Pampuchy bezglutenowe to przepis, o który prosiliście mnie wiele razy, a ja jakoś nie mogłam się za niego zabrać. W tym roku wymarzyłam sobie kluski na parze z jagodami. Wymyśliłam sobie, że gdy dostanę leśne jagody nie będzie odwrotu. Teraz albo nigdy. Tak się spięłam, że wyszły mi już za pierwszym razem. Potem tylko nieco udoskonaliłam przepis i pampuchy wyszły takie jakie sobie wymarzyłam – mięciutkie, puszyste i pięknie wyrośnięte. Podałam je z jogurtem kokosowym i jagodami – nic lepszego w te lato nie jadłam!
Leśne jagody to moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. To owoce, które zawsze użyję na pewno do dwóch rzeczy – bezglutenowych pierogów z jagodami i obłędnych jagodzianek z nutą kardamonu. Te dwa przepisy to moja duma. Są pyszne i nie ustępują swoim glutenowym odpowiednikom. Bardzo je Wam polecam na ten krótki, jagodowy sezon.
Pampuchy bezglutenowe, a może buchty, parowańce, kluski na parze? Jak u Was w domu nazywało się te proste, drożdżowe, gotowane bułeczki?
Tradycyjne, glutenowe pampuchy przygotowywała zawsze moja mama. Uwielbiałam je i choć nie jadłam ich już spory kawał czasu, to dobrze pamiętam ich cudowny smak. U nas jadaliśmy je głównie na słodko, ze śmietaną i owocami, ale pasują też świetnie do wytrawnych dań, warzywnych czy mięsnych sosów. We WSKAZÓWKACH pod przepisem, napisałam Wam jak zamienić słodką wersję ciasta na pampuchy, na taką, która będzie pasować do słonych dodatków.
Wspominając smak klusków na parze mojej mamy udało mi się stworzyć pampuchy bezglutenowe, które dodatkowo nie zawierają jajek i nabiału krowiego. Wersja full-bez wyszła naprawdę idealnie!
Moje pampuchy bezglutenowe są pięknie kuliste, wyrośnięte, puszyste w środku i niesamowicie mięciutkie. Ładnie trzymają kształt i nie opadają przy parowaniu czy przenoszeniu ich z garnka. Ciasto ładnie trzyma formę, wiec myślę, że można zaryzykować i spróbować je również nadziać i dać nieco jagód do środka.
Składnikiem, który wpływa na to, że te pampuchy bezglutenowe są tak miękkie to niewielki dodatek mąki z sorgo.
Ta mąka to prawdziwy game-changer w bezglutenowych wypiekach, o czym nie raz Wam wspominałam i będę powtarzać jak mantrę przy każdym przepisie, do którego ją dodam. Na prawdę warto się o nią postarać i nie iść na skróty. Mała paczuszka mąki z sorgo odmieni wiele waszych wypieków. Namawiam Was z całego serducha – spróbujcie pampuchów w wersji z sorgo!
Moje pampuchy bezglutenowe podałam z jogurtem kokosowym i jagodami. To absolutnie cudowne połączenie, które przywołuje piękne wspomnienia.
Jogurt doprawiłam niewielką ilością słodu oraz wanilią. Ten dodatek sprawia, że jogurt kokosowy nabiera nowego smaku, cudownie dopełnia smak klusków i łączy się z kwaśnymi jagodami.
Poza sezonem jagodowym pałaszujcie kluski z innymi owocami – truskawkami, malinami, śliwkami, a w sezonie zimowym z domowymi przetworami. Pycha! Po wersję wytrawną ciasta zajrzyjcie do wskazówek pod przepisem. Takimi kluchami można odmienić niejeden zwyczajny obiad.
Jeśli jesteście w gronie tych, którzy czekali z niecierpliwością na ten przepis, to mam ogromną nadzieję, że Wam posmakuje!
9 komentarzy
Bez drożdży da radę zrobić e pampuchy ?
Myślę, że można spróbować zrobić pampuchy bez drożdży, ale ten przepis i jego składniki musiałabym znacznie zmodyfikować i stworzyć coś nowego. Jeśli mi się uda, dam znać.
Kasiu! Gdzie kupujesz mąkę z sorgo? Pozdrawiam
Kupuję głównie internetowo i w sklepie ze zdrową żywnością u mnie w mieście, ale teraz wszędzie są braki. 🙁 Została mi ostatnia paczuszka i nigdzie nie mogę jej zamówić. Mam nadzieję, że po wakacjach już się pojawi. Dam znać jak gdzieś ją znajdę.
Mały update – mąka z sorgo już dostępna! 🙂 Ja zakupiłam na Stragan Zdrowia.
Czym moge zastąpić make owsiana i gryczana ?
🙂
Bede wdzięczna za odpowiedź
Niektóre propozycje zamienników podaję zawsze we wskazówkach pod przepisem – warto zaglądać. 🙂 Przy zamianie dwóch mąk pampuchy na pewno wyjdą inaczej, mogą być mniej puszyste. Mąkę owsianą można próbować zamienić na jaglaną lub z ciecierzycy lub pół na pół obie te mąki (najlepiej). Mąkę gryczaną można zastąpić teff. W przypadku tych zamian ciasto będzie zapewne potrzebować więcej płynu. Można też spróbować zastąpić mąkę gryczaną mąką z sorgo, wtedy z kolei ilość płynu może być taka sama lub nieco mniejsza.
Pampuchy są genialne!!! Mięciutkie i pyszne. Nie miałam mąki z sorgo i dałam zamiast tego kasztanową. Nie wiem, czy to kwestia tej mąki, czy mojej babki jajowatej ale musiałam dodać więcej płynu, ale ogólnie przepis super!
Ale się cieszę! 🙂 Dziękuję za wskazówkę odnośnie zamiennika dla mąki z sorgo – świetny pomysł. Zarówno babka jak i mąka kasztanowa mogły pochłonąć tutaj więcej płynu, więc super, że zareagowałaś i dodałaś go więcej. Brawo!