Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi (wegańskie)

napisany przez Kasia 23 września 2019
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi

Dziś przepis prosty i szybki, na każdą porę roku, dnia i nocy. Idealny do zaspokojenia chętki na słodkości, uciszania smutków i jako przekąska na wynos do pracy lub szkoły. Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe bez jaj i nabiału zrobisz w krótką chwilę, a potem tylko zatopisz się w czekoladowej rozkoszy. To co, robisz? 🙂

Te bezglutenowe ciasteczka czekoladowe powstały przy okazji pieczenia chleba. Tak już mam, że jak nastawiam piekarnik na jakieś pieczywo, staram się przy okazji uzupełnić zapasy innych wypieków, zrobić obiad i jeszcze napiec batatów lub dyń na puree. 😉

Czasem żałuję, że zabrałam się za tyle rzeczy na raz i przeklinam samą siebie. Czasem  jednak wychodzą mi przy okazji takie spontaniczne pyszności. Gdy pokazałam wam te ciasteczka na moim profilu na Instagramie oszaleliście i od razu poprosiliście o przepis, więc oto jest.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe, to właściwie najprostsze ciacha na bazie puree z banana i masła orzechowego. Te dwa składniki nadają im odpowiedniej tekstury, miękkości i sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich jajek.

Jeśli unikacie masła z orzeszków ziemnych, śmiało sięgnijcie po inne np. laskowe, migdałowe czy słonecznikowe. Jeżeli nie możecie jeść bananów, może poeksperymentujecie z puree z batata lub dyni hokkaido?

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi, bez jajek i nabiału

Jeśli chcesz możesz spróbować upiec te ciasteczka z innych mąk niż sugerowane przeze mnie. Jednak ta kombinacja, którą podaje sprawia, ze ciasteczka są miękkie w środku, a jednocześnie nie mają zakalca i nie kruszą się.

Każda mąka ma swoje właściwości i została użyta nieprzypadkowo. Jeśli jednak poszukujecie zamienników, to zerknijcie koniecznie na WSKAZÓWKI pod przepisem. Jeśli nie możecie spożywać jakiejś mąki, to na pewno znajdziecie jakiś zamiennik dla siebie. Ważne tylko jest to, żeby przy zamianie pilnować konsystencji ciasta, jeśli trzeba, dodać mniej mąki lub więcej płynu. Zamiana bezglutenowych mąk zawsze ma wpływ na wypiek, ale warto eksperymentować.

Czekoladę i orzechy laskowe dodałam na wierz ciasteczek, dzięki czemu smakowicie wyglądają, są mocno wyczuwalne i fajnie chrupią.

Szczypta soli i wanilii cudownie podkreśla smak czekolady. Możecie spróbować je również z cynamonem albo przyprawą korzenną – pycha!

Te ciasteczka nie są z gatunku tych chrupiących i kruchych, ale za to są miękkie i świetnie sprawdzą się jako przekąska na wynos. Zabrane na wycieczkę, do pracy lub szkoły umilą wam dzień. A jeśli jesteś ciasteczkowym potworem, to zerknij na inne moje przepisy na CIASTKA.

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z orzechami laskowymi

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI LASKOWYMI (WEGAŃSKIE)

Kasia Dziś przepis prosty i szybki, na każdą porę roku, dnia i nocy. Idealny do zaspokojenia chętki na słodkości, uciszania smutków i jako przekąska na wynos do pracy lub szkoły. Bezglutenowe… WYPIEKI SŁODKIE bezglutenowe ciasteczka czekoladowe European Wydrukuj przepis
Ilość porcji: na ok. 8 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia / gotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Składniki

  • 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej czarny, ew. w plamki), ok. 120 g przed obraniem
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki dowolnego oleju o neutralnym smaku
  • 2-3 łyżki dowolnego napoju roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu
  • 3 łyżki erytrytolu lub innego sypkiego słodu
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta sproszkowanej wanilii, pasty waniliowej lub pół łyżeczki ekstraktu
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub tapioki/skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1-2 garście (ok. 30 g) orzechów laskowych
  • 6-7 kostek (ok. 35 g)  gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Banana rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładkie puree.
  2. W misce wymieszaj dokładnie trzepaczką bananowy mus z masłem orzechowym, olejem, napojem roślinnym i syropem klonowym.
  3. Następnie dodaj wszystkie sypkie składniki, mąki, proszek oraz przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Masa powinna być dość luźna, niezbyt gęsta, powoli spływać z łyżki. Nie może być za gęsta, bo ciasteczka mogą wyjść za suche po upieczeniu lub będą szybciej czerstwieć.
  4. Orzechy i czekoladę posiekaj z grubsza, pozostawiając większe kawałki.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Posyp je orzechami i czekoladą.
  7. Ciasteczka wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok 15-17 min (u mnie z termoobiegiem). Gdy się upieką, wyjmij je z piekarnika i przy pomocy łopatki delikatnie przełóż je na talerz do wystudzenia.
  8. Możesz zajadać je od razu. Wystudzone ciacha trzymaj w szczelnym pojemniku, puszce lub słoiku do ok. tygodnia.

Wskazówki

  1. Mąka z amarantusa jest bardzo zdrowa, nadaje ciastkom miękkości i wilgotności. Możesz spróbować ją zastąpić amarantusem ekspandowanym (wtedy daj nieco więcej) lub zmieloną w młynku kaszką amarantusową. Ostatecznie możesz zastąpić ją mąką z sorgo, teff lub gryczaną. Przy zamianie mąk dodawaj je stopniowo, bo każda mąka inaczej chłonie płyn i ciasto może wyjść za gęste.
  2. Mąkę ryżową możesz zastąpić jaglaną.
  3. Mąkę gryczaną możesz zastąpić teff lub sorgo.
  4. Masło z orzechów ziemnych możesz wymienić na inne np. migdałowe, słonecznikowe czy laskowe.
  5. Jeśli nie możesz jeść bananów, spróbuj zrobić te ciacha z musem jabłkowym, puree z batataów lub dyni hokkaido (2-3 łyżki powinny wystarczyć).

zobacz również

6 komentarzy

Ola 14 listopada 2019 - 06:34

Kocham te ciasteczka:) robilam juz kilka razy, zawsze z podwojnej porcji:)

Odpowiedz
Kasia 16 listopada 2019 - 13:28

Haha, bardzo się cieszę, że tak posmakowały! 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 6 stycznia 2020 - 15:13

Pyszne te ciastka. Zgadzam się, że jedna porcja to za mało.

Odpowiedz
Kasia 7 stycznia 2020 - 18:10

Ależ mi miło! Ogromnie się cieszę <3 🙂

Odpowiedz
Dorota 16 czerwca 2020 - 10:30

Ja też właśnie zrobiłam, już wciagnelam jedno cieplutkie i muszę wyjść z kuchni żeby nie zjeść więcej 😀

Odpowiedz
Kasia 16 czerwca 2020 - 11:51

Ogromnie mnie to cieszy! Smacznego! 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz