Crumble z rabarbarem i wiśniami

napisany przez Kasia 3 czerwca 2017
Rabarbar pod bezglutenową kruszonką.

Jeśli tak jak ja przerabiacie hurtowo rabarbar na wszystko co się da, to pewnie szukacie nowych inspiracji. Od rabarbarowych ciast trzeba odpocząć, więc tym razem zafundujcie sobie coś lżejszego, czyli crumble z rabarbarem w mojej wegańskiej i bezglutenowej wersji.

Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod słodką kruszonką. Oryginalnie ta angielska potrawa występuje też w wersji wytrawnej z mięsem i warzywami, ale to ta słodka podbiła kubki smakowe całego świata. Pod kruszonką możemy zapiec co tylko chcemy, a najlepiej korzystać z sezonowych owoców. W okresie wiosenno-letnim mamy ogrom możliwości, a zimą możemy sięgnąć po jabłka, gruszki albo mrożone owoce.

Crumble z rabarbarem czyli owoce pod kruszonką

Do mojego bezglutenowego crumble z rabarbarem dorzuciłam wiśnie, które zalegały mi w zamrażarce, a wiadomo, teraz jest czas żeby wykończyć zimowe zapasy i zrobić miejsce na kolejne.

Wiśnie nie są „low FODMAP” i w dużej ilości mogą nasz wrażliwych uziemić w toalecie 😉 Mi taka porcja jeszcze odpowiada. Jednak, jeśli nie możesz sobie pozwolić nawet na małą wisienkę, zamień wiśnie na truskawki, a nie pożałujesz! To moje drugie ulubione rabarbarowe połączenie 😊

Zatem, jeśli znudziły ci się już ciasta z rabarbarem robione na wszystkie sposoby zrób sobie rabarbar bez ciasta a pod bezglutenową kruszonką 😊 Na jeszcze ciepłe crumble z rabarbarem nałóż łychę roślinnego jogurtu, kokosową bitą śmietanę albo gałkę dobrych waniliowych lodów – to dopiero jest NIEBO.

Rabarbar pod bezglutenową kruszonką.

BEZGLUTENOWE CRUMBLE Z RABARBAREM I WIŚNIAMI

Kasia Jeśli tak jak ja przerabiacie hurtowo rabarbar na wszystko co się da, to pewnie szukacie nowych inspiracji. Od rabarbarowych ciast trzeba odpocząć, więc tym razem zafundujcie sobie coś lżejszego, czyli… BEZ GLUTENU Crumble z rabarbarem i wiśniami European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

Cześć owocowa:
2-3 średnie laski rabarbaru
2 łyżki cukru kokosowego (ew. brązowego/ksylitolu)
200 g wydrylowanych wiśni (ja użyłam mrożonych) lub truskawek
1 łyżka mąki z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)
½ szkl. cukru kokosowego/brązowego/ ksylitolu lub ½ łyżeczki czystej stewii
spora szczypta sproszkowanej laski wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
Na kruszonkę:
2-3 łyżki cukru kokosowego/brązowego/ ksylitolu
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki płatków jaglanych
1 ½ łyżki mąki kokosowej
szczypta soli
2-3 łyżki stałego, schłodzonego oleju kokosowego (ew. masła klarowanego)
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel olejku śmietankowego

Przygotowanie

  1. Wiśnie rozmroź. Jeśli używasz świeżych to umyj i wydryluj. Jeżeli postawiłeś na truskawki to umyj je, oszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar pokrój na 1 cm plastry i zasyp 2 łyżkami cukru. Odstaw żeby puścił sok.
  3. Międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z cukrem i szczyptą soli. Dodaj wanilię lub olejek śmietankowy, olej kokosowy i zagniataj kruszonkę tworząc luźne, mniejsze i większe okruchy. W razie potrzeby dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Rabarbar wymieszaj z wiśniami, tapioką i stewią lub cukrem. Rozłóż do żaroodpornych kokilek i posyp kruszonką.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz aż kruszonka się zrumieni, a owoce lekko rozpadną i puszczą sok ( ok. 20 min, u mnie z termoobiegiem). Zajadaj jeszcze ciepłe, najlepiej z gałką roślinnych lodów, kleksem jogurtu sojowego lub łyżką schłodzonej śmietanki kokosowej.

 

Wskazówki

  1. Jeśli użyłeś słodkich truskawek zamiast kwaśnych wiśni, to zmniejsz ilość cukru w części owocowej o ok. połowę lub wg swoich preferencji.

zobacz również

Zostaw komentarz