nie może.

Tzatziki to tradycyjny grecki dip na bazie jogurtu greckiego z ogórkiem i czosnkiem, podawany często z dodatkiem koperku, ziół i oliwy. Jada się go z grillowanym mięsem, warzywami lub macza w nim pity. Tę najsłynniejszą grecką przystawkę łatwo jest przerobić na wersję przyjazną dla alergików czy osób na diecie wegańskiej. Należy zmienić tylko bazę, czyli jogurt grecki, na inny, bezmleczny składnik. Może być to zmiksowane z odpowiednimi dodatkami tofu, jogurt roślinny lub namoczone ziarna i orzechy.

W tym przepisie postanowiłam skorzystać tej ostatniej opcji i moje wegańskie tzatziki powstały na bazie namoczonych ziaren słonecznika i migdałów bez skórki.

Ta wersja dipu będzie odpowiednia dla tych, którzy unikają soi lub nie mają dostępu do dobrych jogurtów roślinnych. Namoczone ziarna wystarczy tylko dobrze zblendować z sokiem z cytryny, który nada im odpowiedniej kwasowości i mlekiem roślinnym dla odpowiedniej konsystencji. Do tego tradycyjne dodatki, czyli czosnek i ogórki oraz aromatyczne zioła według uznania i dip gotowy.

Te wegańskie tzatziki są idealne na grilla, do chrupania z warzywami, krakersami czy do maczania grzanek i pity. Świetnie nadają się do chrupania z sałatą, a gdy ogórek zamienicie na rzodkiewki, to otrzymacie świetny twarożek na kanapki.

Wakacyjny grill dla osób na specjalnej diecie uważam za uratowany!

A w zanadrzu mam jeszcze przepis na czosnkowo-ziołowy dip na bazie wegańskiego jogurtu, którym również się z wami podzielę. Są jacyś chętni?

Wegańskie tzatziki bez nabiału i soi idealne na grilla

WEGAŃSKI SOS TZATZIKI

Kasia Lato, to chyba najcięższa pora roku dla osób na diecie bez nabiału. Wszędzie kuszą śmietankowe lody, lekkie sałatki z mozzarellą lub fetą i serniczki na zimno. Na szczęście na specjalnej… DIPY, PASTY, SOSY Wegańskie tzatziki – dip idealny na lato European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 miseczka Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

½ szkl. ziaren słonecznika
½ szkl. blanszowanych migdałów (bez skórki)
1/3 szkl. mleka kokosowego
4-5 łyżek soku z cytryny (ok. 1/3 szkl.)
ok. 2 łyżki wody
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
ok 1/3 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz do smaku
2 ogórki gruntowe
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych - opcjonalnie
oliwa z oliwek - do podania

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika i blanszowane migdały namocz w wodzie min. 8 godz., a najlepiej przez całą noc. Jeśli nie masz gotowych migdałów bez skórki, to namocz je oddzielnie w gorącej wodzie – po namoczeniu łatwo zdejmiesz z nich skórkę.
  2. Namoczone i odsączone ziarna wsyp do blendera z kubeczkiem. Możesz użyć też dobrego blendera kielichowego. Dodaj do nich mleko kokosowe i zacznij miksowanie.
  3. Następnie dodawaj stopniowo sok z cytryny i dalej miksuj, Pamiętaj, by co jakiś czas zeskrobywać ziarna ze ścianek blendera. Im lepszy blender tym miksowanie przebiegnie szybciej, a masa będzie gładsza.
  4. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, świeżo mielony pieprz i ewentualnie płatki drożdżowe i dalej miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli masa jest za gęsta do dodaj jeszcze ok. 2 łyżki wody lub więcej, jeśli wolisz rzadszy dip. Na koniec spróbuj i jeśli trzeba dodaj więcej soku lub przypraw według uznania.
  5. Zmiksowany „twarożek” przełóż do miseczki i dodaj posiekany koperek.
  6. Ogórki umyj dokładnie i obierz ze skórki. Przekrój na pół i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do dipu.
  7. Całość wymieszaj i jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem. Zajadaj od razu lub wstaw do lodówki , żeby smaki się przegryzły – wtedy smakuje najlepiej. Podawaj z dobrą oliwą.

Wskazówki

  1. Migdały możesz zastąpić namoczonymi nerkowcami.
  2. Jeśli chcesz oprócz koperku dodaj również inne zioła np. kilka listków mięty, kolendrę lub pietruszkę.
  3. Ogórki możesz zastąpić rzodkiewką i uzyskać pyszny śniadaniowy twarożek.
  4. Jeśli masz problem z jelitami, to zacznij od niewielkich porcji tego dipu. „Nabiał” robiony ze zmiksowanych ziaren może być ciężki dla wrażliwych jelit ze względy na dużą ilość błonnika i np. FODMAPs.
  5. Jeśli jesteś na diecie „low FODMAP”, to możesz przygotować ten dip na bazie samego słonecznika lub zmniejszyć ilość migdałów. Czosnek zastąp aromatyzowaną oliwą.

zobacz również

Zostaw komentarz