fbpx

TOFURNIKOWA TARTA Z RABARBAREM BEZ GLUTENU, NABIAŁU I JAJEK

autor Kasia | BezBez
0 komentarz
Tofurnikowa tarta z rabarbarem bez glutenu, mleka i jajek

Tarta z rabarbarem bez glutenu w sam raz na schyłek rabarbarowego sezonu. Słodko kwaśne nadzienie, kremowy roślinny serek i kruchy, lekko orzechowy spód, to zaskakująco pyszne i orzeźwiające połączenie.

Łapcie ostatnie różowe łodygi i koniecznie spróbujcie podać je w tym cieście. A jak skończy się sezon, przetestujcie tę tofurnikową tartę z innymi letnimi owocami. Ślinka cieknie na samą myśl!

Przepisów na rabarbarowe słodkości uzbierało się na blogu całkiem sporo. Do waszych ulubionych należy przepis na proste, jogurtowe ciasto w wersji z jajkiem i bez, mini tarty rustykalne z budyniem kokosowym i drożdżowe ślimaczki. Koniecznie spróbujcie też lodów i rabarbarowego crumble z wiśniami! Więcej pomysłów znajdziecie w zakładce RABARBAR.

Tarta z rabarbarem bez glutenu z nadzieniem tofurnikowym


Tarta z rabarbarem bez glutenu, nabiału i jajek powstała na fali mojego ostatniego tofurnikowego sukcesu. Postanowiłam przetestować połączenie roślinnego „sernikowego” kremu z kruchym spodem i kwaskowatym nadzieniem. Całość podkręciłam aromatem orzeszków ziemnych i wyszło wyśmienicie.

Kruche ciasto wyszło przepyszne, lekko orzechowe i idealnie kruche, nie za twarde i nie za delikatne. Idealnie się kroi i utrzymuje wilgotne nadzienie. Aromat orzeszków ziemnych przebija się też delikatnie w nadzieniu z tofu. Chciałam przetestować masło orzechowe jako zamiennik pasty z nerkowców i ta opcja bardzo dobrze się sprawdziła. Konsystencja masy jest tak samo kremowa, jedynie smak nie jest tak mleczny jak w przypadku dodatku nerkowców. Jeśli nie lubicie aromatu orzeszków ziemnych, to sięgnijcie po inne ulubione pasty, np. tahini lub z nerkowców.

Wegańska tarta z rabarbarem bez glutenu

Tofurnikowa tarta z rabarbarem to pyszny, orzeźwiający letni deser. Ten przepis możesz wykorzystać jako inspiracje i lekko go zmodyfikować. Poniżej przedstawię Ci dwie moje propozycje, które warto przetestować.

Pierwsza, to lżejsza wersja tego deseru w stylu owoców pod kruszonką. Pomiń kruchy spód, a nadzienie z rabarbaru i dżemu przygotuj z podwójnej porcji i zapiecz w kokilkach pod warstwą tofurnikowego kremu. Zostaw trochę owocowego nadzienia do dekoracji, na wierzch. Zapiekaj całość aż masa się zetnie i ładnie zrumieni, ok. 25 min. Ta wersja wspaniale smakuje również w połączeniu z truskawkami.

Drugim sposobem na modyfikację tego przepisu jest użycie ulubionych letnich owoców do nadzienia. Możesz połączyć je z rabarbarem lub całkowicie go pominąć. Najlepiej wymieszać kilka rodzajów z dowolnym dżemem, słodem i skrobią lub budyniem. W zależności od użytych owoców, ich smaku i zawartości wody, możesz dodać więcej skrobi i słodu, żeby masa nie była zbyt mokra lub zbyt kwaśna. Ja wypróbowałabym brzoskwinie, truskawki, śliwki lub owoce jagodowe, w zależności od tego, co akurat dobrego jest pod ręką.

Tofurnikowa tarta z rabarbarem bez glutenu i nabiału to dziecinnie prosty deser i każdemu powinien się udać bez większych niespodzianek. Spróbuj ją podstawowej wersji lub poeksperymentuj z dodatkami. Warto, bo jest pyszna!

Skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu?
Daj znać jak Ci poszło i oznacz mnie na Instagramie @bezbezpl

zajrzyj również tutaj

Zostaw komentarz

Zostawiając komentarz na blogu wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych w nim danych osobowych i publikację jego treści (twój adres e-mail nie zostanie opublikowany). Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności.

COPYRIGHT © 2023 BEZBEZ STUDIO Katarzyna Wojnowska, Wszelkie prawa zastrzeżone