Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i kardamonem (w dwóch wersjach – wegańskiej i z jajkami)

napisany przez Kasia 30 kwietnia 2020
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem w wersji wegańskiej i z jajkami

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem otwiera tegoroczny rabarbarowy sezon u mnie w domu i tu na blogu. Ciacho wyszło puszyste, mięciutkie i obłędnie smaczne. Pachnie cytryną, świeżo utartym kardamonem i wanilią. Robiłam je już cztery razy, więc jest dobrze przetestowane. Jeśli udało wam się już zdobyć te cudowne, różowe łodygi, to wiecie już co z nimi zrobić!

Do czerwca mam zamiar nacieszyć się ile wlezie rabarbarowym sezonem, więc mam nadzieję, że nowych przepisów na to warzywo będzie przybywać. Tymczasem, sięgnijcie po pomysły na RABARBAR, które już znajdują się na blogu. Są tam cudowne muffinki z kruszonką, jaglane serniczki z pieczonym rabarbarem, pyszne ciasto na musie z mango, rabarbar z wiśniami pod kruszonką, cytrynowo-rozmarynowe ciasto z ananasem i rabarbarem, jaglane ciacho z migdałową kruszonką, a nawet obłędne, wegańskie, truskawkowo-rabarbarowe lody. Jest w czym wybierać! 🙂


Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem zrobiłam w dwóch wersjach  – z jajkami i bez, a do tego przetestowałam na nim 3 typy roślinnego nabiału – jogurt kokosowy, sojowy oraz kwaśną śmietanę kokosową.

Ciasto na jogurcie i kwaśnej śmietanie kokosowej wychodzi bardziej wilgotne i delikatne. Te na jogurcie sojowym z kolei jest nieco bardziej puszyste, ma ładniejszą strukturę i przypomina takie na jogurcie naturalnym. Mam wrażenie tylko, że odrobinkę szybciej czerstwieje. Za pewne wynika to z mniejszej zawartości tłuszczu czy pektyny w tym jogurcie, ale to również zależy od firmy.

Dodatkowo wersję bez jajek zrobiłam na dwa sposoby. Ten lepszy, moim zdaniem, umieściłam w przepisie. Natomiast we WSKAZÓWKACH pod przepisem znajdziecie drugą opcję wykonania tego ciasta bez jajek. W tej wersji jest ono bardziej wilgotne i delikatne. Konsystencja ciasta przed pieczeniem również jest inna. Jeśli lubicie eksperymenty, to przetestujcie, jaka wersja bardziej wam smakuje.

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem w wersji wegańskiej i z jajkami

Moje bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem mocno pachnie kardamonem. Uwielbiam aromat tej przyprawy, a najlepszy jest ten świeżo zmielony lub utarty w moździerzu. Jest intensywny, świeży i nie ma porównania z tym gotowym, zmielonym, który znajdziecie w sklepach. Idealnie komponuje się ze skórką cytrynową i wanilią.

Jeśli będziecie kupować kardamon, to koniecznie sięgnijcie po ten w całych ziarnach przypominających zielone kapsułki. W środku znajdują się czarne ziarenka, które utarte na pył tworzą magię!

Taki kardamon dałam do ciasta i kruszonki. Obtoczyłam w nim, razem z wanilią, również rabarbar. Tak doprawiony smakuje obłędnie. Wanilię w proszku można kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet – bardzo wam polecam taką wersję tej przyprawy, bo starcza na długo i nie wymaga rozkrajania za każdym razem świeżej laski wanilii.

To bezglutenowe ciast jogurtowe możecie upiec w niedużej tortownicy lub użyć  prostokątnej foremki, a uzyskacie nieco niższy, ale równie pyszny placek. Możecie pokombinować również z innymi owocami, gdy sezon na rabarbar się skończy.

We WSKAZÓWKACH  pod przepisem znajdziecie moje propozycje. Szczególnie posmakowała mi wersja jabłkowo-jagodowa z cynamonem i brzoskwiniowym dżemem, w którym obtoczyłam owoce. A jak tylko pojawią się truskawki, to koniecznie dorzućcie kilka  do rabarbaru – pycha!

To co, gotowi na rabarbarowy sezon? 🙂

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem w wersji wegańskiej i z jajkami

BEZGLUTENOWE CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KARDAMONEM (wersja wegańska i z jajkami)

Kasia Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem otwiera tegoroczny rabarbarowy sezon u mnie w domu i tu na blogu. Ciacho wyszło puszyste, mięciutkie i obłędnie smaczne. Pachnie cytryną, świeżo utartym kardamonem i… RABARBAR Bezglutenowe ciasto jogurtowe z rabarbarem i kardamonem (w dwóch wersjach – wegańskiej i z jajkami) European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na tortownicę o śr. ok. 20 cm lub blaszkę 15x28 cm
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

NA CIASTO:

  • ½ szkl. jogurtu kokosowego (ok. 150 g) – patrz WSKAZÓWKI
  • 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego - najlepiej gładkiego 100% owoców (użyłam też domowego dyniowo-pomarańczowego, na diecie FODMAP użyj takiego z dozwolonych owoców)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szkl. oleju np. z pestek winogron lub rozpuszczonego masła klarowanego
  • ½ szkl. (125 ml) napoju roślinnego np. migdałowego, ryżowego lub 230 ml (3/4 szkl. + 3 łyżki) w wersji bez jajek
  • 2 jajka – pomiń w wersji wegańskiej

  • ⅔ szkl. (ok. 110 g) mąki ryżowej
  • ⅓ szkl. (ok. 45 g) mąki owsianej (lub jaglanej)
  • ¼ szkl. (ok. 40 g) mąki ziemniaczanej
  • ¼ szkl. (ok. 35 g) mąki gryczanej lub z sorgo
  • 1 op. (ok. 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • ⅓-½ szkl. (ok. 70-100 g) erytrytolu lub cukru
  • dodatkowo w wersji bez jajek - 1 łyżka (5 g) łusek babki jajowatej
  • 1 ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (patrz WSKAZÓWKI)
  • ⅓ łyżeczki sody
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu (najlepiej ziarenka z ok. 4-5 kapsułek kardamonu, roztarte w moździerzu)
  • szczypta soli
  • wanilia – opcjonalnie

  • 2 średnie/duże laski rabarbaru (ok. 200-250 g)
  • 1 łyżka cukru kokosowego/trzcinowego lub erytrytolu
  • szczypta sproszkowanej laski wanilii lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (najlepiej ziarenka z ok. 3-4 kapsułek kardamonu, roztarte w moździerzu)

  • tłuszcz i nieco mąki do nasmarowania foremki

NA KRUSZONKĘ:

  • 1 łyżka mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub dowolnej skrobi
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (najlepiej ziarenka z ok. 3-4 kapsułek kardamonu, roztarte w moździerzu)
  • 1 łyżka oleju/masła klarowanego


1 szkl. – 250 ml, ½ szkl – 125 ml, ⅓ szkl. - 85 ml, ¼ szkl. – 60 ml, 1 łyżka -15 ml, 1 łyżeczka - 5 ml

Pobierz PRZELICZNIK KUCHENNY

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik odpowiednio wcześnie do 180 stopni, by był od razu gotowy, gdy przygotujesz ciasto.
  2. Rabarbar umyj i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Posyp je łyżką wybranego cukru i przyprawami: kardamonem i wanilią.
  3. Jeśli używasz kardamonu w łupinach – to ugnieć go w moździerzu, wyjmij zielone łuski i rozetrzyj na pył same ciemne ziarenka. Przygotuj tak od razu większą ilość kardamonu, potrzebną również do ciasta i kruszonki. Taki kardamon ma wspaniały i o wiele mocniejszy aromat niż ten już zmielony.
  4. W małej miseczce wymieszaj składniki na kruszonkę i połącz całość tworząc okruchy. Możesz wstawić kruszonkę do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  5. W misce wymieszaj wszystkie mokre składniki: jogurt, dżem, sok z cytryny, olej, mleko roślinne i jajka, jeśli robisz taką wersję ciasta.
  6. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mąki, budyń, wybrany słód, proszek, sodę, skórkę otartą z cytryny, wszystkie przyprawy i łuski babki jajowatej - jeśli robisz wersję bez jajek.
  7. Przygotuj foremkę na ciasto. Jeśli używasz tortownicy, to wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem i obsyp mąka np. ryżową. Jeśli używasz prostokątną foremkę, to wyłóż ją papierem.
  8. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, możesz przystąpić do połączenia składników na ciasto. Do mokrych składników przesyp suche i szybko wymieszaj całość trzepaczką. Ciasto nie powinno być za gęste. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze kilka łyżek mleka. Powinno widoczne buzować od działania proszku, sody, jogurtu i soku z cytryny.
  9. Przelej je od razu do foremki. Na wierzchu poukładaj kawałki rabarbaru, a na koniec posyp całość kruszonką. Wstaw od razu ciasto do piekarnika i piecz w 180 stopniach z termooobiegiem ok. 45 min, aż całość ładnie się zrumieni, a rabarbar upiecze.
  10. Gotowe ciasto pozostaw na 5-10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie je wyjmij i pozostaw w foremce do wystudzenia.
  11. Ciasto możesz podać posypane cukrem pudrem lub delikatnie polane lukrem np. kokosowym z przepisu na cynamonowe bułeczki dyniowe.
  12. Ciasto przechowuj pod przykryciem, żeby nie czerstwiało i najlepiej w chłodniejszym miejscu, bo w cieple owoce na cieście mogą szybko fermentować.

Wskazówki

  1. Zamiast jogurtu kokosowego możesz użyć kwaśnej śmietany kokosowej, jogurtu sojowego lub naturalnego, jeśli jadasz nabiał. Ciasto na jogurcie kokosowym jest nieco bardziej wilgotne od tego na sojowym. A te na sojowym jest z kolei bardziej puszyste.
  2. Zamiast budyniu, możesz użyć tapioki, ale wtedy dodaj do ciasta wanilię w dowolnej postaci.
  3. Zamiast rabarbaru sprawdzą się też inne owoce sezonowe np. jagody, borówki, morele, brzoskwie czy truskawki. Robiłam również wersję z jabłkami i mrożonymi jagodami – 1-2 jabłka obierz ze skórki, pokrój na kawałki, posyp cynamonem i wymieszaj z łyżką dżemu brzoskwiniowego. Poukładaj je na cieście i posyp mrożonymi jagodami i płatkami migdałów.
  4. To ciasto w wersji bez jajek robiłam w 2 wersjach – jeśli chcesz możesz spróbować również tej poniższej. Łyżkę babki jajowatej (zamiast dodawać do ciasta w wersji sypkiej) zalej 1/3 szkl. (85 ml) bardzo ciepłej wody i odstaw do napęcznienie na jakieś 10 min. Ilość mleka roślinnego zmniejsz do 2/3-3/4 szkl. (ok. 170-185 ml). Mokre składniki połącz z napęczniałą babką, a następnie postępuj jak w przepisie łącząc suche i płynne składniki. W tym wypadku ciasto powinno wyjść gęstsze, jakby sprężyste i mocno napowietrzone.
  5. Pamiętaj, aby użyć proszku do pieczenia, który dobrze reaguje z kwasem (sokiem z cytryny i jogurtem) np. Celiko, lub dr. Oetker. Jeśli masz proszek na kamieniu winnym (winianie potasu), to dodaj do ciasta więcej sody – inaczej może zrobić się zakalec, a ciasto nie będzie puszyste i słabo wyrośnie.
  6. Zamiast kruszonki możesz użyć płatków migdałów do posypania ciasta. Jeśli nie możesz jeść mąki migdałowej zastąp ją np. kukurydzianą lub owsianą.
  7. Jeśli nie lubisz kardamonu, dopraw ciasto, kruszonkę i rabarbar według swojego uznania np. cynamonem lub większą ilością wanilii.
  8. Sproszkowaną laskę wanilii możecie zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet. Mała torebeczka kosztuje 20-30 zł, ale starcza na bardzo długo. Często wystarczy szczypta do deserów, koktajli i słodkości. Nie ma wówczas potrzeby rozkrajać całej laski wanilii, gdy potrzebujemy tylko odrobinę.

 

zobacz również

14 komentarzy

Margit 2 maja 2020 - 21:22

Kolejny super przepis do kolekcji! Bardzo Ci Kasiu dziękuję Znów zmieniłam mąkę ryżową na ciecierzycową i postanowiłam iść na kompromis z jajkami – syn nie może jeść bialek wiec dodałam żółtka i babkę, cukier – kokosowy. Właśnie jemy – jeszcze ciepły pycha

Odpowiedz
Kasia 3 maja 2020 - 13:41

Wspaniale! 🙂 Ja również dziękuję za twoje wiadomości i super wskazówki dla innych czytelników. Uściski dla Was!

Odpowiedz
Marta 3 maja 2020 - 19:58

Niestety wyszedł mi zakalec. Pyszny, ale zakalec. Obstawiam, że to kwestia tego, że poza rabarbarem dodałam jeszcze truskawki. Niestety po wymieszaniu ich z ksylitolem puściły sok. Zamiast kruszonki zrobiła się skorupka . Masz może jakieś rady, co zrobić, żeby kolejnym razem ciasto wyszło tak piękne jak Twoje?

Odpowiedz
Kasia 4 maja 2020 - 13:58

Trudno mi coś doradzić, bo nie do końca wiem, co poszło nie tak…Ja również robiłam to ciacho z truskawkami, tylko mrożonymi i one też puściły nieco soku, ale ciasto wyszło tak samo. Może to kwestia odpowiedniej konsystencji ciasta? Czy sprawdziłaś we wskazówkach moją informację odnośnie proszku do pieczenia? Robiłaś wersję z jajkami czy bez?

Odpowiedz
Marta 5 maja 2020 - 21:59

Dziękuję za odpowiedź 🙂 Robiłam wersję z jajkami i jogurtem naturalnym. Ciasto nie wyszło zbyt gęste. Proszek miałam z Dr Oetkera. Pozostaje mi zatem metoda prób i błędów, bo Twoje ciasto na zdjęciach wygląda idealnie.

Odpowiedz
Kasia 7 maja 2020 - 09:11

Hmmm…Wersja z jajkami i jogurtem naturalnym powinna wyjść najlepiej i być najbardziej puszysta. Proszek dr. Oetker też jest bardo dobry. Może błąd tkwi w jakimś mało istotnym szczególe? Może to kwestia piekarnika? Piekłaś z termoobiegiem? Bardzo chciałabym Ci pomóc, ale nie wiem co mogło jeszcze pójść nie tak. Może tak jak pisałaś spróbuj z owocami, które nie puszczają tyle soku i poobserwuj jeszcze ciasto – nie może być gęste i pod wpływem proszku, sody, jogurtu i soku z cytryny powinno lekko buzować, napowietrzyć się.

Odpowiedz
Marta 7 maja 2020 - 18:28

Tak, był termoobieg włączony. Skoro powinno wyjść lepiej, to zrobię drugą próbę :). Ciasto mimo zakalca wyszło przepyszne. Zjedliśmy co do okruszka.

Kasia 8 maja 2020 - 11:12

Mam nadzieję, że kolejne wyjdzie jak trzeba. Trzymam kciuki! 🙂

Anna 8 maja 2020 - 10:34

Mam pytanie jeśli zamiast gotowego budyniu Chcę użyć tapioki to jakie muszę przyjąć proporcje?

Odpowiedz
Kasia 8 maja 2020 - 11:07

Myślę, że takie same czyli 40 g – to będzie ok. 1/3 szkl. (85 ml). Jeśli zmienisz budyń na tapiokę, to warto dodać do ciasta więcej wanilii w dowolnej postaci dla smaku i aromatu.

Ewa 8 maja 2020 - 11:19

Ciasto w piekarniku, wersja z jabłkami i cynamonem. Robi się szybko (mimo wielu składników), ale bezglutenowcy pewnie wszystko mają “pod ręką”. Dam znać jak wyjdzie 🙂

Odpowiedz
Kasia 8 maja 2020 - 12:27

Pozostaje mi w takim razie trzymać kciuki, żeby wyszło jak najlepiej! 🙂

Odpowiedz
Anna 16 maja 2020 - 15:55

Wyszedł mi niestety zakalec Wszystko robiłam zgodnie z przepisem tylko nie włączyłam na termoobieg bo u mnie coś nie wychodzi ciasto na termoobiegu Jak już zauważyłam po 20 minutach że ciasto nie rośnie to zwiększyłam temperaturę do 200 stopni No ale to już nic nie dało A może od początku powinnam dać wyższą temperaturę? Coś poradzisz Kasiu?

Odpowiedz
Kasia 17 maja 2020 - 11:59

Ja bym jednak polecała spróbować z termoobiegiem. U mnie bez termoobiegu z kolei robią się zakalce, szczególnie w tych ciastach bez jajek. Ewentualnie tak jak piszesz od początku wyższa temperatura, bo później to już po ptakach. 😉 A czy sprawdziłaś, tak jak radzę we wskazówkach, jaki masz proszek do pieczenia? To częsta przyczyna niepowodzeń.Czy ciasto nie było za gęste?

Odpowiedz

Zostaw komentarz