“Rybna” pasta słonecznikowa (wegańska)

napisany przez Kasia 14 lipca 2017
Rybna pasta słonecznikowa z glonami wakame

Chyba wszyscy już znają kanapkową pastę słonecznikową, która szturmem podbiła internet już dawno temu. To popularne wegańskie smarowidło szczególnie bliskie jest osobom, które nie jedzą nabiału. Można je już znaleźć w słoiczkach na sklepowych półkach, ale nic nie zastąpi domowej, własnoręcznie robionej pasty słonecznikowej.

Ile kucharek, tyle odmian tej pasty. Można ją podać z suszonymi pomidorami, ziołami, oliwkami albo płatkami drożdżowymi i sokiem z cytryny. Słonecznik jest dość neutralny w smaku i po namoczeniu można go zmienić w pyszną pastę o dowolnym smaku lub wegański twarożek z ulubionymi dodatkami np. rzodkiewkami i szczypiorkiem. Wszystko zależy od naszej inwencji.

Namoczony słonecznik i wodorosty to zdrowotne zalety tej pasty.

Moczenie nasion sprawia, że są one lżej strawne i lepiej przyswajamy składniki odżywcze w nich zawarte – pozbywamy się kwasu fitynowego i substancji, które blokują nasze enzymy trawienne.  Możemy je też kiełkować 1-2 dni, wtedy staną się prawdziwa bombą witamin i minerałów.

Kolejnym super składnikiem mojej „rybnej” pasty słonecznikowej są glony wakame lub nori. Wodorosty to bogactwo jodu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kwasu foliowego, witaminy A, C, E i K oraz przeciwutleniaczy. Warto włączyć je do swojej diety i dorzucać od czasu do czasu do makaronu, sałatki albo zrobić sobie sushi.

“Rybna” pasta słonecznikowa

Zwykle robię klasyczną pastę słonecznikową z dodatkiem czosnku, natki pietruszki, bazylii i suszonych pomidorów. Tym razem jednak dodałam do niej nieco więcej składników, gdyż pasta ta miała mi posłużyć do wykonania wegańskiego sushi. Dorzuciłam do niej glony wakame, który nadały jej morskiego, lekko rybnego aromatu i sos sojowy, który nadał jej pełniejszego, słonego smaku. Ta pasta słonecznikowa sprawdzi się w sushi, ale również na kanapki, wrapy, krakersy i jako imprezowy dip do pochrupania z warzywami. A jeśli nie lubicie lub nie macie alg nori lub glonów wakame, możecie je pominąć i zrobić klasyczne kanapkowe smarowidło (patrz: PRZEPIS – WSKAZÓWKI).

Rybna pasta słonecznikowa z glonami wakame

"RYBNA" PASTA SŁONECZNIKOWA (WEGAŃSKA)

Kasia Chyba wszyscy już znają kanapkową pastę słonecznikową, która szturmem podbiła internet już dawno temu. To popularne wegańskie smarowidło szczególnie bliskie jest osobom, które nie jedzą nabiału. Można je już znaleźć… DIPY, PASTY, SOSY “Rybna” pasta słonecznikowa (wegańska) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 1 miseczka Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

1szkl. ziaren słonecznika
1 ½ łyżki suchych glonów wakame lub 1-2 arkusze nori
5 pomidorów suszonych (moje były w oliwie)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku (pomiń na diecie „low FODMAP” – patrz: WSKAZÓWKI)
1 łyżeczka musztardy lub 1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki tamari lub bezglutenowego sosu sojowego (do smaku)
½ łyżeczki papryki wędzonej słodkiej (ew. szczypta wędzonej soli)
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, ale warto)
1-2 łyżki wody lub oleju z suszonych pomidorów (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Słonecznik namocz w zimnej wodzie, minimum 6 godz., a najlepiej całą noc.
  2. Jeżeli używasz glonów wakame to namocz je ok. 10 minut w wodzie. Jeśli korzystasz z nori, to pokrusz je na mniejsze kawałki.
  3. Namoczony słonecznik, glony i pozostałe składniki wrzuć do kubeczka blendera i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dolej wody lub oleju z suszonych pomidorów, żeby łatwiej było ci miksować masę.
  4. Spróbuj i dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Możesz dorzucić więcej czosnku lub płatków drożdżowych według swoich upodobań.

Wskazówki

  1. Możecie spróbować tę pastę również w wersji ze szczypiorkiem.
  2. Jeśli nie chcecie dodawać glonów, to zmodyfikujcie nieco ilość innych składników: dodajcie jeszcze jednego suszonego pomidora, więcej soku z cytryny zamiast musztardy oraz 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki i garść bazylii. Zamiast sosu sojowego doprawcie wtedy pastę solą i pierzem. Posmakujcie i dodajcie ewentualnie jeszcze jeden ząbek czosnku i płatki drożdżowe.
  3. Jeśli jesteś wrażliwy na FODMAPs to pomiń czosnek, a zamiast niego dodaj łyżkę aromatyzowanej czosnkiem oliwy. Jeśli nie zjesz całej miseczki, to ilość suszonych pomidorów powinna być bezpieczna.
  4. Ta pasta zawiera dużo błonnika ze słonecznika i glonów, więc osoby o wrażliwych jelitach nie powinny przesadzać z ilością zjedzonej pasty w jednym posiłku.

 

 

zobacz również

2 komentarze

Joanna 6 września 2017 - 14:14

Tą pastę robiłam już wiele razy. Dziś ją jadłam Bardzo mi smakuje, zwłaszcza z uwagi na ten rybny posmak. 😉 Dzięki za przepis.

Odpowiedz
Kasia 11 września 2017 - 14:44

Bardzo się cieszę 🙂 I dziękuję za pierwszy komentarz na moim blogu 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz